banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 18:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2002, 19:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Nov 2002, 09:44
zudi je napisao:
Elizabet kazes citiram : "Zar još postoje ljudi koji vjeruju u ovakve gluposti i plaše se svega što je (za njih) novo?" iZVINI MOLIM TE ALI TO NISU GLUPOST, a za mene nista nije novo sigurno 100% sam malo zreliji nego ti i malo sam vise prosao i vidio nego ti a pitanje je da li ces ti ikada to vidjeti dozivjeti i prozivjeti sto sam ja, tako da znam vrlo dobro razgraniciti sta je dobro a sta lose, sta valja a sta ne valja .

Kako ti znas ko je koliko prosao i kakva iskustva ima?
Da si prosao i vidjeo koliko tvrdis, ne bi pricao ovdje gluposti po forumu.
I ne mozes ti nekom drugom govoriti sta je dobro a sta lose, ono sto je tebi dobro, nekom drugom moze biti lose i obrnuto. A ja jos nisam cula za slucaj u kojem je nekome meditacija naskodila, bas suprotno vezano za meditiranje cula sam samo za pozitivna iskustva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2002, 16:41 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Feb 2002, 01:00
Zudi: hocu, pocni (eto rekao sam).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2002, 17:33 
Početnik
Početnik

Ma pusti ga, sa takvima se ne vrijedi ni raspravljati i tositi svoje zivce na njih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2002, 12:46 
elizabet da nisi pripadnica SEKTE? J........te Hari Krisna
Ti si malo ufurana, nezadovoljna svojim zivotom pa onda hoces meditacijom da pobjegnes iz ovoga svjeta, zato je i odobravas ili si neka napaljena studentica ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2002, 12:47 
damir 1979 rekao si HOCES ???
E pa kad hoces eto ti ga na slici pa se nasladi :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2002, 20:54 
Početnik
Početnik

Da li si sad sretan? Pitam posto si ti malo zreliji od mene i posto si dosta toga prosao, na kraju krajeva to sto si ti vidio ja vjerovatno nikada necu, tako da ja jos ne znam sta je to dobro a sta je to lose, sta to valja a sta ne. Zato mi bez zajebancije reci da li si sad sretan, ili se to osjeti tek poslije? Necu puno da filozofiram, nije moje da ti serem, ali bar ogovori!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2002, 09:00 
Početnik
Početnik

Ha, ha, ha... Ma necu se truditi ni da kucam odgovor, iz tvojih postova se vidi koliko si "zreo" i "koliko si prosao"
Al' bas si me nasmijao svojim izjavama... :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2002, 10:25 
to ti je samo izgovor, a u zbilji ostala si bez teksta, tj.nemas adekvatan odgovor pa pribjegavas teoriji "vidi se koliko si prosao........" Kao da se to da primjetiti na osnovu mog poslednjeg topica, hajde prodiskutuj taj moj posljedni topic upucen tebi (sada vec predposljedni)
Elizabet jos si ti zelena kao zelen ..........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2002, 10:28 
Damire kakvo je to pidtanje da li si sad sretan? Sta to tvoje pitanje treba da znaci ?
Kako mislis sretan? I po cemu ti "sretan" i "nesretan" uopste povezujes sa ovim forumom, tj ovom temom, da budem precizniji sa ovim mojim topicom ???????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2002, 10:34 
Ti Elizabet DA ZNAS KOLIKO NEZNAS najsladje bi se ismijala sama sebi 8) 8) 8) 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2002, 18:47 
Početnik
Početnik

A ovo je tvoj topic! Pa pitanje je bilo konkretno, da li ti pricinjava uzitak kad upadas na teme koje te ne zanimaju i pocnes psovati?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2002, 09:38 
iskreno, ponekad da

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2002, 20:22 
Početnik
Početnik

zudi, hvala na odgovoru. Ako znas (i ako hoces) kako sa tim da se izboris onda ti sve ide u prilog.

