banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 13:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: EKSTREMIZAM U SUDANU
PostPoslato: 30 Nov 2007, 21:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nije dobro kad bilo koja religija podlegne ekstremnim shvatanjima. Prije nekoliko vijekova to je bio slucaj sa hriscanstvom. Danas je to islam. Pogledajte sta hoce da urade Sudanci jednoj Britanki samo zbog toga sto je medvjedica nazvala imenom Muhamed i to sasvim nenamjerno, ni nemisleci na proroka muhameda nego je samo upotrijebila to ime posto je to ime najcesce u tim zemljama.
Bili smo svjedoci divljanja islamskih ekstremista zbog par karikatura napravljenih od danskog karikaturiste. A oni odu u ameriku i ubiju 3000 ljudi i nista. A neko nazove obicnog plisanog medvjedica muhamed i to i ne misle na toga muhameda a oni odmah podivljaju.
Ne znam da li je tu greska u religiji ili u shvatanju te religije ali u necemu svakako postoji greska.

http://www.mirror.co.uk/news/topstories ... -20182728/

Josh:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/7121025.stm

Ili pak:

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/ne ... 527471.ece

Or:

http://www.dailymail.co.uk/pages/live/a ... =1811&ct=5

Stvarno sa ovom religijom nesto nije u redu ili je vecina pogresno shvata.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2007, 21:36 
Nije to ekstremizam, to je postovanje ZAKONA...

Ako postoji zakon, moras ga se pridrzavati ma kakvi tvoji licni interesi bili, tako je svugdje...

A sad... druga je stvar da li taj zakon ima smisla ili ne...

za njih mozda ima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2007, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ona i nije prekrsila zakon. Samo je nazvala medvjedica tim imenom. Nije mislila na proroka Muhameda. Jednostavno je samo koristila to ime posto je to najcesce ime u tim krajevima. Znaci nije prekrsila zakon. A cak i da jeste priznaj da je glupo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2007, 22:33 
Da glupo je, nisam ni mislio da nije, samo postoji zakon koji to zabranjuje..

bas sam citao jedan clanak o tome, radi se o zakonu kojim se zabranjuje skrnavljenje lika i imena profeta..

Mislim da su Arapi pretjerali u toj zajebanciji sa likom muhameda... npr. kod ove frke sto je bila sa danskom i njihovom publikacijom slika sve je preraslo u politicku kampanju. inace lik muhameda je dozvoljen da se portretira kod shita, ali ne kod sunita... tako da postoji razlicit pogled na to i kod samih muslimana, dok bi ga ovi nasi najradije na flasi od loze ili sljive nacrtali... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2007, 03:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Што. шта фали лози? :D

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2007, 08:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
vim je napisao:
Nije dobro kad bilo koja religija podlegne ekstremnim shvatanjima. Prije nekoliko vijekova to je bio slucaj sa hriscanstvom. Danas je to islam. Pogledajte sta hoce da urade Sudanci jednoj Britanki samo zbog toga sto je medvjedica nazvala imenom Muhamed i to sasvim nenamjerno, ni nemisleci na proroka muhameda nego je samo upotrijebila to ime posto je to ime najcesce u tim zemljama.
Bili smo svjedoci divljanja islamskih ekstremista zbog par karikatura napravljenih od danskog karikaturiste. A oni odu u ameriku i ubiju 3000 ljudi i nista. A neko nazove obicnog plisanog medvjedica muhamed i to i ne misle na toga muhameda a oni odmah podivljaju.
Ne znam da li je tu greska u religiji ili u shvatanju te religije ali u necemu svakako postoji greska.

Jesi li ti sav? Kako nije niko platio za tih 3000? Vojska je u Afganistanu. Vojska je i u Iraku a zrtve su X-puta vece i na jednoj i na drugoj strani s tim sto su Afganci i Iracani vecinom neduzni. Ameri su im dosli tamo sa batinom.

Skroz je blesavo i jesu pretjerali kad zele da lincuju zenu. Sad ako je zakon takav onda je i ona trebala da uradi drugacije i da ga poznaje. Medjutim, ni tad ne vidim nikakvog povoda za demonstracije. Bilo bi joj dovoljno da se izvini ili ako vec treba da odlezi u cumezu par dana i je to to.. Da se mene pita, ja bi prihvatio iskreno izvinjenje.

Mislim da je poenta svog "divljanja" nerazumijevanje. Ruku na srce, znamo jedni o drugima vecinom po onome sto se prikazuje na televiziji a to je najcesce propaganda ili lose novinarstvo. Ako nema televizije onda ne znamo nista. Sad sta je gore: Znati pogresno ili ne znati uopste?

