banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 17:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2007, 17:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Intel i AMD opet ratuju cenama
Kada 22. aprila Intel zvanično objavi novo veliko spuštanje cena ono će se posebno osetiti kada su u pitanju četvorojezgarni procesori i verovatno će značiti puno za njihovo omasovljenje pošto će pojeftiniti za oko 40 procenata, ali i ubaciti Core 2 Duo rešenja u niže klase mainstream segmenta. AMD će se spremati za svoje prve četvorojezgarne procesore, koji se razvijaju pod kodnom oznakom Barcelona i koji bi trebali da se pojave sredinom ove godine. Intel planira da spusti cene Core 2 Duo E6300, E6400, E6420, E6000 i E6700 procesora, a redukcija će se kretati u granicama od 20 do 40 procenata. Takođe, Q6600 model će pojeftiniti za 40 procenata.

AMD sprema preliminarni odgovor na ovaj potez, pošto će 9. aprila ozvaničiti pojeftinjenje svojih Athlon 64+ proizvoda, kao i Sempron procesora i njihovih derivata u donjoj klasi. Prema prvim najavama, redukcije cena će dostići i do 50 procenata kada je AMD u pitanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 13:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Potvrđeni rezultati Penryn procesora
Nedavno je Intel objavio preliminarne podatke o brzinama Penryn procesora, a sada su rezultati verifikovani od strane nezavisnih izvora. Penryn procesori su testirani na pretprodukcijskog verziji BadAxe2 matične ploče, a isprobani su dvojezgarni Wolfdale čip sa 6MB keš memorije i četvorojezgarni Yorkfield sa 12 MB keš memorije. Oba procesora su radila na 3.33 GHz i 1333 MHz FSB-u. Radi komparacije, tu su rezultati koje ostvaruje Core 2 Extreme QX6800 na 2.93 GHz sa 1066 MHz FSB-om. Ostatak hardvera prilikom testiranja su činili GeForce 8800 GTX grafička karta, 2 GB DDR2-800 memorije sa 5-5-5-15 tajminzima, kao i 32-bitna verzija Windows Vista Ultimate operativnog sistema. Prednost četvorojezgarnog Penryna u odnosu na aktuelni top model iznosi od 7 procenata u 3D Marku do odličnih 53 procenta u Divx enkodingu. U ostalim testovima je evidentan boljitak od oko 18-25 procenata u korist Penryna.