Vrh

Tema posta: Evo ti komentar Zudi
PostPoslato: 14 Nov 2002, 23:47 
Početnik
Početnik

zudi je napisao:
elizabet da nisi pripadnica SEKTE? J........te Hari Krisna
Ti si malo ufurana, nezadovoljna svojim zivotom pa onda hoces meditacijom da pobjegnes iz ovoga svjeta, zato je i odobravas ili si neka napaljena studentica ?

Prvo, po cemu ti zakljucujes da sam ja pripadnik neke sekte?
A ti si mi veliki vjernik?
Druga stvar, ja uopste nisam rekla da meditiram ali za razliku od tebe, "iskusni gospodine" shvatam zasto oni koji meditiraju to rade, i ne nalazim nista lose u tome. Nazalost, ja nemam vremena da meditiram.
Napaljena studentica?
Kako to da shvatim? Sve studentice su napaljene? Ili samo pripadnice sekti i one koje meditiraju? Hm... :-?
Nezadovoljna svojim zivotom? Ne bih rekla. 8)
Mislis da neko na tvoje poruke ostaje bez rijeci?
Mislis da stvarno pises tolike mudrosti koje druge ljude ostave bez rijeci?
Ha, ha, ha... :lol: :lol: :lol:
Hajde reci mi koliko ja to ne znam, da se nasmijem, pa da se ne moram vise tebi smijati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2002, 07:51 
Prvo, po cemu ti zakljucujes da sam ja pripadnik neke sekte?
A ti si mi veliki vjernik?
Druga stvar, ja uopste nisam rekla da meditiram ali za razliku od tebe, "iskusni gospodine" shvatam zasto oni koji meditiraju to rade, i ne nalazim nista lose u tome. Nazalost, ja nemam vremena da meditiram.
Napaljena studentica?
Kako to da shvatim? Sve studentice su napaljene? Ili samo pripadnice sekti i one koje meditiraju? Hm...
Nezadovoljna svojim zivotom? Ne bih rekla.
Mislis da neko na tvoje poruke ostaje bez rijeci?
Mislis da stvarno pises tolike mudrosti koje druge ljude ostave bez rijeci?
Ha, ha, ha...
Hajde reci mi koliko ja to ne znam, da se nasmijem, pa da se ne moram vise tebi smijati

1.odgovor : pa cim odobravas meditaciju i tako zustro se boris da opravdas njeno postojanje, a znas i sama da su meditaciju na prostore ex jugoslavije donjele samo sekte, opstepoznato je da pravoslavci nemeditiraju, da katolici nemeditiraju, da muslimani nemeditiraju, da jevreji takodje nemeditiraju, pa i ako nisi pripadnik imas sve predispozicije da to i postanes (upravo im odgovaraju takvi sa tvojim nacinom razmisljanja)
2.odgovor : Ne ja nisam veliki vjernik, mislim vjerujem u boga ali nisam veliki vjernik nazalost
3.odgovor: za ovo vredi i odgovor pod brojem 1. sa dodatnim pitanjem za tebe : zbog cega meditiraju, zbog cega to rade?
4.odgovor:Sve studentice su napaljene naravno i pripadnice sekti
5.odgovor:pa da si zadovoljna svojim zivotom ne bi ti trebala meditacija (sama si rekla nazalost nemam vremena da meditiram)
6.odgovor:Ne mislim da na moje poruke neko ostaje bez rjeci
7. odgovor: srecice pa ja ovde ni nepokusavam da pisem neke mudrosti nego stvari pisem parcijalno i veoma pojednostavljeno da ih osobe popud tebe mogu lako da svatre i da im neprestavlja neki intelektualni napor da ih razumiju posto sam znam da ovim nasim ljudima sve vise i vise ponestaje inteligencije
8.odgovor:Pa kad bi ti rekao koliko ne znas sigurno se vise nikada u zivotu ne bi ni nasmejala, pa necu da ti kvarim to zadovoljstvo pa mozes slobodno da mi se smejes koliko hoces jer meni licno to nepredstavlja nikakvu uvredu, napaljeni seceru
Zadovoljna mojim odgovorima ili treba da se nadopunim? 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2002, 09:37 
Početnik
Početnik

