banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 16:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Dec 2007, 07:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Dec 2007, 21:50
Evo i na ovom sajtu postavljam predavanje (besedu) moskovskog protojereja (sveshtenika, bacushke) Artemija Vladimirova koje je odrzao u aprilu ove 2007. godine u Beogradu na Mashinskom i Bogoslovskom fakultetu SPC koje je nashlo jako dobar prijem medju pravoslavnim vernicima i studentima. Dajem ta predavanja koja ukupno traju 2 sata i 20 minuta, u audio MP3 formatu koje mozete skinuti sa donjih linkova, a takodje ovde postavljam i transkript oba predavanja, itd.

Ko ne vidi cirilicu koju sam u nekim postovima koristio neka pritisne
View>Encoding>Cyrillic (Windows).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 07:37 
Početnik
Početnik

Ďđĺäŕâŕśŕ áŕžóřęĺ ŔđňĺěčĽŕ Âëŕäčěčđîâŕ ó ĚĎ3 ôîđěŕňó

ÇŕőâŕšóĽóžč Ľĺäíîě áđŕňó ęîĽč ěč Ľĺ ďîęŕçŕî ęŕęî äŕ ňî óđŕäčě ďîńňŕâčî ńŕě ëčíęîâĺ çŕ ńęčäŕśĺ îáŕ ďđĺäŕâŕśŕ î.ŔđňĺěčĽŕ ó ĚĎ3 çŕďčńó.

Ďđĺäŕâŕśĺ îöŕ ŔňđĺěčĽŕ íŕ ěŕřčíńęîě ôŕęóëňĺňó

http://rapidshare.com/files/68179249/o. ... 3.rar.html

Ńíčěŕę ňđŕĽĺ îęî 25 ěčíóňŕ, čěŕ 43ĚÁ č íĺřňî Ľĺ ëîřčĽĺă ęâŕëčňĺňŕ íĺăî ńíčěŕę ďđĺäŕâŕśŕ íŕ Áîăîńëîâńęîě ôŕęóëňĺňó ŕëč ńĺ čďŕę ěîćĺ ńâĺ ÷óňč.

Ďđĺäŕâŕśĺ îöŕ ŔđňĺěčĽŕ íŕ Áîăîńëîâńęîě ôŕęóëňĺňó
- ďđâč äĺî

http://rapidshare.com/files/68192049/o. ... 3.rar.html

Ńíčěŕę ňđŕĽĺ 48 ěčíóňŕ, čěŕ 68ĚÁ č îäëč÷íîă Ľĺ ęâŕëčňĺňŕ îä ďđĺňőîäíîă ďđĺäŕâŕśŕ

- äđóăč äĺî

http://rapidshare.com/files/68205982/o. ... 1.rar.html

http://rapidshare.com/files/68179250/o. ... 2.rar.html

Ńíčěŕę ňđŕĽĺ 71 ěčíóň č çáîă śĺăîâĺ âĺëč÷číĺ îä 110ĚÁ (ďđĺęî 100ĚÁ - řňî Ľĺ ăđŕíčöŕ çŕ âĺëč÷číó ŕďëîŕäîâŕíîă ôŕĽëŕ) íčńŕě ěîăŕî äŕ ăŕ ďîńňŕâčě ó Ľĺäíîě ôŕĽëó ďŕ ńŕě ăŕ ďîäĺëčî íŕ äâŕ řňî çíŕ÷č äŕ Ľĺ ďîňđĺáíî îáŕ ôŕĽëŕ ńęčíóňč äŕ áč ńĺ "đŕńďŕęîâŕî" č ěîăŕî óďîňđĺáčňč.

Çŕ ńŕäŕ, ďîńňŕâčî ńŕě çŕďčńĺ ńŕěî íŕ rapidshare.com, îäŕęëĺ ńĺ ěîăó ńęčíóňč ŕ óńęîđî žó ďîńňŕâčňč č íŕ esnips.com äŕ áč ńĺ ďđĺäŕâŕśĺ ěîăëî äčđĺęňíî ďđĺęî číňĺđíĺňŕ ńëóřŕňč čçóçĺâ äđóăîă äĺëŕ ďđĺäŕâŕśŕ, ęîĽĺ çáîă âĺëč÷číĺ âĺžĺ îä 100ĚÁ íčĽĺ ěîăóžĺ ďîńňŕâčňč íŕ śčőîâ ńŕĽň. Íŕđŕâíî, ěîăŕî áč íĺęî ęî ďîçíŕĽĺ ďđîăđŕěĺ çŕ îáđŕäó çâóęŕ äŕ ęîěďđĺńóĽĺ ĚĎ3 çŕďčń íŕ âĺëč÷číó čńďîä 100 ĚÁ čëč ôŕĽë ďîäĺëč íŕ äâŕ íĺçŕâčńíŕ ĚĎ3 ôŕĽëŕ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 07:41 
Početnik
Početnik

Íĺęč áčîăđŕôńęč ďîäŕöč î.ŔđňĺěĽŕ Âëŕäčěčđîâŕ
ęîĽĺ Ľĺ čçíĺî íŕ Áîăîńëîâńęîě ôŕęóëňĺňó ŃĎÖ ó Áĺîăđŕäó

ĎđîňîĽĺđĺĽ ŔđňĺěčĽ Âëŕäčěčđîâ íŕńňîĽŕňĺš őđŕěŕ Ńâčő Ńâĺňčő (áčâřĺă Íîâî-ŔëĺęńĺĽĺâńęîă ěŕíŕńňčđŕ ó öĺíňđó Ěîńęâĺ. Ĺěčíĺíňŕí Ľĺ ňĺîëîă č ńâĺřňĺíčę ó ĐóńčĽč, ďîćđňâîâŕíč ďŕńňčđ (äóőîâíčę) ęîĽč Ľĺ ŕóňîđ íčçŕ ęśčăŕ, ďóáëčęŕöčĽŕ ó íîâčíŕěŕ č ÷ŕńîďčńčěŕ (ďĺđčîäč÷íîĽ ňŕěč).
Âčřĺ îä 10 ăîäčíŕ ďđĺäŕĽĺ íŕ ĚîńęîâńęîĽ äóőîâíîĽ ŕęŕäĺěčĽč ŕ ńŕäŕ Ľĺ ďđĺäŕâŕ÷ íŕ Ńâĺňîňčőîíîâńęîě áîăîńëîâńęîě óíčâĺđçčňĺňó ó Ěîńęâč. Çŕâđřčî Ľĺ Ôčëîëîřęč ôŕęóëňĺň Ěîńęîâńęîă Óíčâĺđçčňĺňŕ. ÍŕĽďđĺ ńĺ çŕďîńëčî ó řęîëč ęŕî íŕńňŕâíčę đóńęîă Ľĺçčęŕ č ęśčćĺâíîńňč.
Îí ęŕćĺ î ńĺáč ó Áĺîăđŕäó: ,,Îńĺňčî ńŕě äŕ ńó óďđŕâî äĺöŕ ěîĽĺ ďđčçâŕśĺ. Ŕ ó čçâĺńíîě ńěčńëó ďđĺä Ăîńďîäîě Áîăîě ńěî ńâč ěč äĺöŕ. Đî

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 07:45 
Početnik
Početnik

Ďđĺäŕâŕśĺ „Âŕńęđń ó ĐóńčĽč“ ęîĽĺ Ľĺ îäđćŕî ńâĺřňĺíčę áŕžóřęŕ ŔđňĺěčĽ Âëŕäčěčđîâ čç Ěîńęâĺ íŕ Áîăîńëîâńęîě ôŕęóëňĺňó ŃĎÖ ó Áĺîăđŕäó 26. ŕďđčëŕ 2007. îä 20:20 äî 22:20 ÷ŕńîâŕ ęŕî ďîńëĺäśĺ ďđĺäŕâŕśĺ ÷ĺňâîđîäíĺâíîă ńóńđĺňŕ „Äŕíč ĐóńčĽĺ íŕ áĺîăđŕäńęîě óíčâĺđçčňĺňó“ čëč „Íĺäĺšŕ ĐóńčĽĺ“

Ňđŕíńęđčďň ďđĺäŕâŕśŕ, îä đĺ÷č äî đĺ÷č, ńęčíóň Ľĺ ńŕ ŕóäčî ńíčěęŕ

Najava

Prevodilac Ksenija Koncarevic profesor ruskog jezika na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu a mozda i prodekan u to vreme i sada:

„Protojerej Artemij Vladimirov nastojatelj moskovskog hrama Svih Svetih. Ovo je jedan eminentan teolog i svestenik u Rusiji, pozrtvovani pastir koji je autor niza knjiga, publikacija u novinama i casopisima, u periodicnoj stampi.“

Bacuska Artemij: (Uzima mikrofon i polako ustaje) Ja volim da govorim stojeci.

Prevodilac: Izvolite. (gleda u predavaca)

Bacuska Artemij: (Otac joj se blago osmehuje) Ja sam vec poceo predavanje... (u smislu "počnite da me prevodite studentima i publici", ona uzviknu "Ahaa!" kao da se trgla iz sna i počinje da ga prevodi) Ja bih govorio stojeci ako auditorijum dozvoli.
Veoma sam srecan sto sam ovde na Bogoslovskom fakultetu SPC jer je to moja domaca sredina. Imao sam prilike da vise od 10 godina predajem na moskovskoj duhovnoj akademiji (Duhovna Akademija je kao Bogoslovski fakultet samo jos bolja i na visem duhovnom nivou i rangu jer se ne vrsi samo intelektualno obrazovanje nego i duhovno, uz duhovnike, duhovno rukovodjenje, ispovedanje, pricescivanje i liturgijski zivot, a ne kao na bogoslovskom fakultetu gde je duhovni zivot studenta na dobrovoljnoj bazi a najvaznije polaganje nabubanih ispita. U Srbinju u RS je Duhovna Akademija SPC za razliku od Bogoslovskog fakulteta SPC u Beogradu, koji nije Akademija nego samo fakultet - primedba priredjivacha) a sada sam predavac na Svetotihonovskom bogoslovskom univerzitetu u Moskvi. Zavrsio sam Filoloski fakultet Moskovskog univerziteta, premda je to bilo jako davno, jos u proslom milenijumu ( Premda je prosli milenijum bio tek pre 7 godina, ocigledno je da se on ovde nasalio ali publika ne reaguje - prim.p.) Najpre sam se zaposlio u skoli kao nastavnik ruskog jezika i knjizevnosti. Osetio sam da su upravo deca moje prizvanje. A u izvesnom smislu pred Gospodom Bogom smo svi mi deca.

Kakav treba da bude svestenik

Pravoslavni narod ne trazi kabinetske naucnike nego dobre pastire koji svoja bogoslovska spoznanja ovaplocuje u srdacnom opstenju sa covekom. 21. vek je vek hladnih srca.Kada su ljudi medjusobno otudjeni. Nase (misli na svestenike, p.p.) samoljublje, egoizam, pragmatizam smetaju nam da osetimo treptaj damara srca drugih ljudi. Ako se to i moze oprostiti bankarskim sluzbenicima ili konobarima, za svestenike je to nedopustivo. Od svestenika narod ne ocekuje predavanja nego zivu rec. I to ne samo lepu rec, nego rec iza koje stoji njegovo delo i citav njegov zivot.

