banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 22:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Istine radi
PostPoslato: 09 Feb 2008, 16:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Св.цар Константин је рођен у околини Ниша. Апсурд је да је порез узимао од сиромашних који немају, а штедео богате :lol:
Осим тога, ако знамо да је тада било робовласништво порез су могли једино да плаћају земљопоседници и трговци, док су слободни сељаци и занатлије били превише ситни да би напунили благајну.
Није Максенције био добрица, јер је гонио кришћане, а св.цар није забранио ниједну веру, него је само донео слободу, да се слави име Христово.

Е, сад да неко ко се зове хришћанином ово осуђује, а брани једног гонитеља- противи се здравој логици :confused4:

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 16:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
spavac je napisao:
znaci u vezi Konstantinovog zivota lagali su nas jos od osnovne. eh prokleta bila ta komunisticka skola.

Између осталог у нашим школама се и учило да не постоји душа,
да нема живота после смрти, да је човјек само апарат од меса итд.,
па колико ми се чини ти баш и не исповједаш тако, него управо супротно.

Сада када је комунизам прошао и када имаш барем интернет као средство информисања
(ако нећеш да трошиш новац на наручивање књига из иностранства)
погледај неке историографске студије о том времену па да сам донеси закључке.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 16:24 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ti mora da si pogrijesio u vezi tog sta ispovijedam vezano za postojanje dusa i zivota poslije smrt. :D al ajd to ustranu.

nisi nista rekao u vezi ribe, i Bozica.

ajd ako mozes pogledaj ovu stranicu. u vezi konstantina je naravno jer to je tema. imas tamo kult mitre, sunce i sve ostale stvari. rijec je o catholic encyclopedia.
http://www.newadvent.org/cathen/04295c.htm

tvrtko, jeste Konstantine se borio za hriscane, za slobodu, al brate dragi to je sve u prevodu znacilo "borio se za svoju guzicu, svoje carstvo ko i ovi danasnji politicari."

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 16:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Spavacu

Zar ti prijatelju nisi znao da je Konstantin izmišljeni lik?
Onaj stvarni Konstantin je svet a ovaj o kojem pišu tamo neki istoričari kroz vekove je izmišljotina.
Dakle postoje dva Kons. stvarni (crkveni i svet) i izmišljeni (istorijski).
Samo da mi je sad sresti nekog što predaje istoriju da ga ukorim za falsifikovanje crkvenih reči pretačući ih u svetovne i svima dostupne pa još ne istinite, to nije u redu.

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Оно за знак рибе си потпуно у праву, и јесте она скраћеница од Ихтус,
оно за Божић сам горе навео објашњење из Светог Писма како се долази до датума Божића,
а такође и празновања (још од Старог Завјета постоје празници
у којима се обиљежавају важнији библијски догађаји, то и сам већ знаш).

Али те заиста не схватам: не вјерујеш у душу и Царство Божије,
а држиш се осталих адвентистичких теза,па нам још и линкујеш на те "научне" сајтове.

Да ли за промјену можемо добити неки линк са наставком ".edu" и слично,
може ли неки озбиљан спис, а не нека религијска напуцавања, ко Бога те молим?

@ lavic

Хоћемо ли икад доживјети да нам даш своје "историјске изворе"?
Цинизам као аргумент још није прихваћен као дио методологије научног рада
:confused1:

Poslednji put menjao Jim Walsh dana 09 Feb 2008, 16:35, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 16:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ма онај филм Константин је реалност. :wink:

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 16:39 
Veteran
Veteran

Zašto si tako nemilosrdan pa odmah daješ ,,otrov'' odnosno istinu da čitaju ja sam siguran da to nije pisala crkva istočno rimskog verovanja i samim tim nemože biti istinito po principu ,,mi samo priznajemo sud svoje partije (pardon crkve).

U buduće imaj u vidu mogućnost stresnih situacija po zdravlje sagovornika i biraj reči da budu umilne i odgovarajuće uhu. Izvini na preporuci.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 16:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Лавић,

- можемо ли најзад добити те историјске изворе који свједоче о Константиновом диљаштву и бруталности?

- да ли је Милански Едикт објавио Максенције или Константин?

ПС
О чему причаш лавић, за разлику од твојих прича овдје људи теже да размјене неке историјске податке,
а ти само демонстрираш властиту мржњу према Цркви и човјеку који је први увео вјерске слободе?