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 13:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD obećava - Barcelona do 50% brža od konkurencije
Nakon brojnih problema kada je poslovanje u pitanju i saopštavanja da neto gubici za prvi ovogodišnji kvartal iznose 610 miliona dolara, AMD je izneo podatke koji govore o vedrijoj budućnosti kompanije, teksaški proizvođač procesora je izneo nove informacije u vezi sa dolazećim Barcelona procesorima. AMD je pre izvesnog vremena već govorio o performansama, projektujući da će Barcelona biti i do 40 procenata brža od konkurentskih procesora kompanije Intel. Sada je ta projekcija uvećana, navođenjem da će Barcelona imati i do 50 procenata bolje performanse od konkurencije u floating point aplikacijama, odnosno 20 procenata u integer aplikacijama nad, kako je formulisano "najbržim konkurentskim četvorojezgarnim procesorom iste klase na istoj frekvenciji". Za sada nije precizirano na kolikim će tačno taktovima raditi Barcelona procesori, a Intel je već počeo sa isporukama Xeona koji rade na 3 GHz...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 10:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel tvrdi da je godinu i po do dve u prednosti nad konkurencijom
Intelov CEO Pol Otelini je izjavio da njegova kompanija poseduje vođstvo u tehnologiji i premoć nad konkurencijom. Na konferenciji organizovanoj za deoničare i investitore on je pričao o tome gde vidi kompaniju kroz tri ili četiri godine. Ključ svega je u tehnološkoj nadmoći, smatra Otelini, i eksplicitno tvrdi da Intel ne namerava da vodeću palicu prepusti konkurenciji. On kaže da kompanija prednjači u odnosu na direktnu konkurenciju godinu i po do dve godine, zahvaljujući novim 45-nanometarskim procesorima. Otelini je indirektno najavio i nova otpuštanja, navodeći da Intel mora da vodi računa o balansu cene proizvodnje, troškova i kvaliteta proizvoda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2007, 09:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Phenom: novi AMD brand
AMD je napokon predstavio naziv za novu generaciju njihovih dual i quad core desktop procesora, te će se taj brand zvati Phenom. Iz kompanije tvrde da je osnova za novi naziv izvučena iz riječi "phenomenal" a ne iz riječi "phenomenon" kako su do sada smatrali oni koji su bili upoznati sa novim nazivom a nisu ga smjeli objaviti. Izlaskom nove linije, AMD planira izbaciti "64" iz naziva svih njihovih procesora. Phenom procesori će odmah biti ugrađeni u najbolje i mainstream računare te će "gurnuti" Athlon x2 u lower end mainstream. Athloni sa jednom jezgrom su sad već prošlost, Semproni sa jednom jezgrom će biti dostupni još neko vrijeme te će se natjecati sa Intelovim Celeronom. Novi Sempron procesori najavljeni za treći kvartal su 35 vatni 3800+, 3600+, 3500+ i 3400+, koji su svi bazirani na smanjenoj 65nm (Sparta) verziji 90nm "Manila" jezgre. Phenom procesori će doći u tri verzije, dual-core Phenom x2, predhodno nazvan "Kuma", zatim quad-core x4 te za odlikaše stiže i Phenom FX. Specifikacije nisu date, osim da je arhitektura bazirana na "Barcelona" quad-core server procesoru. Za sada nema informacija kada će Phenom biti dostupan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2007, 15:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD osvaja tržište
Prema rezultatima istraživanja tržišta kompanije iSuppli AMD-ova strategija osvajanja tržišta niskim cijenama izgleda da se isplatila. Naime, prema udjelu na tržištu mjerenom prema vrijednosti prodaje AMD je u drugom kvartalu povećao svoj udio za 2,5%, na ukupno 13,4%. Istovremeno je Intelov tržišni udio pao za 2%, na 78,8% cjelokupnog tržišta.

U iSuppliu ističu da je pritisak na cijene posebno izražen na tržištu procesora za prijenosnike i jeftina stolna računala. No borbom za dominaciju između AMD-a i Intela na donjem segmentu tržišta ustvari su najviše pogođeni preostali manji proizvođači, poput VIA-e i Transmete, čiji ukupni tržišni udio se nastavlja smanjivati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2007, 15:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Trojezgreni procesori iz AMD-a
Dva i četiri su nekako "informatički brojevi", tri to sigurno nije. Zato je AMD iznenadio sve najavivši procesore sa tri jezgra. Oni će najvjerovatnije činiti dio ponude modela baziranih na Barcelona jezgri. Barcelona su, kako znamo, nativni quad-core procesori, pa bi trojezgreni modeli mogli biti napravljeni od njih u slučaju kada je jedno jezgro neispravno. Zbog prirode arhitekture, sve se svodi na onemogućavanje jedne jezgre.

