banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 11:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 140  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 02:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
SÄFFLE je napisao:
Citiraj:
cetnici su vodili gerilski rat, tako da ne mozes ocekivati da su vodili bitke

Kao npr.Klanje Dr mladena Stojanovica???,ciji spomenik i dan danas stoji ispred opstine u Prijedoru,izgleda uzalud...

Iako je dosta prošlo od ovog posta moram odgovoriti
Pošto znam neke ljude koji su iz kraja gdje je ubijen Dr Mladen Stojanović
Oni imaju drugu verziju toga ubistva
Čak su spominjali ime i prezime čovjeka koji ga je ubio
Znaju sve o njemu
I bio je partizan
Ali su ga ubijedili da će se pojaviti četnički komadant, i da ga treba ubiti
Tako nešto
Prije sam znao više detalja, ali daaavno sam to slušao
A ne bi valjda cijelo selo lagalo i posle 50 godina
A dugo su ćutali o tome

A ja bih volio da neko to istraži i razjasni

Evo par tekstova sa neta, koji se vrte oko iste priče

Doktor mladen stojanovic
je bio ranjen u glavu od granate tako da je u nesvesnom stanju donesen u kucu mog dede
cetnik dragica antonic je poslan da ga razoruza ali nije bilo sta razoruzati posto mladen nije vise bio u svesnom stanju mozak mu se video kroz glavu
premesti je pusu u drugi cosak sobe i otisao
posle nekoliko dana su dosli partizani i izneli mladena na cebetu u dnu basce i ubili ga
kad se rat zavrsio
osudili su dragicu na robiju od dvadeset pet godina za ubistvo koje nije nikada pocinio
posle dvadeset pet godina je izasao iz zenice poluslep i vratio se kuci gde ga niko nije prepoznao pa ni deca njegova
to je vrlo tuzna prica

http://stroga.anonima.free.fr/phorum5/r ... 989,page=3

lažje da je Rade Radić ubio Dr Mladena Stojanovića, ubili su ga njegovi saborci... a sve u cilju da se spriječi da dr Mladen po završetku rata bude konkurent Titu za poziciju predjsednika budući da je bio omiljen među narodom... pošto sam iz tog kraja, pričao sam sa mnogim svjedocima ovoga događaja!

http://www.leksikon-yu-mitologije.net/read.php?id=6113

Možda je mjesto da se sjetimo još jednog narodnog vođe iz Drugog svjetskog rata, posebno činjenica vezanih za njega koije su ostale samo u narodnom pamćenju - doktora Mladena Stojanovića. On je bio istinski srpski narodni vođa i nije bio komunista. Lažna je predstava da su ga ubili četnici Rade Radića, njega su ubili partizani po naređenju Koste Nađa (narod zna i ko je to bio, izvjesni tip iz sela Pribinić kod Teslića koji je primao boračku penziju i do kraja života o ramenu nosio Mladenovu kožnu komandantsku torbicu) jer je na jednom savjetovanju Štaba za centralnu Bosnu, na čijem je čelu bio Nađ zaključeno da je Mladen postao isuviše popularan u narodu i da je počeo da zagovara ne raskol sa četnicima, već zajedničku borbu protiv ustaškog i okupatorskog zuluma nad Srpskim narodom.
http://www.novinar.de/o-nama/fotografij ... r/?pid=356

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 13:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...mladena su ubila dvojica s prezimenima vrhovac i moravac iz sela civcije opstina prnjavor...to je susedno selo selu branesci iz kojeg je danko mitrov-narodni heroj...mladen je bio smesten u kucu udaljenoj dvesta metara od kuce rade radica cetnickog komandanta...da je rade hteo da ga ubije ne bi ga lecio..nije ranjen granatom nego metkom u glavu u selu lipovcu nedaleko od celinca...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2008, 20:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Slika

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2008, 13:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

DJ-TC je napisao:
Slika

Crno-bijeli svijet

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2008, 16:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2006, 09:59
DJ-TC je napisao:
Slika

glup si jako................... ili si samo zagrizena komunjara......

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2008, 18:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Hihihi. Pazi molim te komentara. :lol:

No ozbiljno, kakva god bila "istina" o četnicima, nova ili stara, sa novijim otkrićima ili ponovnom pojavom zataškanih čenjnica o pokojim manjim i lokalizovanim događajima, ostaje u suštini zaključeno da je četnički pokret, u odnosu na razvitak novih stremljenja i snaga tokom NOB-a, jedna ipak retrogradna pojava reakcionarnog karaktera, posebno u Srbiji gdje je priča o četništvu bila više nego mračna i bizrna.

