Prvo da vas obavijestim da imam namjeru da se postepeno povlacim sa ovog foruma.
Oni koji su ranije citali sta sam pisao znaju da nisam ni imao namjeru ovoliko da ostanem.
Hristos je otvoreno upozoravao na lazne proroke koji ce govoriti da je Hristos "ovdje ili ondje", a ustvari ce se raditi (i radi se) o vucima u jagnjecoj kozi. Ti aharone i ti Vaderu hocete da mi pravoslavni zaboravimo i ukinemo te Hristove rijeci i da prigrlimo jeretike kao bracu i propovijednike Hrista! :roll:
Jos i nekako da je samo do tih rijeci. Necu da se ponavljam, pisao sam o Hristovom ustanovljenju Crkve. Jasno se iz Svetog Pisma vidi da Crkva pored svoje nevidljive komponente ima i vidljivu organizaciju ovde na zemlji a to sto vi to negirate i smatrate nebitnim... Tesko mi je da na ovako ogranicenom prostoru objasnim ono sto je objasnjeno na hiljadama stranica. Vaderu, sto se rimokatolika tice - da, mi pravoslavni priznajemo da su nam oni od svih nepravoslavnih najblizi. Oni koji su se odvojili od njih stvorili su protestantizam, a sve danasnje sekte su se rodile iz protestantizma i jos su korak dalje.
Protestanti su uveli tu novotariju da su odbacili cjelokupno Sveto predanje - dakle, spise Svetih Otaca i odluke Vaseljenskih sabora i proglasili samo Sveto Pismo za izvor vjere sto Crkva NIKADA nije propovijedala. Da napravim poredjenje sa ovozemaljskim stvarima.
Odbacivanje Svetog predanja vam je isto kao kad bi u nekoj drzavi nekome palo na pamet da odbaci sve pravne akte - zakone, uredbe i ostalo, te proglasi samo i jedino ustav za vazeci dokument. Totalna glupost.
Citiraj:
Lako je nama danas tumačiti kako Stari Zavjet (psalmi, proročke riječi i žrtveni zakon) upućuje na Isusa Hrista kad znamo da je to tako i gledamo sa distance, ali to tada nikome nije izgledalo tako. Ne zaboravi da su čak i apostoli u to vrijeme iako su bili s njim do samog kraja, ili bolje rečeno do silaska Svetog Duha na njih, ostali zbunjeni i od Isusa očekivali da uradi ono što su ih učili njihovi oci!!!
Čuvaj(te) se da se ne desi i danas isto, i molim te prođi se toga da pokušavaš da mene i druge svrstavaš i etiketiraš, i samo to svedoči koliko si duhovno zreo. Tvoja revnost je dobra, čini mi se i iskrenost, ali zrelost ne. Duhovan čovjek je fleksibilan a ne zadrt. Čvrstina i zadrtost nisu isto.
To je samo na prvi pogled tako. Nemoj zaboraviti da je Hristos vise puta odgovarajuci farisejima i judejskim starjesinama na njihova pitanja davao takve odgovore da su oni ostajali bez rijeci, porazeni u diskusijama i odbacili su ga samo zbog sopstvene zlobe i zavisti. Hristos je pored toga svoju rijec potkrepljivao cudima koja se i danas u Pravoslavnoj Crkvi desavaju, a svako ljudsko srce koje je imalo makar malo cistoce u sebi je prepoznavalo da je Hristova rijec u svakom pogledu uzvisenija od onoga cemu su ih ucili fariseji i njihovi ucitelji.
Sa druge strane, nama pravoslavnim hriscanima koji smo dovoljno upuceni u svoju vjeru, svi toboznji "argumenti" raznih jeretika su blago receno - smijesni i besmisleni. Da ne govorim o tome da im ucenje nije uzvisenije, vec dapace, ocigledno inferiornije od pravoslavnog - samo kada ga covjek upozna. Mislim da nisam zadrt. Ali stil moga pisanja se razlikuje u zavisnosti od toga kome se obracam. Nije moje da o takvim stvarima sudim, ali mislim da bi se ti aharone iznenadio kada bi me licno upoznao i vidio u kojoj sam mjeri tolerantan prema nepravoslavnima, ali to nije tema ove diskusije.
Prije koju godinu sam citao izjavu jednog naseg episkopa, koji je, govoreci o losim pojavama u Crkvi danas rekao: "Kakav narod, takvi mu i svestenici." Ako pogledamo kakav je ovaj nas srpski narod koji se fakticki preko noci 1945. odrekao Boga i Crkve i ponizavao svoje svestenike decenijama poslije toga, onda se prvo postavlja pitanje da li mi uopste zasluzujemo da imamo bolje svestenike nego sto imamo. Niko nece od toga da krene, vec svi hoce da svaki svestenik bude novi Sveti apostol Pavle! Vaderu, ja ne poznajem tog tvog razocaranog pravoslavca. Sta je on dozivio ne znam, ali cak i da je imao takva iskustva - proglasavati to za pravilo i masovnu pojavu je besmisleno.
Sto se misionarenja tice, cinjenica je da je nasa Banjalucka eparhija prilicno slaba na tom polju. Ali zadatak svestenika u narodu koji je tradicionalno pravoslavan i nije da idu od vrata do vrata. Uostalom, to su jedno vrijeme probali, da kada ide osvecenje vodice - za praznik Bogojavljenja da idu od vrata do vrata i da nude narodu da im blagoslove dom, pa su dozivljavali da im ljudi zatvaraju vrata pred nosom. Vi biste htjeli da od onoliko apostola koliko je bilo danas imate svakog svestenika za apostola! A ako bas hocete, ima i takvih. Moj duhovnik npr. je beogradski svestenik. Pored mene ima jos oko 30 duhovnih ceda (djece) kojima poklanja svoje vrijeme, trud i molitve. To je covjek koji zivi za Crkvu. Iz Beograda, sto znaci i sa posla odsustvuje ne vise od 5 dana godisnje, a svaki dan mu je radni - posebno nedelja i praznici. Nerijetko bude u svojoj kancelariji i do iza 9 sati navece, a gotovo svaki dan bar do negdje pola 8. Pokojni iguman manastira Ostrog - preminuo krajem 2000. godine, otac Lazar je znao ispovijedati i savjetovati ljude i po 17 sati dnevno. Imao sam cast da ga licno upoznam, i taj susret, kao i svi ostali koji su ga ikada sreli, nikada necu zaboraviti. U Srbiji i Crnoj Gori ima zaista mnogo propovijedanja, stalno su neke tribine, javna predavanja i nije tacno da toga nema.
A znate li koliko mi imamo razocaranih adventista, Jehovnih svjedoka i njima slicnih? Los pravoslavni svestenik ce ti mozda insistirati da mu platis ili nece htjeti da ti posveti vremena. A sta se u raznim sektama desava - kakvo ispiranje mozga i ucjenjivanje od strane vodja, to je da ti pamet stane!
Vaderu, osim toga sto se smijes onome sto napisem nikakvih argumenata nemas i to je ocigledno svakome ko je iole pazljivije procitao ovaj nas dosadasnji razgovor. Sad ces vjerovatno citirati i ovu recenicu pa se nasmijati i postaviti par smajlija. Nema problema. Izvoli nadji pitanje koje si mi postavio ili optuzbu na Pravoslavnu Crkvu na koju nisam odgovorio.