banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 08:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Feb 2008, 21:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ако си хришћанин а немаш љубави и разумјевања, онда и ниси неки вјерник.
А ако се "примаш" на салафије и вехабије чак је и пожељно да имаш мало мржње на "невјернике"... :(

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 21:37 
Damaskin je napisao:
Ако си хришћанин а немаш љубави и разумјевања, онда и ниси неки вјерник.
А ако се "примаш" на салафије и вехабије чак је и пожељно да имаш мало мржње на "невјернике"... :(

zar su salafije i vehabije vjernici?

zar su uopste oni koji se dijele na muslimane, hriscane .. . vjernici?

jedan bog - jedan stvaratelj... a toliko religija i svi vjernici ali na svoj nacin...

bas mi je nesto milo sto sam ateista.... :)

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

По тој твојој теорији сви морају да доживљавају свијет и да мисле исто?

Људи су различити, па стога имају и различита схватања истих ствари, да ли си размишљао о томе.
А прича о томе да су религије узрок подјела и ратова су чисто ср"#ње.

Да је то истина онда не би било хладног рата између атеистичких СССР и САД,
да је то истина не би било ни рата код нас (и Фрањо и Слобо и Радован су атеисти, а судећи по понашању и деда Аљо),
да је то истина онда би у западној европи владало благостање, а овако су у потпуном распаду породице и система вриједности.

Пусти нас сад тих прича из марксизма за 3. средње...

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2008, 06:25 
Damaskin je napisao:
По тој твојој теорији сви морају да доживљавају свијет и да мисле исто?

Људи су различити, па стога имају и различита схватања истих ствари, да ли си размишљао о томе.
А прича о томе да су религије узрок подјела и ратова су чисто ср"#ње.

Да је то истина онда не би било хладног рата између атеистичких СССР и САД,
да је то истина не би било ни рата код нас (и Фрањо и Слобо и Радован су атеисти, а судећи по понашању и деда Аљо),
да је то истина онда би у западној европи владало благостање, а овако су у потпуном распаду породице и система вриједности.

Пусти нас сад тих прича из марксизма за 3. средње...

Ma nije po mojoj teoriji vec BAS po teoriji religije svi moraju da misle isto...

I nisu ni svi ratovi isti... imas krstaske ratove... itd... medjutim religija se koristi kao sredstvo "upaljivanja" ljudi da zarate (primjer ne moram da navodim, sam si naveo "ateiste" koji onolike popove i hodze preobratise u "masine ratne propagande" preko noci)... ja se pitam samo zasto bas religija u te svrhe, jer po svojoj osnovi ona bi trebala biti "protuotrov"...

meni nije cilj da ja nekoga provociram ili navodim da se mijenja i slicno.. samo zelim da cujem stav religija prema ateizmu... mada bih volio prodiskutovati i to koliko u stvari "ateista" ima medju "vjernicima", jer neke stvari koje ti "vjernici" (sami sebe nazivaju tako) sebi dozvoljavaju su jako daleko od onoga sto im religija nalaze...

Ciljam na teoriju - vjerujete da nas je sve stvorio jedan Bog, a onda se dijelite u tabore i mrzite i ubijate jedni druge... i jedni druge nazivate "nevjernicima"... kao sto npr. vehabije rade.... i usput krse jedan od osnovnih principa Islama a to je zabrana podjela u sekte...

i o kakvom raspadu sistema i porodice pricas?

prvo pogledaj sistem u religioznim zemljama i reci da li je bolji od zapadnjackog, ako sumnjas.. dabogda ti sudili po serijatskom zakonu... (sala)..

drugo to sto neko govori da ce zena u pakao ako se razvede ili je umota pa premota je samo nacin manipulisanja ljudskog bica da ostane u braku kojeg mozda uopste ne zeli... meni je draza zapadnjacka sloboda po tom pitanju, jer onda onaj koji zeli da zadrzi brak mora da se i potrudi za to, kako zena, tako i muskarac... mozda je pravo na individualnu slobodu bez obzira na pol i nacin razmisljanja obnavljanje sistema i porodice...

