banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 05:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Dec 2002, 21:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Šta je prava vera?
Prava vera je vera u jednoga Boga u Trojici, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog. Bog je Biće bez početka i bez kraja. On je Duh koji se ne vidi, ali je svuda prisutan, sve vidi, sve zna, sve može, o svemu brine. Bog je pun ljubavi prema svim ljudima i svima stvorenjima.

Ko je Bog?
Prava vera, vera pravoslavna otkriva nam i javlja veliku tajnu da je Bog ne samo jedan nego i trojičan. Bog je Sveta Trojica: Bog Otac, Bog Sin, i Bog Duh Sveti. To nisu tri Boga, nego samo jedan, jer Tri Božanske Ličnosti imaju jednu istu suštinu, kao i jednu ljubav, jednu mudrost, jedan život i sve neizmerno bogatstvo božanskih večnih sila i energija. U Ime toga jedinoga Boga se mi krštavamo. Tu svoju veru u jednoga Boga Oca i Sina i Duha Svetoga mi ispovedamo svaki put kada stavimo na sebe znak časnoga Krsta. Kada se krstimo, mi sastavimo tri prsta desne ruke da naznačimo da je nerazdeljiva Trojica - jedan Bog.

Kakav je Bog?
Bog je Ljubav. Nesebična Ljubav. I pre stvaranja sveta Bog Otac nije bio sam (kao što to uče verske vođe Jevreja i muhamedanaca), nego je voleo Sina i Duha Svetoga. A Sin je voleo Oca i Duha Svetoga. Sveti Duh je voleo Oca i Sina. To znači da je Bog Ljubav od večnosti, ne samo u vremenu. Sveta Trojica služi nam za primer kako i mi, ljudi, koji smo stvorene ličnosti, i različiti po narodnosti i obrazovanju, možemo uz pomoć Božije Ljubavi da postanemo jedno bogočovečansko Telo, tj. Crkva, a da pri tom sjedinjenju ne izgubimo posebne odlike svake ličnosti.

Ko je čovek?
Čovek je ukras svih Božijih stvorenja. Bog ga je obdario svojim likom i podario mu moć večnog života. Stvorio ga je od razumne duše i divnog tela, da bi telo služilo razumnoj duši, a oboje da bi postalo hram životvorne Trojice. Kao što Bog nije sam, tako ni čovek nije sam, nego ima bezbroj braće i na nebu i na zemlji.

Ko su nebeska braća čovekova?
Na ovom vidnom nebu postoje sunce i mesec i bezbrojne zvezde koje tajanstveno trepere i svojim nemuštim jezikom svedoče da je Bog zaista Svetlost, Ljubav i Lepota. Ali postoji i jedno drugo nebo, nevidivo. To nebo mogu videti samo ljudi vidovitog uma i čista srca. Kao i Boga, svoga Tvorca, koji u njemu obitava. To nevidivo nebo po prirodi je duhovno; to i jesu nebeska braća čovekova: Serafimi i Heruvimi, Arhangeli i Angeli i ostale bestelesne Sile nebeske. Te bestelesne Sile nebeske pune su ljubavi i svetlosti Božje, one neprestano Boga slave i javljaju ljudima volju Božiju.

Ko su zemaljska braća čovekova?
Svi ljudi su zemaljska braća čovekova. Svi ljudi su međusobno braća jer imaju jednog Oca, Tvorca svih stvorenja. Braća su i zato što imaju jednu prirodu čovečju i iste praroditelje Adama i Evu. Čovek je u srodstvu i sa svim ostalim stvorenjima, od najsićušnijih do najvećih, od atoma do zvezda. Jer na svemu što postoji prisutan je isti pečat stvaralačke sile i slave Božje, sve je svedok iste Mudrosti Božje. Bog nas miluje svojom večnom Ljubavlju preko svih stvorenja vidljivih i nevidljivih. Sve što postoji zrači ljubavlju i podstiče nas na ljubav.

Šta je Otkrivenje Božje?
Otkrivenje je sve ono čime se Bog javljao od pamtiveka i čime je otkrivao ljudima svoje neizrecive tajne i svoju volju. Sva tvorevina je bogojavljenje; sva stvorenja svedoče i otkrivaju slavu i silu Božju, naravno onima samo kojima um nije pomračen i srce nečisto. Osobito je Bog otkrivao svoju Ljubav i svoju svetu volju preko svetih Arhangela i Angela i preko bogonadahnutih svetih ljudi: Proroka, Apostola i Svetitelja. I na kraju preko Sina svog Jedinorodnog, Hrista Gospoda.

