banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 21:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 02:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Hoces li mi verovati da sam se obradovao kada sam video sta si me pitala ? Bez obzira na to, ja cu da ovde odgovorim ne samo tebi, nego i svim onim koji ce eventualno procitati.

Zaista mnogi danas ne razumeju istinsku ulogu Crkve u svom zivotu, pa cak ako su i vernici. Krenucu unatrag od spasenja i sto sazetije (da ne davim) objasniti kako se do njega dolazi:

1. Spasenje: Konacni cilj kome teze svi Hriscani. Sastoji se u ulasku u Carstvo Bozje, Raj i vecni zivot.

2. Da bismo usli u Carstvo Bozje, moramo da smo toga dostojni. Moramo da prihvatimo Hrista Boga kao svog Spasitelja (vera), i da se krstimo (MARKO 16,16)

3. VERA: Kako mozemo da udjemo kroz uska vrata (MAT 7,13-14) koja vode u Raj ? Neprekidnim uzrastanjem u Hristu, utvrdjujuci i poboljsavajuci svoju veru. Hrist nam jasno rece i na koji nacin: MOLITVAMA I POSTOM (MAT 17,20-21)

4. KRSTENJE: Nece svi koji vicu Gospode, Gospode uci u Carstvo Bozje (MAT 7, 21). Setimo se deset devojaka koje cekaju zenika (MAT 25, 1-12). Samo pametnih 5 ih se zatvorilo sa zenikom dok je 5 ludih shvatilo da nesto nedostaje (ulje). Kako se dobija to ulje ? Krstenjem. Ono predstavlja nase umiranje u grehu (ukljucujuci i pragreh), i ponovno radjanje u Hristu. Pri tome, postavlja se pitanje: Ko je stekao pravo da krstava ? Samo rukopolozeni svestenik. Zasto rukopolozeni ? O tome govori moj drugi topik na ovom forumu "Pravoslavna Crkva - Sta je to ?". Ali ukratko cu ovde objasniti. Biblija (JEV 6, 1-2) nas uci koje su osnove nauke o Hristu: krstavanje, rukopolaganje, vaskrsenje i strasni sud. Apostoli su rukopolagali prve svestenike Crkve a ovi posle svoje naslednike, sve do danasnjih dana. Prilikom rukopolaganja, prenosi se BLAGODATNI DAR EVHARISTIJSKOG PREOBRAZENJA ZIVOTA, koji je garancija da sve Svete Tajne koje doticni svestenik svrsava dole na zemlji, su blagoslovene od Hrista odozgo. Taj blagodatni dar se prenosi od Apostola do danasnjih dana preko episkopa. Episkopi taj dar onda prenose na svestenike. U tome je najjednostavnije receno poenta i uloga Bozje Crkve. U kojim crkvama danas postoji ta veza izmedju svestenika i Hrista ? U Pravoslavnoj Crkvi i RKC. Zbog toga, ove dve crkve i priznaju krstenje jedna drugoj. Kod protestanata toga nema. Krstenjem se postaje clan Bozje Crkve, i kao takvi, prihvatili smo je kao telo Bozje, i moramo da vdimo racuna da ne otpadnemo od njega. Jer, krstenje se ne moze ponoviti (JEV 6, 4-6).

Iz ovog je jasno vidljiva uloga Bozje Crkve koja putem Apostolsko/Episkopskog Prejemstva, i rukopolozenih svestenika vodi vernike ka spasenju.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 10:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ljudi kakva vjera kakvo vjerovanje nebudite smijesni.Dali je covjek vjernik?Ko se to pridrzava bozijih zapovjedi,koliko je krvi palo za religiju,koliko se mrzimo samo zbog religijskih razlika daj nepricajte molim vas.Koja vjera?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 10:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Muamere, kao i svi ljudi i ti imas pravo na svoje misljenje. Medjutim, tek prije jedno pola godine sam u svom odrastanju (a imam 25 godina) shvatio jednu stvar - da je krajnje uobrazeno ponasanje i nedorastao stav proglasavati bilo sta do cega je mnogim ljudima stalo za glupo i bezveze, a da prethodno covjek nije usao u malo dublju analizu - sta je to cime se ti neki ljudi odusevljavaju.
Ako hoces da ozbiljno ucestvujes u razgovoru, onda malo promijeni svoj nastup. Ovako ce te svi ignorisati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 11:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
spomenuo si 5 mudrih i 5 ludih djevojaka, fino, ti tumacis da je ulje - krstenje a ja opet da to ulje prestavlja Sveti Duh.
Ako je crkva ta koja spasava sta je sa afrikancima, eskimima, i masom drugih koji nemaju crkve ????