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 13 Feb 2008, 23:01 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Feb 2008, 20:33
egipat je napisao:
molim te otidji do istanbula,i posjeti aya sofiju.
aya sofija ne bi bila to sto jeste danas bez hriscanskih ili islamskih elemenata koje se nalaze u njoj.
a istanbul je prepun i crkvi i dzamija....
ti govoris o mjenjanju dzamije u crkvu ,pa onda u muzej u periodu od 85 do 92,pa onda spominjes dejton cisto kao vremensku orjentaciju,jako ti je los primjer.
ako poznajes istoriju onda ces valjda znati koliko je vremena trabalo proci da se aya sofia pretvori iz crkve i dzamiju,i iz dzamije u muzej.
nije to period od 1985 pa do danas sto govori tvoj primjer.
ovde su u pitanju vijekovi.
da te prosvijetlim malo,aya sofiya je nakon turske pobjede 1453.pretvorena u dzamiju,a 1935.za vrijeme ataturka pretvorena u muzej.
otidji i posjeti :)

0bjasni tacno sta je na Aja Sofiji islamsko,oni minareti,pa oni je ruze,ili mislis da su lepi oni tanjiri na pandatifima,jadna je ta lepota,kao u kordovi,katolicka crkva usred djamije,i to lepo,mada je i bolje da je crkva nego djamija,

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2008, 01:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
vjerujete da nas je sve stvorio jedan Bog,
a onda se dijelite u tabore i mrzite i ubijate jedni druge

Да ли си то почео да ме персираш,
или само жешће генерализујеш о некоме о коме не знаш ништа?

Трудим се да са тобом поведем нормалан дијалог, ничим те не вријеђам нити позивам на мржњу, напротив.
Није ми јасно онда чему оволика горчина према мени лично о коме опет кажем не знаш ништа.
А ако ти је неко други (а не ја лично) крив за твоју горчину, онда би те молио да не не излијеваш на мене,
јер ти ништа у животу нисам ружно ни помислио, а камоли рекао или учинио...

Ако ћеш разговарати са мном изволи се обраћати лично мени
(а није ми проблем ти послати и личне податке на пп, нити наћи се с тобом на кафи).
Ако ћеш генерализовати по принципу "ови тамо" "они онамо" "ми овде", онда немамо шта разговарати.

свако добро

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2008, 08:22 
Damaskin je napisao:
Citiraj:
vjerujete da nas je sve stvorio jedan Bog,
a onda se dijelite u tabore i mrzite i ubijate jedni druge

Да ли си то почео да ме персираш,
или само жешће генерализујеш о некоме о коме не знаш ништа?

Трудим се да са тобом поведем нормалан дијалог, ничим те не вријеђам нити позивам на мржњу, напротив.
Није ми јасно онда чему оволика горчина према мени лично о коме опет кажем не знаш ништа.
А ако ти је неко други (а не ја лично) крив за твоју горчину, онда би те молио да не не излијеваш на мене,
јер ти ништа у животу нисам ружно ни помислио, а камоли рекао или учинио...

Ако ћеш разговарати са мном изволи се обраћати лично мени
(а није ми проблем ти послати и личне податке на пп, нити наћи се с тобом на кафи).
Ако ћеш генерализовати по принципу "ови тамо" "они онамо" "ми овде", онда немамо шта разговарати.

свако добро

covjece ja kada se obracam tebi koristim pojmove koji ti olaksavaju da lakse shvatis to, kao npr. "TI"...

ovaj moj odgovor se odnosio na vjernike koji su u stvari vjernici samo po potrebi (a mene kritikuju sto sam ateista), ne vidim kako si uspio da shvatis da se samo tebi obracam...
mozes li ti "ubijati sam jedni druge" :lol: zar nisam lijepo naveo da "ciljam na teoriju"... U tekstu sam pokusao da raspravim par tvojih teza, ali ne vidim kako sam te mojim pitanjima uvrijedio, stvarno mi to nije bio cilj....
vjerovatno sam trebao drugacije formulisati onu recenicu...

ali ako sam te necim nehotice uvrijedio, oprosti...