Šta je Biblija ili Sveto pismo?
Biblija ili Sveto pismo je Knjiga nad knjigama. To su sveti spisi bogonadahnutih ljudi Božjih, u kojima su oni zapisali istine i tajne koje je Bog otkrio ljudima. Sveto pismo je zapisano Otkrivenje Božje. Deli se na Stari zavet i Novi zavet.

Celi tekst se nalazi na:

http://www.rastko.org.yu/bogoslovlje/ve ... anska.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2002, 12:10 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Dec 2002, 12:09
A životinja? Da li ona ima dušu i da li je ona obdarena moći vječnog života? Kakva je razlika izmedju razumne duše i duše? Unaprijed hvala na odgovorima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2002, 14:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Razlika izmedju zivotinja i ljudi je ogromna. Najprostije receno, zivotinje su stvorene "odozdo" (iz zemlje) a ljudi "odozgo" (od Boga). Samo da se ne razumemo pogresno, i zivotinje je stvorio Bog, samo sto je u njihovom slucaju rekao: "neka zemlja pusti...", a u slucaju coveka je bilo: "i dunu mu u nos dah zivotni...".

Biblijski referi su: 1MOJ 1, 1MOJ 2

Ja volim kratke postove... lakse e citaju :D

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2002, 17:01 
Početnik
Početnik

Ništa te ja ne kontam, znaš li šta pitam?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2002, 19:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U redu... Hajde da probam ponovo:

Zivotinje:
-----------
- Nemaju dusu
- Nemaju sansu za vecnim zivotom

Ta razlika je objasnjena u mom prethodnom tekstu. Zivotinje je Bog stvorio tako sto su one izasle iz zemlje. I to je bilo to. U slucaju coveka, prvo ga je napravio od praha zemaljskoga, a onda mu udahnuo mu duh zivotni.

Inace, covek se po Bibliji sastoji oz dva dela:

- Vanjski covek, telo.
- Unutrasnji covek, duh i dusa

Po smrti telesnoj, telo se vraca u prah od kojeg je i stvoreno, duh se vraca Bogu koji ga je i dao, a dusa odlazi ili u vecni zivot, ili na ono drugo mesto.

Evo nekoliko Biblijskih refera koji o tome govore:
-----------------------------------------------------------
"No ako se nas spoljasnji covek i raspada, ali se unutrasnji obnavlja svaki dan." (2 KOR 4;16).

Vanjski covek je telo, a unutrasnji se sastoji od duse i samoga duha (1 SOL 5;23)(JEV 4;12).

Smrt nastupa kada se unutrasnji covek (dusa i duh) odvoji od vanjskog coveka (tela) (JAK 2;26).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2002, 15:16 
Početnik
Početnik

Otkud toliko samopouzdanje da životinja nema dušu? Da li si ti možda nekada bio u tijelu životinje pa možda to znaš? Zašto bi ja vjerovao Bibliji (a u stvarnosti neću da ti kažem da li ili ne vjerujem)? Otkud ti ideja da ti imaš dušu? Ako imaš onda objasni razliku izmedju duha i duše? A šta je duh? Pazi dobro imam još hiljadu pitanja koja ću rado prestati ponavljati ako znaš odgovoriti!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 13:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Maran Ata, koliko ja znam, ucenje nase svete pravoslavne vjere je da i zivotinje imaju dusu, neki teolozi smatraju da je imaju i biljke, ali samo je ljudska dusa besmrtna.
Za gumicu
Duh je najvisi aspekt duse. Nemam sad vremena, ali uskoro cu to objasniti ljepse.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 14:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Potpuno si u pravu brate Simpsone. Moja greska. Razlika je u duhu Bozjem koji je ljudima sam Bog udahnuo, i koji nas razdvaja od zivotinja. Sem, ako se u nas ne useli duh koji nas spusti na nivo zivotinja. Citav smisao obozavanja Pravoslavnih (Da se oboze i umnoze) jeste u tome da osiromasimo nas duh: "blago siromasnima duhom..." kako bi se napravilo dovoljno mesta da nas ispuni Sveti Duh. Jer samo kao takvi, mozemo da udjemo u carstvo nebesko. Kako nas Samo Sveto Pismo uci, da se ponizimo kako bi nas Bog uzvisio.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 15:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Jao kako si sad lupio...a istovremeno si rekao istinu o onome što radi pravoslavna crkva :D

Pazi ovo

Maran Ata je napisao:
Citav smisao obozavanja Pravoslavnih (Da se oboze i umnoze) jeste u tome da osiromasimo nas duh

Jeste, baš to radite, osiromašujete duh ovog naroda koji onda dobija posljedice svog duhovnog siromaštva u vidu svega što se dešavalo i što se dešava ovih godina.
To si lijepo priznao.