Oni se nece spasiti ????

Kroz Boga se spasavamo i NJegovu zrtvu ne kroz crkvu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 12:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
slusaj kad vec pocinjes reci mi ko se drzi pete bozije zapovjedi koja kaze ne ubij.pa covjek ubija kako je nastao.a da negovorim o drugom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 13:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ako je crkva ta koja spasava sta je sa afrikancima, eskimima, i masom drugih koji nemaju crkve ????

Na ovo sam dao odgovor na temi "Pitanja za Vadera..."
I tacno, Bog spasava ali kako to najkrace lijepo kaze sveti Kiprijan:"Kome Crkva nije majka, tome ni Bog ne moze biti Otac."
Svi oni koji poricu autoritet Crkve, poricu rijeci Gospoda Hrista kojima je ustanovio Crkvu i dao duhovnu vlast svojim svetim apostolima - "primite Duha Svetoga - kome oprostite grijehe oprosteni su im", "ako ni Crkvu ne poslusa neka ti bude kao neznabozac" itd, itd. Jasno je dato u Djelima apostolskim da je Crkva od pocetka imala strogo ustanovljenu vidljivu organizaciju i hijerarhiju, a takodje i da su rijeci Hristove koje sam citirao bile upucene samo apostolima, tj. onima kojima je povjerio vlast u Crkvi, a ne svim hriscanima - "obicnim" vijernicima.
Onaj koji negira nuznost i vidljivog poretka i organizacije u Crkvi, taj negira Hristove rijeci zapisane u Svetom Pismu i ja ne znam zaista kako vi sami sebe uspijevate ubijediti u ispravnost toga sto propagirate. Drugo je kad ateista ili nehriscanin ne priznaje Sveto Pismo uopste, ali priznavati ga, a poricati izricite Hristove rijeci, za to nemam komentara!

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2002, 14:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
simson procitao sam i tamo..ali ajd necu da ti odgovorim jer je banjalucanka i veder vec nesto rekli..odnosno su odgovorili na maran atovu hijerarhiju...cuj maran ata...na prvo mjesto izbrisi Bibliju i stavi knjige otaca, pa onda episkope, pa djakone...i td..pa tek onda Bibliju....jer tako ide...navalio si na tu knjigu svetitelja i te spise...ajde mi nadji Hriustovu izjavu da ih citam...i dobro ste poceli...ko drzi ono sto je Hristos objavio i zapisano..i ono sto su kasnije propovjedali apostoli....to treba da covjek vidi jedino kroz Bibliju....jer je ono pismo od Boga....pa nek narod to cita...nemojte to zabranjivati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 15:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za banjalucanku:
--------------------------------------
Sestrice... nase tumacenje se ne razlikuje nimalo. Moje objasnjenje je bilo kratko jer nisam hteo da davim previse, a ocekivao sam i nastavak diskusije, i nisam se prevario. Zaista, u toj alegoriji, ulje predstavlja Duha Svetoga koji gori u nama i obasjava nas iznutra, i razdvaja od tame. Moramo se potruditi da ga uvek imamo dovoljno i stalno dodajemo kako se plamen nebi ugasio. Postavlja se pitanje: Kako se u bibliji Sveti Duh prenosio sa jedne osobe na drugu. Da li treba da navodim mnoge detalje rukopolaganja ? Ostaje da se vidi. Cinjenica jeste da u samom cinu krstenja u Bozjoj - Pravoslavnoj Crkvi, rukopolozeni svestenik je taj koji posle simvolickog pranja vodom, prenosi na krstenika blagodatni dar Duha Svetoga koji se odmah posle toga "zapecacuje" Svetom Tajnom miropomaznja. Ta Svet Tajna se zove jos i "Pecat Dara Duha Svetoga".