Prvi put sam u Beogradu i Srbiji i drago mi je sto sam imao prilike da osetim damare srca bliskih pravoslavnih ljudi. I bez obzira na izvesnu jezicku barijeru osetio sam i uverio se da mi prihvatamo i osecamo jedni druge po blagodati Bozijoj.
Rodjen sam u Moskvi i jos od detinjstva sam pokazivao sklonosti prema jezicima narocito engleskom i zato sam i odlucio da se upisem na Filoloski fakultet. Bilo nas je sedmorica brace pri cemu su trojica krstena jos u detinjstvu u sovjetsko vreme. Bili su krsteni ali ne i prosveceni. Moja baba je poticala iz plemicke porodice. Rodjena je pre revolucije, izvanredno je vladala francuskim jezikom. Nejn krsteni kum je bio Pjotr Arkadjevich Stolipin. On je bio drzavnik koji je u Ruskoj Dumi rekao: „Vama su potrebni veliki potresi a nama je potrebna velika Rusija.“ Ubijen je od strane terorista-socijalista. Baka nas nije poucavala veri recima vec zivotom. Nisam u detinjstvu znao ni jednu molitvu pa ni „Oce nas“ a u crkvu bih isao samo na Pashu (Vaskrs). Tih 70-godina je mladom coveku bilo tesko doci u crkvu na Vaskrs jer su komsomolski aktivisti (omladinska organizacija) su okruzivali hramove i ne bi pustali nikoga da udje. Zahvaljujuci jednom poznanstvu nas su ipak pustali da udjemo u jedan od centralnih hramova Moskve i davali nam mogucnost da stojimo nedaleko od pevnice. Nisam bas razumeo sta se peva na Pashu vec sam gledao gde stoje agenti Kej Dzi Bi Edzensi („KGB agency“, to je rekao u shali na engleskom sto je izazvalo smeh u publici – p.p.) To je vama sada smesno a nama tada uopste nije bilo do smeha.
Sa 10 godina pitao sam se zasto se stalno govori i peva „Hristos vaskrese“. Vaskrs smo znali uglavnom po vaskrsnjoj trpezi.
Ne zelim da ovo moje predavanje bude akademskog tipa. Da li vam odgovara ovaj tok predavanja? (Aplauz desetak ljudi od prisutnih tridesetak, p.p.) primetio sam da samo stariji aplaudiraju a ne omladina. Ali nadam se da ce se to promeniti za pet minuta.
Iskusan besednik prvo opipa puls publike kao i lekar puls svoga pacijenta. (O.Artemij stavlja mikrofon pod mishku, p.p.) temperatura je topla. Ovde nema americke hladnoce. (Mrtva tisina u publici. Bez aplauza i ikakvog zvuka. p.p.).
Mi braca nismo shvatali da je vaskrsnje jaje simbol vaskrsenja vec smo se samo kuckali njima da vidimo ko je pobednik. Spremao se i vaskrsni kolach „Kulich“. Saznao sam da Srbi imaju obicaje vezane za svoju Krsnu Slavu ali za „Kulich“ ne znaju. „Kulich“ je simbol kosmosa peobrazenog vaskrsenjem. Sremanje ovog hleba nije jednostavno jer ima mnogo dodataka i trazi odredjenu kuvarsku vestinu, majstorstvo. Dodaju se jaja, shafran, maslac, dosta zachina, kore od limuna, badem, i verujem da se studenti vec oblizuju.
Mogu da dam naucnu definiciju studenta – Student je bice koje neprestano zeli da jede. (Smeh u publici) Studenti bogoslovskog (ovog, p.p.) fakulteta nisu izuzetak. Oni to samo skrivaju ali im to tesko polazi za rukom (Veliki aplauz publike, verovatno najveci u toku celog njegovog dvosatnog predavanja, p.p) Dokaz za to je cinjenica da neki neprestano zvacu sve ovo vreme. (otac sve ovo govori sa simpaticnim osmehom kao i celo predavanje sto otkriva izuzetnu duhovitost, p.p) To je ocigledno obelezje razvijenog intelektualnog stanja. Kao ucitelj ne pocinjem predavanje pre nego sto zamolim ucenike da svoje „chuing gam“ („zvake“ opet kaze na engleskom, p.p.) izbace. Ako im je toliko zao da se sa svojom zvakom rastanu neka je prilepe ispod stola (pokazuje rukom ispod katedre, p.p.) pa posle casa neka nastave da je zvacu. Molim za izvinjenje zbog ove moje lirske digresije. Kazu ljudi da je najbolje ispraviti neki nedostatak tako sto cemo mu se simpaticno nasmejati. Danas niko vise ne podnosi direktno razoblicavanje.
„Kulich“ je simbol vaseljene preobrazene vaskrsenjem Gospoda Isusa Hrista. Rusi imaju i vaskrsnju poslasticu od sira koja se zove „Pasha“ i lichi na keopsovu piramidu sa slovima „HV“ (Hristos vaskrse, p.p.), simbolima ribe („Ihtus“ simbol Hrista i prvih hriscana, p.p.), golubova, vinove loze (chokota i grozdova grozdja koje Isus pominje i Jevanjdelju, p.p.).
I u sovjetsko vreme kada sam predavao u matematichkoj skoli ja sam na Vaskrs ucenicima donosio „Kulich“ da proslavimo praznik iako su me neki rukovodioci molili da se udaljim iz skole. Ali ja sam ipak svojim ucenicima delio „Kulich“ i zajedno smo ga jeli i farbali jaja.
Meni se chini da je „Pasha“ simbol Bogorodice jer u psaltiru cara Davida on je naziva bogatom gorom.

Veliki uticaj njegove bake (babushke) po imenu Ljubov
na njegov verski zivot i njeno upokojenje

U petom razredu, kad sam bio pionir, moja baka me povela u crkvu a ja sam se kao vuk oteo i pobegao. Srce mi je tuklo. Polutama hrama je u meni izazvala skoro strah. Kasnije sam procitao da pionirska marama predstavlja izokrenuti trougao - simbol izokrenute Svete Trojice – Boga. Mozda i nije tako ali cinjenica je da mi je tada dusha bila svezana i sputana mrakom neverovanja u Boga.
Prosle su godine i baka mi se na smrt razbolela. Nikada nisam nosio krst na grudima. Nas unuke su doveli u bolnicu kada je baka vec umirala. Zapamtio sam njene oci u kojima nije bilo nikakavog straha. Imao sam utisak da je u njima bljesak svetlosti. Njeno ime je bilo „Ljubov“. A mi u Rusiji govorimo „Po tvom imenu je i tvoj zivot“. Ona je zaista u nas ugradila svu ljubav svoje ruske dushe. Imali smo srecno detinjstvo. Secam se njenih poslednjih reci koje sada dozivljavam kao zavestanje „Zelela bih da odrastete u dobre ljude“.
Secam se kada sam bio ucenik da nam je u skolu dosao jedan covek sa vrlo zvucnim prezimenom „Corkov“ („Cork“ na ruskom znaci „djavo“, a „Corkov“ bi znacilo „Djavolov“ ili „Djavolji“, p.p.). On je govorio kako je studirao na Moskovskoj duhovnoj akademiji - patristiku, erminevtiku, omilitiku i druge bogoslovske discipline, a kasnije se odrekao Hriscanstva. Mislim da je i taj covek bio deo organizovane drzavne kampanje koja je u to vreme slala svoje ljude na Duhovnu Akademiju koji bi kasnije izasli iz nje i agitovali u stampi i svuda protiv bogoslovije. Ja sam bio inpresioniran njegovom erudicijom (obrazovanoscu, p.p.). Kada sam dosao kuci pohvalio sam se baki (babushki) da je jedan divan („prekrasan“ – rech na ruskom koju je upotrebio) covek posetio nasu skolu. Baka me je tuzno pogledala i rekla: „On ne moze biti dobar covek“. Osetio sam revolt i poceo da se svadjam sa njom. A ona vise nije rekla ni jednu rec. I prva noc kada ni minut nisam spavao bila je na dan njene smrti. Sada mislim i osecam da je moja dusha ustala iz sna i vaskrsla u momentu njene smrti. To je bila prva zalost koja se dotakla moga srca. Tada mi se u umu pojavila zagonetka: „Kako je moguce da je ona umrla a da ja ne verujem da nje nema?“ I ako osecam da moja ljubav prema njoj biva sve veca kako je to moguce da je ljubav usmerena ka praznini (ka necemu, nekome koga vise nema, p.p.) jer ljubav vezuje licnosti medju sobom. Tada nisam znao nijednu molitvu. Dusha podseca na pile u ljusci jajeta. Tada sam prvi put zaplakao od tuge i tada je poceo novi momenat u mom zivotu kada sam poceo da trazim opstenje sa njom.

Nije me interesovala politika, a narocito me nije interesovao sport. Mada sam voleo da igram fudbal i nastupao u timu Filoloskog fakulteta. Bavljenje sportom je korisnije od svenocnog sedenja za kompjuterom. Kompjuterske igre pretvaraju coveka u majmuna. To nije za studente bogoslovskog fakulteta.
Citajuci rusku knjizevnost vec kao student filoloskog fakulteta upoznao sam ideje ruskih religioznih filosofa. Jedan od njih, ruski pesnik Vjacheslav Ivanov govorio je o izvesnoj teurgiji (? ne cuje se dobro, p.p.) stvaralastva. On je apsolutizirao stvaralastvo i govorio da covek posredstvom stvaralastva zadobija udeo u vecnosti. I poceo sam da pisem pesme usmerene ka vecnosti. Secam se da sam prvi put u tim pesmama rec „Bog“ napisao velikim pocetnim slovom. Solzenjicin je primetio da se u Rusiji „KGB“ pise velikim slovima a „Bog“ malim pocetnim slovom. A sada kada radim sa decom u skoli kazem da oni koji pisu „Bog“ malim pocetnim slovom su nesumnjivo potekli od majmuna a oni koji pisu velikim slovom su od Adama i Eve. One starije uciteljice i nastavnice obicno se mrshte kada cuju te reci dok sva deca veruju da vode poreklo od Adama i Eve. Jedna ucenica iz Petrograda je cak podnela sudu zalbu protiv svoje uciteljice koja je primorava da usvoji Darvinovu teoriju.
Sloboda izbora je jedan od darova kojima je Bog pocastvovao coveka. Zato mi nismo ovnovi nego slovesne ovce. I time se propoved razlikuje od propagande. Kada dajete slobodu izbora onda publika oseca da je postujete i volite. I predavacu je to prijatno.
Nisam posredstvom poezije dosao do Boga. Kasnije sam spalio svoje pesme kao sto je i Gogolj spalio svoj drugi tom „Mrtvih dusha“. Ali ja se ne uporedjujem sa velikim ruskim piscem. Mada sam zbog nesporazuma clan Saveza ruskih pisaca.
Jednom sam kao student filoloskog fakulteta nacinio studentski greh. Propustio sam cas iz istorije Komunisticke partije Sovjetskog Saveza (KPSS). Odlucio sam da jednostavno malo prosetam ulicama. Stanujem u centru Moskve nedaleko od hrama Hrista Spasitelja. Tada tog hrama nije bilo na tom mestu vec hram Svetog proroka Ilije gde je moja baka odlazila poslednjih godina svoga zivota. Secam se kako se ona sva radosna i ozarena vracala kuci posle nedeljne sluzbe. Izgovarala je reci koje su mi tada bile nerazumljive: „Pricestila sam se. Kakva je to velika sreca. Kakvu lakocu osecam u dushi.“ Kod mene je to tada iz nekog razloga izazivalo razdrazenost. Zato bi baka zacutala. I kada sam propustio to predavanje iz istorije KPSS priblizio sam se tom hramu. To je bio onaj isti hram sa cijih stepenica sam pobegao kada mi je bilo deset godina. Tako i mi pokusavamo nekad da obratimo nekog coveka iako je njemu mozda potrebno da prozivi jos deset godina da bi mogao da primi nasu rec. I sada nakon 35 godina ja shvatam kakav je odlican propovednik bila moja baka.
Usao sam u crkvu u kojoj je parohijana bilo kao jutros u hramu Svetog Aleksandra Nevskog gde sam bio. U nasim hramovima je svaki dan i jutrenje i Liturgija. U Moskvi danas ima 400 i nesto vise hramova. Retki su hramovi u kojima se radnim danom ne sluzi Liturgija. Kod nas za pevnicom ne poju samo muskarci nego i zene. Pored predivnog grckog pojanja kod nas se sacuvala i bogata ruska tradicija osmoglasja sa autenticnim ruskim napevima. Kada sam usao u hram prvo sto sam video bila je ikona Hrista Spasitelja. On je bio u beloj tkanini po cijem obrascu se shije ruska mantija koju cu vam pokazati sada (pokazuje svoje rukave). Interesantno je da grcke mantije koje takodje volim da nosim imaju veoma siroke rukave. Zato su grcke mantije zgodne za nosenje punijim svestenicima. Grcka mantija i pache chini labudom. A ruska mantija zahteva vecu dozu odgovornosti. Ruski svestenici uvek nose naprsni krst. Ja danas iz uvazavanja prema grckoj i srpskoj tradiciji nisam stavio krst. Ali ukoliko ruski svestenik (bacushka) postaje sve puniji (deblji, ugojeniji, p.p.) na njegovom stomaku se projavljuje izvesno vozdvizenje (uzdizanje) krsta (Postoji crkveni praznik „Vozdvizenje Chasnog Krsta“. Dok govori ovu shalu otac pokazuje shakom kako se krst podize od stomaka sve vise. Veliki smeh publike! p.p.). I njegov stomak vrlo cesto nazivaju „analogija“ (slichnost, podudarnost, p.p.). To je opet lirska digresija. I tako kada sam po unutrasnjem motivu usao u hram jos kao student. Prvo sto sam cuo bilo je pojanje blazenstava: „Blazeni milostivi jer ce biti pomilovani. Blazeni cisti srcem jer ce Boga videti.“ Ove reci sam prvi put cuo srcem i razumeo ih.

