banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 14:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 13:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Kakva je razlika između AM2 i AM2+, osim ddr3? Imam AM2 ploču i 3800+ (single-core) pa me interesuje kakav procesor bi bio optimalan za nadogradnju u nekom skorijem vremenu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nije razlika u DDR3 jer ga ni AM2+ ne podržava, to će ići tek sa AM3.

Razlika između AM2 i AM2+ je u tome što AM2+ podržava HyperTransport 3.0 (radi na 2 GHz) dok AM2 radi sa HyperTransport 2.0 (radi na 1 GHz), i što ima odovojeno napajanje za jezgra procesora sa jedne strane i integrisani memorijski kontroler sa druge strane, pa je kao nešto veća ušteda potrošnje.

Inače trebalo bi da svaki AM2 procesor može da se stavi an AM2+ ploču i obrnuto, samo što AM2 procesor tada neće imati ove prednosti koje nudi AM2+.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2007, 20:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel zvanično predstavio 45-nanometarske procesore
Intel je zvanično predstavio prvi talas 45-nanometarskih procesora. Za izradu novih procesora su korišćene High-K metalni gejtovi na bazi Hafnijuma i 45-nanometarska tehnologija. Predstavljeno je 15 novih serverskih procesora i jedan Extreme Edition desktop procesor, koji je pozicioniran kao vrh ponude u tom segmentu. Novi procesori donose poboljšanja u odnosu na prethodnu iteraciju Core 2 Duo arhitekture, pa se ne svodi sve na novi proizvodni proces. U novitete spadaju unapređenja tehnologija kao što su Intel Virtualization Technology, Fast Division of Numbers i Unique Super Shuffle Engine. Predstavljen je četvorojezgarni Core 2 Extreme QX9650, 12 četvorojezgarnih i tri dvojezgarna Xeon procesora sa klokovima od 2 GHz do 3.40 GHz i 12 MB L2 keš memorije.
Cene novih procesora se kreću od 177 do 1279 dolara. QX9650 model košta 999 dolara. Pristupačniji procesori namenjeni desktop tržištu će stići tokom prvog kvartala sledeće godine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2007, 21:36 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Da. Nazalost sada su tek serverski procesori. Pocetkom 2008 bi trebali novi Desktop. Ja do tada moram novu plocu da zbavim :)

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 00:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Socket AM3 već sljedeće godine
AMD planira u idućoj godini službeno predstavljanje novog utora za procesore pod oznakom AM3.

Prema dosadašnjim informacijama, AM3 procesori bi trebali biti kompatibilni s postojećim čipsetima i AM2+ pločama, ali stariji AM2 procesori neće raditi na AM3 pločama.

Najveću novinu koju novi utor treba donijeti je podrška za DDR3 memoriju (AMD memorijski kontroler ugrađuje na procesore) koja s procesorom komunicira putem 128-bitne HyperTransport sabirnice.

Trenutni referentni dizajn ploča se temelji na RS780 northbridgeu i SB700 southbridgeu te donosi 12 USB 2.0 priključaka, 6 SATA II priključaka i integrirani AZALIA HD audio. Čipset RS780 AM3 bi trebao dolaziti i s integriranom grafičkom jezgrom i podrškom za VGA, HDMI, kompozitne i S-video izlaze.

Kako AMD nije službeno potvrdio podršku za DDR3 na procesorima Phenom i Barcelona, očekuje se kako će to biti slučaj tek na sljedećoj generaciji 45-nanometraskih čipova rađenih pod kodnim nazivom Bulldozer.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2007, 18:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD lansirao četvorojezgarne Phenom procesore
AMD je lansirao četvorojezgarne Phenom procesore. Paralelno je predstavljena i kompletna platforma, kodne oznake "Spider." Spider PC platforma kombinuje četvorojezgarne Phenom procesore kompanije AMD, ATI Radeon HD 3800 grafičke karte i AMD čipsetove serije 7 sa podrškom za CrossFireX, zajedno sa AMD OverDrive softverom koji omogućava nešto što AMD naziva "Ultimativnim vizualnim iskustvom". "Ultimate visual Experience" je istovremeno trejdmarkovana fraza, pa možemo očekivati da ćemo je se naslušati u predstojećem periodu. Predstavljena su dva procesora - Phenom 9500 na 2.2 GHz ($251) i Phenom 9600 na 2.3 GHz ($283).

