banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 19:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 87 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2002, 14:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Izgleda da je na ovom forumu "najbolji" onaj koji ima najduze tekstove. Ne pada mi napamet da citam celi topik ispocetka jer bi to bilo cisto gubljenje vremena. Predlazem da se pokrene potpuno novi topik i da se duzine tekstova skrate. Garantujem da se sa 50% reci moze isto toliko reci...

Inace, molio bih Biblijske navode u kojima stoji da je svestenstvo odbaceno.

Bozja Crkva je jasno definisana sa celom crkvenom hijerarhijom koja izgleda ovako:

- Hrist kao prvosvestenik i glava Crkve
- Episkopi
- Svestenici
- Djakoni
- Vernici

To je Biblijski utemeljena hijerarhija Crkve. Bilo koja ustanova koja nema doticnu hijerarhiju je samo smejurija na kugli zemaljskoj. Pocevsi od protestantske ideje o "opstem svestenstvu" pa nadalje.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2002, 18:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Predlazem da se pokrene potpuno novi topik

Nema nikave potrebe, ovde se može pisati o tome.

Vidim da si za kratko vrijeme otvorio dosta tema, neka si ali nemoj otvarati baš previše tema i za neka pitanja oko kojih neće biti rasprave.

I upamti, ovo nije Serbiancafe i ovde se neće moći raditi kao na Serbiancafeu (gdje mislim da sam te viđao) gdje se otvaraju desetine tema dnevno. Otvori poneke važne teme pa kad se one prodiskutuju neke druge. Otvorio si više tema i to valjda zato što si nov i što želiš neke stvari iznijeti ali upamti da ovo nije Serbiancafe. Sačekaj da se prodiskutuju teme koje si već otvorio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2002, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Navedi mi deo objavljenih pravila foruma koje sam prekrsio. Ako sam prekrsio ta napisana pravila, ja cu da se korigujem i uskladim sa njima.

Ako ta pravila ne postoje ili ako postoje ali ih nisam prekrsio, nemas pravo da mi naredjujes sta da radim. To sto si moderator ne daje ti za pravo da odredjujes koliko ce se tema dnevno otvarati (sem ako ne postoji zvanicno i javno objavljeno pravilo foruma).

Uloga moderatora je vezana iskljucivo za kontrolisanje da li se ta javno objavljena pravila postuju. Njihova uloga ne izlazi iz tih okvira.

Svoje licno neslaganje sa temama nebi smeo da mesas sa svojom ulogom moderatora. U svakom slucaju, pozvan si kao i svi drugi da objavis svoje misljenje.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2002, 12:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Prvo da vas obavijestim da imam namjeru da se postepeno povlacim sa ovog foruma.
Oni koji su ranije citali sta sam pisao znaju da nisam ni imao namjeru ovoliko da ostanem.

Hristos je otvoreno upozoravao na lazne proroke koji ce govoriti da je Hristos "ovdje ili ondje", a ustvari ce se raditi (i radi se) o vucima u jagnjecoj kozi. Ti aharone i ti Vaderu hocete da mi pravoslavni zaboravimo i ukinemo te Hristove rijeci i da prigrlimo jeretike kao bracu i propovijednike Hrista! :roll:
Jos i nekako da je samo do tih rijeci. Necu da se ponavljam, pisao sam o Hristovom ustanovljenju Crkve. Jasno se iz Svetog Pisma vidi da Crkva pored svoje nevidljive komponente ima i vidljivu organizaciju ovde na zemlji a to sto vi to negirate i smatrate nebitnim... Tesko mi je da na ovako ogranicenom prostoru objasnim ono sto je objasnjeno na hiljadama stranica. Vaderu, sto se rimokatolika tice - da, mi pravoslavni priznajemo da su nam oni od svih nepravoslavnih najblizi. Oni koji su se odvojili od njih stvorili su protestantizam, a sve danasnje sekte su se rodile iz protestantizma i jos su korak dalje. Protestanti su uveli tu novotariju da su odbacili cjelokupno Sveto predanje - dakle, spise Svetih Otaca i odluke Vaseljenskih sabora i proglasili samo Sveto Pismo za izvor vjere sto Crkva NIKADA nije propovijedala. Da napravim poredjenje sa ovozemaljskim stvarima. Odbacivanje Svetog predanja vam je isto kao kad bi u nekoj drzavi nekome palo na pamet da odbaci sve pravne akte - zakone, uredbe i ostalo, te proglasi samo i jedino ustav za vazeci dokument. Totalna glupost.