No, vjerujem da će se uskoro stvari na planu naučnog rasvjetljavanja istorijskih događaja "uravnotežiti", nakon prolaska eksplozije pro-četničkog sentimenta koji se razbuktao sa minulim ratom. Jedna od poslijedica tog sentimenta je pojava tona treš literature tipa "Đeneral koga su izdali saveznici", "Istina o Kalabiću", "Istina o četnicima", istina o kurcu i palcu i razne druge "istine", koja se može nabaviti kod najlošije snabdjevenog uličnog prodavača papira za brisanje guzice. Naravno, da bi se čitava priča o četnicima i partizanima ustabilila potrebno je mnogo bistrih, kreativnih i obrazovanih ljudi koji se neće ponašati kao epigoni po uzoru na predratno beskrupulozno pljuvanje, ili poratno veličanje četništva (ili obrnuto sa partizanskim pokretom).

Što se tiče aktuelne strane te priče, buđenje četništva sa proteklim ratom sprovedeno je u sasvim prikladnim krugovima: u kombinovanim krugovima kriminalaca i ludaka, raznih Radovana i Momčila, psihopata i najsitnijih lopova i najgorih ubica. No, kako se ludaci polako povlače u pećine, zatvore i gore zelene, svakodnevnica četništva je svedena na vid dokolice u formi alkoholizma i okretanja prasadi na ražnju. Nadajmo se da će tu i ostati: ispod šanka lokalne birtije ili u smeću i povraćki koje ostavite iza sebe nakon pijanog orgijanja po Ravnoj Gori.

Ali suprotno četništvu koje je pri hlađenju, javljaju se razna nacističko-ljotićevska govna - i to je danas veći problem. Mada, mala naljepnica koja bode u oči, daje nam jasnu poruku šta opet činiti...

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 03:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
O cetnicima postoje dvije "istine". Jedna "istina" je ona koju smo ucili kros skolovanje u ranijem sistemu, a druga "istina" je ona koja se sad fura u Srbiji i RS. Sigurno je da ni jedna "istina", nije ona prava "istina", jer i u jednoj i u drugoj "istini" ima puno farbanja istine. Ipak Bosnjaci najbolje znaju istinu o cetnicima. Istina koju oni znaju je prava istina o cetnicima. Ako nekoga interesuje ta istina o cetnicima nek procita instrukcije Draze Mihajlovica koje je davao svojim komandantima, i sve ce mu odmah biti jasno.

Da li su cetnici bili borci protiv fasizma ili ne, i o tome se moze nesto kazati. U osnovi sve se svodi na vec poznatu tradiciju srpskog ratovanja. Volio bih da neko drugi o tome nesto kaze prije mene.
Pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 12:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
zah je napisao:
Ipak Bosnjaci najbolje znaju istinu o cetnicima.

ehm ? ispadne da Bosnjaci znaju sve bolje od ikog drugog :D

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 17:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Komunistička je "istina"
Srpska je "istina"
Ali je jedino bošnjačka istina
Nema druge do moje (naše) istine
Sve ostale su "istine"
Taj stav je toliko isključiv da nema nade za promjenom
Oko i mozak se mogu uz malo vježbe naučiti da razlikuje što više sivih nijansi
Ali prvi je uslov da se, pored crne i bijele, vidi i siva
A tek onda dolazi problem percepcije nijansi sive
Evo npr jedan kratak edukativan tekst na
http://www.sgi.co.yu/html/004/00407.html

I sa umom je slično
Najgore je kada misliš da ti je sve jasno
Da ti je sve crno-bijelo
Onda si u stvari samo fiksirao granicu između nijansi sive
Sve svijetlije je bijelo
Sve tamnije je crno
I take je sve lakše, jednostavnije, prihvatljivije, ...

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 18:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Четници су спасили српски народ у Босни од усташке каме, док је комунистичка историја сакривала партизанско бежање пред окупатором и изазивање прекомерних репресалија.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 01:39 
Veteran
Veteran

BSE, zlocini u Drugom svjetskom ratu i ovom poslednjem, naucili su Bosnjake da zaju sve o cetcima.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 09:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
zah je napisao:
BSE, zlocini u Drugom svjetskom ratu i ovom poslednjem, naucili su Bosnjake da zaju sve o cetcima.

uopste ne sumnjam da je zlocina bilo u 2. svj. ratu (bilo ih je i u ovom posljednjem, ali cetnika nije bilo, samo wannabes) ali ipak tvrdnja da Bosnjaci sve znaju o cetnicima...zao mi je, ne mogu da se slozim sa time

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Citiraj:
Четници су спасили српски народ у Босни од усташке каме, док је комунистичка историја сакривала партизанско бежање пред окупатором и изазивање прекомерних репресалија.