Drugi i vjerovatno izvjesniji razlog za ovakav nastup AMD-a je marketinške prirode. Naime, zbog načina na koji proizvode svoje procesore, Intel se mora dobro pomučiti da proizvede trojezgreni model, pa će AMD-ove "trijade" vršiti pritisak na određene Intelove modele – ili će ponuditi quad-core modele jeftinije ili će morati poraditi na tro-jezgrenom procesoru. Za sada AMD planira trojezgrene modele na desktop dijelu tržišta, dakle u obliku nekih Phenom X3 modela, a ako se pokažu uspješnim, onda bi se vjerovatno ponudili i među Opteronima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 09:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Informacije o Intel Nehalem procesorima
Sledeći veliki korak kada je Intel u pitanju biće Nehalem procesori. O njima je bilo dosta reči tokom Intel Developer Foruma, održanog u San Francisku. Intelov CEO Paul Otellini je pokazao vafer sa Nehalem čipovima, tvrdeći da svaki čip poseduje 731 milion tranzistora. Glavni čovek Nehalem projekta, Glen Hinton, je izjavio da će procesor biti izrađivan u 45-nm izradi, te da predstavlja ekstenziju pristupa koji je primenjen sa Penryn i Core 2 Duo procesorima - cilj je stvoriti univerzalan, robusni dizajn, a potom ga skalirati tako da bude prilagodljiv svim tržišnim segmentima, od mobilnih do serverskih aplikacija. Rat gigahercima je zvanično okončan - sada slede višejezgarni ratovi, te će Intel puno uložiti da omogući adekvatno skaliranje performansi višejezgarnih sistema. Hinton je naglasio da su veliki napori uloženi u poboljšanje single-thread performansi. Integrisani memorijski kontroler i novi QuickPath interfejs će doneti značajna poboljšanja, a tu je i oživljeni Hyper-Threading. Nehalem će omogućavati operativnom sistemu da dinamički gasi thread-ove. Nehalem je osmojezgarni procesor, a operativnom sistemu će biti omogućeno da po potrebi gasi neko od 16 logičkih jezgara, kako će se Nehalem "videti" zahvaljujući Hyper-Threading tehnologiji. Tako će Nehalem moći da dinamički prebacuje pojedine komponente u sleep ili neaktivno stanje, uključujući individualna jezgra, ili keš komponente. Paul Otellini je najavio da je kompanija proizvela funkcionalni primerak procesora pre tri nedelje. Tom prilikom je Otellini demonstrirao Windows XP koja je radila na Nehalem procesoru, a naveo je da se i Mac OS X može butovati bez problema. Ni Otellini ni Hinton nisu želeli da daju bliže informacije o tome kada bi se Nehalem procesori mogli očekivati na tržištu, ali sva predviđanja govore da će se ovi procesori pojaviti tokom leta sledeće godine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 12:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel ubrzava prema 32 nanometra

Na skupu Intel Developer Forum (IDF) u San Franciscu, Intelov CEO Paul Otellini predstavio je nove proizvode i tehnologije koje bi i u bližoj budućnosti trebale osigurati prednost kompanije nad konkurencijom.

Najviše zanimanja je privuklo predstavljanje prvih funkcionalnih primjeraka procesora proizvedenih u predstojećem, 32-nanometarskom, procesu. Naime, iako se tek sprema veliki prelazak na 45-nanometarski proizvodni proces, Otellini je najavio da bi masovna proizvodnja procesora u 32-nanometarskom procesu trebala započeti već počekom 2009. godine. Na IDF-u su prikazani 300-nanometarski wafferi proizvedeni u 32-nanometarskom procesu, a predstavljeni probni primjerci procesora sadržavaju više od 1,9 milijardi tranzistora.

Otellini je također naglasio prednosti dolazećih procesora razvijenih pod kodnim imenom Penryn proizvedenih u 45-nanometarskom procesu koji bi na tržište trebali stići u studenom. Ti bi procesori trebali osigurati još nižu potrošnju energije i oko 20% bolje performanse od trenutno aktualnih Intelovih procesora, a najavljeno je i da će do kraja ove godine predstaviti 15 novih procesora temeljenih na 45-nanometarskom procesu, te još 20 u prvom kvartalu sljedeće godine. Otellini je također naglasio da će dvojezgrena verzija procesora Penryn koja troši oko 25 wata energije biti dostupna za dolazeću mobilnu platformu Montevina, koja će sadržavati integriranu Intelovu podršku za bežično umrežavanje putem tehnologije WiMax.

Po prvi put je predstavljena i nova procesorska arhitektura razvijena pod kodnim imenom Nehalem, a Otellini je najavio da bi prvi procesori temeljeni na njoj na tržište trebali stići tokom druge polovice sljedeće godine. Ti bi procesori trebali osigurati daljnje povećanje performansi uz istovremeno smanjenje potrošnje energije, a bit će i prvi Intelovi procesori koji će uključivati arhitekturu QuickPath Interconnect. Ta arhitektura uključuje integrirani memorijski kontroler i unaprijeđene komunikacijske veze prema ostatku sustava što bi trebalo uvelike povećati cjelokupne performanse.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 10:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD potvrdio trojezgarne procesore
AMD je i zvanično dodao trojezgarne procesore u svoj roadmap, potvrdivši na taj način pisanje raznih medija o lansiranju trojezgarnih procesora. Radi se o dolazećim Phenom procesorima, a za druge procesore za sada ne postoji ovakva najava. Novi trojezgarni modeli će se pojaviti u prvom kvartalu 2008. godine, a njihova kodna oznaka će biti Toliman. Uprkos tradicionalnim "2^n razmišljanjima", tipičnim za IT industriju, zbog čega se očekivalo da će broj jezgara u budućnosti biti neki od stepena broja dva, AMD je rešio da izađe iz tradicionalnih okvira i izbaci procesore sa tri jezgra. Ipak, ovi procesori će u stvari biti četvorojezgarni procesori sa jednim isključenim jezgrom.