Citiraj:
Lako je nama danas tumačiti kako Stari Zavjet (psalmi, proročke riječi i žrtveni zakon) upućuje na Isusa Hrista kad znamo da je to tako i gledamo sa distance, ali to tada nikome nije izgledalo tako. Ne zaboravi da su čak i apostoli u to vrijeme iako su bili s njim do samog kraja, ili bolje rečeno do silaska Svetog Duha na njih, ostali zbunjeni i od Isusa očekivali da uradi ono što su ih učili njihovi oci!!!
Čuvaj(te) se da se ne desi i danas isto, i molim te prođi se toga da pokušavaš da mene i druge svrstavaš i etiketiraš, i samo to svedoči koliko si duhovno zreo. Tvoja revnost je dobra, čini mi se i iskrenost, ali zrelost ne. Duhovan čovjek je fleksibilan a ne zadrt. Čvrstina i zadrtost nisu isto.
To je samo na prvi pogled tako. Nemoj zaboraviti da je Hristos vise puta odgovarajuci farisejima i judejskim starjesinama na njihova pitanja davao takve odgovore da su oni ostajali bez rijeci, porazeni u diskusijama i odbacili su ga samo zbog sopstvene zlobe i zavisti. Hristos je pored toga svoju rijec potkrepljivao cudima koja se i danas u Pravoslavnoj Crkvi desavaju, a svako ljudsko srce koje je imalo makar malo cistoce u sebi je prepoznavalo da je Hristova rijec u svakom pogledu uzvisenija od onoga cemu su ih ucili fariseji i njihovi ucitelji.
Sa druge strane, nama pravoslavnim hriscanima koji smo dovoljno upuceni u svoju vjeru, svi toboznji "argumenti" raznih jeretika su blago receno - smijesni i besmisleni. Da ne govorim o tome da im ucenje nije uzvisenije, vec dapace, ocigledno inferiornije od pravoslavnog - samo kada ga covjek upozna. Mislim da nisam zadrt. Ali stil moga pisanja se razlikuje u zavisnosti od toga kome se obracam. Nije moje da o takvim stvarima sudim, ali mislim da bi se ti aharone iznenadio kada bi me licno upoznao i vidio u kojoj sam mjeri tolerantan prema nepravoslavnima, ali to nije tema ove diskusije.

Prije koju godinu sam citao izjavu jednog naseg episkopa, koji je, govoreci o losim pojavama u Crkvi danas rekao: "Kakav narod, takvi mu i svestenici." Ako pogledamo kakav je ovaj nas srpski narod koji se fakticki preko noci 1945. odrekao Boga i Crkve i ponizavao svoje svestenike decenijama poslije toga, onda se prvo postavlja pitanje da li mi uopste zasluzujemo da imamo bolje svestenike nego sto imamo. Niko nece od toga da krene, vec svi hoce da svaki svestenik bude novi Sveti apostol Pavle! Vaderu, ja ne poznajem tog tvog razocaranog pravoslavca. Sta je on dozivio ne znam, ali cak i da je imao takva iskustva - proglasavati to za pravilo i masovnu pojavu je besmisleno.
Sto se misionarenja tice, cinjenica je da je nasa Banjalucka eparhija prilicno slaba na tom polju. Ali zadatak svestenika u narodu koji je tradicionalno pravoslavan i nije da idu od vrata do vrata. Uostalom, to su jedno vrijeme probali, da kada ide osvecenje vodice - za praznik Bogojavljenja da idu od vrata do vrata i da nude narodu da im blagoslove dom, pa su dozivljavali da im ljudi zatvaraju vrata pred nosom. Vi biste htjeli da od onoliko apostola koliko je bilo danas imate svakog svestenika za apostola! A ako bas hocete, ima i takvih. Moj duhovnik npr. je beogradski svestenik. Pored mene ima jos oko 30 duhovnih ceda (djece) kojima poklanja svoje vrijeme, trud i molitve. To je covjek koji zivi za Crkvu. Iz Beograda, sto znaci i sa posla odsustvuje ne vise od 5 dana godisnje, a svaki dan mu je radni - posebno nedelja i praznici. Nerijetko bude u svojoj kancelariji i do iza 9 sati navece, a gotovo svaki dan bar do negdje pola 8. Pokojni iguman manastira Ostrog - preminuo krajem 2000. godine, otac Lazar je znao ispovijedati i savjetovati ljude i po 17 sati dnevno. Imao sam cast da ga licno upoznam, i taj susret, kao i svi ostali koji su ga ikada sreli, nikada necu zaboraviti. U Srbiji i Crnoj Gori ima zaista mnogo propovijedanja, stalno su neke tribine, javna predavanja i nije tacno da toga nema.