Oki,ako su vec chetnici spasili nekog,navedi gdje i kada su se oni to suprotstavili ustasama,nijemcima tj usli s njima u otvorenu borbu,ili mozda oslobodili ili pokusali koga osloboditi iz logora?

Sto se tice izazivanja,nisu partizani cvjecke,ali zar nisu masakri civila koje su cinili chetnici bas izazivanje istog na suprotnoj(ustaskoj)strani?

Po istocnoj bosni su ko kerovi kaskali za italijanima,te kad bi im isti dozvolili,"zauzimali" mjesta nakon domobrana(NDH-vojske)

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2008, 23:43 
Veteran
Veteran

BSE, nije obaveza da se slozimo, svako moze imati svoj stav o cetnicima ili partizanima.Ja sam jednom prilikom procitao komantar koji je napisao jedan novinar Bosnjak, komentar koji je jako ruzno odslikavao Tita, spocitavajuci njemu i partizanima puno ruznih desavanja vezano za Bosnjaka. Nisam mogao ostati ravnodusan, pa sam mu napisao jedan kraci odgovor. Da ne duzim puno, sustina se svodila samo na jedno pitanje. Sa bi bilo da je pobijedila politika S. Moljevic i vojska D. Mihajlovica, da li bi danas bilo tebe i mene, tvog i mog oca, tvog i mog djeda. Od dva zla po Bosnjake, pobijedilo je ono manje zlo, ako uzmemo one argumente koje je u svom tekstu navodio bosnjacki novinar. Ali ni u toj partizanstini nije bilo sve tako crno i lose za Bosnjake. Istina, u pocetku bilo je jako ruznih desavanja,ali kasnije nije bilo sve tako lose. Bosnjaci su se skolovali, dobivali su posao kao i pripadnici drugih naroda, ko je htio biti istinski vjernik i tada je mogao to da bude, ali nije mogao racunati na bolje polozaje u preduzecima, pa je tako svakome data mogucnost da bira sta je za njega bolje.

Ako proucis sta se sve Bosnjacima desavalo od balkanskih ratova pa do ovog poslednjeg rata, mislim, da ces svoje stavove o cetbicima priliziti stavovima koje imaju Bosnjaci.
Podrav i sve najbolje Zah

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 21:18 
Veteran
Veteran

A sta to ti znas o Handzar diviziji. Kratko receno nista, izuzev propagandnih prica. Da li znas zasto je nastala, gdje je obucavana, ko su bili njeni komandanti, zasto se raspala tamo gdje je bila, gdje je operisala nakon povratka u Bosnu, koje je zlocine pocinila. Nema tacnih podataka o zlicinima koje je pocinila, svi navodi su u pretpostavkama, a pretpostavke nisu objektivne i dokazane tvrdnje.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 00:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Гугл је чудо :D

http://sr.wikipedia.org/wiki/13._%D0%BE ... 0%E2%80%9C

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 01:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
TBPTKO je napisao:

Sad ce Zah reci da nezna cirilicu :D

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 03:15 
Veteran
Veteran

Zah zna cirilicu jer je studirao u Beogradu, a ne u Kukuljama na nekom od privatnih univerziteta.

Da "Google je cudo" jer i ti mozes tamo da pises svoje propagandne price i da se ozbiljni ljudi cudi raznim glupostima vezano za istorijske dogadjaje. Ali pogledajmo sta o Handzar diviziji pisu neki od uglednih istoricara, naravno neutralnih kao N. Malcolm npr.

