banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 14:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 00:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Intel prodao tri miliona quad-core procesora
Na konferenciji za analitičare, Paul Otellini, CEO Intela, objavio je kako je firma zadovoljna sa prodajom quad-core procesora, nakon početnog slabog prijema kupaca. Drugim riječima, Paul hoće da kaže da je Intel počeo prodavati quad-core modele kada su značajno skresali cijene, jer kupci nisu kupovali preskupe procesore. Najjeftiniji Core 2 Quad Q6600 može se kupiti za 500 i kusur KMova, što je za animatore, 3D dizajnere i druge napredne korisnike zaista smiješna cijena. Paul je objavio kako je Intel samo u prošlom kvartalu prodao tri miliona ovih čipova, što samo pokazuje koliku prednost imaju nad AMD-om, koji svoj quad-core desktop procesor nije još ni predstavio. Zahvaljujući lijepljenju dva dual-core procesora na isto pakovanje, Intel je uspio bez dodatnog razvoja ponuditi tehnološki napredniji proizvod, što se odrazilo i na zaradu, koja je u prošlom kvartalu bila rekordna, sa jednako gigantskih 43% margine. Uprkos tome, najavili su da će u narednom periodu otpustiti još 2.000 ljudi, što će sa ovom godinom činiti 8.000 glava manje.
Situacija na kojoj bi im pozavidjele i mnoge tajvanske firme poznate po motu "Do more with less".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 12:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
osim u SK, citao sam i po nekim sajtovima vezano za ovaj q6600, kazu pravi budzetski quad core sa jakom dobrim performansama, jedino sto mu odredjeni zamjeraju sto radi na 1066MHz umjesto 1333MHz, koji je sad vec postao default

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 13:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Za nas ovdje sigurno nije budžetski procesor taj Quad, možda za neko vrijeme postane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 13:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

polako, dolaze bolji quad core, a i AMD će konačno izbaciti i svoje, pa se nadam da će i cijene biti pristojnije uz veću ponudu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 15:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Core 2 Extreme QX9775 za 1500 dolara
Intel već neko vreme pozicionira komercijalne proizvode namenjen desktop tržištu na takav način da procesor sa najboljim mogućim karakteristikama košta oko 1000 dolara, a ostali se granaju shodno tome. Ova mala tradicija će po svemu sudeći uskoro biti prekinuta, ako je verovati informaciji koju objavljuje VR-Zone. Naime, Intel će početkom sledeće godine lansirati nove procesore Core 2 Extreme familije, koji će se pridružiti QX9650 modelu, koji izlazi 11. novembra. Ti procesori će nositi oznake QX9750 i QX9775 i radiće na 3.2 GHz i imati po 12 MB L2 keš memorije. Njihova razlika će biti u FSB-u, pošto će QX9775 podržavati FSB od 1600 MHz, a QX9750 od 1333 MHz. Cena QX9750 procesora će iznositi 1399 dolara, a cena QX9775 procesora 1499 dolara. Prema poslednjim informacijama, novi procesori će biti deo Skulltrail platforme za entuzijaste. Kao njihovi termini dostupnosti se navode januar i prvi kvartal, respektivno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 12:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

fantomacan je napisao:
Za nas ovdje sigurno nije budžetski procesor taj Quad, možda za neko vrijeme postane.

heh sta je za nas ovdje budzetski procesor uopste? nesto do 50 km? :)
inace kad se pogleda cijena, on je negdje oko 235 eura, sto i nije mnogo za one koji se bave ozbiljnim poslovima
a mi smo sasvim druga prica :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 16:18 
Veteran
Veteran