A znate li koliko mi imamo razocaranih adventista, Jehovnih svjedoka i njima slicnih? Los pravoslavni svestenik ce ti mozda insistirati da mu platis ili nece htjeti da ti posveti vremena. A sta se u raznim sektama desava - kakvo ispiranje mozga i ucjenjivanje od strane vodja, to je da ti pamet stane!

Vaderu, osim toga sto se smijes onome sto napisem nikakvih argumenata nemas i to je ocigledno svakome ko je iole pazljivije procitao ovaj nas dosadasnji razgovor. Sad ces vjerovatno citirati i ovu recenicu pa se nasmijati i postaviti par smajlija. Nema problema. Izvoli nadji pitanje koje si mi postavio ili optuzbu na Pravoslavnu Crkvu na koju nisam odgovorio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 07:36 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Poštovani Mr.Simpson. Iako mi se čini da često nisi sasvim razumio šta sam i sa kog ugla iznosio dosada na ovom forumu, to sada više i nije toliko važno. Drago mi je da smo malo popričali, i nadam se će i tebi i meni (a bilo bi lijepo i još nekom ko ovo čita) ovo biti na duhovnu korist i blagodat, bez obzira na suprotstavljene stavove u nekim stvarima (mada i nisu toliko suprotstavljeni sami stavovi, koliko su naša polazišta i dosadašnja iskustva drugačija). Ako si odlučio da se povučeš sa ovog foruma, nema problema. Ja ti od srca želim svako dobro i duhovni napredak, a Bog zna možda se još negdje sretnemo, možda čak i licem u lice. Neka Otac, Sin, Duh Sveti, Sile Nebeske čuvaju i pomognu svakoga ko iskreno čistog srca u svojim mogućnostima radi na duhovnu dobrobit čovječanstva i izvršenje Njegove volje na Zemlji.
Amin, Hallelujahvu, Amin

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2002, 16:47 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
jedna osoba napisa...sta znaci rijec sekta....i to jos spominje grcki...majke ti..izvini samo mi reci gjde si pronasao takvo objasnjene...nauci pa javi drugi put sta znaci....
ti kao pravoslavac si jeretik i sektas za katolike..isto tako oni su sektasi za vas...i to se samo vrti....ispada na kraju da su svi religiozni ljudi sektasi...
drugo...gdje nadje u Bibliji da se covjeku treba klanjati...jesu prvi hriscani izgubili zivote za hrista..ti rece da je i pravoslavan narod gubio, dao krv...samo mi nadji gdje je stefan kamenovao one koji su njega kamenovali..ili petar, pavle, jovan, ....mijesas neke stvari....procitaj sta je stefan rekao....i to zapamti...mozda ce ti trebati..procitaj zadjnu knjigu...otkrivenje....kad andjeo dolazi jovanu sa porukom...jovan zeli da mu se poklono...i koji je odgovor dobio....od andjela...nemoj misliti da te vrijedjam kad kazem da nema nista od tih svetitelja...ne nose oni hricanstvo..niti ti mogu pomoci u tvom licnom odnosu sa Bogom....daj malo ukljuci svijest...procitaj zapovjesti u Bibliji....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 18:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Saint, kao prvo ti se ovde predstavljas kao svetitelj, ne ja. :)
Citiraj:
ti kao pravoslavac si jeretik i sektas za katolike..isto tako oni su sektasi za vas...i to se samo vrti....ispada na kraju da su svi religiozni ljudi sektasi...
Najlakse je uzeti takav pristup, povrsan. Onda se automatski dolazi do ovakvih zakljucaka. Posto ocito nisi zainteresovan da dublje udjes u materiju, ne vidim zasto bih se trudio da ti objasnjavam. Ni ovo, niti za svetitelje. Bez uvrede. :fadein:

Vrh

Tema posta: hehehe...
PostPoslato: 17 Dec 2002, 14:53 
Pripravnik
Pripravnik

ne ljutim se ja....cuj saint..sam onako uzeo...svidio mi se film svetac..sa val kilmerom...tako da ne ubrajam sebe u svece...ako me SPC proglasi onda ok...ja bi sa tobom povrsno ali ces onda morati dobro da citas Bibliju...gore si lupio nesto....kako treba citati samo sveto predanje...a ne sveto pismo....ako je Bog osnovao crkvu onda ona treba da se pridrzava Svetog pisma, kao zive Bozije rijeci..a ne da se Bog pridrzava crkvenih predanja...i da radi kako crkva kaze...pa citas li ti istoriju..covjece...zbog cega su ustali luter, kalvin, cvingl...i ostali..jer je narod oslijepo duhovno..kao u hristovo vrijeme...kada su fariseji, knjizevnici, drazli predanje...a ne Boziju rijec....Bog ima govori o duhovnom Mesiji..a oni oce vodju da ih izbavi od rimljana...a narod ko bez glave hoda...a glada i zedan duhovne vode....i danas je gladan i zedan...Bozije rijeci..a ne crkvenih svetitelja....koje je crkva proglasila a ne Bog....zato i postoje izjave...samo Biblija, samo Bozija milost...i samo vjera....nastala u vrijem lutera...pravednik ce od vjere ziv biti...a ne od ljudskih zakona...i predanja...malo da skratim..posto se bunite na dugacke tekstove...i ne bojim se ja sirine....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 16:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Gdje sam ja to saint rekao da Sveto Pismo ne treba citati????? Odakle sada to da pravoslavlje ne priznaje Sveto Pismo?????
Sto se tice Martina Lutera i kompanije, svi su se oni javili iz krugova rimokatolicke crkve, dakle sizmaticke crkve, i protiv pojava u njoj su ustali. I zaista, katolicka crkva se toliko vec bila izopacila da su samo krajnje neobrazovani i fanaticni mogli vjerovati u njene novotarije i gluposti tipa indulgencija. U Hristovoj Pravoslavnoj Crkvi nikakvih iskrivljenih ucenja nema i molim te nemoj nas trpati u isti kos sa rimokatolicima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 18:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Slažem se sa saintom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo mene, gresnog Maran Ata-e, da kazem par reci o reformaciji...

Pravi razlozi za odbijanje poslusnosti Vatikanu je naizgled bio duhovne prirode. U principu, rec je bila o prevlasti i pokusaju da se kreira novi centar vlasti. Kako to znamo ? Evo reci Mr. Lutera u Rajhstagu 1521. godine: "Tamo sam ja bio Crkva" (Da war Ich die Kirche), sto je identicno izjavi Pape Pia XI na Prvom vatikanskom Koncilu.

Pored toga, predlazem vam sledeci sajt koji pokazuje sramotne izjave Mr. Lutera u vezi Jevreja:
http://www.fordham.edu/halsall/source/luther-jews.html

Na zalost, na engleskom je. Evo samo par citata:
- "Slepi Jevreji su glupe budale..."
- "Pogledajte te bedne, slepe i bezosecajne ljude..."