O bogosluzbenom jeziku

Neki se danas kod vas zale i govore kako crkvenoslovenski jezik nije razumljiv kao srpski. Mi takodje imamo svoje moderniste koji nemaju dovoljno jezickog osecanja (prevodilac prevodi „osecanja“ a ja bih pre rekao da ovde ide rec „osecaja“ ili „sluha“, p.p.) i zato suvise uproscavaju i... (predvodilac ne ume da prevede sledecu ocevu rec vec kaze „mmm... mnogo onako jaaacheeeee je upotrebio rec“. Mislim da je otac upotrebio neku rech nalik na „izruguju“, „unakazuju“, „obogaljuju“, „iskidaju“, „razdrobljuju“ i slicno, p.p.) Recimo, postoji takva djakonska prozba... (otac malo razmislja... a zatim tishe i zamisljeno kaze, p.p.) „Just a moment“ („Samo trenutak.“ na engleskom a publika i prevodilac se smeju. Otac nastavlja.) I shall bigin with the bigining (engleski „Ja cu poceti sa pocetkom“, kako ovo ostaje bez smeha publike on poje molitvu, peva, pevushi, p.p.) „Mirom Gospodu pomolimsja za sojedinjenje svih bozijih cerkov i za blagorastvorenije vozduhov (dobar sastav vazduha i jos nekih dubljih znachenja ima, p.p.) i izobilje plodova zemaljskih Gospodu pomolimsja...“ Ove reci su neki nasi modernisti preveli „za lepo vreme i dobro ocuvanje povrca Gospodu se pomolimo“. Oni prosto nemaju dovoljno jezicke kulture. Ja bih ih sve poslao u Ameriku... (Ovde otac pocinje da prica na engleskom jeziku sa americkim akcentom i slengom u shali poput pravog komichara, p.p.) Kada sam cuo ta blazenstva moja dusa se otvorila poput cveta.
Posle sam saznao da je taj obraz Hrista u belom hitonu ikonopisao novomucenik ruske crkve mitropolit Serafim Chichagov Petrogradski koji je napisao znameniti letopis Serafimo-Divjevskog manastira i zahvaljujuci tome je Sveti Serafim postao poznat i u Grckoj,... i u Portugaliji... (Ne znam sto pominje bas Portugaliju, koja je izuzetno rimokatolichka zemlja, a ne i Srbiju i mnogo drugih zemalja shrom sveta gde svi pravoslavni dobro znaju za Svetog Serafima Sarovskog. Chini mi se da je hteo nekako da animira publiku i navede nekog da izusti da je Sv.Serafim jako postovan medju puno pravoslavnih u Srbiji ali svi su cutali. Ocev smisao za humor, duboka i slojevita duhovitost sa kojom on otkriva velike duhovne istine je izuzetno visoka. Iako sam slusao predavanja mnogih svestenika i duhovnika u Beogradu i Srbiji nisam chuo nekog duhovitijeg i duhovnijeg od bacuske Artemja, p.p.)
Secate se kako se Gospod javio proroku Iliji, ne u ognju, ne u trusu (zemljotresu) nego u tihom glasu.

U ruskoj tradiciji do dana danasnjeg pre pricesca se uvek vrsi ispovest

I kada sam ja tada bio u crkvi i svestenik izneo putir za pricescivanje srce mi je govorilo „To je za tebe“. Tada sam studirao na prvoj godini filoloskog fakulteta i bilo mi je 17, 18 godina (Ovo je zbog razlike u trajanju skolstva u Rusiji i Srbiji, p.p.). Posto je to bio jedini svestenik u toj crkvi koji je i svakoga ispovedao znao je da se ja nisam ispovedio. Veoma sam zahvalan tom svesteniku sto me nije odbio od pricesca grubim recima. Da je to uradio mislim da bih se prvi put ispovedio na samrtnom odru. Zato sto mi svi imamo gordost izuzev onih koji ovde sede. (Treba se setiti sta je otac rekao negde na pocetku predavanja posle shale sa zvakama „Niko ne voli direktno razoblicavanje vec je najbolje nekoga ispraviti kroz shalu“, p.p.) Medjutim, svestenik je izgovorio takvu rec koju sam slusao samo od bake. Tu rec nisam ni u skoli cuo od ucitelja, ni od drugova... Jel vas interesuje sta mi je on rekao?... (Publika cuti, p.p.) Dobro, reci cu vam kada sledeci put dodjem u Beograd?... (Publika dalje cuti, p.p.) Ili sada? (Publika i prevodioc kazu „sad.“) Dobro. On mi je rekao „miljenki“ (prevodioc prevodi kao „milichku“, p.p.), jesi se ispovedio? Militko...“ Kada sam cuo tu rec zaplakao sam i pitao sam ga: „A sta je to?“ I sada kao svestenik znam sta znaci pristupiti u neznanju svetoj chashi. Svestenik je i otac i majka u istoj licnosti. Svestenik je po recima Sv.Jovana Zlatoustog „sunce koje obasjava svet“. A Sv. Jovan Kronshtanski je govorio da kada bi svi svestenici bili dostojni svoga naznacenja (poziva) onda djavo nebi imao sta da radi u nasim gradovima. Svestenik (bacushka) mi je rekao „ja te necu pricestiti sada, ali dodji posle sluzbe da te ispovedim i pricestim.“ Nisam bio toliko naivan da ne shvatim sta znaci ispovest. Iz nekog razloga sam izasao iz hrama. Plakao sam. Osecao sam da mi se dusa oslobodila okamenjene bezosecajnosti. Osetio sam da mi nisu dali nesto najvaznije i najsvetije sto postoji na svetu. Kao kad dojenche na silu odvoje od majcinih grudi. Sada najvecom srecom za sebe osecam ucesce u svetoj evharistiji.

Jutros sam bio u hramu Sv.Aleksandra Nevskog sa zeljom da se pricestim

Danas rano ujutru odbio sam da doruckujem u restoranu sa pet zvezdica gde nam je svima bio placen obrok od organizatora naseg susreta („Dana Rusije“) u Beogradu. Kao dete sam otrcao u hram Svetog Aleksandra Nevskog. Znao sam da me (danas, p.p.) ocekuje susret sa bogoslovima i hteo sam da se pomolim i pricestim. Kako bih govorio o Vaskrsenju Hristovom a da se nisam pricestio i stupio u zajednicu sa vaskrslim Gospodom? U hram sam dosao pola sata pre sluzbe. Svestenici su me ljubazo docekali i rekli „Znate, imacemo jutrenje ali Liturgije nema.“ Kod nas u Rusiji je tako nesto nemoguce. Kod nas se jutrenje i vecernje bez Liturgije sluze tamo gde nema svestenika. Naprimer u novim zenskim manastirima u kojima jos nema svestenika ili svestenomonaha (svestenosluzitelja, p.p.).
Posle ovog svestenikovog poziva na ispovest trebalo mi je oko tri meseca da dodjem na svoju prvu ispovest. (Predhodno je otac pitao publiku „Sta mislite koliko mi je trebalo da se odlucim na svoju prvu ispovest?“ i neki su nagadjali). Kod nas postoji Imperatorska biblioteka sa spisima pre revolucije i tamo sam citao knjige koje su nama filolozima bile zabranjene. Krajem 70-tih godina na Univerzitetu je postojao spisak zabranjene literature. Na mestu broj 1 (jedan) na tom spisku bila je Biblija. To je zaista smesno jer filolozi proucavaju svetsku knjizevnost a Bibliju nisu smeli da izucavaju. Zbog necega se tu nasao i Shopenhauer. Naravno, ipak sam ga procitao. Ali nisam postao pesimista. Na tom spisku su bili i ruski religiozni filosofi: Berdjajev, Florenski... Sve smo to ipak citali. Umesto napornih udzbenika. U toj biblioteci mi je pala u oci knjizica koja je i dan danas popularna u Rusiji „Mitarstva blazene Teodore“. Ona je bila ucenica Svetog Vasilija Novog, grckog svetitelja iz 11. veka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 07:53 
Početnik
Početnik

ĎđîňîĽĺđĺĽ îňŕö ŔđňĺěčĽ Âëŕäčěčđîâ íŕ Áîăîńëîâńęîě ôŕęóëňĺňó ŃĎÖ ó Áĺîăđŕäó 26.ŕďđčëŕ 2007.

Íŕńňŕâŕę ňđŕíńęđčďňŕ ďđĺäŕâŕśŕ „Âŕńęđń ó ĐóńčĽč“

Tri pravila pomocu kojih cete postati zlatousti

Od tada znam svih 20 mitarstva napamet. Prvi od njih je „praznoslovlje“ koji je narocito opasan za studente Bogoslovskog fakulteta jer svaka rec vasa treba da bude zlatna. I ako vas to zanima mogu vam dati tri zlatna pravila pomocu kojih mozete poslati zlatousti. Ali ta pravila treba zapisati. Hocete li zapisati? Necu vam traziti nijedan dinar za njih.

Pravilo broj 1: Misli sta govoris( „Misli, razmisljaj o onome sta govoris“.)

Neke domacice govore, govore, govore pa tek onda posle razmisljaju o tome sta su ustvari rekle svom voljenom muzu. (prevodilac dugogodisnja profesorka ruskog i prodekan posto je zamolila oca da ponovi jer nije dobro razumela prevodi ovako doslovce: „Aaahaaaaa! Nesto sto je tipicno za domacicu da samo trtlja, trtlja, trtlja a da onda muz... a da ne razmislja sta je rekla muzu.“ Iz publike je neko ispravlja (sto se lepo cuje na snimku): „a da (tek) onda (posle) razmislja“. Ksenija tu zbunjeno zamuckuje zapocinjavsi razlicite reci ali posle prvog slova ili sloga ih prekida i zapocinje drugu rec i tako pet puta u roku od pet sekundi, ne ispravlja se i okrece se prema ocu cuteci u smislu da on nastavi, da je pravilno prevela ovu shalu ona bi veci efekat i smeh izazvla kod publike, ali prevodilac celih dva sata baćuškine besede kao da je bio premorena, odsutna, dekoncentrisana ili nesto drugo je u pitanju, p.p.) Prema tome razmisljaj sta govoris, razmisljaj o svakoj reci. (Upravo zbog toga, sto Ksenija ne radi, radim ja jer dobro znam, za razliku od dugogodisnje profesorke ruskog nekad na Filozofskom a od pre neki godinu na Bogoslovskom fakultetu i zachudo (!) dugogisnjeg (narocito poslednjih 15 godina) prevodioca pravoslavne literatrure sa ruskog na srpki jezik, upozorenje koje nam je u Jevandjelju dao Gospod naš Isus Hristos (Logos, Rech Bozija) da cemo za svaku izgovorenu rech odgovarati na Bozijem Sudu, da ce nam reči naše suditi, i po njima će nam biti suđeno, kao i po mislima našim, osećanjima i delima, po svemu, p.p.)

Prvilo broj 2: Nemoj govoriti ono sto ne mislis („Ne govori ono sto ne mislis“)

Nash 21.vek je najobilniji (najbogatiji) na recima, kako kaze starac Pajsije Atonski, grcki podviznik, medjutim reci cesto nista ne oznacavaju. Svidja mi se izreka svetih otaca koja kaze „Bolja su dela bez reci nego reci bez dela.“ Narocito bi bilo korisno politicaraima da o tome razmisljaju. Nemoj govoriti ono sto ne mislis. Prema tome jos jednom – Nemoj govori ti ono shto ne mislis. (profesorka ovog puta prevodi pogresno „Nemoj govoriti ono o cemu ne razmisljas“ jer covek ne moze da govori o necemu o cemu uopste ne razmislja ili moze a to je onda pricanje u prazno, praznoslovlje medjutim otac misli na laganje i licemerje kako je i ona lepo prvi put u naslovu prevela, ali kao da je potpuno odsutna, tj. upravo ona govori ono o chemu ne razmislja pa je zbog svog stanja tako i rekla, takodje je prvo pravilo pogresno prenela istim recima „trtlja a ne razmislja sta je rekla muzu“ umesto „govori pa tek onda razmislja sta je rekla muzu“, p.p.) Drugim recima nemoj lagati, nemoj obmanjivati. Bolje da zacutis (tako prevodi profesorka a ja bih preveo „Bolje malo da odcutis“ ili „Bolje malo pocuti, odcuti“, p.p.). U Rusiji se kaze „Reci su srebro a cutanje je zlato“.