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2008, 09:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Ljudi,jednom shvatite da nije svako ko nosi hriscansko ime istinski vernik niti svako ko nosi muslimansko ime pravi musliman.
Nemojte donositi sud o nekoj religiji tako sto znate nekog negativca koji slucajno nosi ime svojstveno Islamu ili Hriscanstvu i koji se devijantno ponasha ili razmislja.
Nema mesta generalizovanju!
Evo prenosim vam sistemom copy-paste sa jednog bloga zanimljivu prichu iz koje cete saznati neshto vishe o Islamu:
Dosao neki covjek Poslaniku, s.a.v.s, jedne prilike i rece:”Allahov poslanice, zelim da te pitam nesto vezano za dunjaluk(ovaj svijet) i ahiret(buduci svijet)”. Poslanik mu odgovori:”Pitaj sto god zelis”.
“Allahov poslanice, zelim da budem najznaniji od ljudi”! “Budi cestit prema Allahu(Bogu), bices najznaniji”- rece Poslanik.
“Zelim da budem najimucniji covjek”. „Budi skroman, bices najimucniji“- rece Poslanik.
“Zelim da budem najpravedniji covjek”. „Zeli drugima ono sto zelis samome sebi, bices najpravedniji“- odgovori Poslanik.
„Zelim da budem Allahu najblizi covjek“. „Spominji cesto Allaha, bices Mu najblizi”- rece Poslanik.
“Volio bih biti od onih koji uvjek cine dobro”! “Cini ibadet (molitvu) Allahu kao da Ga vidis, a ako Ga ne vidis, znaj sigurno da On tebe vidi”- odgovori Poslanik.
“Zelim da upotpunim svoj iman(vjeru)”. „Lijepo se ponasaj prema ljudima, upotpunices iman (vjeru)“- rece Poslanik.
„Volio bih susresti Allaha zasticen od grijeha“! „Kupaj se i kad si cist (uzimaj gusul), sresces Allaha na sudnjem danu ociscen od grijeha“- rece Poslanik.
„Zelim da na sudnjem danu budem prozivljen obavijen Allahovim nurom (svjetloscu)“?! „Nikom zulum(nepravdu) ne cini, bices prozivljen u Allahovome nuru“- rece Poslanik.
„Zelim biti najplemenitiji covjek“?! „Ne zali se stvorenjima na Allaha, bices najplemenitiji”- rece Poslanik.
“Zelja mi je da mi se moj Gospodar smiluje”?! “Budi milostiv prema sebi i prema Allahovim stvorenjima, pa ce ti se Allah smilovati”- odgovori Poslanik.
“Zelja mi je da mi se smanje grijesi”?! “Cini istigfar(pokajanje) Allahu, smanjices grijehe”- rece Poslanik.
“Zelim da mi se poveca rizk (nafaka)”?! “Budi uvjek pod abdestom(ciscenje vodom pred molitvu), pa ocekuj povecanje rizka”- rece Poslanik.
“Zelja mi je da budem od onih koji su dragi Allahu i Resulu(poslaniku)”?! “Voli ono sto vole Allah i Resul (dobro), mrzi ono sto mrze Allah i Resul (zlo) bices jedan od takvih”- rece Poslanik.
“Zelim biti siguran od Allahove srdzbe”?! “Ne srdi se ni na koga, bices siguran od Allahove srdzbe”- rece Poslanik.
“Zelim da mi dove budu kabul(primljene kod Boga)”?! “Cuvaj se harama(ono sto je zabranjeno), kabul su ti dove”- rece Poslanik.
“Zelim da me Allah ne osramoti pred svjedocima na sudnjem danu”?! “Cuvaj stidna mjesta(ne chini blud i nemoral), neces biti osramocen pred svjedocima”- odgovori Poslanik.
“Zelim da mi Allah pokrije sramote”?! “Pokrivaj sramote svoje brace, Allah ce pokriti tvoje”- rece Poslanik.
“Kako da izbrisem svoje grijehe”?! „Suzama, bolescu i saburom(strpljenjem)“- rece Poslanik.
“Koje je dobro djelo najdraze Allahu”?! “Lijep ahlak(bonton-ponašanje), sabur u iskusenjima i zadovoljstvo sa Allahovim odredjenjem”- odgovori Poslanik.
“Koje je ruzno djelo najmrze Allahu”?! “Lose ponasanje i skrtost”- rece Poslanik.
“Kako da obuzdam srdzbu”?! “Sadakom(davanjem milostinje) i cuvanjem rodbinskih veza”- rece Poslanik.
“Sta gasi dzehennemsku(pakao) vatru”?! “Post”- odgovori Poslanik s.a.v.s.