CAO Elizabeth, evo ti par prijateljskih rijeci od mene: ja sam nezadovoljan svojim zivotom, bas zato i radim stosta (pa i meditiram) da bih nesto uradio sa sobom. Mogao bih mijenjati druge ili sebe, odgovor se sam namece koga treba mijenjati; revolucionar ili .... Na svu srecu znam i sta trazim, ali ne znam kako da dodjem do toga. Ja sam doveo zudija do odgovora u kom mi kaze da uziva u povredjivanju drugih. Napisao sam mu AKO ZNA da se rijesi toga. Upravo s toga, to je i smisao meditacije (za mene), sto mi sami ne znamo kako da ucinimo nesto u cilju mijenjanja sebe. Zato se i meditira (i ne samo za to, ali dobro). Da sam napaljeni student, pa jesam: impotencija je bolest. Vremena da meditiras imas, ali cini mi se da ti meditacija trenutno ni malo ne bih pomogla (mozda grijesim). Zudi misli da nam moze dati inteligenciju, bas zbog toga pokazuje koliko je djetinjast. Nisam policajac ni kriticar pa ne zelim da o njegovim postupcima (koji su ionako labavi) ista pisem. Bye Elizabeth.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2002, 09:53 
PA JA UOPSTE NISAM TU DA BI VAM DAVAO BILO KAKVU INTELIGENCIJU, A MOZDA TI NEKE STVARI SHVATAS DJETINJASTO JER IMAS DJETINJAST MOZAK.
ma ja bi ti preporucijo da batalis meditaciju i pravac u dzamiju tamo ces nauciti nesto pametnije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2004, 02:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Ako bih smio nesto da dodam, iako kasnim, ali....

Prvo koliko vidim, tema je meditacija, ali niko nista o meditaciji nije napisao. Sorry na ovom, ali je tako.
Drugo, reci tipa da je meditacija stanje transa, je smjesna.
Trece, da je stetna, :D jeste, jeste, ali za one kojima je cilj zivota, u se, na se, i poda se.
Cetvrto, prepirati se oko ove teme je inbecilno.

Evo i mog misljenja. :-?

Prvo, meditacija, kada bi se mogla protumaciti, bila bi: REGISTRUJEM ALI NE REAGUJEM.
Drugo, to jeste stanje, ali otvorene svijesti. A ne stanje raznih relaksacija, ili mantranja, ili nesto slicno. No, nije ni cudo sto to vecinane zna, jer ni oni koji pisu knjige to ne znaju.
Trece, meditacija sluzi za prosirivanje svijesti. Znaci, siriti svjesni dio funkcionisanja i samim tim smanjivanje nesvijesnog.

Svrha svih tehnika meditacije, jeste dotaci stvarnost. Ili pronalazenje Onoga Koji Jeste. Otkrivanje sebe. No, to je jedino moguce ako ste svijesni i otvoreni.

Volio bih kada se netko ne bi uvredio od ovih rijeci, jer nisu napisane da ikome potresu ego. :lol:

Postoji mali niz tehnika, uslovno govoreci tehnika meditacije. Ali tehnika nije meditacija. Tehnika je karta s kojom sjeda u avion. Kada si u njemu vise ti karta ne treba. Mozes meditirati i na pijaci, i bilo gdje. A isto tako mozes sjediti u pozi za meditaciju i uopste ne meditirati.
Mantre su rijeci koji imaju svrhu umiriti um, i tako ga okrenuti ka unutra. Takodjer za to sluzi i pranayama, tantricki sex i sl.

Stanje med. je opusteno vidjenje svega sto jeste.
Zbir instrukcija je tehnika.
Mantra spada pod tehniku.
Jantra i pranayama kao i sve slicno tome je samo nacin da se um pripremi.