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 17:39 
Veteran
Veteran

Da li je širenje mržnje reći da je Konstantin lio lik boga Sunca na svom novcu?
Da li je širenje mržnje reći da je isti naredio slavljenje dana boga Sunca?
Da li je širenje mržnje verovanje istoriji?
Ako čujem da je neko rekao kako je Hića bio loš čovek jer je pobio mnogo naroda u drugo svetskom ratu znaću da on širi mržnju.
Konstantin uveo verske slobode kako to samo gordo zvuči jedino je problem što svi što imaju tu vrstu slobode slobodni su od Božijih reči pa slave po slobodi Konstantinovoj sve ono što Bog nije rekao.
Ta dobrica od čoveka pardon ,,namesnik Božiji'' ili još više od toga oslobodi vas od Božije reči i sad ste slobodni za razliku od nas što još uvek držimo da je Bog veći.

Eto, na žalost mi nismo dokučili tih visina već se držimo ponizno Božije reči kao svete i nepromenjive zato nam oprostite što više ljubimo živog Boga od drvene ili metalne naprave.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 19:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ма све је ово већ виђено пре стотињак година. Тако су социјалисти фурали причу како је Христос ОК, али Црква не ваља. Па Васа Пелагић наведе цитат, а у загради стоји - вели Христос-ми социјалисти :confused2:

Светитељи Божји вам не ваљају, а гонитељи и блудници су за вас хуманисти.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 20:33 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
[quote="Damaskin"][size=120]Оно за знак рибе си потпуно у праву, и јесте она скраћеница од Ихтус,
оно за Божић сам горе навео објашњење из Светог Писма како се долази до датума Божића,
а такође и празновања (још од Старог Завјета постоје празници
у којима се обиљежавају важнији библијски догађаји, то и сам већ знаш).

Али те заиста не схватам: не вјерујеш у душу и Царство Божије,
а држиш се осталих адвентистичких теза,па нам још и линкујеш на те "научне" сајтове.

Да ли за промјену можемо добити неки линк са наставком ".edu" и слично,
може ли неки озбиљан спис, а не нека религијска напуцавања, ко Бога те молим?

@ lavic

Хоћемо ли икад доживјети да нам даш своје "историјске изворе"?
Цинизам као аргумент још није прихваћен као дио методологије научног рада
:confused1:[/size][/quote]

aj bre sto kakis. :D link je katolicki. procitao sam u vezi konstantina. nisam pregledao sve sta ima u njemu. sumnjam da je naucni, evolucionisticki, jer ono sto pise o njemu je vise istorijskot tipa. ako mi google da nesto u vezi njega sa "edu" rado cu postaviti.

sto se tice tih dusa znas i sam o cemu pricam. :wink: pristalica sam uslovne besmrstnosti i ne vjerujem i besmrtnost duse.

sto se tice datuma Bozica, napisao si "Јер по зачећу Господњем први месец који наступа је април, а после: мај, јун, јул, август, септембар, октобар, новембар
и децембар који сада тече и у којем ми дан Рођења Христовог празнујемо." eh sad zar ti kao SPC ne slavis u januaru. :wink:

u vezi tih praznika, da ,radili su onako kako im je Bog rekao. al su zamrli dolaskom Hrista, ispunjeni u njegovom zivotu.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 21:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Da li je širenje mržnje reći da je Konstantin lio lik boga Sunca na svom novcu?

Хришћански и људски је схватити да човјек узраста и тијелом и духовно,
као и да пролази кроз одређене фазе у животу.
Све и једна хришћанска групација свједочи да се хришћанину не убрајају у гријех
ствари које је чинио прије свога богопознања.

Тако и са Константином, тако и са Апостолом Павлом, обојица су прогонили хришћане све док нису доживјели преобраћење,
ако сумњаш у Константиново преобраћење (а сви модерни историчари се слажу да се оно није одвијало драматично као код Савла-Павла већ поступно)
како онда прихваташ обраћење Савлово-Павлово?

Што се тиче новца, сав римски новац је до Константина кован у том духу (дакле античком аполонијском),
а у постникејском периоду новац је изгледао овако:

Slika

дакле, први пут у историји Римског царства нема паганских богова на новцу.

Citiraj:
Da li je širenje mržnje reći da je isti naredio slavljenje dana boga Sunca?