IZVOR:Nehdzul islam, broj 62, dzumadel akhire 1416.g. str. 185.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2008, 13:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Надреалац, генерализујеш, и то жестоко.

Већину атеиста овај форум не занима,
а они атеисти који долазе да докажу другима да Бог не постоји,
или да су сви вјерници у заблуди, да је вјера коријен зла итд. нигдје не заврше.

Не постоје два иста човјека, два рођена брата имаш па су различите особе
са различитим доживљајем свијета, па самим тим и са различитим увјерењима,
никога нећеш ни натјерати ни убиједити да промијени мишљење и почне мислити као ти.

Дијалог се не води тако што га започнеш неаргументованим генерализовањем и осуђивањем,
и трпањем свих у исти кош "сви вјерници су такви и такви", "ја стопосто знам да их је већина..."

Шта ћеш изазвати?
Мислиш да ће ти било ко на твоју причу одговорити
"Јесте, неандерталац, сви вјерници су лицемјери, вјере су зло,
не изазива политика и неморалност ратове, него вјерници"

Нису сви људи исти па самим тим и нису сви вјерници исти
и нису све људске идеје исте, и нису све вјере исте.
Ти би канда волио живјети у фашистичком друштву гдје би сви мислили, говорили и понашали се исто?
Неко уређење друштва попут оног из филма "Equilibrium"?

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2008, 14:33 
Damaskin je napisao:
Надреалац, генерализујеш, и то жестоко.

или да су сви вјерници у заблуди, да је вјера коријен зла итд. нигдје не заврше.

Не постоје два иста човјека, два рођена брата имаш па су различите особе
са различитим доживљајем свијета, па самим тим и са различитим увјерењима,
никога нећеш ни натјерати ни убиједити да промијени мишљење и почне мислити као ти.

Дијалог се не води тако што га започнеш неаргументованим генерализовањем и осуђивањем,
и трпањем свих у исти кош "сви вјерници су такви и такви", "ја стопосто знам да их је већина..."

Шта ћеш изазвати?
Мислиш да ће ти било ко на твоју причу одговорити
"Јесте, неандерталац, сви вјерници су лицемјери, вјере су зло,
не изазива политика и неморалност ратове, него вјерници"

Нису сви људи исти па самим тим и нису сви вјерници исти
и нису све људске идеје исте, и нису све вјере исте.
Ти би канда волио живјети у фашистичком друштву гдје би сви мислили, говорили и понашали се исто?
Неко уређење друштва попут оног из филма "Equilibrium"?

dragi moj, meni je odavno jasno da je sa pojedinim vjernicima nemoguce voditi dijalog, jer je vjerniku sve "unaprijed receno", i cim mu kazes da si ateista zacepi i usi i oci... tako si i ti ubijedjen da ja "nesto pokusavam"... smijesno... ja samo hocu da razmijenim misljenja... nisam ja profet da ovdje nekoga "preobrazavam" vec obican forumas koji voli da diskutuje svoje stavove sa drugima...