Osim toga, kada je u Nemackoj izbio seljacki ustanak, Luter je porucio plemicima:
- "Zato neka svako ko moze ubija, prebija i kolje, tajno ili javno, pamteci da nista ne moze biti otrovnije, opasnije ili djavolskije od pobune. To je kao kada neko mora da ubije besnog psa; ako vi ne napadnete njega, on ce napasti vas"
- "Dragi velikasi, oslobodite nas, spasite nas, pomozite nam, secite macem, udarajte, koljite koliko god mozete."
- "Anarhista nije dostojan da mu se donose razlozi, jer ih on ne prima. Sakom treba odgovoriti svim tim ljudima da im krv iz nosa potece."
Onda je Hesenski grof pozeleo da ima dve zene, pa je to pravdao Biblijom (Sola scriptura, je l' te...) pozivajuci se na stari zavet. Luter nije imao kud - dao mu je blagoslov...

- DZON KALVIN -
po danasnjim kriterijumima ovaj covek bi bio masovni ubica i ratni zlocinac. Zbog teoloske nesuglasice je osudio na najsuroviju smrt na lomaci oko 50 ljudi, medju kojima i poznatog spanskog lekara Migela Servetusa 1553. Na hiljade ljudi su prognane iz Zeneve tokom njegove vladavine.
Usledio je tridesetogodisnji krvavi rat u Nemackoj...

Koji duh stoji iza reformacije ?

Vrh

Tema posta: koji duh....
PostPoslato: 19 Dec 2002, 17:02 
Pripravnik
Pripravnik

pa koliko se ljudi ubijalo u ime pravoslavlja..ajde sto lupas....znam ja dobro sa kalvinov i luterov zivot i znam za te stvari....luter nikad nije zelio da izadje iz katolicke crkve vec samo da napravi reorganizaciju, jer je vidio da tadasnja ucenje nisu u skladu sa Biblijom....zar i sveti sava nije ubijao...sta ces sa tim....ode i on u kos sa luterom i kalvinom.... :lol:

ne znam zasto se bunis sto te trpam sa katolicima..kad nemas pojma da SPC zavisi od katolickog budjeta...vidjeces kad papa samo zakuca u beograd....sve ce ti biti jasnije...to ko je sizmatik, jeretik, oni za vas ili vi za njih....vi to rijesite....

da citas Bibliji ne bi bezbroj puta spomenuo svetitelje i apokrifne spise, knjige, makabejce i ostalu kompaniju.l.jer to nije uslo u kanon Biblije..jer se ne slaze sa Biblijo po pitanju mnostva ucenja...pa ni Bibliju ne spominjes koliko svetitelje....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2002, 19:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prijatelju sa pogresnim nadimkom...

Ako se nesto tvrdi, onda je lepo da se to potkrepi i dokazima.

1. Da je Sveti Sava nekoga ubio. Kada ? Gde ? Koga ?
2. Da se SPC finansira or RKC.
3. Mesto gde sam ja spominjao apokrife.
4. Mesto gde sam spominjao makabejce.

Inace, Protestantizam vec odavno ima novog boga koji se zove - DOLAR

Tuzno ali istinito. Zivim medju njima pa vidim.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta: Aharon
PostPoslato: 20 Dec 2002, 08:05 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Dok Srbi ali i "drugi narodi" u njihovom okruženju (narod je isti samo izdijeljen carstvima i (ne)vjerom od davnina) imaju istog tog Boga koji se zove "Marka" sa tendencijom da promijeni ime u "Euro". Živim među njima pa vidim.
To je neko dobro smislio i smišljeno nametnuo tog boga u cijelom svijetu, a ljudi koji nominalno pripadaju vjerama koje slave Boga Tvorca i Održavaoca svega, slave imaginarnog ali za njih jedinog pravog i opipljivog boga.
To je ono čemu se trebamo suprotstaviti i ti i ja u okviru svojih mogućnosti, a ne jedan drugom ili trećem. Bolje da tražimo ono što nas u tim naporima ujedinjuje nego ono što nas razdvaja. Upućeno Maran Ata prvenstvano.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2002, 10:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
brate da ti osvjezim pamcenje :lol:

"A u Dan Gospodnji, sabravsi se zajedno, lomite hleb i vrsite Liturgiju..."
Didahi 14:1

ne vise subotujuci (svetkujuci subotu) nego ziveci po Danu Gospodnjem, u koji je i zivot nas zasijao kroz Njega i smrt Njegovu (vaskrsenjem)..."
Poslanica Magnezanima 9:1

2. Zasto bi jednom Hriscaninu bila vaznija uspomena na izlazak Jevreja iz Egipta (subota), umesto izlaska iz smrti u vecni zivot - vaskrsenje (nedelja) ?
sto se tice ovog tvog pitanja ja cu kao jevereji protupitanjem :

a gdje pise u Bibliji da su izasli iz Egipta subotom???