Takodjer postoje tehnike koje sluze da se napravi veca "buka" uma, jer mir je odsustvo buke. Te tehnike samo dovode do toga, da covjek bude svijestan unutrasnje buke, da se ona napravi akutnom. Tada se od nje odustaje.

Mnogi misle da meditacijom treba nesto da dobiju. :D
Ja je radim vec 10 godina, i jos uvijek nisam milioner :( .
Ma ne valja tehnika. :D
Salim se
Meditacijom razotkrivas ono sto imas. Svi su dostupni miru, ali mir nje svima dostupan.

Sorry sa kasnjenjem, ali tema je dobra da bi se od nje odustalo.

Pozdrav

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2004, 11:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Sep 2004, 06:45
Čitajući ove postove vidim da su ovde iznošena uglavnom mišljenja ljudi koji se ne bave meditacijom, već imaju samo svoja (krajnje subjektivna) mišljenja o istoj.
Vidim da je prošlo dosta vremena od zadnjeg posta, ali ne bi bilo loše pokrenuti ovu temu ponovo, jer zaista može da pomogne puno Duhovnim tragaocima.

Pre svega mantra služi samo za to da početnika uvede u svet meditacije. Na početku izgovaramo mantru, da bi imali nešto na šta bi mogli da se fokusiramo i što bi nam pomoglo da umirimo duh u toj meri da naučimo da se oslobodimo drugih misli. Rekla bih da je to tek neka početna faza.
Kako se duže praktikuje meditacija, čovek počinje da shvata da mu nikakve reči nisu potrebne da bi umirio svoj duh, jednom kada je to postigao, svako ko se ozbiljnije bavi meditacijom, znao je kako kasnije da dođe u stanje duhovnog mira veoma lako i bez ikakvih 'pomagala'.
Meditacijom se bavim već godinama. Na žalost, nisam uvek bila istrajna na tom putu, ali svaki put sam se iznova vraćala sebi i uvek sam znala da prepoznam taj duhovni mir i bez izgovaranja mantre.
Ja na meditaciju gledam kao na temelj duhovne izgradnje, kao nešto što služi kao odskočna daska na daljem putu samospoznaje, kao na neko prevozno sredstvno koje nam služi da se lakše približimo svom Tvorcu, jer ako nastavimo da tumaramo svetom sa ovako nemirnim duhom nikada nećemo moći da budemo dovoljno smireni da shvatimo šta je to Božansko u nama i šta je nama Tvorac zapravo darovao.
Najlakše je vezati za svetovne stvari i nalaziti razumevanje samo u materijalnom, tj. u onome što nam je poznato, ali je mnogo teže krenuti putem Duhovnosti, jer se čovek po svojoj prirodi često boji svega što mu je nepoznato.
Što se tiče mišljenja da se meditacija ne poklapa sa Pravoslavljem, tu mogu da kažem samo to da ja veoma često meditiram izgovarajući Isusovu Molitvu Čistog Srca...
Ovo kažem samo s toga što želim da naglasim da meditacija nije loša sama po sebi, već je (kao i za sve drugo u životu) čovek taj koji ume da izvitoperi njenu upotrebu i koristi u pogrešne svrhe.
Za mene je meditacija jedan od načina da se molim Tvorcu i pomaže mi u mom trudu da Mu se približim onoliko koliko je On spreman da mi dozvoli.
Kada meditiram mnogo mi je lakše da razumem svet oko sebe, jer na taj način izbacujem iz glave sva negativna i nepotrebna razmišljanja, a fokus mi ostaje samo na onome što je zaista bitno u životu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2004, 12:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Super tekst!

Ni meni nije jasno zašto se neko od pravoslavaca tolio štrecne kad kažem da je Isusova molitva čista meditacija. Sve ono što sam čitao (i dijelom probao) o toj molitvi je jedna vrlo dobra meditacija, uključujući svjesno disanje, koncentrisanje na srce, spuštanje slatkog Imena Isusovog iz uma u srce, pa sve dotle dok ta molitva ne počne sama da teče cijelim bićem.

Pozdrav i svako dobro.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]