Pa da, za nas bi budžetski procesor bio neki Celeron ili Sempron i to starije generacije što sad košta oko 50-70 KM. Kad se kaže budžetski quad on to jeste u nekim svjetskim okvirima, ali naši budžeti su drugačiji od onih nekog Amerikanca ili prosječnog Evropljanina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 11:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

sve to stoji iz perpsektive nas obicnih smrtnika
ali cak i na nasim prostorima je za studija i firme koje se bave obradom videa, animacijom i sl. je to budzetski procesor jer sta je za njih nekih 450 km za taj procesor :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 12:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel polako završava sa jednojezgarnom erom
Kompanija Intel planira da prekine proizvodnju jednojezgarnih procesora za desktop tržište u prvom kvartalu sledeće godine. Ovakav potez nije neočekivan i već duže vremena je najavljivan. Prvi dvojezgarni Celeron procesori će biti predstavljeni u prvom kvartalu sledeće godine i nosiće oznaku E1200. Posedovaće 512 KB keš memorije, FSB od 800 MHz, a radiće na brzini od 1.6 GHz. Ovi procesori će biti izrađivani u 65-nanometarskom proizvodnom procesu. Mnogim proizvođačima PC računara je skrenuta pažnja da bi trebali da rasterete zalihe i rasprodaju jednojezgarne procesore.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 13:25 
Veteran
Veteran

Dvojezgarni Celer? To će biti stvarno zanimljivo. Ako jedina razlika bude manji L2 keš, biće to solidni procesori za malo para.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 20:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Slika

Core 2 Extreme QX9650 - prvi testovi 45-nm procesora
Embargo je skinut i prve informacije o 45-nanometarskim procesorima kompanije Intel se pojavljuju na internetu, zajedno sa testovima. Kao po običaju, najbrže komponente privlače najviše pažnje, a u konkretnom slučaju radi se o Core 2 Extreme QX9650 procesoru, koji će koštati oko 1200 dolara. Procesor dolazi sa radnim taktom od 3 GHz, radi na FSB-u od 1333 MHz sa 9x množiocem i poseduje 12 MB L2 keš memorije. Prve impresije govore da su novi procesori dosta "hladniji", što se praktično moglo i očekivati. Kao posledica ovoga, omogućeno je dostizanje takta od 4.32 GHz već na prvim testovima. Temperature se kreću od 30 stepeni u idle režimu do 48 stepeni pod punim opterećenjem. Sami procesori će postati dostupni tokom novembra, zajedno sa ostalim 45-nanometarskim procesorima. Zajednički zaključak testova jeste da su novi procesori odlični i da predstavljaju uspešan evolutivni pomak postojeće arhitekture.

duplo je brži od Q6600 u nekim testovima, trenutno možda i najraširenijeg 4-jezgralnog :)

http://www.techamok.com/#3582

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2007, 18:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Можеш ли нам написати нешто више о Phenomu,
(и да ли ће читава серија бити Quad core)
у смислу кад ће се појавити на тржишту
и да ли ће тражити нови чипсет, односно socket?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2007, 20:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dobro me podsjeti, nisam postavio ovu vijest od juče

Cene četvorojezgarnih Phenom procesora
Ova strana sajta IT4profit je otkrila cene dolazećih Phenom procesora kompanije AMD. Naime, na toj stranici je objavljeno da će cene Phenom procesora oznaka 9500, 9600 i 9700, a koji će raditi na 2.2, 2.3 i 2.4 GHz, respektivno, iznositi između 250 i 290 dolara. Konkretno, Phenom 9500 će koštati 247 dolara, Phenom 9600 će koštati 278 dolara, dok će Phenom 9700 od budućih vlasnika zahtevati da izdvoje 288 dolara. Naravno, ovde se govori o četvorojezgarnim procesorima.

Phenom je oznaka za procesore sa novom AMD-ovom arhitekturom nazvanom K10. Dvojezgralni Phenom će se zvati Phenom X2 (codename Kuma), četverojezgralni Phenom će se zvati Phenom X4 (codename Agena) a najjača serija je Phenom FX (codename Agena FX), takođe četverojezgralni. Phenom procesori će ići na Socket AM2+ s izuzetkom ove najjače serije za koju će trebati Socket F+.
Inače AM2+ je prelazno rješenje čipseta između AM2 i AM3 koji bi trebao doći krajem sledeće godine a koji će raditi ili sa DDR2 ili sa DDR3 memorijom, zavisno od ploče (ne mogu obe memorije na istoj ploči). DDR3 memorija je brža i troši manje struje ali je zasad dosta skupa, vidjećemo kako će to izgledati sledeće godine.

