Nitro je napisao:
Citiraj:
Inace Amerikanci traze vanrednu sjednicu UN zbog paljenja ambasade! I imaju obraza jos da kazu kako je ambasada eto teritorija SAD, te upad znaci otprilike agresiju na njihovu teritoriju! Koji licemeri!
Uz svo dužno poštovanje svačijem mišljenju, ali ambasada se aposlutno, čini mi se i po međunarodnom pravu, tretira kao teritorija države čije je predstavništvo. Dakle teoretski, akt napada na ambasadu, može se tretirati kao čin napada na tu zemlju. Licemjerno, zbog spominjanja međunarodnog prava? Jeste, ali opet ponavljam da sila Boga ne moli, a ovi imaju silnu podršku dobrog dijela svijeta.
Ma naravno, slazem se, i znam i ja da je tako al' samo sam izrazio licni stav. Jeste licemerstvo al...
Citiraj:
Ono što je tužno, je da ljudi u Srbiji (omladina prvenstveno, kako vidim), ne shvata da ovim što radi, samo još više ukopava pozicije sopstvene države. Ponovo će se olako formirati slika o Srbima, kao o divljačkom narodu, pa će i ovo otuđivanje Kosova, dobiti određenu dozu opravdanosti. Ako je narod već htio da izrazi nezadovoljstvo, dovoljno je bil oda izađe na ulice, i mirnim protestima stavi do znanja da se ne slaže sa tim.
Mislis da je lako iskontrolisati masu od 300 000 ljudi, pritom extremno isfrustriranu.
Prisjetimo se samo proslogodisnjih nemira u Francuskoj koji su izbili zbog osjecaja diskriminacije pojedinih slojeva stanovnistva. Ovdje se citav jedan narod osjeca diskriminisan.
Citiraj:
Najbolje što Srbija trenutno može da očekuje je glasanje u Savjetu Bezbjednosti, na kojem će Rusija i Kina glasati protiv prijema Kosova u UN i insistirati na vraćanje u proces pregovora. Veći dio istog tijela, to neće prihvatiti i status Kosova ostaje zamrznut, dok ne prođe određeno vrijeme, pa se ponovo sazove sjednica SB, opet glasanje i opet isto i tako unedogled... Bojim se da su mogućnosti veoma sužene, a da vlada Srbije, ovo nije predvidjela i da uopšte nema plan za ovakav razvoj situacije.
Ukoliko nemaju plan e to bi zaista bila katastrofa. Nadam se da nije tako. A da su mogucnosti suzene to je jasno. U principu najefektnije je sad ne dozvoliti Kosovu da zazivi kao drzava, a to je ostvarljivo blokiranjem clanstva u medjunarodnim institucijama. Uvjeren sam da ce ih par godina siromastva i bijede otrijezniti.