Gazda je napisao:
Velika je razlika u mentalitetu izmedju ljudi sa balkana i zapadnih drzava. Odnos prema poslu, kuci, prijateljima, familiji, porodici i uopste prema zivotu je toliki da ako nemas cilj uopshte se ne isplati ici u inostranstvo jer je teshko sve to novo prihvatiti.
Poredjenja radi, uzmite ponashanje nashih konobara i konobara vani, policije, kancelarijskih radnika etc... Ko je na vecem nivou profesionalizma?
Ja imam osjecaj da se ljudi kod nas na poslu ponashaju u fazonu LA LA LA duva kroz u ushi. Cast izuzetcima ali kad pogledam premijera ne krivim nikog. Pritisak na pojedinca i na njegovu produktivnost na poslu za ono sto je placen je mnogo veci u inostranstvu nego u BL. Sad poredimo BL sa inostranstvom generalno ?!?!?! Ja ne razumijem zasto su Banjaluchani umislili sebi da zive u velegradu stalno se neka pricha vuche ja iz grada on seljak ja grad ovo ono. Banjaluku prepjeshachis za 40 minuta uzduz i poprijeko!!! U principu svi zive maximalno 20 minuta od posla pjeshke 10 minuta autom dok ljudi vani putiju i po 2 sata na posao mjenjajuci vid transporta cak i do 3 puta sve u istom gradu da bi na primjer radili 12 sati taj dan.
Neko je napisao u poredjenju sa bl ljudi vani dok poplacaju sve rachune, rente, taxe kredite svede se isto kao prosjechna porodica u BL...ha ha ha ha
Pa da jer u bl vecina kasni ili uopshte ne placa rachunime, rentu ne placaju jer josh uvijek kazem josh uvijek zive u ''stanovima u vlasnishtvu'', taxu 80% i ne placa a ovamo bi svi u evropu. E izvini u evropi se sve placa pa i ako jednog dana udjemo moracemo zivjeti po evropskim pravilima. A nismo usli bas zbog toga jer smo takvi kakvi smo.
Zamolio bih sve ljude koji su u inostranstvu i ne svidja im se da se odmah vrate i pruze shansu drugima, mozda pametnijima i hrabrijima. Nema sjediti na dvije stolice.
Ja lichno ne razmishljam o povratku osim ako ne budem prinudjen

iz jednog jedinog razloga jer nakon ovog vremena koje sam proveo u inostranstvu Banjaluka mi je chisto premalena.
Ovaj čovjek mi se oduvijek sviđao

Sve je tačno šta si napisao, slažem se u potpunosti.
Što se tiče ovog poređenja - dok platiš sve takse, svede se na isto... Ljudi moji... Ljudi... Ne svede se na isto. Ovdje ti je otvoreno 100 puta više mogućnosti za te pare.... Prvo:
studenti imaju milione poslića koje obavljaju na satnicu. Ljudi rade po 4 sata dnevno (što nije previše) i imaju sebi džeparac. Kod nas za 4 sata dnevno nema šanse da te iko uzme, jedino da lijepiš markice na konzerve. Al ni to ne podcjenjujem. Ko god hoće da radi - go on! Ovdje ljudi rade raznorazne posliće: javljaju se u mob. operaterima, dijele letke, novine, raznose pizze, rade na sajmovima.... I zarade sebi fino džeparac - il bar da plate stan.
Drugo: Wratch je rekao da je razlika u mentalitetu. Tačno. Ja sam bila svjedok jednom poštenom činu. Momak i ja na željezničkoj i nismo stigli kupiti kartu na makineti za karte. Ne znam da li znate na šta mislim, to su oni kao veliki "bankomati" gdje sebi možeš kupit fast ticket i platit karticom umjesto da čekaš u redu. I tu imaju dakle, svi vozovi sem onih kojih su već na peronu. I pošto smo mi kasnili, on je odlučio da otrči na peron i pita može li u vozu da kupi kartu. Inače ako te kontrolor uhvati bez karte, kupiš kartu i platiš još 50€ kazne. I on je rekao kontroloru ispred voza da nema kartu, da nije stigao na makineti, da je već nestalo tog voza, a ovaj mu je fino rekao: "Ti možeš ući u voz, al ja ću ti naplatit i kaznu i kartu. Ti izaberi." Još ga je prije pitao i ovaj nije htio napravit iznimku. Dobiješ i račun te kazne. A kod nas daš drotu 20 maraka i prošao si...
Što se tiče ovog da ljudi misle da su u velegradu, i tu si potpuno u pravu. Al ajd nek se djeca igraju... Mislim, lijepo je do posla stići za 20 minuta. Ili 10... Meni treba 20 do faxa, a živim praktički u centru.... Treba mi sat vremena da odem s jednog kraja centra na drugi. Al neka, ja sam sretna. Što je grad veći, to ima više da ti ponudi. U Bl mogu na prste da nabrojim gdje se može izaći i šta lijepo ima da se vidi.... Ističem na prste nabrojati jer ipak ima lijepih stvari, al ljudi, ne zanosite se... Bl bi bila lijep grad da smo znali očuvati stare građevine, a ne umjesto njih pravit neke nove zgrade vlade, benzinske pumpe, nebodere ecc. I ne govorite sad "grad čine ljudi" jer u Bl ima svega i svačega kao i svugdje u svijetu.... Kad prvi put dođeš u neki grad baš ćeš razmišljat: "ovdje su sigurno ljudi dobri, šteta što im je zemlja u k**cu"...
vim je napisao:
Overseas Students
Higher rate
for courses in Biology, Chemistry, Computer Science, Electronics, Physics and Psychology (except the MSc in Reading, Language and Cognition), and for MRes courses jointly taught by those departments:
Full-time £12,075
Lower rate (for most other courses)
Full-time £9,150
Evo izvora:
http://www.york.ac.uk/admin/gso/gsp/finance/fees.htmI to je samo skolarina bez hrane i stana koji kostaju isto toliko, znaci
£12,075 puta dva = 24150 funti = 68000KM samo za jednu godinu pa izracunajte koliko sati ima dan a koliko bi trebalo prati sudje samo za 1 godinu i da jos ucite i da jos idete na predavanja.
Baš je skupo.... Ovdje kod nas nije preskupo, a ja baš danas trebam slati za stipendiju da mi vrate pare od školarine. Neću primit nikakav džeparac kao što je uspjela aždajica, al bar da ne plaćam fax. Inače, ovdje fax košta od 1000 do 2000€ osim medicine i stomatologije koje su blizu 4000€ ako se dobro sjećam.
Stipendije koje nude su u iznosu od 4000€ godišnje koje pored vraćanja para s faxa možeš dobiti svake godine, odnosno svake god konkurišeš, al možeš je i dobit više puta. Ako ti se u međuvremenu promijeni finansijska situacija, to moraš da priložiš.