Mudri ljudi evo da probam da obljasnim u kakvoj su vezi STRAH - NE ZNANJE - BOG
Ovo je inace jedan moj razgovor sa jednim od "zagrizenih" vernika..
Ako kazemo da je razmisljanje kretanje.Onda mi ovde idemo pravolinijski.U jednoj dimenziji.Mislio sam mozda bi trebali da pocemo da se krecemo u jos nekom pravcu...Ja sam spreman za putovanje ...ali da li je jos neko ?Ako nije neka kaze zasto ?Kada dobije odgovor od SEBE ,ne od BOGA ne od BRATA ne od SESTRE kada dodbije odgovor od SEBE.Npr.Ne zelim da se upustam u diskusiju ZATO sto mislim da se ne uklapa u moja verovanja.E ta recenica taj odgovor je kljuc ulaska u novi svet.

Sledece pitanje koje postavis na svoj odgovor zove se filozofija.

Npr.Ne zelim da se upustam u diskusiju sa ovom nepoznatom osobom zato sto

Moguci odgovori )
(ODGOVARA STRAH - INSTIKT- EMOCIJE)
1.On zeli da me ubedi - dokaze da nisam u pravu.(strah)
2.On zeli da dovede moju citavu koncepciju zivota i verovanja u pitanje.(strah)
3.On zeli da svi mislimo kao on i da me tako uvedu u nekakvu sektu.(strah)
4.ITD
(ODGOVARA RAZUM - FILOZOFIJA )
1.On zeli da ja razmisljam.Zasto?On zeli da sebe preispitam i sumljam u sve?Zasto?Da li to moze da bude dobro ili lose po mene?Sta je lose a sta dobro?On ne zeli da se ja plasim.(Osecaj - Olaksanje)Zasto ?Zasto se ljudi plase ?Od cega se ludi plase ?Ko zeli da se mi plasimo ?Sta je pakao?Jel to strasno mesto?Da li se ja toga plasim?Zasto?Da li pakao postoji?(osecaj -Olaksanje)Ako postoji onda ga se plasim.Ako ne postoji onda nemam cega da se plasim.(Osecaj -olaksanje)Koji dokazi mi idu u korist toga da pakao postoji a koji da ne postoji?(Osecaj - olaksanje)On zeli da razmisljamo kao on a mozda i ne.Zasto ?Hajde da vidim kako on to razmislja i koja je krajnja poenta price?Koju poruku zeli da nam prenese.Zeli da razmisljam, da sumljam u sve?Da li je to dobro za mene ili lose?Definitivno ne moze da bude lose ako neko zeli da razmisljam )Znaci on ne zeli da mislimo kao on.On zeli da mi mislimo kao individue.On zeli da kaze da ne uzimamo stvari zdravo za gotovo bez drugog kljucnog pitanja,sumlje.....itd itd itd....
Zakljucak.Ramisljanje je nista drugo nego putovanje kroz pitanja i odgovore.Iza svakog novog pitanja stoji strah.Onog trenutka kada sam dodjes do ogvovora shvatas da nemas cega da se plasisi.razmisljaj,sumljaj u sve,kada mislis da imas odgovor postavi sebi podpitanje.....jer je to kljuc ka istini ,slobodi ,znanju....
Naravno uvek mozes i da predahnes ukljucis tv i posmatras kakve poruke zele drugi ljudi da ti prenesu....Ali oprezno, nema vece sekte od toga, jednog trenutka ce ti postati jasno i smesno da se iza svega krije jasna poruka a to je."Ne razmisljaj gledaj mene kako te ne svesno uvlacim u moj svet verovanja i ucenja...Za tebe postoji samo jedna istina a ona se zove NOVAC.Tvoj bog je novac.Zivi u skladu sa tim ,oblaci se u skladu sa tim,ponasaj se u skaldu sa tim i naravno itekako imas cega da se plasisis, podsecam PAKAO ,TER.O.RI.SAM, DROGA,MANIJACI,UBISTVA,PREVARE,PLJACKE...itd"A sta ti pruzam za utehu gde ces se sakriti,gde je tvoj dom u kome ces biti bezbedan od mene ,koji sam ti ja takodje dao.Razmisli.Za utehu sam ti dao boga ali onakvog kakvog sam ga ja zamislio i stovrio za tvoju laznu sigurnost.I nemoj da mislis da mozes tek tako i u svom skrovistu da budes bezbedan ,mozes ali samo ako se pridrzavas mojih pravila igre(zapovesti) itd.
Zakljucak.U ovoj prici kreces se kroz odgovre na pitanja koje nisi cak ni postavio:)Neko je to uradio umesto tebe:)Ceo tvoj zivot neko razmislja umesto tebe ,jednom kada zadobije tvoje poverenje drzi te u saci ,ti si tada za njega sirovina koju moze da obradjuje kako god pozeli.Moze da ti servira sta god mu padne napamet.Vanzemljci,Bogovi,neka cudna bica,i o ako ti zdrav razum govori da ti em sto nikada nisi video nijednog boga,vanzemaljca, ovo ili ono on to moze da ti servira kao istinu ko zna sta moze sutra da izmisli:).Ti si odavno hipnotisan.Onog trenutnka kada pocnes da preispitujes samog sebe,sumljas ,budis se,postajes slobodan i ne zavistan.Pocinjes da shvatas da si sam.Bojis se, a opet znas da si upravu da je velika gomila hipnotisana.Ovo sto ja tebi pricam hoces da pricas drugome tvom prijatelju.Ali on je duboko, duboko utonuo u san u mrezu verovanja zasnovanih na mitu na izmisljotinama cvrsto verujuci u ono sto je naucen a ne u ono do cega je sam dosao:) Ti mu pricas ali tvoje reci prolaze kroz njega.Govoriti kako si upao u neku sektu.Plasis ga.On se plasi da i samo proba da ti veruje (da preispita sam sebe ).

Itd itd...
Ali onda dolazi lepsi deo.Shvatas da nisi sam.Da je istina univerzalna.Da istina oslobadja polako pocinjes da shvatas recenice velikih mislilaca i i koju poruku su oni hteli da ti prenesu .Trazis ljude koji te razumeju.Koji nisu hipnotisani ili bar ne skroz.I pocinjes da ih pronalazis.Oni su sve vreme oko tebe.I od uvek ih je bilo.Pocinjes da se raspitujes sta je zapravo filozofija(koja nije sekta i nemas cega da se plasis i ne zeli ti nista lose) i pocinjes da se raspitujes ko su ljudi koji su se ovim pitanjima bavili pre tebe i do cega su oni dosli.U sta su oni verovali sta je zajednicko za sve njih.)Na zivot pocinjes da gledas sasvim drugacije i shvatas "da znas da nista ne znas":)Kao da si se ponovo radio
CARPE DIEM
Veliki pozdrav ,dobri ljudi...