Na tvoja pitanja sta je sa eskimima, paganskim plemenima amazonije, itd... ja mogu samo da kazem, ima jos vremena. I niko nezna koliko vremena jos ima. Do nedavno nije postojala Pravoslavna Crkva Engleske na primer. Danas postoji. Ili Amerike, ili Japana... ili Koreje, itd... Mada to nekima izgledalo kao da se nista ne desava u Pravoslavlju, cinjenica je da se ono siri. Afrikanci su vec poodavno ili Hriscani (Rimokatolici i Pravoslavni) ili su Muslimani. Naravno, nigde ne pise da ce svi da se spasu. Knez ovog sveta neprestano radi i kusa sve lakoverne, i odvraca ih od puta spasenja koje je moguce jedino kroz Bozju Crkvu, kao sto sam objasnio vec.

Neka ti dragi Bog ukaze na pravi put, a ja sam samo pokusao da pojasnim neke stvari. Ziva mi i zdrava bila.

Za "saint-a":
--------------------------
Knjige Svetih Otaca su svedocanstvo doktrina ranog hriscanstva i potvrda danasnjih doktrina Pravoslavne Crkve. Sveti Oci su bili, ili neposredni ucenici Apostola, ili skorasnji naslednici od tih direktnih ucenika. Uzmimo recimo Sv. Klementa koji je bio direktni ucenik Sv. Pavla i cak se spominje i u Bibliji u poslanici Filibljanima. Putovao je zajedno sa Sv. Pavlom i bio pomagao mu. Njegova pisanja imaju veoma veliku tezinu, a razlog zbog kog takva pisanja nisu kanonizovana u Svetom Pismu je samo zato sto on nije bio Apostol. To je samo jedan od primera.

Sveto Predanje je ono koje je postojalo pre Svetog Pisma. Kanon Novog Zaveta se pojavio tek u 5. veku kakvog ga mi danas znamo. Sve do tada, u opticaju su bile samo pojedine knjige i usmeno Sveto Predanje koje su Apostoli ostavili Svetim Ocima. Istorija je nepobitna prijatelju moj.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 15:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
znaci ja kao osoba koja ne ide u pravoslavnu crkvu necu biti spasena :lol:

sva sreca pa mi BOg dao razum da se ne povodim za drugima nego imam razum da sama odlucujem sta je dobro a sta ne :wink:

necu sa tobom ici vise u diskusije jer mi vise ne pricinjava zadovoljstvo nadmetati se a i nisam ljubitelj pisanja dugih postova

pozdravljam te sa rijecima tvoga nicka

Maran Ata sto znaci Gospod Dolazi

Amin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 15:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sestrice... Tebi po volji i kako mislis da ti je ciniti. Ja ti rekoh, a dalje je do tebe.

Inace, ja nisam ljubitelj dugih tekstova... ali neki put u cilju dovoljnog pojasnjenja, oduze se...

Nisi mi nikad rekla da li si ti clan neke verske organizacije ili ne... Nije obavezno, ali i mi muskarci smo neki put pomalo radoznali.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 16:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Banjalucanko, vidim da nisi htjela da odes da pronadjes sta sam na tu temu odgovorio na "Pitanja za Vadera..."
Zato cu ti sada ukratko odgovoriti.
Mi pravoslavni vjerujemo da ljudi koji iz objektivnih razloga nisu bili u mogucnosti da prime pravoslavnu hriscansku vjeru nece zbog toga biti osudjeni, vec ce njima Bog suditi na drugi nacin. Naime, vjerujemo da je Bog ljudima dao cetiri objave:
1. savjest koja iznutra govori covjeku sta je ispravno, ali se u nju ne mozemo do kraja pouzdati jer je podlozna "kvarenju"
2. prirodno otkrivenje; cjelokupna priroda svjedoci o Bogu kao svome stvoritelju onome ko to zeli da vidi
3. starozavjetna objava data preko Mojsija
4. novozavjetno otkrovenje Gospoda Isusa Hrista.
Prve dvije objave su dostupne svim ljudima bez razlike. Sto se tice toga zasto su pojedini ljudi u mogucnosti da upoznaju Hrista, a drugi ne, to je stvar Bozijeg promisla. Kako je govorio Sveti Jovan Zlatousti - Bog o svim ljudima na svijetu promislja, cinjenica je da ne promislja na isti nacin, ali to i jeste dokaz Njegove premudrosti.
Sta su to objektivni razlozi zbog kojih danas neko ne prima pravoslavnu vjeru, to je pitanje na koje se mogu napisati knjige. Sigurno je samo da ti koja zivis na teritoriji na kojoj je pravoslavlje u velikoj mjeri prisutno, tesko da ces imati izgovor zasto nisi htjela da ga upoznas. Kao sto ti Maran Ata rece, mi ti nesto malo rekosmo, a sta ces ti uraditi, to je tvoja slobodna volja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2002, 16:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Barem nemas izgovor da nisi znala... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2003, 19:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Šta je Stari zavet?
Stari zavet je savez Boga sa ljudima, sklopljen preko izabranika Božjeg patrijarha Avrama i njegovog bogoizabranog potomstva. U Svetom pismu Starog zaveta, kao svetim spisima, opisuju se događaji od stvaranja sveta, pa do rođenja Onoga kroz koga i radi koga je svet i stvoren, i radi koga su se svi ti događaji zbivali: Gospoda Isusa Hrista.