Pravilo broj 3: Nemoj govoriti sve sto mislis

Jer mozda covek nije spreman da primi svaku tvoju rec. I ne treba biti dušom suvise otvoren u tom pogledu. Često smo skloni da tako otkrijemo tajnu koju nam je neki drugi covek poverio i time nanosimo tome coveku stetu.

(Onda o.Artemij diktira sledece:)

Moguce je sva ova tri pravila smestiti u jednu recenicu „Razmisljaj sta govoris, gde govoris, kome govoris, zasto govoris i kakve ce posledice od toga biti.“ To je misao Svetog Grigorija Bogoslova.

Opasnosti od interneta

Kada sam procitao mitarstva blazene Teodore osecao sam da mi gori u obrazima. Do tada sam sebe smatrao dobrim covekom. U svakom slucaju ne bas tako dobar kao vi. (Ovde otac opet proziva publiku jer prozire da je njihovo duhovno stanje ochajno i gordo a i zna kakve probleme mu je napravio fakultet. Samo dva sata pre toga na Mashinskom fakultetu on je sasvim drugacije govorio jer je bio dostojno docekan u amfiteatru od hiljadu ljudi, publike koja dolazi na tribine „Srpskog sabora - Dveri“ koji su shvatali i umom i srcem svaku njegovu misao i mislili kao i on. Kada je tamo rekao jednu opasku na racun amerikanaca pun amfiteatar od preko hiljadu ljudi mu je odmah i dugo aplaudiralo, sto se i cuje na snimku, p.p.) Postim dva puta sedmicno (nedeljno). Imam i dugacku bradu. Čak i mikrofon u ruci... a vi ga nemate. (otac se nasmeja i inače sve govori opušteno, sa uživanjem i osmehom na licu, p.p.) Tada sam shvatio da nema greha koji nisam ucinio. Ako ne na delima onda na recima. Ako ne na recima onda u mislima. Hvala Bogu tada nije bilo interneta. ( smeh publike, koja je shvatala samo njegove najobicnije šale koje bi shvatao i svaki čovek koji nije u veri a kamoli student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, kakav mu je inache zvaničan naziv, p.p.) Danasnji student ne moze ziveti bez interneta. Ali krecuci na virtuelno putovanje ukoliko zaboravi da se oseni krsnim znakom (prekrsti) on moze tamo da se izgubi kao u lavirintima Minotaura (Minotaurovom lavirintu). Posavetovao bih studente da na kompjuter stave natpis iz Danteove „Bozanstvene komedije“: „Neka svako ko ovamo ulazi ostavi svaku nadu“.

Prva ispovest o.Artemja i pouke o ispovesti

I kada sam pokusavao da odem na svoju prvu ispovest neki glas mi je govorio da ce mi svestenik zbog mojih grehova zabraniti da dolazim u crkvu, da ce me tuziti Policiji, KGB-u, itd. i da odlozim ispovest za drugi put. Medjutim, drugi glas mi je govorio „Ako to ne uradis sada nikada neces. Moras da pristupis hramu. Moras da izneses iz sebe sve po svaku cenu.“ Sada ucimo ovakvom pristupu ispovesti svoju duhovnu decu. Kazemo im „Ova ispovest za tebe je poslednja. Bog ti nije obecao sutrasnji dan. Obecava ti je pokajanje danas. Neka te i ceo svet osudi ali Bog to nece uciniti.“ Postoji ruska poslovica „Krivu glavu mach ne seche“. (tako prevodi Ksenija a mislim da bi trebalo „pognutu“, „sagnutu“ u smislu „poniznu“, „skrushenu“, „skromnu“; treba prevoditi po smislu a ne doslovno ili pogrešno sa mislima koje lutaju ko zna gde, u smislu Hristovih rechi „Ponizite se pred Gospodom i On ce vas uzvisiti“, „Blago krotkima koji mir grade jer će naslediti zemlju“, „Ko se mača lati (uzme ga) od mača će i poginuti“, itd., otac je rekao cini mi se „podimuju golovu“, ruski skoro i da ne znam ali ko god se skoncentrise na rechi razume, jer ,,kriva glava“ na srpskom najpre znači „osoba koja je kriva za nešto“ pa bi izreka u njenom prevodu imala značenje „Prestupnik (lažov, lopov, ubica, i sl.) ostaje nekažnjen“ pa ispada da otac Artemij propoveda zlo, p.p.) Osudi sebe a Bog ce ti oprostiti. Bog ne oprasta samo jedan greh. A to je onaj koji ne zelis da ispovedis. Tada nisam imao nikoga da mi to objasni. To je bila „invisible fight“, „nevidimaja borba“. Izmedju Andjela čuvara i mračne sile. A ja sam se nalazio izmedju njih. U redu za ispovest sam cekao sa mučnim strahom. Ispovedao je drugi sveštenik, ne onaj koji me je primio prvi put. Blagodarim Bogu i za tog drugog svestenika. Secam se da su se zvali otac Aleksandr (Aleksandar) i otac Pjotr (Petar). Borba u mojoj dushi je bila sve veca i hteo sam da pobegnem. To je bio moj rubikon. „To be or not to be, that is the question.“ („Biti ili ne biti, pitanje je sad.“ – otac na engleskom dramaturški citira „Hamlet“-a). Ostao mi je jos jedan korak do svestenika i borba se jako pojacala. Kada sam nacinio i poslednji korak mracna sila je odstupila. Zamislite Gulivera cija je svaka vlas vezana za zemlju od srane Liliputanaca i odjedanput neko pokida sve te uze. Svestenik me je ljubazno pogledao. Buduci svestenici treba veoma posebnu paznju da posvete tome kako gledaju, posmatraju coveka. Danasnji svestenik vas moze posmatrati sa umorom, sa mislima „Aha, evo jos jedan je dosao, hoce li doci tome kraj?“. Moze vas gledati i sa skrivenom razdrazljivoscu i mislima „Sto je dosao sa tolikim kasnjenjem?“. Moze vas gledati ravnodusno kao insekta sa mislju „Dopuzala je buba.“ Medjutim, svestenik treba da gleda, onoga ko mu dolazi na ispovest, kao Otac Nebeski na bludnog sina. Taj svestenik me pitao kako mi je ime. Rekao sam „Artemij“. Onda me je on nazvao deminutivom kako me je samo baka nazivala: „Hajde, Artjomushka, kazi.“. Osetio sam da zelim da izlijem na njega citavu bujicu svojih grehova. To se desava kad covek zeli da povraca, sve bez ostatka. On je samo slusao. Od danasnjih svestenika mi ne ocekujemo (potrebujemo) cudotvorstva, niti da lete po vazduhu, neka to chine indijski jogiji, vec mi od danasnjih svestenika ocekujemo paznju, da prikloni uho svoje (da nas saslusha). Bacushka je slusao, klimao glavom, krstio se, žalosno uzdisao, a ja sam tek počeo da se ispovedam. Hocete da vam kazem prvi greh koji sam ispovedio? To se zove javna ispovest i kazu da je ona najdelotvornija. Ispovedio sam kako, kao petogodisnji decak ponudjenu cigaretu od druga nisam odbio. Ali od tada nikada nisam pušio jer mi je baka rekla da mi to nije potrebno da više činim. Ona je to rekla sa takvom ljubavlju i bolom da sam je poslusao. A o ostalim gresima mogu govoriti privatno. Ako se nadju radoznali. Ali mislim da je vama dovoljno i vlastitih grehova. Kada sam sve ispovedio instiktivno sam kleknuo i sagnuo glavu. Postoji Rembrantova slika „Povratak bludnog sina“. Kada smo bili u sovjetskoj skoli pisali smo krasnopisom u sveskama „Bolje je umreti stojeci nego ziveti na kolenima“ (Ksenija prevodi ovo potpuno pogresno (sto se cuje na snimku): „Bolje je ziveti stojeci nego umirati na kolenima“, sasvim mirna, sa smeskanjem, okrece se ocu da nastavi i on nastavlja i niko nije reagovao na ovu gresku mada je meni zvučalo čudno i nelogično sa onim sto je otac predhodno rekao, i zvučalo je poput one poznate šale „Bolje ziveti kao milioner nego umreti kao siromah“iz humorističkog stripa „Alan Ford“ koju deca vole da citiraju; ovakve ogromne i česte greške prosto su neshvatljive za profesorku i poznatog prevodioca pravoslavne literature sa ruskog Kseniju Končarević koju, da ne mislite da se radi o nekoj mojoj ličnoj netrpeljivosti prema njoj, sam tada prvi i jedini put video i slušao kako prevodi, do tada nisam ni znao kako izgleda nisam mogao da se načudim jer je ona upisana kao prevodioc sa ruskog na srpski mnogih pravoslavnih knjiga i tekstova izdatih u Srbiji od kojih sam neke i ja čitao i nisam primetio nikakve greške, možda neke minimalne. Za razliku od nje, dve žene koje je angažovao Ruski Dom da prevode sva ostala predavanja predavanja na „Danima Rusije“, uključujući i predhodno predavanje o.Artemja na Mašinskom fakultetu (čućete na snimku), su bile izvanredne i odlichno se snalazile i u nekim slučajnim ili „slučajnim“ nepredvidjenim teškoćama sa kojim smo se sretali, mislim na primer na povremeno nestajanje tona na Pravnom fakultetu na Okruglom stolu na kome su govorili srpski i ruski profesori i studenti raznih nauka, itd., p.p.) Medjutim ja sam se spustio na kolena da bih oziveo, vaskrsnuo. Svestenik je stavio epitrahilj na moju glavu i poceo je glasno da cita molitvu. Cinilo mi se da su se vode potopa spustile na mene. Cuo sam reci „Neka ti Gospod Isus Hristos oprosti, chedo“ I kada sam cuo „U ime Oca i Sina i Svetoga Duha“ dogodilo se chudo koje sam spreman da objavim ne samo ovde, za katedrom Bogoslovskog fakulteta, nego chak i u Organizaciji ujedinjenih nacija (OUN) ili bilo gde u Americi, chak i pred samim Kisindzerom i pred Bzezinskim. Posetila me je blagodat Duha Svetoga. Ne samo sto sam osetio nego sam bio i ubedjen da su moji gresi oprosteni. Chinilo mi se da su mi chak i iz kostiju izasle sve necistote. Kada sam se digao sa kolena osetio sam se kao Pinokio koji je izasao potpuno nov iz radionice svoga tate. Da sam imao krila poleteo bih. Video sam da su svi ljudi koji me okruzuju neverovatno pekrasni, lepi. Kada sam izasao na ulicu video sam da je nebo drugacije i da je zemlja drugacija. Tek kasnije sam u Apokalipsisu (Otkrivenju Jovanovom) procitao o Novom Nebu i Novoj Zemlji. Chinilo mi se da mi se sama priroda osmehuje, pticice kao da pevaju „Hristos vaskrese!“ a vetar se igra sa mnom kao sa detetom. Mozda je ovo poezija ali u sustini ona odgovara onome sto sam tada osecao. Postao sam vernik (Ksenija prevodi pogresno „poverovao sam“) i potpuno se uverio da je Hristos vaskrsao. Shvatio (Ksenija prevodi pogresno „osetio“ a otac je rekao „ponjal“ sto znaci „shvatio“) sam da je Vaskrs (otac kaze „Pasha“ sto je ruski cesto koriste umesto reci „Vaskrs“) ono sto je unutar vas, u vasem bicu a ne spolja. Medjutim, ono sto je u mene doslo u svetoj tajni pricesca ne pokusavam da opisem, zato sto vi bolje od mene znate sta znaci pricescivati se ciste savesti. (Ovo je jos zescija zaoka koju je uputio na studente Bog.fak. gde se od profesora forsira Zjizjulasova teologija i koji se ovde pricescuju na svakoj Liturgiji a ispovedaju se vrlo retko ili nikako, sto on zna i predhodno je govorio o tome, shto je i sushtina, glavnina i akcenat celog ovog njegovog predavanja njima ovde, gde je dugo govorio o ispovesti. Bila je neprirodna tišina u publici ali mnogi su u svojoj duši ove reči burno preživljavali i osećala se napetost među nama dok je otac sasvim smireno i nadahnuto peckao. Predosećao sam da će mu posle predavanja prirediti još jedno neprijatno iznenađenje i tako se i dogodilo. Oko šestorica studenta su oca Artemja poveli u kapelu fakulteta navodno da mu je pokažu a ona je sva sa skoro golim zidovima od njene izgadnje oko 1994. godine kada sam ja tu studirao, dakle 13 godina svesno je drže takvu po teologiji novotarskog grčkog bogoslova Zjuzjulasa i shvatio sam da nema u njoj šta da pokazuju ruskom svešteniku koji se nagledao velelepnih, veličanstvenih i prekrasnih ruskih hramova i njihovih unutrašnjosti, osim samo da mu pokažu svoju bruku, već da hoće nešto drugo što su ubrzo dokazali jer kada su ga uveli kroz oltar rimetio sam da su vrata za narod zaključali, nikoga pa ni mene nisu puštali, da nisam stojao na vratima oltara možda bi i njih zatvorili pa sam pomno pratio kako su mu ljuljali luster nad glavom, okružili ga i pevali mu na grčkom, iz inata, a i inače se ovde delovi svakog bogosluženja poju na grčkom a nikada na ruskom, itd.) Tada zemlja postaje nebo. Sveta Trojica sija u vasoj dushi poput sunca. O tome se moze procitati kod svih koji govore o sili pokajanja. (o.Artemij zatim nesto govori, publika se smeje a Ksenija mu na ruskom govori „Znate kako, ja „vninosljiv(?)“..“. Otac dalje govori a ona se kao odusevljava pa kaze „Ooo, prekrasno“ a zatim ga prevodi „Otac je onda spreman da izdrzi jos dva sata.“ i smeje se zajedno sa publikom. Moguce je koliko pokusavam da razumem sa snimka da je otac ustvari rekao „Javili su mi da mogu da govorim jos dva sata“ (a već sat ipo je govorio) a ona se kao odusevljava a ubrzo posle toga ga pozuruje da završi predavanje).