Након Миланског Едикта јсу хришћанству дате вјерске слободе.
Да си читао "Апологију Јустина Философа пред Римским Сенатом" (крај Првог и почетак Другог вијека)
видио би да је недеља слављена као Дан Васкрсења, Дан Господњи, Дан Незалазни итд.,
и сва слична терминологија код Апостолских ученика везана је за Недељу.

Citiraj:
Da li je širenje mržnje verovanje istoriji?

Ако ту историју не потражиш на универзитету већ дијелом у дневним новинама дијелом у својој глави,
онда не знам шта бих ти рекао...

Citiraj:
Ako čujem da je neko rekao kako je Hića bio loš čovek jer je pobio mnogo naroda u drugo svetskom ratu znaću da on širi mržnju.

Не, јер је доказано, аргументовано и општеприхваћено као чињеница да је Хитлер вршио и подстицао геноцид.
Ти без икаквих аргумената све који не исповиједају као ти називаш разним именима,
и просто не можеш да толеришеш мишљење другачије од твог (па ма како аргументовано било).

Citiraj:
Konstantin uveo verske slobode kako to samo gordo zvuči
jedino je problem što svi što imaju tu vrstu slobode slobodni su od Božijih reči
pa slave po slobodi Konstantinovoj sve ono što Bog nije rekao.

Извини, али је и сам Бог дао слободу људима да вјерују у шта год хоће, и да исповиједају јавно како хоће
тако да ни Константин са увођењем слободе вјероисповјести није учинио ништа супротно божијој вољи.

Citiraj:
Ta dobrica od čoveka pardon ,,namesnik Božiji'' ili još više od toga oslobodi vas od Božije reči
i sad ste slobodni za razliku od nas što još uvek držimo da je Bog veći.

А ко смо то "ми", и ко сте то "ви"?
Ко је рекао за Константина да је "намјесник божији", шта измишљаш?

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 21:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
aj bre sto kakis. :D link je katolicki. procitao sam u vezi konstantina. nisam pregledao sve sta ima u njemu.

Стварно каким, извини :D
Некад се стварно онако момачки избаљезгам, к'о ово сад...Сори... :D

Citiraj:
eh sad zar ti kao SPC ne slavis u januaru

Па јест јануар по новом, али је по старом исто 25.децембар. :)
Славим ја тачно, ал' ми касни сат... :D

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2008, 18:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
Константин цару крст се светли јави,
Константин га виде и Бога прослави.
To знамење беше Сина Божијега.
Од овог знамења нема краснијега,
Знамење страдања и времене беде
Али и знамење коначне победе.
Са овим знамењем, твориоцем чуда,
Константин се креће и победи свуда.
Сред паганског Рима, крстогонитеља,
Он крст висок диже, славу Спаситеља.
Што три века беше ломљено и клето,
To сад за Рим поста велико и свето!
Три стотине лета крст пљуван бејаше,
У крви светаца земља се купаше.
Царства и цареви, охоли и мрски,
Сломише се редом слично слабој трски.
A знамење крста остаде усправно
И светљаше свету чудесно и славно.
Константин га позна и уздиже више,
Зато му се име у календар пише.

Свети владика Николај – ''Пролог''

Добро ће бити с праведником.
Ко икад тражи гроб неправедника? Нашто ће му? А гроб праведников сви траже, и ограђују га, и подижу споменик.
Нашто ће им? То је исповест света, да праведник живи и после смрти, а неправедник да се губи као бразда на морској води!
Ти си правда праведника, Живи Боже. Његова правда није у законима људским, које људи хитро пишу и лено испуњавају.
Твоје присуство његова је правда, и сваки Твој дах - његов нов закон.
Велики праведник нема старих закона, нити мари за законе писане на папиру. Јутрос од зоре он осећа да Ти пишеш по његовом срцу и уму, и чита.
Ко је праведник изван богоносаца? Нико, Господе.
Онај ко Тебе доноси у свет, доноси живот у љуштуру живота, доноси воду у празне бунаре, и песму у занемела грла.
Добро ће увек бити с праведником. Гроб његов увек ће се тражити. Гле, гроб праведников више садржи снаге него живи неправедници. Јер су неправедници сени сухога дима.
Благо народу с праведницима!

