banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 20:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Tornjaci - iskustva?
PostPoslato: 30 Jan 2008, 21:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Imao sam prije jedno 4-5godina rotvajlera i stvarno mi se svidja ta pasmina ali iz odredjenih razloga sam morao prodati psa.
Juce mi rece mama da je pricala sa jednim vlasnikom tornjaka tj ima kuju i sada se treba pariti pa kad se okoti, ja dobijam jedno stene.Iskreno, nisam bas zadovoljan jer mislim da je prevelik pas i ima dugacku dlaku sto bas i ne volim. Sad, nisam imao odavno psa pa iskreno jedva cekam da mali guzonja dodje :)

Zanimaju me iskustva sa ovom pasminom? Kakvi su za odrzavanje? Izgleda da cu morati novi boks praviti ali dobro...
Rotvajlera je bilo teskoi dresirati jer je bio jako tvrdoglav ali na kraju sam uspio uz malo sile, nazalost. Problem je jedino bio sto je samo mene slusao i naravno kad starci prijete tj spominju moje ime jer je bio jako pametan. Kakvi su tornjaci po tom pitanju?
Vise i ne znam gdje se hrana za pse moze kupiti u bl? Za svog rotvajlera sam kupovao eukanubu mislim, nisam siguran.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 14:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2008, 13:42
Joj ja nemam iskustva sa tornjacima,ali ja mislim da je svaki pas na svoj nacin poseban.
Nemoj previse da razmisljas sta kako,najvaznije je,mislim da i sam to znas,da se postavis kao gazda.Da pas zna ko je glavni.
Za hranu ti isto ne bih znala reci,a ako imas dvoriste,a imas ga,ne teba ti prestavljati neki veliki problem njegove dlake..
Iscetkavaj ga redovno napolju,i nece biti nekih vecih problema.
pozdravcic
:salute: :wave: :toothy8:

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 14:36 
Ja znam tipa koji ima tornjaka i po onome sto mi je ispricao i sto sam vidio mogu ti reci da su jako privrzeni (posebno djeci), laki su za dresuru i slusaju te bukvalno "do smrti" ... cuo sam da su zenke lakse za rad od muzijaka, posebno ako ces ga drzati u gradskoj sredini...

Ali... (uvijek neko ali)... to je pastirski pas i u instinktu mora nesto da cuva.. ako nema ovaca on ce tebe i tvoje smatrati ovcama (sala :lol: ) sto se moze odraziti na to da ce ponekad gadno da zalaje ili zarezi na nekog ko se priblizi tebi... a posto je izrazito snazan pas, preporuka je dobra ogrlica i povodac (ne daj nejakima da ga vodaju kada odraste)... nisu inace toliko agresivni da bi napali na ljude, ali nikad se nezna... uglavnom su sanse da ce napasti gazdu ili familju minimalne, i jako je bitno da mu se dozvoli da nadje svoje mjesto u familiji, odnosno da se osjeti prihvacenim (opet instinkt za coporom)...

Pazi mu na hranu... posto je planiniski, ima tenzije da nakuplja masno tkivo... sto znaci moze da pojede vola ako mu ga serviras, a ako se nalazi u gradu i ne trci po cijeli dan to moze biti kobno za zdravlje... a jos kada ga strefe nase vrucine...

Ja vec neko vrijeme razmisljam da ga uvezem u Svedsku, i da zapocnem jedan kernel sa njima ovdje... trenutno me koce neki poslovi u tome ali ko zna... mozda jednog dana... znas li nekog uzgajivaca sa dobrom dokumentacijom i finim tornjacima da mi preporucis?