Da li znas sta je Egipat??? Sinonim za rapstvo??? Od cega?? Od grijeha

ajmo dalje da vidimo sta si ti pitao :

U danasnje vreme postoje samo dve skupine koje jos uvek drze do zakona:

- Jevreji
- Kojekakvi kultovi poput subotarskog i Jehovinih "svedoka"

kakvih zakona se drze Jevreji, kakvog Adventisti a kakvog zakona se drzi Pravoslavna crkva????
Ako je Isus svojom ztrvom i smrcu na krstu ukinuo ceremonijalne zakone zasto ih se onda ta ista "sveta i jedina istinita" pravoslavna crkva drzi???

pa onda si napisao :

Postovanje nedelje od strane Apostola je ocigledno zapisano u Bibliji i samo slepi to ne mogu da vide.

ja ti nadjoh stihove gdje pise da su oni " po obicaju svome isli u subotu"

kako sad to da pise u sobotu??? Da nije neka greska u BIbliji , ili ti i ja imamo drugacije Biblije ???

ali ovom izjavom si me ponovo nasmijao:

Prica o rimskom Papi kao autoritetu koji je promenio dan odmora je smesna kada je u pitanju Pravoslavlje. Ako je to neki Papa i izjavio, neka o tome brinu Rimokatolici. Za nas Pravoslavne, dokazi jos od Biblije pa nadalje su jasni i nepobitni.

Koliko su upucen u istoriju???? Jedno su price a drugo su cinjenice ! Uzmi brate malo pa citaj , trazi, mozda pronadjes nesto zanimljivo ;)
A da se Pravoslavna crkva bazira samo na Bibliji kako bi to bilo divno. Nemas pojma koliko prijateljica imam koje su "velike vjernice" , redovno idu u crkvu za bozic i uskrs, ne peru kosu na crveno slovo, ne rade nista ali ni jedna nema pojma sta pise u Bibliji. Nego sto se prenijelo sa koljena na koljeno i sto im rekao pop to je amin :roll:

Ajde da idemo ti i ja kod popa da ga pitamo koliko i cega se on drzi iz Svetog pisma??? I sta crkva uze a sta odbaci???

Ako postujes Bibliju onda ju postuj od 1.Mojsijeve pa do Otkrivenja ali nemoj da ju cijepkas i da izvalcis samo ono sto se tebi svidja

Vrh

Tema posta: e prijateljui....
PostPoslato: 20 Dec 2002, 19:26 
Pripravnik
Pripravnik

pa ti i zaboravljas gdje upotrebljavas apokrifne spise...

sto se tice save...rekoh ti da sam vani..i da nemam knjiga..koje su tebi pri ruci....pa samo prepisujes..ko da pravis seminarski...i koristis citate...a svojih razmisljanja o Bibliji i nemas...

zna se za zivot svetog save...zna se za rat u BOsni...sve tri strane su korstile parolu,, "istrijebi u ime Boga...u ime nacije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2002, 23:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za Banjalucanku:
------------------------------------------

1. Sestrice, pokazujes osnovno nepoznavanje Starog Zaveta. Procesljaj malo pa ces naci gde je i kako subota postala uspomena Jevrejima na izlazak iz Misira (Egipat).

2. Podela zakona na ceremonijalne i obredne ne postoji i to je jos jedna izmisljotina pogane babe gatalice Helene Vajt.

3. Ja ti rekoh na drugom topiku zasto su Apostoli isli subotama u sinagoge. Gde bi ti isla da si nekim slucajem u njihovoj kozi ? Jurila pojedince po njivama radnim danom Judeje, ili isla gde se okupljaju, pa da ih sto vise cuje odjednom ?