"Blago siromašnima duhom jer je njihovo Carstvo Nebesko" su riječi Isusa Hrista koje ne govore da se trebamo osiromašiti duhom kako si ti nakaradno protumačio jer On čitavo vrijeme kroz Novi Zavjet govori da se trebamo produhovljavati. Zaglavio si u kontradikciji.

"Blago siromašnima duhom" znači "Blago onom ko je svjestan da je siromah u Svetom Duhu težnjom ka duhovnoj izgradnji."

Dakle potencira se poniznost i svjesnost našeg siromaštva u duhu a ne govori se da je smisao da osiromašimo naš duh kako si ti rekao. Mada, opet kažem, odlično si to rekao, vrlo iskreno, jer vi upravo i radite baš to - osiromašujete duh ovog naroda.

Sve se to vidi u Hristovim riječima "po plodovima njihovim poznaćete ih" a vaše plodove vidimo o čemu bi se moglo još mnogo reći.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 19:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prijatelju,

Koliko je ko lupio ili ne, ne dokazuje se time sto ces ti to da tvrdis a ostatak publike da ti veruje na rec. Nego, ako sam ja "lupio" onda izvoli pa tu svoju tvrdnju potkrepi konkretnim dokazima na osnovu Biblijske egzegeze. Kao sto sam vec rekao, prica bez dokaza je ravna trla-baba-lan prici.

Isto tako, pokusaji da me neko uvuce u ovozemaljske i blatne rasprave vezane za blizu ili dalju istoriju kod mene ne piju vode. Moje interesovanje se svodi iskljucivo na duhovnu stranu.

Nego, vratimo se mi "problemu", sta znaci biti siromasan duhom, sta je to produhovljavanje, i duhovna izgradnja...

Duhovi se mogu generalno svrstati u dve skupine: Bozji/Sveti Duh i ostali duhovi. Hristovo upustvo da samo siromasni duhom mogu uci u carstvo nebesko se odnosi na ove druge duhove. Jer, koliko uspemo da se oslobodimo tih ne-Bozjih duhova, utoliko vise mesta ostaje za Duh Sveti da nas ispuni, i to je ono sto se zove uzrastanje u Hristu. Pri tome, Njegova upustva o produhovljavanju i duhovnoj izgradnji se odnose upravo na obogacivanje Svetim Duhom, bas kao sto je On sam obogatio sve svoje Apostole.

Duh jednog naroda nema nikakve veze sa individualnim stanjem duha jedne osobe. Bog opsti sa Bozjim narodom (koji su svi pravoverni Hriscani) na individulanoj bazi, bas kao sto se sami i radjamo, i krstimo i na kraju izlazimo na strasni sud.

Plodovi koji su rezultat ispunjenosti Svetim Duhom se isto tako mere na individualnoj osnovi. Veliki je greh donositi bilo kakve zakljucke upiruci prstom bilo na celu porodicu, jednu ulicu, firmu, ili narod. Bozji sud je individualan i upiranje prstom na grupu je odstupanje od Bozjeg principa. Sem toga, dobro znamo ko nam je 50 godina provodio uravnilovku gde su interesi kolektiva bili iznad interesa pojedinca - suprotno Bozjem principu. Sve sto nije Hrist, jeste antihrist.

I na kraju, podsetimo se sledecih Bozjih reci:

Mat. 7,1. Ne sudite da vam se ne sudi;
Mat. 7,2. Jer kakovijem sudom sudite, onakovijem ce vam suditi; i kakovom mjerom mjerite, onakom ce vam se mjeriti.

Luka 6,37. I ne sudite, i nece vam suditi; i ne osudujte, i necete biti osudeni; opraštajte, i oprostice vam se.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 12:42 
Početnik
Početnik

ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 13:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
maran ata kakve ti druge duhove spominjes ????

Pa u Bibliji svi duhovi koji nisu imali veze sa Bozijim Svetim Duhom su samo oni djavolski

E ti ga se bas nalupa sada :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bravo Banjalucanka...

Posto znas koji su to drugi duhovi, procitaj ponovo moj tekst sa tim prevodom.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta: sto vi lupate.....
PostPoslato: 16 Dec 2002, 16:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
nemam nista protiv....samo malo lupate....posto citate Bibliju..uzmite vi dobro pa je procitajte...pa vidite sta pise u njoj..a kako crkve zive...i sta se radi po crkvama....manite se da li zivotinje imaju dusu.....nece valjda disati na baterije...
nego ajde da raspravljamo malo o tome kako da se hriscani osvijeste...

