Ovo je samo za tebe XIX...kad si tako jaka i ostra na jeziku pogledajmo malo bibliju izbliza...
Po starom zavijetu zena je nastala tek nakon sto je Bog stvorio sver zivotinje, znaci po biblijskoj interpretaciji dogadjaja zivotinje imaju vecu prednost nego zena...pa i ne cudi da su se srednjovijekovni "crkveni oci" raspraljali da li zena uopste ima dusu ili ne. Novi zavijet. " Ali htio bih da znate: svakomu je mužu glava Krist, glava ženi muž, a glava Kristu Bog. "
Podložni budite jedni drugima u strahu Kristovu! Žene svojim muževima kao Gospodinu! Jer muž je glava žene kao i Krist Glava Crkve - On, Spasitelj Tijela. Pa kao što se Crkva podlaže Kristu, tako i žene muževima u svemu! (Efežanima 5,21).
Kao u svim Crkvama svetih, žene na Sastancima neka šute. Nije im dopušteno govoriti, nego neka budu podložne, kako i Zakon govori. Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje muževe jer ružno je da žena govori na Sastanku. 1 Korinćanima 14,34-35
Ako se žena ne pokriva, neka se šiša; ako li je pak ružno ženi šišati se ili brijati, neka se pokrije. A muž ne mora pokrivati glave, ta slika je i slava Božja; a žena je slava muževa. Jer nije muž od žene, nego žena od muža. I nije stvoren muž radi žene, nego žena radi muža." 1 Korinćanima 11
" Dobro je čovjeku ne dotaći ženu. Ipak, zbog bludnosti , neka svaki ima svoju ženu i svaka neka ima svoga muža. 1 Timotej 7 (jedna od najljepsih izreka biblije koja stiti ljudski rod od bludnosti, a istovremeno mu daje smirenost uz zenu i zeni smirenost uz covijeka)
Žena neka u miru prima pouku sa svom podložnošću. Poučavati pak ženi ne dopuštam, ni vladati nad mužem, nego - neka bude na miru. Jer prvi je oblikovan Adam, onda Eva; i Adam nije zaveden, a žena je, zavedena, učinila prekršaj. A spasit će se rađanjem djece ako ustraje u vjeri, ljubavi i posvećivanju, s razborom." 1 Timotej 2,12-15
"Dina, kći koju je Lea rodila Jakovu, iziđe da posjeti neke žene onoga kraja. (2) Opazi je Hivijac Šekem, sin Hamora, poglavice kraja, pa je pograbi i na silu s njom leže. "
Poznate su i riječi koje je Isus uputio svojoj majci Mariji na svadbi. On joj bahato odvrati: "ŽENO, što ja imam s tobom!", a kada mu jave da ga majka s obitelji čeka i želi s njim razgovarati, on prezrivo odvraća: "Tko je majka moja, tko li braća moja?" I pruži ruku prema učenicima: "Evo, reče, majke moje i braće moje!. Osim dvije rečenice pred smrt na križu, to su jedine zabilježene riječi koje je Isus uputio svojoj majci - bezgriješnoj Bogorodici koja neće umrijeti nego će biti uznesena u nebo, Kraljici sviju Anđela itd
Tragikomično " Ako se dvojica potuku, pa žena jednoga pođe da izbavi svoga muža iz šaka onoga koji ga tuče i pruži ona svoju ruku i onoga uhvati za sram*, odsijeci joj ruku i neka je ne sažaljuje oko tvoje. "
Tko će naći ženu vrsnu? (valjda je to jako teško, vrsnih muškaraca ima posvuda, ali vrsna žena...) - Pribavlja vunu i lan i vješto radi rukama marnim. - Ona je kao lađa trgovačka: izdaleka donosi kruh svoj. - Još za noći ona ustaje, hrani svoje ukućane i određuje posao sluškinjama svojim. - Opazi li polje, kupi ga; plodom svojih ruku sadi vinograd. - Opasuje snagom bedra svoja i živo miče rukama. - Vidi kako joj posao napreduje: noću joj se ne gasi svjetiljka. - Rukama se maša preslice i prstima drži vreteno. - Sama sebi šije pokrivače, odijeva se lanom i purpurom. - Platno tka i prodaje ga i pojase daje trgovcu. - Sinovi njezini podižu se i sretnom je nazivaju (Vrsna žena rađa sinove, a ne kćeri.)
Ali nikada ne navode zadnji stih, koji spominje čime se "bavi" njezin suprug dok se vrsna žena danonoćno pretrgava od svih mogućih poslova: Muž joj je slavan na Vratima, gdje SJEDI sa starješinama zemaljskim
"I Jiftah se zavjetova Jahvi: Ako mi predaš u ruke Amonce, tko prvi iziđe na vrata moje kuće u susret meni kada se budem vraćao kao pobjednik iz boja s Amoncima bit će Jahvin i njega ću prinijeti kao paljenicu." Knjiga o sucima 11,39 I tako je Jiftahu izašla u susret kćer i on ju je spalio na žrtveniku, a bog ga nagrađuje tako što postaje slavan sudac u Izraelu.
" Ako se kći kojeg svećenika oskvrne podavši se javnom bludništvu, ona oca svoga skvrne, pa se mora na vatri spaliti." Levitski zakoni 21,9
Čovjek koji se oženi kćerju i njezinom majkom - krajnja je to pokvarenost! - neka se u vatri spali i on i one, da među vama ne bude pokvarenosti. Levitski 20, 14
"Tvoja nevjesta Tamara odala se bludništvu; čak je u bludničenju i začela." "Izvedite je", naredi Juda, "pa neka se SPALI !"
Biblijska pravila za silovanje A.) Silovanje djevice " Ako čovjek naiđe na mladu djevicu koja nije zaručena te je pograbi i s njom legne, pa budu uhvaćeni na djelu, (29) tada čovjek koji je s njom ležao neka djevojčinu ocu dade pedeset srebrnika. A budući da ju je oskvrnuo, neka je uzme za ženu da je ne može pustiti dok je živ. " Ponovljeni zakon (22,22-28) Silovanje sestre - počinitelju se oprašta - djevojka silovana i osramoćena
2 Samuel 13, 2-3
Biblijski naslov je:"Amnon osramoćuje svoju sestru" Ali radi se o silovanju sestre. Zar nije to Amonova sramota a ne silovane djevojke?
(Ona) mu je pružila da jede, on je uhvati rukom i reče joj: "Dođi, sestro moja, lezi sa mnom!" (12) A ona mu reče: "Nemoj, brate moj! Ne sramoti me jer se tako ne radi u Izraelu. Ne čini takve sramote! (13) Kuda bih ja sa svojom sramotom? A i ti bi bio kao bestidnik u Izraelu! Nego govori s kraljem: on me neće uskratiti tebi!" (14) Ali je on ne htjede poslušati, nego je svlada i leže s njom.Post. 38,24
_________________ -'-Ne idi nikom osim onom cijem dobru se nadas, od cije vlasti ne strahujes, ciji blagoslov ocekujes i cijim znanjem ceš se moci okititi....'.-
|