4. Vera se ne izrazava brojem citata Svetog Pisma koje neko zna napamet. Niti brojem procitanih teoloskih ili istorijskih knjiga. Niti brojem tekstova objavljenih na ovom forumu. Znas li pricu o dvojici drvoseca ? Znas li sta Hrist uci o onima koji prave mucenicka lica dok poste ? Da li ti nosas Bibliju unaokolo da bi te ljudi videli ? Obrati paznju...

5. Sta je to Pravoslavna Crkva uzela a sta odbacila ? Molim detalje.

6. Pravoslavna Crkva pokazuje neophodno postivanje i za Stari Zavet. Evo ti malo o tome:
-------------------------------------
Punoća Starog zaveta je u Novom zavetu. Stari zavet nije zaokružena celina, a ni starozavetni Zakon nije savršen zakon. Ceo Stari zavet je očekivanje Sina Božjeg, Bogom obećanog Mesije (jevrejska reč Mesija se na grčkom kaže Hristos, a i jedno i drugo znači - Pomazanik - Car). U Novom zavetu ispunila su se sva očekivanja Starog zaveta, kada je najzad obećani Mesija, Bogočovek Isus Hristos, došao na Zemlju da spase, složi i oboži potomke Adama i Eve. Hristos, Sin Božji, po proročanstvu Isaije proroka, trebalo je da se rodi od jedne Jevrejke Devojke koja je čista od greha.
--------------------------------------

- Ima li smisla sipati novo vino u stare mehove ?

2.Kor. 5,17. Zato ako je ko u Hristu, nova je tvar: staro prođe, gle, sve novo postade.

Prouci sledece:
---------------------------
Dela 13,39 I od svega, oda šta se ne mogoste opravdati u zakonu Mojsijevu, opravdaće se u njemu svaki koji vjeruje.

Rim 3,20 Jer se djelima zakona nijedno tijelo neće opravdati pred njim; jer kroz zakon dolazi poznanje grijeha.

Rim 3,28 Mislimo dakle da će se čovjek opravdati vjerom bez djela zakona.

itd... Obrati paznju cime se opravdavamo... a zakon o kome je rec svi znamo koji je... jasno i glasno izreceno za prave Hriscane.

Za samozvanog sveca:
----------------------------------------------

Kao sto rekoh... tvrdnja bez dokaza je kletva. Da li nas Hrist tome uci ? To sto si "vani" te ne opravdava.

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2002, 15:45 
Pripravnik
Pripravnik

:angel:

de ta te ja pitam..imas li ti vise od 13 godina....

2 KOR 5:17 UZIMAS IZ KONTEKSTA...TICE SE MORALNOG ZIVOTA....O KOJEM NEMAS POJMA...

SVE ONE TEKSTVO KOJE SI NABROJAO IZ POSLANICE RIMLJANIMA GOVORE DA JE ONDA ZAKON UKINUT I DA NETREBA. DA SE COVJEK MOZE SPASAVATI VJEROM...
PO TOME SIGURNO MOZEMO SA SLOBODOM DA RADIMO OVE STVARI :snipersmile: VJEROVATNO SA TIM STIHOVIMA OPRAVDAVAS I RATOVANJE... :2gunfire:

RIMLJANIMA 6:15 STA DAJKE,,,HICENI KU GRIJESITI KAD NISMO POD ZAKONOM NEGO POD BLAGODACU...BOZE SACUVAJ....

RIMLJANIMA 7:1 ILI NE ZNATE BRACO (JER GOVORIM ONIMA KOJI SU POZNAJU ZAKON) DA ZAKON VLADA NAD COVJEKOM DOK JE ZIV....

REKOH TI VEC JEDNOM DA UPISES TEOLOGIJU... I DA NAUCIS STA JE HERMENAUTIKA, I EGZEGEZA.....I DA NE CUPAS TEKSTOVE TEK TAKO...
JER SI ISPAO KAO DIJETE KOJE NEMA POJMA....SA TIM TEKSTOVIMA TI SI DOKAZAO DA JE PAVLE UKINUO 10 BOZIJIH ZAPOVJESTI....