Свети владика Николај – ''Молитве на језеру''

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2008, 19:17 
Veteran
Veteran

Braćo moja draga!
Svaki čovek poteže najjačeg aduta da odbrani svoje ubeđenje odnosno da potvrdi svoju veru i to mi je normalno. Vi se pozivate na Nikolaja o kome ja imam visoko mišljenje ako je to uopšte važno reći ali nereba zaboraviti da svaki čovek ima mogućnost da pogreši zato oslanjanje na vladike ili episkope je u redu po pitanju življenja ali po pitanju naučavanja jedino i samo se na Boga smeno osloniti jer je On ne pogrešiv.
Ako Biblijski tekst potvrđuje vaše reči onda ste u pravu no i tu treba biti oprezan jer ispravno razumevanje Biblijskih reči takođe dolazi kao dar po Duhu Svetom i nisu sva tumačenja ispravna mada mnogima površno gledano sve izgleda tačno i ispravno što ljudi (crkve) uče. Da bi proverili ispavnost neznači da se morate umno napregnuti i filozofijom stići do rešenja već morate imati ključ u sebi a on se dobija na poklon i nije do našeg truda.

Ko ga ima znaće o čemu govorim kad govorim.
Meni su drage misli Nikolajeve ali ne sve, jer je sklon da gleda u nekim momentima usko-nacionalno i skučeno držeći se više zemaljskog nego nebeskog (mislim na vrednosti izraza)

Biblija kaže da naše reči pred celim svetom treba da budu dobre a koliko je recimo Islamskoj zajednici koristan Nikolajev tekst?
A pogotovo oni delovi gde se apeluje na jedan narod da čuva svoju teritoriju i množi se kako bi nadvladao druge. . . čitao sam mnogo njegovih tekstova i za Srbe su recimo dobri.

Boga braćo uzmite za potvrdu kada branite Njegovu reč i svoju veru a ne čoveka.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2008, 19:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Лавић, човјек није уопште "потезао аргументе", већ чисто поставио пјесмицу, шта ти је...
Аргументи су општеприхваћене науче, археолошке, историјске итд. чињенице,
нити су ово горе аргументи, нити оно што си ти на почетку поставио.

Ја сам ти, на крају, дубоко захвалан због отварања ове теме,
јер сам и сам досад робовао многим предрасудама о личности римског цара Константина Великог,
а када си ме ти понукао да направим истраживање о њему и пронађем његове списе и аутентичне изворе
тек сам тада увидио о колико се значајној личности и великом човјеку ради.

Стога ти хвала, јер сам кроз ову тему увидио да хришћанство цара Константина Великог уопште није било површно,
да није било нешто "преко ноћи" као некакав хир или ствар политике или моде,
те да он након свог "пута за Дамаск" се само све више утврђивао у богооткривеним истинама Јеванђеља,
и на крају да је управо Константин први у историји који је увео слободу јавне вјероисповјести и спријечио
сурове прогоне и бестијална прогањања хришћана.

Свако добро

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2008, 21:54 
Veteran
Veteran

Netreba meni ništa zahvaljivati jer nema razloga, već bih pitao:
Ako si siguran da je Konstantin pozitivni lik da bi mogao stati u crkveni kalendar a kažeš da jesi onda pitam da li bi promenio mišljenje ako bi istorijske knjige rekle suprotno?

Ovo u tvom zadnjem odgovoru vidim kao uzdizanje Konstantina a ne potvrđenje tvoje sigurnosti.
Objavljeni dokument je samo deo jedne strane priče ali treba okrenuti i drugu stranu pa čuti šta pišu oni što su istoričari a ne pripadaju toj veri koja Konstantina gleda u nebesima.

Dakle da li bi promenio mišljenje o Kons. ako bi našao drugačiji opis istog u istorijskim knjigama?
Pažljivo odgovori da posle nebi bilo izgovora ili odustajanja od daljeg razgovora kao u temi ,,Isus Hrist 3 dana u grobu'' gde si se javio tek kad sam rekao da sam završio sa tom temom posle nekoliko sedmica čekanja odgovora.

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2008, 22:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

С тобом не вриједи причати нити покушавати успоставити икакав дијалог:
ти си сам себе убиједио да све унапријед најбоље знаш, и да је твој разум мјера свега,
ако нешто не може стати у твој ум, онда то није логично и самим тим не постоји,
или није вриједно узимања у обзир.

