banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 20:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Sapienza
PostPoslato: 30 Jan 2008, 09:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Ova vijest je vec stara 15-ak dana. Kakvo je vase isljenje o dogadjaju koji se desio.
Grupa profesora i studenata se usprotivilo najavljenom dolasku pape Benedikta na njihov fakultet i trazili su, na kraju i uspjeli u tome, od rektorata da papi zabrani dolazak. Razlog, tvrdnja pape pocetkom 90-ih dok je jos bio kardinal da su svi postupci katolicke crkve prema Galileu bili opravdani. A o tome sta se sve desavalo Galileu u sledecem postu.
Ovo se zaista ne vidja svaki dan, ja sam se priznajem osjecao prilicno dobro jer se ovo zaista ne moze vidjeti kod nas i napokon je znanje uspjelo da se pobuni pred onim koji se znanja najvise boje. :D

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Poslednji put menjao goci master dana 31 Jan 2008, 08:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 17:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Prvo to nije fax nego univerzitet, a i oni se bune protiv svega, ne samo protiv pape... :lol: Kad sam slušala na tv-u da će im doći papa, znala sam da će ga odjebat... Ovdje više od 70% ljudi ne podnosi novog papu...

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 19:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
U pravu si, univerzitet je.
Nego, EiLeen (je li to vilenjacko ime? :D ), kakvo je tvoje misljenje, ko je bio u pravu, intelektualci ili papa?
Ja mislim da su primjedbe bile na mjestu. Pazi, kada se kaze da su procesi protiv Galilea bili opravdani, meni se blago receno digne pritisak.
Jer kada vidis sta se podrazumijeva pod "procesi" to su ti optuzivanja za jeres, cenzure, kucni pritvori... A zbog cega? Zbog slobode ljudske misli, zdravog razuma koji nikoga nije ugrozavao osim crkvenih dogmi.
A nekoliko dostignuca Galilea:
Smatra se za oca moderne astronomije, oca moderne fizike i oca nauke uopste (podaci iz biografije), usavrsio je teleskop, otkrio Jupiterove satelite (1610.), podrzavao kopernikovu teoriju i prema Hawkingu izvrsio je najveci uticaj na razvoj prirodnih nauka nego bilo ko drugi.
pozdrav

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 19:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
pa i jesu opravdani s obzirom na to kad su se dešavali i šta je crkva tada predstavljala.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa srednji vijek je crna rupa, vjera je bila jedino što su imali... A gledajući iz ovog ugla (ja sam ateista i živim u 21. v), naravno da ću osuditi kako su se ponašali prema Gallileu. Al tad je narod bio zatupljen, samo su imali papu...
I btw, mislim da su oni više protestovali zbog Benedikta nego zbog Gallielea...
I pls prepravi naziv u Sapienza. :D

P.S. EiLeen je iz pjesme :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 10:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
EiLeen je napisao:
Al tad je narod bio zatupljen, samo su imali papu...

nazalost ni danas nije nista bolje, a jos tuznije sto dosta ljudi i dalje trazi zatupljenje od crkve

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta: Re: Sapienza
PostPoslato: 31 Jan 2008, 13:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam mislila da je više vjernika u Italiji, pogotovo u Rimu, no međutim, nije... Ajde dok je bio Ivan Pavle II, tad su možda i imali više vjernika, međutim otkad je došao Benedikt, sve više se odvajaju od crkve. Vjernici su većinom starije stanovništvo, mada i ono polako odustaje od vjere kad vide ovu današnju politiku... :lol: Studenti su većinom ateisti...
Kad se osvrnemo na druge zemlje, mislim da najviše vjernika ima u islamskim zemljama, Evropa se malo "otela"...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]