A o pojavljivanju na tržištu

Ipak samo tri Phenom procesora na samom predstavljanju
AMD će 19. novembra predstaviti svega tri Phenom procesora. Kompanija je odlučila da smanji broj procesora koji će inicijalno biti predstavljen prilikom lansiranja nove tehnologije. Očekivalo se da će se pojaviti Phenom modeli oznaka 9500, 9600 i 9700 koji rade na 2.2 GHz, 2.4 GHz i 2.6 GHz, do čega nažalost neće doći. Uporedo sa ovom informacijom, pojavili su se (doduše, još uvek nezvanični) testovi u igri Crysis, najlepšoj i najzahtevnijoj igri ikada, koja žestoko opterećuje moderne mašine. Phenom nije uspeo da se proslavi u poređenju sa konkurencijom iz kompanije Intel, i to na identičnom radnom taktu. Iako su rezultati solidni sami po sebi, izgleda da AMD ne može da uhvati korak ni u takt-za-takt poređenju. Rezultate možete videti na priloženoj slici.

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2007, 23:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Zanimljivo...Teoretski bi trebao slabije raditi sa manjim FSB-om i vecim mnoziocem! Vjerovatno je kes u pitanju!

?>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 00:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Хвала Вадер на исцрпном извјештају :wink:

Колико сам схватио,
највећа предност им је управо у цијени?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 02:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pa ja bih volio da im prednost ne bude samo cijena već da budu konkurentni i performansama...ali nešto sumnjam u to, volio bih da me iznenade. Vidjećemo uskoro kad izađu testovi.

Što su konkurentniji to će biti veći rat cijenama, što je za nas dobro. Mada i ovako kako je AMD slabiji i uveliko kasni sa novom arhitekturom rezultat je da kupci danas mogu jeftino kupiti AMD-ove dvojezgralne procesore, jer je AMD morao obarati cijene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 10:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ipak samo dva Phenom procesora prilikom predstavljanja
Zajedno sa 790FX, 790X i 770 čipsetovima, kao i grafičkim kartama baziranim na RV670 čipovima (Radeon HD 3800 serija), AMD će predstaviti i četvorojezgarne Phenom procesore. Izvinjavamo se na informaciji da je broj procesora koji će biti predstavljeni prilikom samog lansiranja smanjen na tri - u stvarnosti, smanjen je na dva. Za utehu, AMD najavljuje da će sve preostale modele izbaciti do kraja godine, kao i da i dalje ima u planu da procesor sa radnim taktom od 2.6 GHz predstavi do kraja decembra. Prilikom lansiranja će se pojaviti samo Phenom 9500 i 9600, četvorojezgarni procesori sa disipacijom od 95 W i radnim taktovima od 2.2 i 2.3 GHz, respektivno. U decembru bi trebao da se pojavi i 9700 koji radi na 2.4 GHz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 14:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Kako je bilo lijepo kada su ratovali Athlon i P IV :D Ne znam sta se od tad desilo pa je AMD poceo zaostajati za intelom! Mozda da su pare kojima su kupili ATI ulozili u 45nm...

?>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 12:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Nadaj se.....nadam se i ja....al nesto mi se cini da intel polako dobija rat.....AMD-u bi najpametnije bilo da sve baci na 45nm jer je trenutno daleko iza intela sto se tice svega.....intel je polako poceo da im uzima polje na kome su bili najjaci (overclock)....sa serijom 21XX izbacili su procesore koji se mogu puno "nategnuti" sto je prije odlikovalo AMD Athlona.....

Tesko ce se AMD vratit....trpe ogromne gubitke i moraju spustati cijene, sto je momentalno za nas dobro, al na duzi period to znaci lagano gasenje firme ili prelazak na nesto drugo (ati grafika ili mozda chipset za maticne ploce) sto predstavlja povlacenje iz borbe procesorima a opet samim tim intel ce drzati monopol....i diktirati cijene...svidjale se one nama ili ne....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 13:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Sve ćemo vidjeti uskoro kad izađe Phenom, kad vidimo performanse i cijene, a negdje su cijene već izašle i dobre su, čitao sam komentare na stranim forumima i rekli su da su cijene ekstra niske, za njih.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]