Не улази ми се више ни у какав дијалог са тобом,
одсад ћу се понашати попут тебе - дакле искључиво и осуђивачки...
Као што ти називаш свештенике и људе из цркве "лоповима, материјалистима, паганима..."
и још безброј неаргументованих епитета, истим стилом ћу одсад ја третирати тебе.

Досада си показао само да си невиђено тврдоглав, искључив и необразован,
једно питање ти човјек може поставити двадесет пута, ти ћеш га једноставно игнорисати,
а на небулозна питања о буквалном тумачењу симбола из Јеванђеља нећеш добити одговор по твојој вољи
јер си одговоре добијао по педесет пута и опет и даље тјерао по свом.

Започнеш тему о којој немаш три чисте, нити си се потрудио имало да се распиташ из објективних извора,
и по хиљаду пута понављаш небулозе које као да си научио на неком лутеранском семинару у Војводини,
а искрено ми и личиш на таквог, јер сам их неколико и лично упознао, и замисли:
и они, попут тебе "све најбоље знају" и сем властитог погледа их друга перспектива апсолутно не занима.

Разговараћемо даље, али не по твојим правилима, већ равноправно:
дакле када нам одговориш на питања која сам ти горе поставио, али без увијања и неаргументованих оптужби.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 14:49 
Veteran
Veteran

Neka Gospod blagoslovi moga brata Damaskina i njegov dom i podari mu mir.
Da li sam koristio navedene izraze to čitaoci mogu proveriti u mojim temama, neznam zbog čega to mom bratu smeta ako sam već nekulturan to je moja sramota, zar ne?
Uvažavam sve verske grupacije kao ljudske zajednice ali se ne slažem sa većim delom njihovog učenja i to nije isto sa navedenom optužbom upućenoj meni.

Da li sam rvrdoglav? pa to sigurno nisam jer bi se taj ružni izraz mogao prilepiti svima koji ne misle kao Pravoslavci a druge verske grupacije prilepiti svima što nisu iz njihove zajednice jer brane svoj stav.
Ako sam ne obrazovan pa to netreba tebe da ljuti već da ti bude lakše da srušiš tu jadnu misao nekog ko nije obrazovan i veruje Bogu.
Ako je vređanje sagovornika hrišćanska osobina onda mi je žao što sam hrišćanin a drago što nemam tu vrlinu.
Ja nikog ne teram da razgovara samnom to je stvar dobre volje između dva bića jednog visoko obrazovanog i drugog jadnog grešnog i neukog što ima jedino Boga sa sobom za razliku od silnih sa akademskim zvanjima i plejadom doktora filozofije (teologije) iza sebe.

Molio bih da mi moj dragi brat pomogne da razumem njegove reči ,,tri čiste'' ,,nebuloze''
jer ih nemam u mom fondu reči.
Nikad nisam nigde rekao da sve znam i to se može proveriti u mojim temama i razgovoru i videti da moj brat ne govori istinu a time krši zapovest.
Način na koji ćeš razgovarati je tvoj izbor i odraz lične kulture ja na to ne mogu uticati.

Pitao sam što se gore jasno vidi da li ćeš promeniti mišljenje ako ti se predstavi iz istorijskih knjiga Konstantin u drugom svetlu a ti umesto odgovora izruči gomilu pogrda i neistina, eh brate moj ne služi se tako Bogu niti se tako ljubi bližnji.
Izbor je tvoj i posledice će biti tvoje.

Zašto svi pripadnici te zajednice kojoj pripadaš kad dođu u situaciju da nemaju odgovora jednostavno odmah optužuju sagovornika i prekidaju dalji razgovor iako ih nije uvredio već dobija ničim izazvane uvrede?
Da li je to znak ljubavi i trpljenja?
Netražim odgovor slobodno se odmori.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 16:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Најбоље се правити луд....

- Да ли је Константин донио Милански Едикт,
дакле први документ којим се уводи слобода вјероисповјести?

- Да ли је по први пут у историји Римског Царства након Константиновог преласка на хришћанство
укинут лик аполонијског божанства са новца

- У ком документу се спомиње да је Константин био "крволочан" "бруталан" и слично
и гдје се спомиње да је поубијао мајку, оца, жену, дјецу и осталу фамилију?

Лавић кад нам то објасниш наставићемо даље.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]