Šta je Novi zavet?
Novi zavet je savez Bogočoveka Isusa Hrista sa ljudima. Zbivanja i zagonetke Starog zaveta dobili su u njemu svoju odgonetku i punoću. U Svetom pismu Novog zaveta, kao svetim spisima, očevici su opisali događaje od rođenja Gospoda Isusa Hrista, pa sve do njegovog slavnog Vaskrsenja iz mrtvih i Vaznesenja. Tu je opisan i silazak Svetog Duha na prve Hristove učenike i njihovo propovedanje Njegovog svetog Imena i nauke božanske. U njima je ukazano i na sve ono što će se dogoditi do Drugog dolaska Hristovog i Strašnog suda.

Kako počinje Stari zavet?
Stari zavet počinje opisom postanka sveta: "U početku stvori Bog nebo i zemlju". Pod rečju "nebo" treba razumeti stanovnike neba - Angele i ostale bestelesne nebeske Sile. "A Zemlja beše bez obličja i pusta", tj. ceo stvoreni materijalni svet.

Šta je stvorio Bog za šest dana?
Prvi dan stvorena je svetlost: "I reče Bog: Neka bude svetlost! I bi svetlost. I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame". Taj dan je dan jedan: iz njega izviru i njemu se vraćaju svi dani. (Jevrejska reč "jom" dan, može da znači određeni astronomski ili neograničeni vremenski period nastanka sveta).

Drugi dan Bog je stvorio svod nebeski i rastavio vodu pod svodom od vode nad svodom a svod nazva Bog nebo. To je ovo naše vidljivo nebo. Iza njega se nalaze bezbrojni Božji svetovi, nazvani simbolično - "voda nad svodom", jer kruže i teku, svaki svojom putanjom, harmonično i bez sudaranja, po beskrajnom prostoru.

Treći dan snagom reči Božje odelila se voda od kopna. Na zemlji je izrasla trava i raznovrsna drveta koja rađaju plod. Silom Božije reči to jednom zasejano seme, uvek donosi plod, zahvaljujući blagoslovu i zapovesti Boga.

Četvrti dan Bog je stvorio svetila na svodu nebeskom. Sunce da upravlja danom, i mesec da upravlja noću, i zvezde: da svetle i da budu znaci vremena, dana i godina. Prvostvorena svetlost, rasuta po celoj tvorevini, sabrala se i osobito zablistala, ovog dana, kroz nebeska svetila. Sunce je obasjalo zemlju, obavijenu dotada gustim maglama i vlagom.

Peti dan Bog je stvorio živa stvorenja u vodama, ribe i ostala stvorenja velika i mala, kao i ptice nebeske, po vrstama njihovim.

Šesti dan stvorio je Bog stoku i sitne životinje i zveri zemaljske, po vrstama njihovim.
Na kraju reče Bog: "Da načinimo čoveka po liku i podobiju Našem, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji. " Presveta Trojica, Bog naš, stvorio je čoveka od praha zemaljskog, i udahnuo u njega duh života. Prvo je Bog stvorio Adama, pa mu je onda stvorio ženu, "čovečicu", Evu, da mu bude pomoćnik na putu ka večnom cilju njihovog života i života svih stvorenja. Čovek i čovečanstvo postaju tako tajanstvena slika u kojoj se ogleda Sveta Trojica: Ljudi su stvoreni da se uzajamno vole i ispune nesebičnom božanskom Ljubavlju.