Vaskrs u Rusiji

Te godine Vaskrs je bio poseban u Rusiji. Svake godine Pasha je neponovljiva. A jedne godine kao svestenik ja sam osetio nesto sasvim novo u Rusiji. Na Bozić je padala kisha a na Vaskrs je padao sneg. Ali to je nesto drugostepeno, drugorazredno. Nama je na Veliku subotu doslo toliko mnogo ljudi u crkvu da im se osvesta „Kulič“ (ruski vaskrsnji kolač) o kome smo govorili. Obicaj je u Rusiji da svestenik okropljuje (osvecuje, osveshtava) dugachke stolove sa svim ovim sto se iznosi na vaskrshnju trpezu. Veci red sam video samo na jednom mestu. Ispred američke ambasade gde ljudi cekaju da bi emigrirali zauvek. Medjutim, ti ljudi ne dolaze u hram (crkve). They gone with the wind (Oni odlaze sa vetrom). Da. Na Vaskrs se kod nas pričestilo vise od hiljadu ljudi. Imam u vidu i ponocnu i onu jutarnju Liturgiju. Pri tome su svi oni zeleli da se ispovede. Interesantno je da na vaskrsnjoj ponocnoj Liturgiji masovno dolaze da se ispovede ljudi koji tokom godine ni nos ne promole u hram. I oni misle da ce te čudesne noci sveštenik imati vremena da ih sve ispovedi. (Otac priča nesto, Ksenija ga moli da ponovi, a kada on ponovi ona glasno u mikrofon kaze „A, jaooooo, da, dakleee...“ pa nastavlja sa pevodjenjem. Ovo i slične njene uzvike i zvuke nikada u zivotu nisam čuo ni od jednog prevodioca, ni na televiziji niti bilo gde, sledeća rečenica u njenom prevodu doslovce izgleda ovako, p.p.) Dolaze na ispovest, čak i ovaaaj, kako da kazem, aaa...., falsifikatori novca!... znači..., otmičari aviona, oni koji kradu u trpezarijama kolače (ne zna se na koje trpezarije se misli jer izgleda da Ksenija ne prati dešavanja, život, običaje, niti videli smo poznaje ruske izreke, a to je profesorki ruskog na njenom položaju i sa njenim godinama staža neophodno da bi bolje prevodila, p.p.) i ostala egzoticna publika. Čini se da se sam dan Hristovog vaskrsenja ne zavrsava nikada. Večnost ulazi u vreme. Svet se nalazi u ćutljivom (ja bih radije preveo „tihovateljnom“) divljenju. Rusi govore da na Pashu igra Sunce (umesto „igra“ ja bih preveo „pleshe“). Naravno, ako niste spavali ni noc, ni taj ni predhodni dan, onda kada pogledate na Sunce ono vam zaista igra. Ranije sam se bojao da se na Pashu ne prejedem. Zato sto su ti nashi „Kuliči“ veoma ukusni. Kada sledeci put dodjem doneću jedan „Kulič“ za studente bogoslovskog fakulteta. Jedan za sve. Zato što bi iskusenje bilo suvise veliko. Ali ovog Vaskrsa nisam imao bojazan da cu se prejesti premda sam proždrljivac sa velikim stazom. Kada dusha peva onda zaboravljas da imas propadljivo telo. Ali ne treba da vam objasnjavam sta je to pojanje dushe jer sam imao prilike ovde sada da ga chujem iz hrama bogoslovskog fakulteta. Izuzetno mi se svidja grchko pojanje. Nalazio sam se na gornjem spratu (dok je čekao početak svog predavanja pomerenog za jedan sat kasnije, umesto u 19 čas. nenajavljeno je pomereno za 20 čas., a i pre toga je pomereno za dan kasnije jer kažu neki dekan Bogoslovskog koji ga nije ni dočekao vladika bački Irinje Bulović je tog dana primao neke rimokatoličke goste; međutim opet je mogao naći vremena da primi i ovog mnogo važnijeg gosta a on je maksimalno minirao njegovo predavanje pomerajući ga dva puta u poslednji čas i kasnije ignorišući njegov dolazak, niti je poslao nekog dostojnog da ga dočeka osim Ksenije koja ga je užasno prevodila, p.p.) i samo mi je plafon zasmetao da se vinem u atmosferu. (Opet ih proziva za onu što im je najmilije zbog čega su mu i priredili neprijatnost o kojoj sam malopre pisao. A niko ga nije zvao ni da se pomoli sa njima u kapeli pre početka predavanja već je ignorisan. Moj utisak da smo na ovom takozvanom Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu SPC bili kao u nekoj pustinji punoj oštrog kamenja koje nam zadaje rane, prepušteni sami sebi, napušteni i od braće i sestara iz „Dveri“ koji nisu hteli da dođu osim dve devojke koje su poslali i momka iz „Dveri“ koji je pratio oca Artemja ali kao mlad i neiskusan, naivno i u neznanju nije bio svestan šta se oko njega dogadja, p.p.) Vidim da su srpski studenti veoma strpljiva publika. Po zakonima psihologije vec je više nemoguće slušati. Obično deca vole da slušaju po malo. (On njih ustavri naziva decom, misleći u skladu sa Hristovim rečima da su „deca, tj slabi u veri“ što i ja tek sada shvatam kada ponovo čitam. Slojevite i duboko mudre su njegove reči. Biseri duhovne mudrosti. Ksenija ne ume da prevede. Neko joj pomaze iz publike i ona govori „a, da, da, da... dobro“ u smislu da otac nastavi i ne pomišlja da prevede očeve reči) A naši studenti vise ništa ne pitaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 08:02 
Početnik
Početnik

Ďđĺäŕâŕśĺ íŕ Áîăîńëîâńęîě ôŕęóëňĺňó ŃĎÖ ó Áĺîăđŕäó „Âŕńęđń ó ĐóńčĽč“ - áŕžóřęŕ ďđîňîĽĺđĺĽ ŔđňĺěčĽ čç Ěîńęâĺ

ňđĺžč č ďîńëĺäśč íŕńňŕâŕę

Pitanja publike

(A zatim kaze Ksenija: „Medjutim, pojavljuju se prva pitanja i ja cu...“ Onda se nesto opet zbunjeno dogovara sa ocem, kaze „Pa, nije problem.“, pa dok otac sipa konacno prvi put vodu u chashu posle sat i 40 minuta price, ona kaze: „Ovako, pitanje pred svima...“ (Pa naravno da se pitanja citaju naglas publici, kako je drugacije mislila? Da li je ona ikada uzivo prevodila neku tribinu? A i da nije, uz pomoc imalo logike nebi niko a pogotovo dugogodisnja profesorka i prevodioc ruskog pravio ovolike propuste tokom celog predavanja... Zatim se čuje se čudan zvuk na snimku a to je otac prilikom sipanja vode malo promasio chashu pa polio stoljnjak i kako je voda na ivici stola prema publici on je duva u pravcu publike da je strese sa stoljnjaka na pod. Ksenija ga gleda zbunjeno i uplaseno, kao da misli da je lud, i unezvereno u isto vreme dok govori i jednom rukom drzi mikrofon drugom rukom maramicom brishe tu vodu kao da ce ostati fleka od vode na obicnom prekrivachu ili šta(?), a o.Artemij je samo prirodan i ne pristaje na veštacki robski zivot, za razliku od nje što se naslućuje po njenoj nervozi, neprirodnosti, ukočenosti, izgubljenosti, plašljivosti, izvestachenosti, krutosti, nemanju osecaja za finije stvari, misli i ponašanje, itd. Otac dok duva vodu u pravcu publike kaže „Ja hoću da podelim vodu (sa vama)“ na ruskom, ona ga ne prevodi nego izgovara kao mitraljez svoju omiljenu brzalicu „Da, da, da, da, da!“,opet pet puta za pet sekundi, sa svojim kiselim i neiskrenim osmehom i jos nesto mrmlja dok otac bezazleno duva vodu (što se čuje na snimku). Poneko se smeje u publici. Ona mu prevodi prvo pitanje, p.p.)

Prvo pitanje – Ako se svakodnevno sluzi Liturgija da li se vernici pricescuju svakodnevno i kako se pripremaju?“

Odgovor o.Artemija: - Danas se o tom pitanju vode velike diskusije, polemike u nasoj religioznoj, verskoj stampi. Neki se secaju „Koljivara“, grchkih otaca, Svetog Nikodima Svetogorca i drugih, a neki se opet secaju nasheg mitropolita Filareta Moskovskog sa njegovim suzdrzanijim rasudjivanjima. Sada se sa takvim pitanjem (sa tom temom) spremam da nastupim na radiju Pravoslavna Rusija. Mislim da evharistija iziskuje jedno takvo trepetno postovanje kao i molitva Isusova o kojoj su vodjeni veliki sporovi; spor o imenu Bozijem u Rusiji. Moje skromno misljenje je da svete tajne za iskrenog, istinskog hriscanina nisu navika nego potreba. Da li mi osudjujemo dete sto stremi majcinoj dojci? Da li se ljutimo na ribu zato sto ona ne moze da zivi bez vode? Da li u nama izaziva negodovanje cvet zato sto ga privlaci Sunce? Mislim da bi ovakvim metaforama Sveti Nikolaj Velimirovic odgovorio na ovo pitanje. (Moje zapazanje: Koliko sam upoznat Rusi su pre nas Srba smatrali nasheg vladiku Nikolaja Velimirovica za svetitelja i ikonopisali ga kao svetitelja a mozda i uvrstili u crkveni kalendar pre nashe SPC.) Mislim da sa svakim covekom to pitanje treba resavati individualno. Za svestenika, duhovnika su najvazniji duhovni plodovi tvoga pricescivanja. I ako vidim hriscanina koji je mirnog srca, spokojne dushe, rasudljivog (razumnog, razboritog), ako vidim njegovu spremnost na zrtvu u opstenju sa bliznjim, ako u njemu zapazam molitveno stremljenje Bogu, kako ja njemu mogu reci „Idi“ („Odstupi“)? Druga stvar je sto je pripremati se za pricesce potrebno, nophodno i treba da je ozbiljno. Hriscanin tada treba da dolazi na vecernje i jutrenje. Pravilo uochi svetog pricesca za njega nije breme nego radost. Ali ja nisam formalista da bih za neprocitan kanon Andjelu chuvaru rekao „No!“ (rekao je „Ne“ na engleskom). Svestenik nije egzekutor vec sluga Cara Nebeskoga. Ja poznajem svoje parohijane i dovoljno mi je da procitam malu ceduljicu sa ispovescu koju su mi predali. Znam da i ljudi koji zive u svetu imaju naviku da prate svoje pomisli. Evo zasto kod nas tokom „Svetle sedmice“ posle Pashe (Vaskrsa), svakoga dana imamo oko sto pricesnika. Pri tome svestenik nikoga ne primorava i ne prinudjuje vec Hriscani sami zele da udju u radost Gospoda svoga (Ksenija prevodi „Gospodara“). I zato ne mogu da shvatim svestenike koji izadju iz oltara sa putirom i kazu „Sa strahom Bozijim i verom pristupite!“ a zatim odmah izmaknu, sklone chashu. Za sebe mogu reci da sam konzervativan. Ali ako ti srce stremi Hristu uvek ces naci zlatnu sredinu za brigu o ljudima. Zeleo bih chak da vam otkrijem jednu malu pastirsku tajnu. Ako se sam svestenik ohladio prema svetom pricescu i njegovi parohijani na Liturgiji su dushom odsutni kao da stoje u nekom salonu ili parlamentu. Telom su u hramu a dushom ko zna gde. Ako svestenik gori ljubavlju prema Bogu sveta chasha privlachi parohijane kao magnet. Zato mi ne nalazemo dugotrajne postove ukoliko covek posti sredom i petkom. Postoji pojam „evharijstijskog posta“ – post dan uochi pricesca. Naravno, ljudi koji zive u svetu ne mogu se chesto pricescivati. Oni vode supruzanski zivot dok pricesce zahteva odredjeno uzdrzanje. Ali postoje cetiri velika posta tokom kojih se supruznici mogu pricescivati veoma chesto. Jednom recju, ne moze se sholastichki resavati ovo pitanje. Sholasticki postupaju oni koji govore „Ili cesto“, „Ili retko“. Ali postoji izvesna tajna opstenja covekove dushe sa Bogom i svestenik treba da tu tajnu razume, shvati. Eto, zasto sam ja losh teoretichar i ne volim suve bogoslovske rasprave. Vec je vreme odmaklo i spreman sam za sledece pitanje.