Kao ateista i individualista mislim da svako ima pravo na svoje opredjeljenje bilo vjersko ili neko drugo... tako da mi nije ni na kraj pameti nametati nekome svoju volju....

Evo nas primjer konkretno: ja generalizujem, sto je "moj problem", a ti se nadjes licno uvrijedjen...
Meni govoris da generalizujem a onda se u odgovoru javis sa ovakvom recenicom:

Citiraj:
или да су сви вјерници у заблуди, да је вјера коријен зла итд. нигдје не заврше

Malo smo "duplog obraza", zar ne?

Zanimljivo je takodje kako pojedini vjernici imaju "zivotni san" da nekoga "vrate u vjeru" a ne trpe da im se ukaze na nepravilnosti koje im religija servira...

Nisam ja glup da ne znam da svi vjernici odnosno ljudi nisu isti, o tome i ja pokusavam da diskutujem, mene jedino zanima zasto vjernik koji ima svoj "kodeks" i po kojem ne bi smjeo da uradi neke stvari uprkos tome sebi daje za pravo da krsi taj "kodeks"....
Zar tog "vjernika" nije "strah od Boga" ili da nije u pitanju jedan obican licemjer koji je veci ateista od mene a krije se iza religije.
Naravno ovo se odnosi na pojedince.. poznajem mnogo normalnih vjernika za koje imam ogromno postovanje...

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 02:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Повјеровати не значи у старту постати праведан.

Warior је једном лијепо писао о искушењима када неуротична личност прихвати неки религијски образац,
и њу у сваком случају не можемо узети као параметар тог учења, напротив.

Као што си сад и сам рекао, постоје људи који су истински вјерници
и њихова врлина се не састоји у томе што "ходају по води",
већ у непрестаном самоусавршавању и развијању способности самосагледавања,
а самим тим и напредовања у духовном животу.

А у супротним случајевима када самодовољност и самозадовољност постане назор,
колике су онда шансе за духовним узрастањем?

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 08:42 
Citiraj:
А у супротним случајевима када самодовољност и самозадовољност постане назор,
колике су онда шансе за духовним узрастањем?

Vjerovatno jako male ako se sve bazira na egoisticku sliku "samozadovoljnosti" (kako mnogi od nas i rade), ali za pojedine kojima je pojam "samozadovoljnost" takav da ih zadovoljava ispravan nacin zivota i ophodjenja prema drugima, ili religija onda je veliki...

opet se sve svede na individualnost, tako da bismo mogli reci da razlike izmedju hriscana i muslimana, baziraju vise na individualnim razlikama a ne razlikama izmedju grupacija... osim naravno onih "prakticnih" kao npr. nacina moljenja Bogu, naziva... itd...

Ponekad se zaboravlja cinjenica da je Islam "mlada religija" i da je jos u razvoju dok je Hriscanstvo razvilo mnoge sisteme za bolje etabliranje medju narodom (npr. prelazak sa latinskog jezika dok je u Islamu jos aktuelan samo arapski)...

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 18:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Видиш, тешко је разговарати кад ниси упознат са свим чињеницама.

Ово што причаш је твој утисак како ствари стојер, а ако ћемо разговарати даље,
најискреније те молим да барем мало проучиш историјат традиционалних религија,
(јер се из писања нисам увјерио да баш добро познајеш историјат и учења како Ислама тако и историју Хришћанских групација)
Овако нећемо доћи никуда, већ ће се све свести на супротстављање субјективних доживљаја,
тачније нејасних представа које су формиране без темељнијег упознавања са тематиком.