Šta je Raj u koji je Bog uveo čoveka, stvorivši ga?
Raj je mesto blizine i prisutnosti Božje, u kome je čovek bio zajedno sa Tvorcem, obdaren svima darovima i blaženstvom večnog života, dobrote i ljubavi. Čovek se u Raju hranio sa Drveta života.

Šta je Drvo poznanja dobra i zla?
Drvo poznanja dobra i zla je zasadio Bog u Raju da bi se čovek vežbao u vrlini uzdržanja i vernosti svome Stvoritelju. Drvo života je čoveku davalo besmrtni život i dar razlikovanja onoga što je večno od onoga što je prolazno. Izvršavati Božju zapovest značilo je - jesti sa drveta života; pogaziti zapovest značilo je - odvojiti se od Boga i njegove volje, izgubiti večni život i predati se smrti. Jedenje sa Drveta poznanja dobra i zla pomračuje um, uništava u čoveku dar razlikovanja večnog i prolaznog, otuđuje ga od Boga i odvodi ga u prolazna telesna zadovoljstva i u smrt. Na tom drvetu i na toj zapovesti čovek je imao da proveri svoju ljubav i slobodu: da li će biti veran Bogu ili će poslušati Đavola i njegovu laž.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2003, 16:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ko je Đavo?
Đavo je laža i otac laži. On je bivši Arhangeo Dennica koji se pobunio protiv Boga, jer se pogordio i zaželeo da bude jednak sa Bogom. Đavo je izumeo greh i smrt i pakao. Njegova zla i izopačena volja je izvor svakog zla, kojim je zatrovao neke od bivših angela pa onda i naše praroditelje Adama i Evu, a preko njih i njihove potomke.

Ko je nagovorio Evu da pogazi zapovest Božju?
Đavo je nagovorio Evu - preko zmije - da ubere zabranjeno voće sa Drveta poznanja dobra i zla. Eva je poverovala ovom Božjem protivniku i klevetniku (đavo znači - klevetnik), da je on njen veći prijatelj nego Bog i počela je da se hrani hranom prolaznosti i telesnih zadovoljstava. Okusivši plod prolaznih zadovoljstava, ona je postala smrtna. Ponudivši to voće svome mužu Adamu, ona je učinila greh ubistva. Ali i Adam je dobrovoljno okusio od istog ploda i učinio trostruki greh: prema Bogu, prema sebi i prema svome potomstvu. Padom u greh čovek je izgubio moć večnog života; pomračio mu se um, potamnelo srce a mudrost utonula u bezumlje i ludost.

Zašto su Adam i Eva isterani iz Raja?
Zato što su okusili plod sa Drveta poznanja dobra i zla i time prestupili Božju zapovest. Ali i to isterivanje iz Raja Bog je učinio iz ljubavi prema našim praroditeljima. U Raju postoji i Drvo života. Ko jede plodove sa Drveta života postaje besmrtan. Ako bi Adam i Eva jeli te plodove, sa otrovom smrti u sebi posle pada, oni bi sebe obesmrtili u stanju grehovnosti i smrtnosti. To bi onda bio najstrašniji pakao. I da se to veće zlo ne bi desilo ljudima, Bog ih je isterao iz Raja. Znači isterao ih je Bog iz Raja da bi sprečio da zlo postane večno.

Ali da Adam i Eva posle isterivanja ne padnu u očajanje, Bog im je obećao da će im poslati Spasitelja koji će pobediti Đavola Zmiju i koji će ih osloboditi od smrti i ponovo dovesti u Raj.

Šta je Bog kazao Adamu i Evi kad ih je prognao iz Raja?
Evi je rekao: "S mukom ćeš rađati decu, i volja će tvoja stajati pod vlašću muža tvoga, i on će ti biti gospodar". Adamu je rekao: "Zemlja da je prokleta zbog tebe... sa znojem lica svoga ćeš jesti hleb, dokle se ne vratiš u zemlju od koje si uzet; jer si prah i u prah ćeš se vratiti ". Zbog čovekovog greha stradaju ne samo ljudi, nego i sva stvorenja i cela tvorevina Božja. Tako je već prvi sin Adamov ubio svoga brata Avelja.