Drugo pitanje - Kako jasno, shvatljivo objasniti detetu zasto je vazno biti dobar covek i zasto u svetu mora da pobedjuje dobro a ne zlo?

(Ksenija krece prvo da cita pitanje na ruskom pa prekida, opet zamuckuje, mrmlja neke reči ocu rekavsi mu da ce prvo prochitati na srpskom pa čita na srpskom. Kada procita na srpskom Ksenija ne prevodi ocu na ruski vec ćuti, ali otac ne čeka dugo vec kako je izgleda sam razumeo i pocinje odgovor. Sledece, trece pitanje, će Ksenija obrnuto, pročitati samo na ruskom ocu a nece ga prevesti publici na srpski !!!, p.p.)

Odgovor o.Artemija - Deca nisu studenti. Sa njima ne treba komunicirati na nivou pojmova, na mentalnom nivou, ravni. Deci ne treba samo prichati nego i pokazati (otac je rekao na ruskom u stihu „ne raskazatc vec pokazatc“ pa je pravilnije i lepše prevesti u rimi ovu lepu rusku izreku koja i jeste u rimi „Deci ne treba samo kazivati nego i pokazivati“, ali to je već za našu profesorku viša matematika, previše komplikovano i teško da shvati, p.p.). I zato ako zelite da ih ubedite u to da je dobro snaznije od zla potrebno je pribegavati drugim sredstvima. Pokazite im dve slike. Naprimer, Bogorodicu sa Bogomladencem i neku devojchuru iz neke rok grupe sa satanskim izgledom. I pitajte ih sta im se vise svidja. Ali treba biti oprezan i delikatan da dete ne pokupi one negativne utiske. Pitajte dete kroz tepanje da li mu se vise svidja da opsti (druzi se) sa milim i dobrim ljudima ili sa nekim ko te gleda kao gladni tigar. (Ovo je otac tako ubedljivo i smešno rekao )

Dve anegdote koje se prepricavaju u Rusiji

Danas deca kod nas pricaju anegdote o Lenjinu. Ispricacu vam dve, ako dopustite, ali ne strashne. Prva za Lenjina a druga za Komunisticku partiju. Islo je tako jedno dete po hladnom Kremlju dvadesetih godina i sretne Lenjina kako brije svoj obraz. Dete je pogledalo Lenjina i proslo pored njega. A zatim je dete reklo samo za sebe: „Lenjin je bash dobar chika, mogao je da me zakolje!“ (Ksenija se nakon sto je otac rekao drugi deo ove poslednje recenice, nasmeje i kaze „Aha...mogao bi i da se...“ i u nedoumici zastaje, a iz publike odmah ispred nje u prvom redu je opet neka zena ispravlja ali ona nastavlja pogresno „... i da SE zakolje, da!“ i ona cuti dok gospodja u prvom redu objasnjava ljudima oko sebe pravilan prevod. Nije bilo smeha u publici jer to shto je ona prevela nije uopste smesno i nejasno je a da je prevela pravilno svi bi se smejali. Katastrofa, bruka i sramota, ko nas predstavlja. Interesantno je da kada Ksenija na ovom predavanju nesto ne ume da prevede, valjda od sramote da pita oca za dodatno objasnjenje, uzvikne „Ahaaa!“ kao da je shvatila i onda prevede potpuno pogresno. Ispred svake svoje najgrublje greske uzvikivala je taj uzvik odusevljenog shvatanja a onda prevela totalno pogresno. Pa bar onda neka se ne pretvara i to na glas da je shvatila kad nije. To je jako ruzno i licemerno i obrukala nas je mnogo, ceo nash narod i Srbiju. Otac nastavlja.)

Druga anegdota

Devojcica je u sovjetsko vreme gledala televiziju i odjednom se rasplakala i sa uzasom pobegla mami i pocela da viche „Mama, mama!“ I mama je ljubazno upita „Sta je sa tobom dete moje?“ A devojcica kaze „Pojesce me! Pojesce me!“ (na ruskom „sjest!“) A mama je smiruje „Niko te nece pojesti. Ko hoce da te pojede?“ A onda mama chuje da na televiziji ponavljaju „Sjest KPSS! Sjest KPSS!“, što na ruskom znači „sednica, kongres Komunisticke partije Sovjetskog saveza“) (I ovo je Ksenija prevela nevešto, zbrkano pa nije dalo zadovoljavajuci efekat i samo se malo ljudi u publici nasmejalo a i ova publika inače slabo shvata i kao da je trpela predavača što mora, kao da je primorana a ne zato što želi, p.p.)

Nastavak odgovora na drugo pitanje

Dakle, neophodno je izbegavati da dete gleda loshe predstave i slike, i neophodno je biti Sunce za dete. U moralnom zivotu deluje Paskalov fizicki zakon „U spojenim sudovima nivo tecnosti je podjednak!“ I ako ste i vi sami mekani i dobri onda ce i dete biti takvo. A kod zlobnog (zlog) domacina cak su i domace zivotinje zlobne i razdrazene. Kazu da i psi liche na svoje gazde. Kod jednog domacina prilazi vam pas i stavlja vam shapu na pleca i lize vas. A kod nekog drugog vas ujeda za najmanje intelektualno mesto

Trece pitanje - Postoji svestenik Oleg Maljenko rukopolozen u Ruskoj Zagranicnoj Crkvi 1973.(zbrbrljala je godinu pa ne znam tačno da li je ta, niti čujem dobro na snimku) godine, koji je u Kanadi i ima svoj internet sajt na kome govori da je sadasnja moskovska patrijarshija nastavljach nasledja komunistickog mitropolita Sergija i njegove deklaracije kojom je priznao ateistichku sovjetsku vlast. Sta mislite o tome i uopste o tom svesteniku Maljenku koji to po svom svetu shiri, da li je taj covek uopšte pravoslavan?

(Predhodno Ksenija kaze ocu da zeli da pregleda malo pitanja da vidi koje ce da izabere. Obično se pitanja na svim predavanjima biraju zajedno i od prevodioca i od predavača. Otac viri a ona izabira jedno pitanje koje chita na ruskom. Ono je dosta dugachko i chim ga procita kaze ocu u mikrofon strogo „I molim da zavrsavamo“ i to mu kaze na srpskom a otac ne zna srpski što i ona zna, a ne prevodi pitanje na srpski publici! Zato sam vam ja preveo pitanje, p.p.)

Odgovor o.Artemja: Nakon penzionisanja mitropolita Vitalija i kada se na chelu Zagranichne Crkve nasao mitropolit Lavr, ime tog ostarelog i nemocnog (bolesnog, iznemoglog) mitropolita Vitalija poceli su da zloupotrebljavaju izvesni krugovi. Neke parohije Zagranicne Crkve su stupile u raskol. Na praznik Vaznesenja (Ksenija opet pogresno prevodi „Vozdvizenja“ sto na srpskom asocira na drugi praznik „Vozdvizenje Casnog Krsta“ a praznik Vaznesenja je bio za nekoliko dana) ocekuje se prva zajednicka Liturgija Patrijarha Moskovskog i mitropolita Lavra (mislim i ujedinjenje Ruske Pravoslavne Crkve i Ruske Zagranicne Crkve, uspostavljanje kanonskog jedinstva, kao sto se izmirila i ujednila nasa SPC u otazbini sa SPC u dijaspori pre 15-tak god. Ovaj dogadjaj se nedugo zatim i dogodio u Moskvi na Spasovdan – Vaskrsenje Hristovo ove 2007. godine, što su srpski mediji pa čak i crkveni šturo preneli zbog dvodecenijske ili duže medijske blokade Rusije pa i od strane SPC, iako se radi, kako i sam otac kaže, o važnom dogadjaju za celo Pravoslavlje jer se ujedninjuje ruska najveća pravoslavna crkva na svetu posle 70 godina raskola, a time se ujednjuje i sav ruski narod. Izgleda još postoje neke manje ruske pravoslavne crkvene zajednice koje nisu pristupile ovom ujedinjenju kao ta od sveštenika Maljenka ali ću to kasnije istražiti. Neobjaviti važnu informaciju kao udarnu vest, već je objaviti u nekom zaturenom malom tekstu, i sa gledišta novinarskog kodeska, etike, morala o pravilnom i tačnom informisanju je kršenje morala i zloupotreba svoje profesije, kao i prljanje svog ličnog morala, savesti i duše, p.p.). Taj dogadjaj je vazan i za čitav pravoslavni svet. Patrijarh Aleksej je odavno priznao ogranichenost, nedovoljnost te Sergijeve deklaracije i chak i njenu pogresnost u izvesnoj meri. Medjutim, bez obzira kako god nju razumevali ona je zaista postala kamen spoticanja. U svakom slucaju ČK NKVD (Če Ka NKVD = Vanredna komisija narodnog komesarijata za unutrasnje poslove) je zloupotrebljavala tekst ove deklaracije i proganjala je one koji tu deklaraciju nisu priznavali. Medjutim, kasnije su utamniceni i oni koji su priznavali deklaraciju. To je bila makijavelistichka politika, djavolski lukava. Sa svestenicima Zagranicne Crkve sam ... ( Ksenija kaže „...Veeeććć... zaista je vreme da prekinemo! ...dakle,...)... sam kontaktirao otprilike pre 15 godina. Mnogi od njih su bili dosta nepoverljivi prema Patrijarsiji. Jedan od njih je bio svestenik Petar Perekrostjov iz San Franciska. On je danas revnosni pobornik sjedinjenja (borac za ujedinjenje RPC i RZC). Kod nas u Moskvi nakon shto je kod mene ruchao pozivao me je da se prisajedinim Zagranichnoj Crkvi pre 15 godina. A kada smo se slikali kod hrama rekao je „Interesantno (zanimljivo) - beli pop i crveni pop“. Ja sam ga pitao „A ko je od nas crveni?". Sada se sve izmenilo. I naravno cini mi se da ljudi koji tako govore poput tog svestenika ili zive u potpunoj izolaciji poput Robinzona Krusoa ne znajuci sta se desava u Rusiji (mislim da ovde otac misli na medije na Zapadu koji su propagandno kontrolisani od svojih drzava tako da nisu mogli da znaju pravu situaciju u Rusiji, kao sto smo iskusili i mi Srbi i jos uvek to dozivljavamo da nas na Zapadu medijski satanizuju i shire svojim narodima lazi o nama. Pomenući samo primer nekih najpopularnijih holivudskih filmova u kojima sam i sam nekada uživao „Rambo 2. i 3. deo“, „Roki 4. deo“ i filmove iz serijala o britanskom špijunu Džems Bondu 007 koja su zaista lepa filmska dela sa umetničke strane i u kojima smo se oduševljavali i navijali kako „dobri momci“ (amerikanci i zapadnoevropljani) mlate, tuku, prebijaju i ubijaju „loše momke“ (Ruse; najgori momci u njihovim filmovima su uvek bili Rusi) i tako nas trovali mržnjom prema Rusima a punili iluzornom ljubavlju prema Zapadu koja se pokazala i pogubna po nas i vidimo dokle nas je dovela, jer su Holivudske filmove koristili kao sredstvo političke propagande i lansiranja laži o našoj braći i sestrama Rusima, zaboravljajući pri tom da su i Ruski emigranti učestovali i učestvuju u izgradnji Amerike kao ravnopravni gradjani SAD (Zapadne Evrope, Kanade, Australije, itd.) jer su svi „amerikanci“ i doseljenici različitog nacionalnog porekla koji su stvorili „američku“ naciju, isti slučaj je i sa „kanadjanima“ i „australijacima“ p.p.) ili nisu sasvim zdravi, nemaju zdravo rasudjivanje. Ali mislim da ce vremenom i oni sve razumeti. Mene su pozivali u SAD dvadeset puta ali nijedanput nisam otisao. Mislio sam, zasto bih ishao tamo ako tamo ne mogu da vrsim bogosluzenje sa ruskom sabracom. Mislim da cu posle Vaznesenja ipak imati prilike da odem i bogosluzim tamo. Ali najpre ovamo u Beogradu. (Iz ovoga se vidi da iako je dosao u okviru zvanicne ruske duhovno-naucno-politicke delegacije iz Moskve na „Dane Rusije“ na Beogradskom Univerzitetu koje je svechano otvorio Ruski ambasador u Beogradu i bio u Beogradu najmanje pet dana, bio jutros i u hramu Sv.Aleksandara Nevskog, bio ovde na Bogoslovskom fakultetu gde postoji hram i gde je sluzeno vecernje pre I U TOKU prvih 15 minuta njegovog predavanja, niko ga od naših srpskih svestenika oli studenata nije pozvao da bogosluzi zajedno sa njima, sto je izuzetno čudno! I to je dosao u odlucujuce vreme kada je zahvaljujuci Rusima spreceno otcepljenje nasheg Kosova i Metohije, kada je Rusija ucinila prvi ozbiljniji korak, prvi put pripretila vetom u Savetu bezbednosti i zatrazila da se misija Saveta bezbednosti posalje na KiM da ispita stanje na terenu.)