Ти овдје желиш да дискутујеш о сличностима и разликама ислама и хришћанства,
а за то је неопходно да темељније се распиташ и проучиш историјате оба религијска правца.
Немогуће је разговарати ако ти даш готове изјаве попут ове горе да је ислам "млада религија која се развија",
иако је општеприхваћено становиште да је исламска теологија и философија врхунила у 10 вијеку,
а сам ислам је како тада, тако и сада био подијељен унутар себе на различите групације
(са једне стране шити и сунити, а данас салафијски и традиционални ислам),
не узимајући у обзир припаднике разних струја, који дакле следују одређене учитеље.

или рецимо она да је "хришћанство прешло са латинског на говорни језик да би се етаблирало међу народом",
када је чињеница да је усвајање народног језика код римокатолика усвојено на Првом Ватиканском Концилу,
као једна у низу мјера реакција РКЦ на Лутерову реформацију односно Протестанте који се од настанка враћају принципу говорног служења.
То што помињеш је покрет под називом Контрареформација и везан је искључиво за РК,
дакле само за одређену хришћанску групацију у одређеном временском периоду,
и непримјењив је на све хришћанске заједнице глобално.

На Истоку (Александријска, Антиохијска, Цариградска, Московска, Пећка и Јерусалимска Патријаршија)
од самих почетака служило на говорном - подручном језику, пошто Православна Црква није устројена цезаропапистичким принципом,
дакле црква-држава, једна власт, једно служење, један језик, већ помјесним, базираном на првобитном организовању хришћана у локалну заједницу,
под вођством епископа, чији ланац пратимо све до апостола.
Да не дужим даље.
Свако добро!

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 03:11 
Početnik
Početnik

zamislite bliski istok bez pojave islama,pa to bi bio najrazvijeniji deo sveta,,mozda cak i bez suve klime,jer pre pojave islama je velik deo bio navodnjavan,dolaskom islama je poceo sunovrat,nesto slicno komunizmu :angry1:

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 03:46 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
[quote="Damaskin"]
На Истоку (Александријска, Антиохијска, Цариградска, Московска, Пећка и Јерусалимска Патријаршија)
од самих почетака служило на говорном - подручном језику, пошто Православна Црква није устројена цезаропапистичким принципом,
дакле црква-држава, једна власт, једно служење, један језик, већ помјесним, базираном на првобитном организовању хришћана у локалну заједницу,
под вођством епископа, чији ланац пратимо све до апостола.
Да не дужим даље.
Свако добро![/quote]

kad se sluzi na govornom - podrucnom jeziku, zasto narod nema pojma sta svestenik prica na sahrani.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 12:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

У вријеме Немањића је говорни језик био старословенски.
Након тога под Отоманском владавином није било услова за превођење, штампање и објављивање књига,
а последице тога се још данас осјете. У вријеме Краљевине Југославије нас је већ захватио терезијанства,
и манихејског подвајања језика са неумјесним коментарима попут "не можеш се молити на језику на којем псујеш"
(ево рецимо ја знам бар пет псовки на хебрејском, па то Мојсију није сметало :) ).
После тога смо имали још педесет година под комунизном који се крајње негативно односио према вјери,
тако да чим су се стекли услови (и потребне слободе) састала се комисија за превођење која је превела прво Нови Завјет,
а касније и Служевник (зборник свештеничких молитвословља).
Епископ умировљени Херцеговачки Атанасије је превео Дјела Апостолских ученика са старогрчког,
и направио студијски паралелни превод Књиге Постања користећи масоретски текст и септуагинту.
На жалост, данас нема довољно врхунски образованих преводилаца који би се могли посветити овом великом послу
(дакле превођењу дјела хришћанских писаца раних вијекова) будући да је тај корпус огроман.

Тако стоје ствари што се тиче превода, а што се тиче свештеника који је служио,
вјероватно је нека "стара гарда" која воли да звучи мистично пред народом онако увијен у облак тамјана :D .