STO SE TICE SUBOTE DA SLUZI SAMO NA ZNAK SJECANJA... OTVORI 2 MOJSIJEVU 20 GLAVU.... 3 MOJSIJEVA 23,3...CITAJ MALO BIBLIJU....MANI SE SVETITELJA...

1 JOVANOVA 5;3 JER OVO JE LJUBAV DA ZAPOVJESTI NJEGOVE DRZIMO.....

JAKOVLJEVA POSLANICA 2:10 JER KOJI SAV ZAKON ODRZI A SAGRIJESI U JEDNOM, KRIV JE ZA SVE....

cuje neko je ovdje lud...ili Pavle ili Jovan ili Jakov.....sta ti mislis.....

ej sta bi ono u Jerusalimu....mora da je Sadam zapalio oganja....ajd malo se pitaj koja je svrha Ognja bila u Novom Zavjetu...a kako se on prikazao u jerusalimu.....sad gledaj kako se vade stihovi...

OTKRIVENJE 13, 13 " i ucini cudesa velika, i ucini da i oganj silazi s neba na zemlju pred ljude..i vara one koji zive na zemlji znacima, koji joj bise dani da cine pred zvijeri, govoreci onima sto zive na zemlji da nacini ikonu svijeri koji imade ranu smrtnu i osta ziva.......
eto sta bi ja rekao na taj oganj u Jerusalimu....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2002, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

1. Koliko ja imam godina je irelevantno.

2. Zaboravljas dve najvece zapovesti. Kako glasi druga ? Da li bi ikad doslo do ratova ako bismo postovali drugu najvecu zapovest ?

3. Rim 6:15 je samo pojasnjenje sta je to ispuna Starog Zaveta... Zamena daleko savrsenijim Novim Zavetom. Da li se trebamo obrezivati ?

4. Rim 7 govori o umiranju u zakonu, i ponovnom radjanju sa Hristom. Zaboravio si sta je to Sveta Tajna Krstenja. Procitaj stih broj 4 tog poglavlja... Nemoj vaditi stihove iz konteksta prijatelju.

5. Ne postoji HERMENAUTIKA... :) Postoji ERMINEVTIKA prijatelju moj teoloski potkovani...

6. Stari Zavet je senka onog sto je trebalo doci - Hrista Boga Spasitelja koji nam donese Bozju blagodat i ljubav Bozansku.

7. 1 Jov 5:3 govori o Hristu Bogu, i o drzanju njegovih zapovesti... ups... :)

8. Jak 2:10 izvadjeno iz konteksta... O kom je zakonu rec ? O Carskom Zakonu (stih broj osam). Nisi nikad cuo za Carski Zakon ? Sramota za jednog Hriscanina... :(

9. Ko je pametan a ko lud, ja ne zelim da sudim. To je do Boga samoga. Tebi prijatelju preporuka da se malo zamislis i oko navoda Biblije koje si pogresno protumacio a i oko licnih uvreda koje sipaju iz tebe na sve strane. Da li nas Biblija uci da vredjamo ljude oko sebe ?

10. Otk 13:13 Znas li ti da u Bozjoj Crkvi Otkrovenje Jovanovo nije liturgijska knjiga i da je uvrsteno u kanon Novog Zaveta posle insistiranja Rima na tome ?

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2002, 16:22 
Pripravnik
Pripravnik

cuj malo smo potkovani u dve razlicite skole...tako da je kod mene hermenautika..znas....nisam ja kriv sto se predmet tako zove...

sto se tice onoga oko zakona...ti si naveo stihove koji govor na ukidanju zakona...i da je potrebna vjera...tvoja greska sto nisi znao da objasnis...

znam ja dobro da su ceremonijalni zakoni ukinuti koji su se vrsili u svetinji nad svetinjom...i obrezanje, u neku ruku ne spada u ceremonijalni zakon....malo procitaj zbog cega su to morali da rade... i znam da ne treba danas da se to radi...jer je forma zamjenjena...

e sad ti meni objasni koji je to carski zakon u poslanici Jakovljevoj 2:8..posto ti znas...samo pazi sta pricas...da se ne zapetljas....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 87 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]