(Na kraju očevih reči je snažan i dugačak aplauz nekolicine preostalih ljudi (možda su neki aplaudirali iz ironije i sreće što je završio) je su neki napustili predavanje. Od 40-tak na pocetku ostalo je nekih 30-tak. Dva sveštenika koja su bila u publici i sedela na razlicitim krajevima amfiteatra i koje nisam video da su pre predavanja pošto sam sve vreme bio sasvim blizu oca ikada prišli svom sabratu svešteniku i ruskom gostu iz daleka o.Artemiju, su napustili predavanje pre kraja ali nisam video kada jer sam sedeo u prvom redu i pazljivo slusao predavanje i pazio da na vreme okrecem i menjam kasetu na vokmenu na katedri.)

Ksenija zavrsava: Ja bih, ovako, u ime nashe kuce, nasheg Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iskoristila priliku da najsrdachnije zablagodarim ocu Artemiju Vladimirovu na ovoj njegovoj poseti, na susretu koji je bio tako neposredan, sa kako studentima TAKO MOŽDA JOŠ VIŠE sa ljudima, parohijanima raznih beogradskih crkava (njih je bilo malo vise od studenata Bog.fak iz chega se vidi da je studenata bilo najvise 15-tak. Sramota! Ali nisu oni krivi vec njihovi profesori i dekan jer ih tako uče da bojkotuju Ruse, p.p.). Izvinite sto ipak moramo na neki nachin da vreme skratimo. Znam da je veliko interesovanje (verovatno je to videla po broju prisutnih koji je jako mali a dekan i dugogodišnji profesor ovog fakulteta vladika bački Irinej Bulović se zdusno potrudio da ih bude sto manje ili neko veruje da može doći da takvog i tolikog „slučajnog“ nesporazuma. Ovde su izneti ublaženi komentari i samo njihov deo a iz opšte situacije ne može se shvatati da je sve bilo samo „slučajni nesporazum“, p.p.), znam da uvek postoji zelja za zivom recju, za zivim kontaktom sa svestenicima, ali nazalost eto ipak, da kazem, i fakultet ima svoj ritam i studenti sutra ujutru imaju obaveze, naravno i o.Artemije (a nije Artemije nego Artemij)... (o.Artemij zatim govori a ona prevodi) I o.Artemij bi malo da večera a šve što ostane od te večere moglo bi se poslati u Moskvu putem interneta (Ovo nisam shvatio ili je ona opet pogresno prevela i za kraj da zabiberi. U toj poslednjoj recenici otac pominje rec „auditorij“ koji ona nije prevela pa moze znaciti da je on zeleo da večera ili podeli večeru ili bar simbolički (kao onu vodu prosutu iz čaše) sa studentima, p.p.)

O.Artemij završava rečima: Hristos vaskrese!

Publika odgovara: Vaistinu vaskrese!

(o.Artemij kaze Kseniji „Blagodarim“ i jos joj nesto šapuce... a Ksenija kaze na ruskom „Nista, nista, za mene je bilo interesantno, sve je normalno...“ zatim mu tiho govori i pominje studente, ali toliko tiho da se ne chuje dobro na snimku a onda kaze glasnije na ruskom „To je sve dobro, da, da, da!!!“, kaze mu svoju omiljenu brzalicu, sa izvestachenim osmehom kao da mu je ona jedini i veliki prijatelj. A ustavri meni se čini da je ona ljubazno htela da mu kaže da studenti ovde drugačije uče od Pravoslavlja koje je on propovedao, što je on izgleda znao i ranije iako nikada nije dolazio u Srbiju pa je zato i govorio to što je govorio, o tim temama u kojima se Bogoslovski fakultet SPC udaljio i udaljava od Pravoslavnog svetootačkog predanja, p.p.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 08:08 
Početnik
Početnik

Áĺńĺäŕ áŕžóřęĺ ďđîňîĽĺđĺĽŕ ŔđňĺěĽŕ Âëŕäčěčđîâŕ íŕ Ěŕřčíńęîě ôŕęóëňĺňó ó Áĺîăđŕäó ďđĺ ďđîĽĺęöčĽĺ ôčëěŕ „Ďëŕřňŕíčöŕ Őđčńňîâŕ“

Ăîâîđ îäđćŕí 26. ŕďđčëŕ 2007. îä 18:15 äî 18:35 ÷ŕńîâŕ ó îđăŕíčçŕöčĽč „Ńđáńęîă cŕáîđŕ – Äâĺđč“ ó îęđâčđó ÷ĺňâîđîäíĺâíîă ńóńđĺňŕ „Äŕíč ĐóńčĽĺ íŕ áĺîăđŕäńęîě óíčâĺđçčňĺňó“

(Za razliku od mučnog, zbog publike, ali izvanrednog predavanja oca na Bogoslovskom fakultetu SPC koje je bilo posle ovog predavanja, ovo na Mašincu je odisalo velikom oduševljenošću, nadahnutošću i radošću i baćuške i publike prepunog amfiteatra od preko hiljadu uglavnom mladih ljudi, prim.prired.)

Prevodilac - (fina žena koja je sa jos jednom ženom, koje je angazovao „Ruski Dom“, ali sam nažalost izgubio novčanik zajedno sa njihovim vizit karticama pa se ne sećam da vam napišem kako se zovu, lepo, kao i ta druga gospođa, prevodila sva predavanja „Dana Rusije“(a bio sam na njih 80%) najavljuje, Ne radi se o tačnosti prevođenja baš svake reči već o srdačnosti prema gostu i skoncentrisanosti i živosti i ljubavi prema svom prevođenju, za razliku od profesorke bogoslovskog fakulteta Ksenije Končarević za koju sam napisao kako je prevodila, p.p.)

Sada ce vam se obratiti Otac Artemij iz Moskve iz hrama Svih Svetih a najpre da se pomolimo.

O.Artemij
(Govori tropar Vaskrsenja:) „Hristos voskrese iz mertvih, smertiju smert poprav i suščim vo grobje zivot darovav!“ (Hristos vaskrse iz mrtvih, smrcu smrt uništivši i onima u grobovima, život darova!, a zatim kaze glasnije:) „Hristos voskrese!“.

Publika – (Preko hiljadu uglavnom mladih ljudi, studenata, u punom amfiteatru, odlične publike svih tribina „Dveri“ na Mašincu, brzo i u jednom dahu i glasu gromoglasno kao jedan odgovaraju, p.p.) „Vaistinu voskrese!“ (Po dugotrajnom i mnogobrojnom lupanju zglobnih stolica koje publika otvara da sedne, posle molitve u stojećem položaju, čuje se na audio snimku da zaista ima više stotina ljudi. Snimak ovog predavanja verovatno pored mene poseduju i „Dveri“, p.p.)

Dekan - drži pozdravni govor i najavljuje o.Artemija posle čega se chuje veliki aplauz mada velika većina ako ne i svi, uključujući i mene, su prvi put čuli za o.Artemija.

Vladan Glišić (član redakcije časopisa „Dveri srpske“ jedan od glavnih organizatora „Srpskog sabora - Dveri“ i voditelj ove tribine. Malo je lošiji moj snimak sa Mašinca pa ne čujem sve dobro i ovde on govori podatke o o.Artemiju koje znamo, a i to da je profesor ruskog jezika i književnosti. Zatim pominje da je i ovo predavanje u sklopu četvorodnevnih „Dana Rusije“ i dodaje „medjutim nažalost se naša tribina poklopila sa tribinom na Bogoslovskom fakultetu u 19 časova gde će o.Artemije govoriti o „Vaskrsu u Rusiji“ a vi ćete ovde posle njegovog izlaganja videti film „Plaštanica“. On zadržava ljude da gledaju film koji mogu lako nabaviti a ne šalje ih na Bogoslovski zajedno sa ocem kao ni kada mu je javljeno da je predavanje pomereno za 20 časova i moglo je da se stigne posle filma, ne obaveštava prepun amfiteatar. Zašto? Neka da objašnjenje pošto je on glavni organizator „Dveri“ i stalno govori o potrebi bolje organizacije, p.p.)