Zašto je Kain ubio Avelja?
Ubio ga je iz zavisti: Kain je zavideo Avelju zato što je Bog primio Aveljevu od srca prinetu žrtvu. Tako biva i do danas: zavist je glavni uzrok svakoga bratoubistva. A svako ubistvo je bratoubistvo jer svi ljudi su - braća.

Ko je bio Noje i kako se on spasao od potopa?
Noje je jedan od izabranika Božjih. On nije bio pokvaren kao njegovi savremenici, nego je verovao u Boga i očekivao budućeg Izbavitelja, Sina Božjeg. Bog je zapovedio Noju da napravi kovčeg (lađu) i da u njega smesti svoju porodicu i po jedan par od svih životinja na zemlji, da se izbave od potopa. Potop je došao da očisti nagomilane grehe ljudske i da opere obesvećenu zemlju. Lađa Nojeva je tajanstvena slika Crkve Hristove u kojoj se mi spasavamo od potopa greha i smrti i zadobijamo život večni.

Šta je idolopoklonstvo?
To je otpadništvo od pravoga Boga i klanjanje kipovima (idolima), u kojima su bili đavoli, lažni bogovi. Čovek postaje idolopoklonik kad god počne da se klanja stvorenjima umesto da služi Tvorcu. Idolopoklonik je i onda kad počne da obožava sebe ili dela ruku svojih.

Ko je bio Avraam?
Avraam je bio starozavetni patrijarh. On se nije klanjao idolima, kao njegovi savremenici. Verovao je u jednoga Boga i u obećanoga Spasitelja, koji će doći sa neba. Njemu se prvom od ljudi javila tajanstveno Sveta Trojica u vidu tri Angela, tri gosta kod Mavrijskog duba. Od Avraama preko njegovog sina Isaka namnožio se, po Božjem obećanju, Izabrani narod Božji. I mi hrišćani smo duhovna deca Avraama. Zato se molimo da Bog upokoji našu usnulu braću i sestre u nedrima Avrama, Isaka i Jakova, naših praotaca.

Koga je Avraam hteo da prinese na žrtvu?
Hteo je da prinese na žrtvu svog jedinca Isaka. Tu je Bog isprobao njegovu veru, pa kad se on pokazao veran, Bog ga je preko sina Isaka, obdario velikim i svetim potomstvom. I Hristos Spasitelj je njegov potomak po telu, a Isakova žrtva je bila predukazanje Hristovog stradanja i žrtve.

Koliko sinova je imao Jakov, sin Isakov, nazvani Izrail, po kome je Izabrani narod dobio svoje ime?
Patrijarh Jakov je imao dvanaest sinova, koji su rodonačelnici dvanaest plemena Izrailovih. Njegovog sina Josifa braća su iz zavisti prodala u Egipat, ali ga je Bog spasio i preko njega spasio sve Jakovljeve potomke. I mi hrišćani se po Jakovu, nazvanom Izrail, zovemo Novi Izrail Božji, tj. novi izabrani Narod Božji.

Nastavice se ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2003, 17:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ovo što si pisao o Adamu, Evi a naročito o Satani ti gotovo ništa ne valja.

A ono o idolopoklonstvu se sasvim odnosi na pravoslavnu crkvu bili vi toga svjesni ili ne. Svako iole normalan kad pročita šta si napisao za idolopoklonstvo i to uporedi sa onim šta vi radite može vidjeti kakvi ste idolopoklonici.
Džaba tebi priča da vam ikona služi kao posrednik za molitvu, ili da vam neki "svetac" služi kao posrednik za molitvu, time pokazujete da direktno kršite učenja Novog Zavjeta gdje je jasno rečeno da je samo jedan posrednik Boga i ljudi - Isus Hrist.

Ne bi sve ovo ni bilo tako...strašno/smiješno/žalosno (ne znam koji izraz da upotrebim) da vi samo kršite učenja Svetog Pisma nego još uz sve to arogantno i bez ikakvih argumenata sebe smatrate za pravu, jedinu, istinsku Hristovu Crkvu i time zavodite mnoge.

Jao što će se mnogi iznenaditi... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2003, 17:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Jao što će se mnogi iznenaditi...

