A što ljudi vole da se hvataju toga da je nešto kopija. Da li to znači da je odmah loše? Ne znači, naravno. Može biti kopija u smislu zvuka ili.... a da bude mnogo bolje od onoga što se "kopira". Samo zavisi od afiniteta slušalaca. Ne govorim sad o Radiohead, već uopšte.
To je kao kad neko kaže da je novi album PJ kopija one Joanne Newsom. Ma daaaj. Ne može biti kopija nikako. Može da zvuči slično, ali nema veze s vezom. PJ je specifična, možda je pokupila neke uticaje, ali je originalna. Da je kopija onda bih ja slušala Joannu Newsom, a ja ne mogu uopšte da je slušam...
Isto je i sa Radiohead. Ako mi se neki album sviđa, slušaću ga, ako mi se ne sviđa, neću ga slušati; a neću reći, aha, ovo je kopija ovoga ili onoga i zato neću slušati.... Svaki izvođač se izgrađuje slušanjem muzike, uticaji su neizbježni.
Za moju muziku je neki momak rekao da mu je isto kao Natali Dizdar. To mi je prenijela prijateljica. I ništa drugo valjda nije rekao. Nije rekao "sviđa mi se" ili "ne sviđa mi se", nego "podsjeća me na Natali Dizdar". I on je prema tome dao neku ocjenu. Bezveze, nikad nisam ni pomislila da pravim takve pjesme čak i ako podsjećaju na nju.
Nekog drugog podsejća na Air koje uopšte ne slušam, nekoga na Telepomusik, nekoga na nešto deseto. Onda su rekli za moj glas da ih podsjeća na glas cure iz Telepopmusik kad ih ja još nisam ni slušala... edit: isto mi se desilo da uradim neku pjesmu, a nakon nekog vremena čujem neku tuđu pjesmu koja ima neki sličan elemenat kao moja, a nikad je prije nisam čula. I onda bi neko mogao reći da sam kopirala... A, u suštini, malo je ljudi koji stvaraju nešto potpuno autentično. Eto, ja malo i o sebi