N.Malcolm, Handzar divizija

"Novacenje je zapocelo u u travnju 1943.gdine, a Njijemci su iskoristili boravak u Sarajevu pronjemackog Velikog muftiju iz Jeruzalima, da on pozove muslimansko svecenstvo na saradnju u tom poslu. Veliki muftija El Husein bio je odavno poznat po svojoj silnoj mrznji na Britance. Nakon Balfourove dekleracije o Palestini 1917.godine, pozvao je sve Arape da osnoju arapsko-muslimanski-njemacki savez protiv britanskepolitike.Neki od bosanskih muftija i imama, pomogli su to novacenje, a svaka jedinica i dvizija, dobila je mladog muftiju za duhovnog svajetnika. Casnici su bili cistokrvni Nijemci. Do kraja trvnja unovaceno je 12.000 mladica, a divizija je na kraju imala 21.000 borca. Opcenito muslimani su bili razocarni, jer su povjerovali da ce ta jedinica braniti njihove gradove i sela, a umjesto toga u ljeto 1943.godine upuceni su na dugotrajnu izobrazbu u Njemacku i Francusku. U centru za izobrazbu Villefranshe de Rouergeu nedaleko do Toulousea, su u noci 17 rujna pod vodjstvom muslimana Ferida Dzanica i Hrvata Boze Jeleneka pohvatali svoje njemacke oficire, na brzinu ih osudili na smrt i strijeljali. Namjeravali su pobjeci i pridruziti se frncuskom pokrtu otpora, ali je jedan casnik digao uzbnu, pa su ih napale njemacke postrojbe. Jelenek im je umakao, ali su petnaestroica pobunjenika poginula, jos 141 je ubijen u kasnijim operacijama ciscenja terena.

Obljetnica ove pobune slavi se i danas u VILLEFRANSE DE ROUERGUEU, pod malko jednostranim nazivom LA revolite des Croates".

Nakon visekratnih zahtjeva za povratak Handzar divizije , Hitler ju je najposlije vratio u Bosnu u ozujku 1943.godine radi operacija za odrzavanje mira. Razmjestana je po sjevernoj i istocnoj Bosni:Tuzla, Gradacac,Brcko, Bijeljina i Zvornik., gdje je u proljece i ljeto iste godine izvrsila niz okrutnih odmazci (obratite paznju na rijec odmazdi), ubistava i drugih zlocina nad srpskim pucanstvom. Ne zna se tacno broj zrtava, ali ih je svakako bilo na stotine a mozda i tisuce. Kako je godina odmicala muslimani su zbog novog razvoja politike bili sve spremniji da podijele svoju sudbinu s partizanima. Zbog sve otvorenije suradnje Nijemaca i cetnika bivali su sve nepovjerljiviji prema Nijemacima, a zabrinjavao ih je i prekid diplomatskih odnosa Njemacke s Turskom. Tito je postizavao sve nove vojne uspjehe, a kad je u rujnu osvojio Derventu postavio je ultimatum svim hrvatskim i bosanskim postrojbama da pristupe partizanima sto je ucinilo i oko 2.000 pripadnika Handzar divizije. Kako su ustase bivale sve bezobzirnije u svojim pokusajima da zastrase muslimansko pucanstvo smaknucima po kratkom postupku, medju muslimanskim vojnicima je sve vise rasla nesklonost prema NDH. Handzar divizija se naglo raspla, pa su u listopadu njemacke vlasti u Zagrebu izvijestile Berlin da ta divizija nije vise uopce spremna provoditi vojne operacije. Pao je apsurdni prijedlog da se osnuje nova divizija, ali od toga nije bilo nista.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
N. Malcolm, Povjest Bosne, strana 253,254, 256 i 277

Eto to bi bila istina, a ne one propagandne price nekog Rase ili Ratka sa Vikpaedije.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 10:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

LA revolite des Croates". :lol: :lol: :lol:

Да уложите протест због овога :evil3:

http://www.srbijazemljaheroja.com/forum ... 37188baac1
http://www.vidovdan.org/topic1242.html

Овај Малком нема везе са везом. За њега је пар стотина или хиљада убијених ситница, а прелазак у партизане сматра амнестијом за злочине што је и био и наставком истребљења Срба, само под другом заставом.
Дервента је убрзо прешла у руке усташа и Немаца, а партизани је тек освајају у априлу 1945.

А кад је пао Оџак ?

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
zah je napisao:
Ako proucis sta se sve Bosnjacima desavalo od balkanskih ratova pa do ovog poslednjeg rata, mislim, da ces svoje stavove o cetbicima priliziti stavovima koje imaju Bosnjaci.
Podrav i sve najbolje Zah

Zar je od 1992. bilo toliko ratova?! mislim, tad su Bosnjaci dosli u Bosnu, zar ne? :lol:

prava istina o cetnicima se jos dugo nece znati. ima istine i jednih i drugih.
djed mi je pricao da u moje selo ustase nisu smjele doci bas zbog cetnika. da su ih oni spasili od pokolja.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 140  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]