Mislim da kad se uracunaju i oni koji Islamu ne pripadaju onda je u globalu Islam kao religija danas pogresno shvacen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2007, 09:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Sudanci su divljaneri sami po sebi. I da nisu većinski muslimani, opet bi našli neki razlog za zadovoljenje svojih animalnih prohtjeva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2007, 20:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Islam i moderni svijet ne mogu zajedno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2007, 00:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Blizzard je napisao:
Sudanci su divljaneri sami po sebi. I da nisu većinski muslimani, opet bi našli neki razlog za zadovoljenje svojih animalnih prohtjeva.

Naravno, samo sto je potrebno imati vise od 2 ( slovima dvije ) interneuronske konekcije da se to zakljuci, sto je preambiciozno za neke. Oni momentalno naprave projekat negativne generalizacije po formuli - ako je A pogrijesio, grjesni svi od A do Z. Zjev.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 00:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

'Teddy bear' teacher leaves Sudan after pardon
She says she has 'great respect' for Islam, did not intend to offend anyone

KHARTOUM, Sudan - A British teacher jailed after she allowed her students to name a teddy bear Muhammad, was released Monday and then boarded a flight back to Britain hours after Sudan's president pardoned her, a British Embassy spokesman said.

The teacher, Gillian Gibbons, said she did not intend to offend anyone and had great respect for Islam.

...

Not now, John! je napisao:

vim je napisao:

E da su jos neki Bosanci u periodu 1992 - end1995 imali srecu koju je imala Gillian Gibbons, mozda bi vasa arogancija imala neki kredibilitet.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
E da su jos neki Bosanci u periodu 1992 - end1995 imali srecu koju je imala Gillian Gibbons, mozda bi vasa arogancija imala neki kredibilitet.

Ovdje se i ne misli na bosanske muslimane koji su uglavnom umjereni jer u bosni i nema ovakvih stvari, nego se misli na ekstremne muslimane iz arapskih zemalja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 12:16 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
vim jesi li sigiran da su 3000 ljudi 9/11 ubijeni od strane islama. :lol: bila tema o tome pa ne vrijed ponovo ovdje raspravljati. malo googlaj povodom toga.

drugo, nema veze da li je dala medvjedicu ime muhamed ili se kasnije pravdala sa tim "pa to je uobicajeno ime, ja nisam misliila na poslanika Muhameda".

ako ikad odes na zapad i napravis neki belaj pa te malo ganjaju po sudovima prva stvar koju ce te sudija pitati da li si procitao zakon. boli njeka dordje sto ti ne planiras ostati dugo. on ce ti odgovoriti, demokratska zemlja i ona ti daje pravo da se raspitas o svojim pravima prilikom ulaska u tu zemlju. pogotovo su ponosni, patriote kad pricaju o svojoj zemlji i sta mozes sta ne mozes. eh tako je isto i dole. sudanci imaju svoja pravila, svoj zakon (koji glupi zapad nikad nece da shvati da mora postovati i kao sto je neko vec spomenuo za sudance ima smisla jer je rijec o njihovoj zemlji. to sto za zapad nema ko ih shisha. vjerujem da neki zapadni zakoni nemaju smisla za islam) i ona kao uciteljica je trebala da se raspita sta moze da prica, a sta ne moze da prica. sama je kriva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 15:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

То су исте оне приче као да ли су американци икад слетјели на мјесец кад причаш већ о Њујорку. Неки ће рећи да нису. Неки ће рећи да земља није округла. Тосу ти исти што причају да су американци сами то направили. Што се тиче Суданских закона видимо какви су им закони у Дарфуру, остале арапске земље да и не помињем и не могу се ни поредити са законима западне цивилизације. Могу се поредити са законима у Европи у средњем вијеку, кад су људи у Европи били људождери и религијски фанатици као они сад.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:

Ovdje se i ne misli na bosanske muslimane koji su uglavnom umjereni jer u bosni i nema ovakvih stvari, nego se misli na ekstremne muslimane iz arapskih zemalja.

Tvoj odgovor je klasicna zamjena teza. Rasclanicu ti, nema problema. Nisam govorila o umjerenosti bosanskih muslimana, od kojih znacajna vecina jeste umjerena u gledistima Bogu hvala. Govorila sam o tome na koji nacin se tvoj narod ponio prema bosanskim civilima, zenama i djeci u toku ratnog okrsaja, da bih ti ukazala na to da nemas osnova da pricas o drugima s pozicije "Pravovjernosti". Takve manifestacije ponasanja u stilu Srednjeg vijeka, nisu vidjene u savremeno doba, izuzev u Rwandi u istom periodu.

