medi je napisao:
@EiLeen:
Да, свака држава има фабрике. Али, ниједна од тих држава на које се позиваш као узор, не гради фабрике. Држава је дужна да створи што бољи и мирнији амбијент за пословање, а на приватним компанијама са огромним капиталом је одлука да ли да у таквој средини граде фабрике или не. Имам осјећај да људи једноставно не могу да разграниче која је улога државе у капитализму. Оно што је чињеница, јесте то да Република Српска тренутно има вјероватно најбољи пословни амбијент у региону.
С друге стране, који је интерес неке велике компаније да на Балкану гради фабрике које запошљавају неколико хиљада радника?! Такве фабрике велике компаније граде у земљама у којима људи дословно немају шта да једу и пију, тако да је потпуно нереално очекивати тако нешто код нас. Фабрике са производним погонима у ЕУ се масовно селе у сиромашне земље, далеко сиромашније од нас.
Nemoj molim te... Baš većina tih "što ne znaju ništa da rade" bi i radila u tim fabrikama... Makar i na traci za pare... Jesi samo vidio koliko se čistačica za zgradu vlade prijavilo? Ima vjerovatno i visoko-obrazovanih, al jebi ga, nema drugog posla, a Dodo Smrad dobro plaća...
Btw, u Kotor Varoši imaš fabriku Nike patika koju drže Žabari, a naši ljudi rade na traci, u magacinu i ima par prevodilaca... I zadovoljni su malim platama - bar ih imaju... Ti kažeš da se otvaraju u siromašnijim zemljama? Mi smo siromašna zemlja.
Mi imamo poslovni ambijent? Ikakav? Lol... Ne samo da nemamo najbolji, nego no comment... Imamo kladionica i svega, a živimo na osnovu preprodaje uvezenog... Da mi prodajemo naše možda bi i bilo nekog prosperiteta... Ovako sve u krug....
A što se tiče tih 4%, koliko se ja sjećam bilo je 2% i ni pola njih nije imalo posla u struci.. Pogotovo elektro inženjera... I sad nam svaki dan izlaze novi doktori za koje treba takva štela za specijalizaciju, da to ne možeš ni da zamisliš... Svaka budala traži 5000€...
Mislim, lijepo je što se ti nadaš da će inteligencija na kraju da pobijedi, al nažalost, samo oni najslalažljiviji uspiju... (možda se i ovdje osjećaš prozvanim, a i ja se iskreno nadam da ćeš se obogatiti svojim znanjem i umijećem) Čak i gluplji.. Čak i bez faxa... zato ljudi i odlaze... Da se ne bi mučili i tukli za posao...
I da:
Citiraj:
већ у малим и средњим предузећима која запошљавају високообразоване људе
Dobro. Ja ću vjerovatno raditi u takvoj firmi kad završim fax... A znaš kad će se kod nas otvorit ovakva vrsta firme - podređena mom zanimanju i sličnim? Nikad. Neke stvari kod nas jednostavno ne idu i ja vjerovatno u Bl ne bih imala posla. Toliko o našem poslovanju...