Reklo bi se da si u svom posedu imas Istinu. Da li ti se Gospod licno obratio u viziji i preneo ti Istinu, ili ti je Badavati-Kita to tebi dosapnula ?

Sem toga, jeres ikonoborstva je pobedjena pre vise od 1000 godina. Danasnji ikonoborci su samo ispljuvak onih koji su tada postojali. Jer su pravoverni koji su shvatali ulogu i znacaj ikona ginuli zbog svoje vere, muceni i ubijani od ikonoboraca koji su cak i cara privoleli na svoju stranu.

Teko toliko da se zna zasto su danasnji ikonoborci samo ispljuvak.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2003, 19:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Jao što će se mnogi iznenaditi :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2003, 03:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jan 2003, 12:39
bog ili 3 boga
cudno je to krscanstvo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2003, 05:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pogotovo za POTURCENOG SRBINA ciji se predak polakomio za lagodnim zivotom i presao da sluzi djavolu, i time izdao pradedovsku veru. A da pogan bude jos veca, taj poturica se morao pokazati vecim turcinom i od samih turaka, pa je gazio po svome narodu koliko je god mogao. Time je izvrsio i drugu izdaju, svog naroda. A potomci tog pokleklog Srbina sada misle da u njihovim zilama tece neka druga krv i drugi geni pa nastavljaju da pljuju nesmanjenom zestinom...

Malo stihova Gorskog Vijenca za POTURCENE SRBE:
-------------------------------------------------------------------
"Kakvo Vlase, krmska POTURICE!
Kakvu sablju kazes i kosovo?
Da l' na njemu zajedno ne bjesmo,
pa ja rva i tada i sada?
TI SI IZDO i prijed i poslijed,
obrljao obraz prijed svijetom,
POHULIO VERU PRADJEDOVSKU,
zarobio sebe u tudjina! "

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2003, 07:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jan 2003, 12:39
TO MENE NE TANGIRA NI JEDAN POSTO
:D
ZNA SE DA SU DANASNJI BOSANSKI SRBI ZAPRAVO POTOMCI SRBIZIRANIH VLAHA KOJI SU NAKON STOLJETNE TURSKE VLADAVINE SRBIZIRANI U 17, 18 I 19 STOLJECU

PROCITAJ KOJU KNJIGU I VIDJET CES DA NAS BOSNJAKE NIKO NE NAZIVA POTURCENIM SRBIMA STO JE UVREDA JER VI STE IPAK NAJRUZNIJA NACIJA U EUROPI SVE NEKI CRNI, CADAVI, NOSATI TIPA BOB ROCK ITD
BOSNIA SHORT HISTORY NOEL MALCOLM PROCITAJ JE AKO SI PISMEN

DOBRO SE ZNA DA SU BOSNJACI NAJVECIM DJELOM BILI ILI BOSANSKI KATOLICI I BOGUMILI
TE TVOJE TEORIJE DA SMO MI NASTALI OD VAS NECES USPJETI PODVALITI NIJEDNOM STRANCU KOJI IMALO ZNA POVIJEST

CITAJUCI MALO PREVISE BIBLIJE VIDI SE DA TI JE MOZAK OTUPIO

STVARNO SUOSJECAM S TOBOM JER VIDI SE DA IMAS ISTI IQ KAO SADASNJI PREDSJEDNIK BUSH

I TO JE BILA MOJA ZADNJA REPLIKA STO SE TICE TE TEME, JER IPAK PRIMJETIO SAM DA TI FALI KOJA MOZDANA CELIJA, PA SE JA JEDNOSTAVNO NECU PONIZAVATI DA STUPAM U RAZGOVOR SA POLUPISMENIM SELJAKOM

AKO IMA KOJI PAMETAN SRBIN VRLO RADO CU RASPRAVLJATI SA NJIM !

BILO O DUSANOVOM CARSTVU ILI PRVOJ SRPSKOJ BUNI I TAKO TE POVJESNE TEME

CAO JA TANGIRAM I HRVATE, DOKAZEM IM DA SU POLUGLUPI NA NJIHOVOM FORUMU ALI IPAK HRVATI SU LJUDI ZA RAZLIKU OD VAS
BAR SLUSAJU I NAPISU NESTO PAMETNO

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]