Колико видим овдје у Бања Луци, епископ форсира молитвословља на српском
и непрестано указује свештенству потребу да народ учествује активније у молитвама
(једном приликом смо разговарали о потреби да се ураде и преводи литургијских химни,
што је изузетно захтјеван посао због језичког и ритмичког богатства старословенског).

Само појање на српском мени лично не звучи превише милозвучно и духовно,
али морам да се сложим са том праксом јер и сам Апостол Павле каже:

"Јер ако благосиљаш духом, како ће онај који заузима место обичног верника
рећи амин! на твоје благодарење, кад не зна шта говориш?
Јер ти добро благодариш, али се други не изграђује. "

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 03:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
SER SISNERO KLITORIS je napisao:
zamislite bliski istok bez pojave islama,pa to bi bio najrazvijeniji deo sveta,,mozda cak i bez suve klime,jer pre pojave islama je velik deo bio navodnjavan,dolaskom islama je poceo sunovrat,nesto slicno komunizmu :angry1:

cudno... koju god knjigu da otvoris ili kojeg god istoricara da pitas on/ona ce ti reci suprotno... vrlo cudno. :roll:

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 14:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
Pa miskoncepcija je da "evropska" kultura pociva na samo helenistickim osnovama. Daleko od toga. To sto su Arapi uradili pojavom Islama je da su modernizirali svoje drustvo u odnosu na ono sto su imali prije (a imali su vrlo malo) i da su sakupljali znanje iz svih krajeva koje su osvojili (a imali su veliko carstvo). Zato osnove nase kulture nisu dosle samo od Grka vec i od Egipcana, Indijaca, Perzijanaca, Arapa i sta sve ne... No nije tacno ni da su tadasnji Muslimani samo prenosili znanje. Mnogo novog se steklo. Ovo nije nesto sto lupam vec je opste prihvaceno misljenje. Ako ne vjerujes meni vjerjuj knjizi. Ja ne mogu ovde prezentirati neke dokaze i gubiti vrijeme na to.

To sto danas stvari stoje drugacije je skroz druga diskusija koja zazire i u politiku pa o njoj ovde ne bi trebalo.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 17:15 
Početnik
Početnik

vulgaris maximus je napisao:
Pa miskoncepcija je da "evropska" kultura pociva na samo helenistickim osnovama. Daleko od toga. To sto su Arapi uradili pojavom Islama je da su modernizirali svoje drustvo u odnosu na ono sto su imali prije (a imali su vrlo malo) i da su sakupljali znanje iz svih krajeva koje su osvojili (a imali su veliko carstvo). Zato osnove nase kulture nisu dosle samo od Grka vec i od Egipcana, Indijaca, Perzijanaca, Arapa i sta sve ne... No nije tacno ni da su tadasnji Muslimani samo prenosili znanje. Mnogo novog se steklo. Ovo nije nesto sto lupam vec je opste prihvaceno misljenje. Ako ne vjerujes meni vjerjuj knjizi. Ja ne mogu ovde prezentirati neke dokaze i gubiti vrijeme na to.

To sto danas stvari stoje drugacije je skroz druga diskusija koja zazire i u politiku pa o njoj ovde ne bi trebalo.

naravno,da nije sve grcko,ali jeste vecinom helensko,jer helenizam je upio znanja bliskog istoka,i unapredio,i preneo rimu,da pojednostavim,nego ti si tvrdio da je islamska civilizacija unapredila,koga je unapredila,egipat,liban,siriju,iran,mesopotamiju,anadoliju,balkan,da li da ti navodim sta je sve propalo,,izamisli balkan bez islama,samo zamisli

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2008, 13:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
И само дотле, до тог камена,
до тог бедема.
Ногом ћеш ступит, можда, поганом.
Дрзнеш ли даље?...чут ћеш громове
како тишину земље слободне
са грмљавином страшном кидају;
ал један израз, једну мисао
чут ћеш у борбе страшној ломљави:
''ОТАЏБИНА ЈЕ ОВО СРБИНА!''

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]