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 01:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Nisam pristalica pasa koji iamju nesto duzu dlaku. Nisam pristalica pasa, koji ne djeluju atratktivno. Ali opet "o ukusima se ne moze diskutova" kako nas nard cesto zna kazati. Tornjak je postojan, izdrzljiv pas, otporan na mnoge bolesti, za razliku od rotvajlera, dobermana, boksera i njima slicnih atraktivnih pasa. Moj savjet je probaj. Ako ti se ne dopadne, uvijek ga mozes pokloniti prijatelju.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 15:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

zah je napisao:
Moj savjet je probaj. Ako ti se ne dopadne, uvijek ga mozes pokloniti prijatelju.

ti bi se mogao tako lako rijesiti psa,ehhh...a sta kao tornjak nije atraktivan..daj molim te...svi su psi atraktivni i lijepi

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 22:00 
Majstor
Majstor

@nadrealac, ne znam nikog ko se profi bavi s tim.

Nije mi fazon atrakcija nego pas. Ja licno bi uzeo ili rotjvalera ili sar peja :)

Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 23:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

zasto???

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 15:26 
Majstor
Majstor

Sta zasto?

Ajd ti sad reci da pas sa slike nije presladak :D

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 18:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

naravno da jeste,ja i nisam rekla da nije,samo pas se ne glega samo po izgledu kakav je....
"ovaj cukica je presladak moram ga nabaviti",a znas li zapravo kakav je,njegove osobine,potrebe,nacin drzanja..
(nista lose ne govorim za ovog sar peja,samo sam ga uzela za primjer)

Poslednji put menjao ivaanaa dana 11 Mar 2008, 18:32, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 04:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Da, sar-pej je jako lijep pas dok je mali, ali kad odraste mnogi psi izgube one nabore, i kad ga pogledate, onda vidite da nije nesto narocito. Bas zbog tih nabora negdje pred pocetak rata, bio sam jako zainteresiran da kupim jednog sar-peja. U Beogradu je bilo jedno jako dobro leglo, i mozda da rat nije poceo, ja bih ga kupio, iako su cijene bile puno vece u odnosu na ponudu iz Cehoslovacke.

"O ukusima se ne koze diskutavati" lijepo kaze nas narod. Za koga je tornjak lijep pas, bujurm neka kupi. Za mene nije lijep, nije atraktivan, iako je postojan i izdrzljiv. Uostalom, moj prvi pas upravo je bio tornjak. Imao sam ga kao djecak od 12 godina.Za mene nije nista neobicno pokloniti psa koji mi se ne svidja, nekome kome se taj pas dopada.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 09:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2007, 09:48
ja imam sar-planinca, star je 4 godine i kad sam ga dobila malo sam se raspitivala i citala o njima, za tornjake vazi isto bar su mi tako strucnjaci rekli
imam kucu i on je u dvoristu, valjda je i kod tebe tako jer stvarno mislim, ne sigurna sam da nije za zatvoren prostor,
savjeti koje sam ja dobila su sledeci, ne voli lanac, mora da ima box a to nije velika investicija, ne smije da jede sirovo meso ni pod razno, nije lak za dresuru i ona traje duze nego recimo kod vucjaka ali nikad vise ne treba dodresura jer taj sto nauci nikad ne zaboravlja, veoma je vjeran i privrzen vlasnicima, sa djecom isto tako ali ne voli zadirkivanja i sitna maltretiranja od nepoznatih al vjeruj mi mom Medi niko i ne smije prici,
zna pustiti bez laveza nepoznate prema kuci al taj neko nece lako izaci ako nema gazde,
strasan je to pas, jedan period kad mjenja dlaku ima malo nereda al to brzo prodje i vjeruj mi divan je kad obnovi dlaku,
snijeg obozava al ne voli vlagu i mokro, mora da lezi na suvom,
to ti je na brzinu sta god da te interesuje pitaj, tu sam,
pozdrav, :wink:

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 10:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Vlasnik sam ženke tornjaka i mogu reći da su tornjaci, bar iz mog iskustva, jako zahvalna rasa za držanje.
Prvo što ljudima upada u oči je njihova veličina (zbog duge dlake djeluju i veći nego što jesu), pa ljudi očekuju da pas jede nenormalno mnogo. Međutim, upravo je suprotno - to je pas koji jede nenormalno malo za svoju veličinu!
Druga stvar... tornjak je pas sa planine. Iz tora, kako mu i ime kaže. Pravi domaći - narodni pas! Zbog toga ne očekuj da se pretjerano pali na Eukanube i raznorazne instant hrane. Činjenica je da nam moderni način života diktira upotrebu te hrane, kao i to da će se pas (u nedostatku druge) navići na tu hranu, ali... (znam da bi me "znalci" skalpirali zbog ovoga) neće biti nikakav problem da ga hraniš ostacima hrane iz kuće, jer tornjak jede bukvalno sve!!! Decenijama ta rasa jede ostatke iza čobana (a čobani se i ne goste pretjerano mesom). Tako i moj pas jede sve! Osim mrkve! (iz nekog razloga) Ako joj ponudiš suvu Eukanubu i šerpu kiselog kupusa - nemoj se čuditi ako bira kupus!
Što se samog smještaja tiče... pokušaj mu obezbjediti što veći prostor u kom se može slobodno kretati (nadam se da ne pomišljaš da ga držiš u stanu - jer to prosto neće ići). Inače sam protivnik vezanja psa na lanac, jer to stvara užasno agresivne životinje, ali od tornjaka može napraviti katastrofu - strašno je šta vezanje napravi od inače normalne i dobroćudne životinje! Znači - veliki box i veliko dvorište! I vodi računa da to područje vrlo brzo postaje zona koju on čuva!
Prosto je nevjerovatna ta transformacija tornjaka u njegovom dvorištu i van njega. Onaj ko bez prisustva vlasnika ušeta u branjeno područje - najebao je (najprostije rečeno). Mislim, tornjak ga neće napasti, ali dok se ne pojavi vlasnik dotični će morati mirno da stoji na jednom mjestu! Iz tog razloga moraš označiti dvorište u kom tornjak boravi da ne bi padale tužbe od strane poštara i slično! S druge strane, kada ga izvedeš u šetnju postaje abnormalno pitoma životinja koja bi samo da se igra. U kontaktu sa drugim psima obično reaguje strašno agresivno, međutim dovoljno je minut-dva njuškanja da započne igra. Moja kuja nikada nije napala drugog psa, niti kuju! (što za druge pse, a naročito kuje, ne mogu reći)
Što se dresure u klasičnom smislu tiče - zaboravi je! Tornjak nije radni pas i neće pristati da bude marioneta koja šeni na komandu! S druge strane, taj pas jako puno, brzo i na duge staze - uči!!! Vodi računa o tome da će u svakoj situaciji da prati svaki tvoj potez i da će i tvog sveukupnog ponašanja mnogo toga da nauči. I nikada neće zaboraviti!
Iz tog razloga zaboravi svaku formu fizičkog kažnjavanja!!! Tornjak će to zapamtiti i iako nikada neće napasti vlasnika imaćeš užasno nervoznu, plašljivu i nepouzdanu životinju. On traži čovjeka kom može da vjeruje. Zato će biti veoma drag i mio sa svim ukućanima, ali samo jednog od njih će prihvatiti kao apsolutni autoritet!
I da... imaj u vidu da je poprilično glasan i da će se oglasiti svaki put kada neko priđe njegovom području.

p.s. Ako tražiš psa za šminku - zaobiđi tornjaka! Jer on to prosto nije!

p.p.s. Ukucaj u Google "tornjak" i iznenadićeš se koliko će se stranica otvoriti!

Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 13:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Mar 2003, 10:03
Lampir ako si se bas odlucio za tu rasu ja bih ti preporucio vrhunske tornjake kod nas ih imas u Travniku i N.Travniku.

ovde imas sve info http://www.kk-tornjak.info/index.htm

Што се тиче хране имаш у "Пет Ексклузив Центру" у Буџаку улица И.Гарашанина 3 тел. 370-926.
:wink:
Најбоље да купиш на џак изађе те јефтиније Еукануба је добра,Ројал ми је још бољи.
Незаборави мултивитамине и јави кад набавиш штене,срећно!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]