Pogledaj dom svoj Andjele/Djavole, prije nego sto pocnes rezervisati mjesto u Paklu za one "druge".

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 23:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
vim je napisao:

Tvoj odgovor je klasicna zamjena teza. Rasclanicu ti, nema problema. Nisam govorila o umjerenosti bosanskih muslimana, od kojih znacajna vecina jeste umjerena u gledistima Bogu hvala. Govorila sam o tome na koji nacin se tvoj narod ponio prema bosanskim civilima, zenama i djeci u toku ratnog okrsaja, da bih ti ukazala na to da nemas osnova da pricas o drugima s pozicije "Pravovjernosti".

Pogledaj dom svoj Andjele/Djavole, prije nego sto pocnes rezervisati mjesto u Paklu za one "druge".

Nemam namjeru izigravati društvenog pravobrainoca, mislim zaboli me za naciju i nacije, ali mislim, Ružo, da se nisi dobro izrazila. U pitanju nije čitav narod, nego određeni pripadnici tog istog naroda. Nemoj generalizovati jer ni ti ne voliš to (A-Z)
Ok. U pitanju je samoodbrana, pa su sva sredstva dozvoljena :lol:

Dalje, samo generalizovanje i stavljanje ljudi, u ovom slučaju muslimana u BiH pod nazivnik "umjereni" je apsurdno. Umjereni musliman bi se moglo protumačiti kao osrednji musliman.
A onda bi se moglo protumačiti da su samo radikalni ekstremisti pravi muslimani što dalje implicira da je Islam bolesna religija.
No naravno to nije tačno.
Tačno je da onaj ko tako razmišlja ima problem sa nacionalističkim predrasudama i želeći da je to tako, projicira svoju "dark side of the moon"
Malo prejako a? Ako gledaš iz drugog ugla ima potpunu logičnu liniju.

Možda je Islam zreo za reformaciju, ali ko bi to mogao učiniti i ne osjetiti gnjev radikalnih fundamentalista?
Možda je sve samo stvar tumačenja, kao i sa svim svetim spisima.

Da se razumijemo, u zapadnom svijetu nema mjesta za Boga.
Na zapadu je vjera samo "ateizam zaogrnut tradicijom"
Nije čudo što se G.G. začudila kad su se ovi pobunili, kad ona od svog Boga može praviti i gumene bombone ako hoće i niko joj ne zamjera, barem ne toliko da bi se počešala zbog toga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 23:47 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
vim je napisao:
То су исте оне приче као да ли су американци икад слетјели на мјесец кад причаш већ о Њујорку. Неки ће рећи да нису. Неки ће рећи да земља није округла. Тосу ти исти што причају да су американци сами то направили. Што се тиче Суданских закона видимо какви су им закони у Дарфуру, остале арапске земље да и не помињем и не могу се ни поредити са законима западне цивилизације. Могу се поредити са законима у Европи у средњем вијеку, кад су људи у Европи били људождери и религијски фанатици као они сад.

nisu price, ili ti ne vjerujes u to vezano za 9/11. al ajde nema veze.

glupe zakone mozes pronaci i na zapadu. ponekad se pitam koji kreteni ih izmisljaju.

i kao sto rekoh zapadnom covjeku ili bijelcu ili hriscaninu ce njegovi zakoni biti blago, al isto tako je i drugoj osobi njegov zakon blago. tako da i ne vrijedi pricati o ukusima. ruza ti je odgovorila "pogledaj prvo svoj dom i bacaj kamenje na tudji, dok svoj ne ocistis."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 08:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Nemam namjeru izigravati društvenog pravobrainoca, mislim zaboli me za naciju i nacije,

Da, da, to si potvrdio u nastavku posta. :roll:

Citiraj:
U pitanju nije čitav narod, nego određeni pripadnici tog istog naroda. Nemoj generalizovati jer ni ti ne voliš to (A-Z)
Ok.

U pitanju su odredjeni pripadnici naroda, dok se ostatak naroda ponasao u stilu "hear no evil, see no evil, speak no evil". Do danasnjeg dana. Toliko o ekstremizmu u religijama.

Citiraj:
U pitanju je samoodbrana, pa su sva sredstva dozvoljena :lol:

Ha.

Ha.

Citiraj:
Dalje, samo generalizovanje i stavljanje ljudi, u ovom slučaju muslimana u BiH pod nazivnik "umjereni" je apsurdno. Umjereni musliman bi se moglo protumačiti kao osrednji musliman.
A onda bi se moglo protumačiti da su samo radikalni ekstremisti pravi muslimani što dalje implicira da je Islam bolesna religija.