Intel sprema Core 2 Duo E5000 seriju
Sajt Digitimes prenosi da Intel planira da zameni Core 2 Duo E4000 seriju novim Core 2 Duo E5000 procesorima. Ovi 45-nanometarski procesori će se pojaviti tokom aprila. Cene će iznositi oko 133 dolara u proseku, baš kao što je i sada to slučaj. Biće bazirani na Wolfdale konceptu sa 3 MB L2 keš memorije i FSB-om od 1066 MHz. Detaljnije informacije o pojedinim modelima nisu navedene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 10:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel sprema još jedan dvojezgarni 45-nm CPU
Intel planira da predstavi četiri dvojezgarna 45-nanometarska procesora za desktop tržište početkom sledeće godine. Novi procesori će doći u vidu E8500, E8400, E8300 i E8200 modela. No, nove informacije navode da će Intel dodati još jedan dvojezgarni procesor u ponudu - E8190. Ovaj CPU će biti predstavljen tokom prvog kvartala sledeće godine zajedno sa ostatkom generacije. Imaće radni takt od 2.66 GHz i 6 MB L2 keš memorije. Radiće na 1333 MHz FSB-u i koštaće 163 dolara. Od E8200 serije, gotovo identičnih karakteristika, će ga razlikovati nedostatak podrške za Trust Execution tehnologiju i virtualizaciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2007, 00:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD u problemima, odlaže pojavljivanje brzih Phenom procesora!?
AMD će najverovatnije odložiti lansiranje Phenom procesora sa radnim taktom od 2.4 GHz. Problemi sa kojima se suočava AMD potiču od 65-nanometarskog proizvodnog procesa, koji će uzrokovati kašnjenje novih procesora. Izvori iz krugova proizvođača matičnih ploča navode da će se Phenom 9700 modeli pojaviti tek sledeće godine, umesto sredinom decembra, kako je to bilo najavljivano. Pored toga, dodatna briga je izbila oko potrošnje, pošto će izgleda novi Phenom 9700 procesori imati potrošnju od 125 W, dok bi 9900 modeli na 2.6 GHz trebali imati potrošnju od čak 140 W. U svetlu ovih saznanja, proizvođači matičnih ploča su izrazili zabrinutost i zapitali se koliko je realan prelazak na 45-nm proizvodnju tokom 2008. godine, kao i kakva je budućnost Socket AM3 procesora, uključujući modele kodnih oznaka Deneb FX, Deneb, Propus, Regor i Sargas. Navodi se da se očekuje da će svi procesori biti odloženi. AMD odgovara da su Phenom 9000 procesori dizajnirani za 65-nm proizvodnju i da se strategija kompanije sastoji od želje da se prava tehnologija donese na prava tržišta u pravom trenutku da bi odgovorila na potrebe korisnika...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2007, 16:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Hoce li skontati da im je Phenom totalni promasaj i ubrzano preci na 45nm? Mislim da nece :-?

?>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2007, 10:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Novi Phenomi ne pre sledeće godine, verzije sa otključanim množiocima u planu
Nakon lansiranja dva procesora, AMD planira da u što kraćem vremenskom periodu predstavi nove modele. AMD će u prvom kvartalu sledeće godine predstaviti nove četvorojezgarne procesore na 2.4 GHz (9700) i 2.6 GHz (9900), kao i jedan Black Edition procesor. Cena Phenom 9700 procesora će iznositi oko 300 dolara, dok će 9900 koštati oko 350 dolara. Očekuje se da će biti predstavljeni i procesori sa otključanim množiocima, koji će koštati nešto više od "regularnih" modela.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2007, 11:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kraj za Quad FX
AMD je objavio da su zaustavili daljnji razvoj i ulaganja u svoju dvoprocesorsku platformu Quad FX te da će planirane novce radije uložiti u daljni napredak Phenoma. Po njihovim riječima, ova platforma se nije pokazala upješnom te se daljnje ulaganje u njen razvoj ne isplati.
Unatoč ovoj odluci, AMD će i dalje pružati tehničku podršku trenutnim vlasnicima, kao i ograničene mogućnosti za hardversku nadogradnju (koje vjerojatno neće uključivati procesore Phenom).

AMD Phenom sa tri jezgra
Prvi AMD procesor sa tri jezgra, koji će u prodaju ići kao deo Phenom linije ovog proizvođača će stići u febraru 2008. Na tržištu će biti dostupna dva modela u okviru Phenom linije sa tri jezgra i to modeli 7600 i 7700. Ova dva modela će karakterisati radni takt od 2.3 i 2.5GHz respektivno i oba će trošiti manje od 89W energije. Dual core Phenom modeli će stići posle drugog kvartala sledeće godine i to kao modeli 6050 i 6250. Radni taktovi ova dva modela još nisu poznati. Međutim, popznato je da će sva četiri modela karakterisati HyperTransport 3 magistrala. AMD za početak sledeće godine najavljuje i pojavljivanje Sempron-a LE-1300 radnog takta 2.3GHz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 11:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

45-nanometarski Intel procesori 20. januara
Prema novim informacijama koje prenose veći IT sajtovi, Intel će 20. januara predstaviti dvojezgarne i četvorojezgarne 45-nanometarske procesore namenjene desktop tržištu. Najjeftiniji model će koštati oko 169 dolara, a očekuje se da će biti predstavljeno devet čipova. Tri četvorojezgarna modela će raditi na taktovima od 2.5 GHz, 2.66 GHz i 2.83 GHz, a četiri dvojezgarna procesora će raditi na taktovima od 2.66 GHz do 3.16 GHz. Planiraju se i još dva modela za koje se pretpostavlja da će predstavljati vrh ponude u dvojezgarnoj i četvorojezgarnoj klasi, ali informacije o njima nisu potvrđene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 13:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

I kako da im AMD konkurise phenomom?
Jesu ti ljudi glupi ili sta im je?!