prvo....ti si maran ata pravoslavac....i ti kazes da je to jedina prava religija..sta cemo reci za katolike...doci ce katolik i reci ti da je njegova religija prava..pa ti meni objasni princip, odnosnu koje je mjerilo o tome cija je relijiga prava...unaprijed hvala...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 16:56 
Pripravnik
Pripravnik

moze jedan vic :

dosao covjek u raj kod cika sv.petra i ovaj ga provodi kroz raj, a u raju mnogo sobica. I tako setaju njih dvojica od vrata do vrata i ovaj mu sada govori : ovdje su ti katolici, ovdje su ti evangelisti, ovdje su ti islamisti, adventisti,jehovi, budisti, i tako redom i onda dodjose do jednih vrata i pokaza sv.petar covjeku rukom da bude tih. Sad ga ovaj gleda upitno na sta ce mu petar: " ovdje su pravoslavci, oni misle da su jedini u raju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 17:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dobar vic banjalučanko :D ja sam ga ranije čuo u malo drugačijem obliku ali ovakav oblik ovde najbolje odgovara :D

gumica je napisao:
ha ha ha ha ha ha ha ha ha...

Ako smijem pitati, šta je gumici toliko smiješno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 18:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
imam jedno pitanje ako je kriscanstvo najbolja vjera zasto ste onda dozvolili da se vasom Bibliom sluze homici u borbi za ostanak u crkvi,zasto u okrilju vjere cinite ono sto cinite:masakr,sverc bijelim robljem,trgovina drogom itd itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 18:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Saint, na to pitanje zasto tvrdimo da je pravoslavlje prava vjera sam dao odgovor na temi "Pitanja za Vadera..." Jeste da je tema opsirna, ali tamo ces naci odgovor u vrlo kratkim crtama. Ako ti ne bude jasno, pitaj pa cu se potruditi da nadjem vremena da detaljnije objasnim.
O "blago siromasnima duhom" bi se imalo stosta komentarisati. Znam odlicno mjesto u jednoj knjizi koje to objasnjava pa kad nadjem malo vremena, objasnicu.
A to tvoje Vaderu kako nasa Crkva osiromasuje duse...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pitanje: Koja je prava vera nije dovoljno precizno. Trebalo bi se zapravo zapitati: Ko u danasnje vreme propoveda onu istu veru koji je Hrist ostavio Apostilima, a ovi dalje Prvim Ocima Crkve, i ovi dalje svojim naslednicima.

Da bismo odgovorili na to pitanje, potrebno je izucavati spise Svetih Otaca Crkve od kojih su mnogi bili direktni ucenici Apostola. I sve te njihove spise porediti sa Svetim Pismom. Tako potvrdjena ucenja onda treba potraziti i videti ko danas propoveda ta i takva ucenja.

Postoji i daleko kraci put, koji u startu eliminise sve sem jedne Crkve. Postavimo sebi pitanje: Koa crkva u danasnje vreme ima Biblijski ustanovljenu hijerarhiju ?

Biblijska hijerarhija:
-------------------------------------------
- Hrist kao prvosvestenik i glava Crkve
- Episkopi
- Prezviteri (Svestenici)
- Djakoni
- Vernici

Ako se uporedi ovakava hijerarhija, Protestanti otpadaju jer nemaju uopste svestenstvo (bolje reci imaju "opste svestenstvo" = svi su svestenici).

Rimokatolici imaju problem koji se zove Papa. To mesto nije Biblijsko i bio je jedan od glavnih razloga razlaza tamo daleke 1054. godine.

Jedino je Pravoslavna Crkva ostala i ona i dan danas ima tu Biblijsku hijerarhiju. Ako se neki od vas pitaju: A sta je onda Patrijarh ? ; evo odgovora.

U Pravoslavnoj Crkvi, svestenici imaju "cinove" kao sto je gore opisano. Patrijarh, Mitropolit, Arhiepiskop, itd... su pocasne titule. Svi su oni episkopi, i po pitanju prava u odlucivanjima, jednaki su. Patrijarh Pavle i dan danas ima svoju episkopiju gde cak vrsi i sluzbe Gospodnje i obavlja poslove kao i svaki drugi episkop.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 22:04 
Pripravnik
Pripravnik

Trebalo bi se zapravo zapitati: Ko u danasnje vreme propoveda onu istu veru koji je Hrist ostavio Apostilima

konacno si napisao nesto pametno :wink: ali samo do ovog dijela :(

Biblijska hijerarhija:
-------------------------------------------
- Hrist kao prvosvestenik i glava Crkve
- Episkopi
- Prezviteri (Svestenici)
- Djakoni
- Vernici

kakvog smisla ima ova hijerarhija???

hocu li se ja lakse spasti ako idem u crkvu koja ima episkopa?? I cemu on uopste sluzi??? Nije li on obican smrtnik kao i ja i ti i svi drugi :P

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]