Ovdje vec izvlacis zakljucke na sasvim pogresan nacin. Pripadnici bilo koje religije mogu biti ekstremni u shvatanjima po inerciji, ali umjerenost je uvijek rezultat izbora. Niko nije umjeren po inerciji.

Citiraj:
Možda je Islam zreo za reformaciju, ali ko bi to mogao učiniti i ne osjetiti gnjev radikalnih fundamentalista?

Mozda su pravoslavlje i katolicizam zreli za reformaciju.

Citiraj:

Vjera u Boga je individualna stvar svakog pojedinca, upravo tako je na Zapadu. Grupne manifestacije "vjerovanja" gotovo uvijek i svugdje imaju primjese fanatizma, i samim tim su negativna pojava koja nije dobra ni po te iste ljude, niti po njihovu okolinu.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 09:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
dzabaleban je napisao:
Nemam namjeru izigravati društvenog pravobrainoca, mislim zaboli me za naciju i nacije,

Da, da, to si potvrdio u nastavku posta. :roll:

Citiraj:
U pitanju nije čitav narod, nego određeni pripadnici tog istog naroda. Nemoj generalizovati jer ni ti ne voliš to (A-Z)
Ok.

U pitanju su odredjeni pripadnici naroda, dok se ostatak naroda ponasao u stilu "hear no evil, see no evil, speak no evil". Do danasnjeg dana. Toliko o ekstremizmu u religijama.

Citiraj:
U pitanju je samoodbrana, pa su sva sredstva dozvoljena :lol:

Ha.

Ha.

Citiraj:

Ovdje vec izvlacis zakljucke na sasvim pogresan nacin. Pripadnici bilo koje religije mogu biti ekstremni u shvatanjima po inerciji, ali umjerenost je uvijek rezultat izbora. Niko nije umjeren po inerciji.

Citiraj:

Mozda su pravoslavlje i katolicizam zreli za reformaciju.

Citiraj:

Vjera u Boga je individualna stvar svakog pojedinca, upravo tako je na Zapadu. Grupne manifestacije "vjerovanja" gotovo uvijek i svugdje imaju primjese fanatizma, i samim tim su negativna pojava koja nije dobra ni po te iste ljude, niti po njihovu okolinu.

Don't Let Me Be Misunderstood
~ Joe Cocker

Baby, do you understand me now,
Sometimes I feel a little mad.
But, don't you know that no one alive
Can always be an angel.
When things go wrong I feel real bad.

I'm just a soul whose intentions are good,
Oh lord, please don't let me be misunderstood.

Baby, sometimes I'm so carefree,
With a joy that's hard to hide.
And sometimes it seems that,
All I have to do is worry
And then you're bound
To see my other side.

I'm just a soul whose intentions are good,
Oh lord, please don't let me be misunderstood.

Life has its problems,
And I get my share,
And that's one thing I never mean to do,

Oh, oh, oh, baby - don't you know I'm human.
I have thoughts like any other one.
Sometimes I find myself, lord, regretting,
Some foolish thing - some little simple thing I've done.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:

Tvoj odgovor je klasicna zamjena teza. Rasclanicu ti, nema problema. Nisam govorila o umjerenosti bosanskih muslimana, od kojih znacajna vecina jeste umjerena u gledistima Bogu hvala. Govorila sam o tome na koji nacin se tvoj narod ponio prema bosanskim civilima, zenama i djeci u toku ratnog okrsaja, da bih ti ukazala na to da nemas osnova da pricas o drugima s pozicije "Pravovjernosti". Takve manifestacije ponasanja u stilu Srednjeg vijeka, nisu vidjene u savremeno doba, izuzev u Rwandi u istom periodu.

Kao sto znas sve civilizovane zemlje su osudile ono sto se dogadjalo u bosni, posebno srebrenici. S drugog gledista, bilo je zlocina i sa strane muslimana koji su doveli ekstreme iz arapskih zemalja. Ali ja ipak ne govorim nista za cijeli narod ni jedan. Ja ne govorim ni za narod u sudanu nego za vlast i zakone koji tamo vladaju. Isto to govorim i za karadzica koji jeste ratni zlocinac. Ali ne mozes zbog njega i zakona koje je tada uveo osudjivati sve, ali treba jasno reci da dok je on (karadzic) bio na vlasti takodje vladao ljudozderski zakon. Tako da je to u sustini isto bilo sa cije strane da je. Najgore je sto svi brane svoju religiju cak i ako nije u pravu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 13:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Sudan..., mnogo sam i tu saznala o zivotu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]