?>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 14:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

r3d je napisao:
I kako da im AMD konkurise phenomom?

Cijenom. Jedino tako zasad.
Ne moraju oni biti glupi, jednostavno nemaju ništa bolje i šta se tu može, nije ni Intel mogao parirati AMD-u prije par godina pa je većina imala AMD procesore, a vidim da ih mnogi i sada kupuju jer su jeftini. Ionako se najviše novca vrti u srednjem segmentu a ne u najvišem.

AMD i Intel uvećali udele na tržištu
Konstantna konkurentnost proizvođača mikroprocesora AMD-a i Intel se stišava, obzirom da su u trećem kvartalu obe kompanije uspele da uvećaju svoj tržišni udeo na tržištu mikroprocesora, navodi se u očekivanjima koja je objavila kompanija iSupply. Konstantni zahtevi za računarima doveli su da Intel u trećem kvartalu zauzima 78.7% tržišta što je povećanje u odnosu na drugi kvartal kada je tržišni udeo ove kompanije iznosio 78.4% odnosno treći kvartal prošle godine kada je bio 78.1%. AMD je sa 13.9% tržišnog udela dosta ispod 16.8% koliko je imao u prošlom kvartalu, ali je zabeležio porast udela na tržištu u odnosu na drugi kvartal kada je on bio 13.3%.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 01:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD u ozbiljnijim problemima sa Opteron procesorima nego što se mislilo!?
AMD izgleda ima velikih problema sa Barcelona procesorima, odnosno Opteron procesorima poslednje generacije namenjenim serverskom i profesionalnom tržištu. Do skora se mislilo da problemi potiču samo od neuhodane proizvodnje i slabe dostupnosti, odnosno da će se vremenom problemi rešiti. Međutim, izgleda da procesori disipiraju primetno više toplote nego što je predviđeno. Dokument koji je objavljen prilikom predstavljanja procesora je deklarisao potrošnju na 120 W za Opteron SE, 95 W za Opteron i 68 W za Opteron HE. Međutim, poslednja verzija istog dokumenta tvrdi da ovi procesori troše 137 W (+14%), 115 W (+21%) i 79 W (+16%), respektivno. Interesantno je da ACP vrednost (Average CPU Power) nije promenjena. Pored toga, pojavljuju se navodni problemi u saradnji sa BIOS čipovima i greške u mikrokodovima. Sajt Techreport je objavio opširniji članak koji se bavi ovom problematikom. Kompletan članak ćete pronaći na ovoj stranici:
http://techreport.com/discussions.x/13721

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 11:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Vaderu samo jedno pitanje : odakle si izvadio podatke o trzisnim udjelima?
pitam posto znam da je AMD u trecem kvartalu pretrpio gubitak od nekih 700 mil. dolara

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 12:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

odavde http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-05#13155

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 14:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Trojezgarni Phenom procesori u februaru
Sajt Behardware prenosi nove informacije o trojezgarnim Phenom procesorima kompanije AMD. Oni će doći u vidu Phenom 8000 serije, a očekuje se da će prva dva modela biti predstavljena u februaru. To će biti Phenom 8600 (2.3 GHz) i 8700 (2.4 GHz) procesori. Oni će imati termalnu disipaciju od 95 W. Procesori ove generacije nose kodnu oznaku "Toliman", a u suštini se radi o "Agena" procesorima, kojima je jedno od četiri jezgra deaktivirano. Nakon kompletiranja tranzicije na 45-nanometarski proizvodni proces, očekuje se da će biti predstavljena nova varijanta trojezgarnih Phenom procesora, kodne oznake "Heka". Ovi procesori će podržavati DDR2 i DDR3 platforme.

Dvojezgarni Celeron procesori 20. januara
Intel će predstaviti svoje prve dvojezgarne Celeron procesore 20. januara. Tada će se pojaviti Celeron E1200 čip, sa radnim taktom od 1.6 GHz, FSB-om od 800 MHz i 512 KB deljene L2 keš memorije. Očekuje se da će cena novog procesora iznositi 54 dolara, a ovim potezom će Intel doći u situaciju da ima u ponudi najjeftniji dvojezgarni procesor, pošto najjeftiniji konkurent kompanije AMD koga ta firma i dalje isporučuje dolazi u vidu Athlon 64 X2 4000+ procesora. Novi Celeron procesori su u suštini slični Pentium E2140, s'tim što imaju duplo manje keš memorije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 20:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sta mislite hoce li biti tu otkljucavanja 4-og jezgra?

?>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 21:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Naravno da neće biti otključavanja, da je to jezgro ispravno misliš da bi ga AMD zaključavao? To je posljedica još neuhodanog proizvodnog procesa, to su zapravo defektni četverojezgarni procesori. Da će AMD namjerno zaključavati jedno ispravno jezgro da bi dobio prednost u nekoj do sada nepostojećoj kategoriji trojezgarnih procesora mi izgleda vrlo malo vjerovatno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]