O.Artemij

Ja moram da kazem da nisam studirao na Mehaničkom fakultetu, niti na Mašinskom nego na Filološkom Moskovskog Univerziteta. Ali kada sam video kolika je ova ogromna sala puna ljudi prosto sam poželeo i ja da studiram baš na ovom fakultetu. I nadam se da će pokazati blagonaklonost gospodin dekan (gleda u njega. Smeh u publici i od dekana i veliki aplauz. ) Veoma sam srecan sto sam se po prvi put nashao ovde u Beogradu, u Srbiji, zato shto srca nashih naroda udaraju unisono. Ne samo da imamo zajednichke slovenske korene nego i isti Sveti Duh i zajedno poshtujemo nashu Pravoslavnu Crkvu. I zato iako govorimo razlichitim jezicima mi veoma dobro jedni druge i razumemo i osecamo. Kao shto Rusi kazu „Srce srcu donosi vest“. Nazalost, ja cu morati brzo sa vama da se rastanem jer moram da zurim na Bogoslovski fakultet ali bih ipak hteo da kazem nekoliko rechi o Plashtanici Gospoda Isusa Hrista iako nisam pogledao taj film koji cete veceras vi videti ovde. Svi oni koji su se pazljivo molili u crkvi za vreme vaskrsnjih praznika znaju dobro da Plashtanica sama po sebi jeste dokaz vaskrsenja Gospoda Boga. I da su, kako su Judejci govorili, ukrali telo Isusa, oni svakako nebi sa Hrista skidali Plashtanicu. Plashtanica je slozena lepo i uredno kao i pokrov za glavu, i to dokazuju vaskrsenje Gospoda nasheg. I u nashe vreme kada su nauchnici otvorili Plashtanicu i prochitali shta je u (na) njoj napisano i oni su svojim jezikom nauchnika opisali isto ono shto je opisano u Jevandjelju. I Plashtanica ustvari i jeste Jevandjelje jer ona svedochi o onome shto se stvarno dogodilo. Ali ono shto je josh vaznije i shto ce svako od vas ko vidi ovaj film vecheras verovatno shvatiti jeste da ta Plashtanica govori o stradanjima Hristovim ali da su ta stradanja i ta Plashtanica neshto shto se tiche i svakoga od nas. Zato shto mislim da svaki od ovih gledalaca vecheras na svoj nachin jeste Plashtanica Isusova. Zato shto je u svakome od nas zabelezen lik (obraz) Boziji. Zato je najvaznije za gledaoce da rashire shiroko Plashtanicu sopstvenog srca, da dobro paze na svoje platno i da tamo vide lik Spasitelja. Hristos je vaskrsao i snaga njegova pada kao svetlost na svakog nasheg pravoslavnog hriscanina. I ako hriscanin poseduje taj Duh Boziji to se lako moze proveriti na svakome od nas. Na svoj nachin Duh Vaskrslog Spasitelja deluje na svakog coveka. Pre svega on se odrazava na tvojim mislima, u stanju tvoga uma. Ako pripadas Hristu onda i tvoje misli i tvoje uspomene i tvoje predpostavke, sve treba da bude chisto. Oni koji su navikli da oskrnavljuju svoje misli posetama izvesnim sajtovima na internetu oni su daleko od Spasitelja. A onaj ko pokusava umom da se izdigne (uzdigne) iznad necistoce i prljavstine on je usmeren mislima svojim prema Hristu. Kod takvog choveka u dushi zivi molitva koja ga nikada nece na duze vreme napustiti. I upravo nam molitva pomaze da se zastitimo, da odagnamo sve one neciste i prljave misli koje nas sve vishe okupiraju i pokushavaju da prodru do nashe dushe. I verovatno najbolji nachin da sachuvate chistotu svog uma i da se sachuvate od tih prljavih misli je Isusova molitva „Gospode Isuse Hriste, Sine Boziji, pomiluj mene gresnog.“ Poshto smo sami Plashtanica Isusova, Spasiteljeva, onda mi moramo da imamo chistotu osecaja (osecanja) u svojim srcima. I ako um stremi ka Bogu onda ce i srce biti ipunjeno vrlinama: mirom, ljubavlju, krotoscu, mudroscu – to je veoma potrebno studentima Mashinskog fakulteta (Smeh u publici! ) I naravno – radoscu! I srpljenjem! To se veoma razlikuje od američke gordosti i nekakvog osecanja velikog samopouzdanja.(Veliki i dugotrajan aplauz! )
I poslednje: I naravno posto nosimo u sebi lik Spasiteljev i poshto predstavljamo takodje neku Njegovu Plashtanicu najvaznije je, na kraju moram reci, da budemo chisti, da chuvamo Njegov lik i u rechima i u postupcima. Ako Bozija blagodat zivi u nama onda nasha rech mora biti chista, pravedna, jasna, shvatljiva, kao kod gospodina dekana. (I opet pogleda u njega. Veliki i dug aplauz publike! ) A nashi postupci moraju da imaju neku vrstu dovrshenosti i chak savrshenstva. Ako si pocheo da studirash na Mashinskom fakultetu obavezno ga zavrshi. Nemoj onako na jedvite jade to da radiš. Kako se to lepo kaze na ruskom „na pola sa grehom“.

O studentskim „puškicama“ za prepisivanje na ispitima

Ako si pocheo da se pripremash za ispit onda mozes da pravis sebi neke ceduljice. Zato tako kada odrzavamo neke tribine pitaju nas studenti „Jel to greh ako se koriste pushkice za prepisivanje na ispitima?“ A mi kazemo dijalektichki - Ako ti sam pravis te puskice ( Veliki smeh u publike, prevoditeljke i dekana koji se glasno smeje) i preslishavash se tako gradivo, radish na tome, pises, i pises te sitne pushkice, stavljash ih u uvo, u nos, ili negde u odecu, ili zene u dekolte, dakle, ispitivach ce ti to oprostiti. Zato ono sto si tom prilikom nauchio (prepisivao) ti ces sto posto da zapamtis.(Veliki aplauz!) Ali ako ti hoces da se provuces na racun tudjih puskica, kao Amerika na rachun nerazvijenih zemalja... (Jos veci i duzi aplauz! ) ...onda ce ispitivac da ti bude strashni sudija i bice u pravu.

Pozdrav za kraj

Svima zelim spasenje, a kada sutra doputujem u Moskvu, i hvala Bogu nadam se da cete se vi pomoliti da to bude meko spustanje (Smeh u publici! Kasnije sam poslušao i pročitao vest koja je objavljena tog dana, da je ruski diplomata rekao Amerikancima „Amerika treba da se pripremi za meko spuštanje u realnost mulltipolarnog sveta“. Znači da shvati da opet nije više jedina supersila na svetu koja teroriše sve druge države i narode izigravajući „svetskog policajca“ i to surovog i nepravednog, i da se ponovo podigla supersila Rusija i da SAD treba da poštuje sve druge države koje kinji do sada, tako da je ovde baćuška napravio duhovito poredjenje pa ko je razumeo razumeo je, p.p.) I onda cu i da proverim da li ste se dobro i čvrsto molili za Rusiju. (Veliki i dug aplauz! ) Onda cu obavezno da kazem svojoj pastvi a mozda i samom Patrijarhu da na jednom takvom fakultetu kao sto je Mašinski, koji je toliko daleko od teologije, lirike, od poezije, od društvenih nauka, od knjizevnosti, moraću da mu kazem da prosto nije imala gde da se spusti jabuka, kako kazu Rusi, nije bilo nijednog slobodnog mesta. I hteo bih da zavrsim jednim retoričkim pitanjem – Ako se na Mašinskom fakultetu svakog dana okupljate u ovolikom broju šta li se tek dešava na drugim fakultetima? Hristos Vaskrese! (Publika odgovara kao jedan „Vaistinu!" , i oduševljeno, snažno i dugo aplaudira, jer iako je publika ovde navikla da sluša izvrsne predavače koji šire pravoslavlje i pravoslavni duh baćuška je bio nešto dosad neviđeno i nečuveno ne samo ovde nego u čitavoj Srbiji, po mojoj oceni a i mnogih drugih i molimo Boga da nam opet dođe i govori. Nažalost iako je kako je rekao možda očekivao još bolju publiku na Bogoslovskom fakultetu tamo je doživeo upravo suprotno, p.p.)

Vladan Glišić: Hvala ocu Artemiju na ovoj besedi a dok se mi spremamo da pustimo film ja ću iskoristiti priliku da vam kazem nekoliko informacija o onome sto se u medjuvremenu dešavalo. „Dani Rusije“ su bili posećeni ali... (ovde valjda kaze da su ih mediji bojkotovali i da su imali neke probleme, „pa smo primorani da improvizujemo“, a onda govori sta ce u narednom periodu biti od tribina...)

(Komentar priređivača: Ovde je izvrsna publika što se i vidi po čestim aplauzima i shvatanju svake očeve opaske i šale, prevodioc je dobar, dekan je dobar i lično je dočekao predavača iako je dekan Mašinskog fakulteta a dekan Bogoslovskog fakulteta koji je episkop bački Irinej Bulović (dakle kolega o.Artemja i po teologiji i po svesteničkom pozivu, i po pravoslavnoj veri) nije to hteo, već je i tri puta odlagao predavanje za samo dva dana i nije dočekao gosta već maksimalno minirao njegovo predavanje. Zato je ovde o.Artemije bio opušten i imao inspiraciju i da je predavanje potrajalo to bi bilo još nezaboravnije predavanje uz puno mudrosti i smeha a ovako je na Bogoslovskom predavao dva sata pred 30-tak ljudi u vrlo napetoj i mučnoj atmosferi uz katasrofalan prevod prodekana i profesorke ruskog Ksenije Končarevic. Zena koja je na Mashinskom odlično prevodila kao i druga koja je prevodila predavanja i Okrugle stolove na „Danima Rusije“, njih dve je angažovao Ruski Dom, nisu profesorke ruskog ni teolozi, za razliku od Ksenije koja je 20-tak godina prevodila najteze pravoslavne teološke tekstove, pa su se opet mnogo bolje snalazile. Takodje vidi se i da poznaju stanje u Rusiji, njihove izreke, menatlitet, da prosto osećaju i vole ruski narod, za razliku od Ksenije gde je otac Artemij morao da koristi engleski jezik da bi animirao „mrtvu“ i malu publiku. Na „Danima Rusije“ dešavalo se i da nestaje tona na mikrofonima pa su njih dve prevodile na glas, bez mikrofona, pa kada dođe ton opet se vraćale u kabinu, a da to zbog njihove snalažljivosti, smirenosti i sabranosti (skoncentrisanosti) nije poremetilo tok predavanja, kao što je neko možda namerno hteo, i odlično se snalazile, dok ne možemo ni zamisliti kako bi se Ksenija snašla u takvim prilikama kada je u idealnim tehničkim uslovima onako katastrofalno previdila o.Artemija na njegovom predavanju na Bogoslovskom fakultetu koje sam predhodno postavio na ovoj temi.)

Ńâčěŕ Âŕě đŕäîńň č áëŕăîäŕň îä Ăîńďîäŕ íŕřĺăŕ Čńóńŕ Őđčńňŕ č ďîěîëčňĺ ńĺ çŕ ěĺíĺ ăđĺříîă. Đĺ÷č áŕžóřęĺ ŔđňĺěĽŕ íŕ ěĺíĺ äĺëóĽó Ľŕęî ëĺęîâčňî, čńöĺšóĽóžĺ ďŕ čő çŕňî ńŕ đŕäîřžó äĺëčě ńŕ Âŕěŕ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 08:12 
Početnik
Početnik

Evo linka koji vodi na intervju oca Artemja casopisu "Geopolitika" ali na zalost jos nije postavljen ceo tekst.
http://www.geopolitika.org.yu/modules.p ... x&catid=22

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 08:25 
Početnik
Početnik

Za sada je tamo samo ovo ali mislim da je moguce procitati i ceo tekst ako se registrujete na tom sajtu punom geopolitichkih i pravoslavnih tekstova i intervjua.

ĎđîňîĽĺđĺĽ ŔđňĺěčĽ Âëŕäčěčđîâ, íŕńňîĽŕňĺš ěîńęîâńęîă Őđŕěŕ Ńâčő Ńâĺňčő, ăîâîđč çŕ "Ăĺîďîëčňčęó"

21. âĺę Ľĺ âĺę őëŕäíčő ńđöŕ

Ňđĺíóňíî ó Ěîńęâč čěŕ 400 őđŕěîâŕ č îęî 10 ěŕíŕńňčđŕ. Č ňî íčńó ěŕíŕńňčđč ńŕ ďî ňđč ěîíŕőŕ, íĺăî 33 čëč 53. Ó Ěîńęâč ńëóćč ďđĺęî 1.000 ńâĺřňĺíčęŕ. ĎŕňđčĽŕđő ŔëĺęńĺĽ ďđŕęňč÷íî ńëóćč ńëóćáó ęîëčęî čěŕ äŕíŕ ó ăîäčíč. ĎŕňđčĽŕđő Ľĺ ÷îâĺę ń âĺîěŕ âĺëčęîě óíóňđŕřśîě ęóëňóđîě č, íŕđŕâíî, âĺîěŕ čńęóńŕí ďîëčňč÷ŕđ. ĎŕňđčĽŕđő ŔëĺęńĺĽ čěŕ âĺîěŕ âčńîę íčâî ěîđŕëíîă ŕóňîđčňĺňŕ. Ó ňîě ńěčńëó çŕčńňŕ ńó ěó íŕěĺśĺíŕ âĺëčęŕ äĺëŕ. Ěč íĺ ńŕěî äŕ çíŕěî çŕ šóáŕâ Ńđáŕ ďđĺěŕ Đóńčěŕ, íĺăî Ľĺ č îńĺžŕěî.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 08:38 
Početnik
Početnik

Kako skinuti predavanje

Da bi ga skinuli treba vam dobra i malo brza veza da vam ne bi pucala posto skidanje traje duze. Mada ako vam pukne pa se ponovo nakacite na net moguce je da ne morate sve ispocetka vec da nastvalja gde ste stali.

Kad kliknete na link za skidanje (koji su u drugom postu ove teme) idite na donju tabelu i dole desno kliknite na skidanje "free". Zatim na sledecoj stranici dodjite do sredine stranice gde pise link i videcete kako se odbrojavaju sekunde (10-tak) dok skidanje ne bude spremno. Kada se odbrojavanje zavrsi i bude na 0.0 onda dole upisite kod od 4 znakova i kliknite desno na "download".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]