AMD procenjuje da bi mu ovaj potez dao više manevarskog prostora u srednjoj klasi, te da bi mu omogućio da stekne određenu prednost nad konkurencijom na tom polju. Dolazeći Phenom procesori će i dalje posedovati DDR2 kontroler, Hypertransport 3.0 interfejs, crossbar switch, system request interfejs i 2 MB deljene L3 keš memorije. Pošto će samo tri jezgra biti aktivna, to znači da će procesor posedovati 3 x 512 kB L2 keš memorije. U kompaniji AMD smatraju da će na ovaj način moći da zadovoljne potrebe šireg kruga kupaca, kao i da očekuju da će softver umeti da iskoristi prisustvo trećeg jezgra na adekvatan način, te da ne vide zašto do toga ne bi došlo. Naprotiv, u kompaniji navode kontraprimere u vidu SYSmark 2007 i 3DMark06 programa za testiranje, koji prema AMD navodima jasno ukazuju da postoji korist od trećeg jezgra.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 10:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

znači AMD će opet biti brži na istim radnim frekevencijama, Intelu će trebati veća frekvencija da bi konkurirao

Penryn na oko 4 GHz do kraja godine ako se ukaže potreba!?
Barcelona procesori su nešto brži od dolazećih 45-nm Harpertown procesora ako se gleda po sistemu "klok za klok", prema svim pouzdanijim preliminarnim rezultatima. Ipak, najviše što se očekuje od Barcelona procesora do kraja godine jesu isporuke primeraka sa radnim taktom do 2.2 GHz. Sa druge strane, Intelovi aduti će imati klok od 3.2 GHz i više, pa tako svaka pomisao na prednost Barcelona procesora biva ugušena u startu. Pored toga, sajt The Inquirer prenosi da bi Intel mogao da krene u dostizanje radnog takta od 4 GHz sa Penryn generacijom u veoma bliskoj budućnosti - odnosno, do kraja godine. 45-nm proizvodni proces bi ovo omogućio, i to sa vazdušnim hlađenjem. Skoro je sigurno da će serverski procesori dostići oko 3.6 GHz. A Nehalem se tek očekuje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2007, 09:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
heh ne znam samo odakle si izvadio zakljucak da ce AMD (opet ?) biti brzi od Intela na istim frekvencijama :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2007, 10:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

prethodna vijest

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2007, 09:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Poznate cene Penryn procesora za desktop tržište
Sajt VR-Zone je objavio cene novih Penryn procesora kompanije Intel namenjenih desktop tržištu. Tokom tekuće godine će se pojaviti samo jedan model, QX9650, koji će koštati 999 dolara i koji će predstavljati vrh ponude. Procesor će biti lansiran u novembru, zajedno sa modelima namenjenim serverskom tržištu. Već tokom januara se očekuje dolazak novih dvojezgarnih i četvorojezgarnih desktop modela, na radnim taktovima od 2.5 do 3.16 GHz. Njihove cene će iznositi od 163 do 530 dolara. Kompletan spisak modela i njihove cene možete videti u priloženoj tabeli:

Slika

Ovaj najjači je puno skup ($1000), a ima i 130 W naspram ovog od 2.83 GHz sa 95 W. Od Quad Core best buy je izgleda ovaj na 2.66 GHz jer je preko $200 jeftiniji od ovoga na 2.83 GHz a ima 12 MB cache kao i on, ovaj na 3 GHz je brutalno skup i ima veliku disipaciju. Dual Core su dosta jeftiniji i imaju veće radne frekvencije. Biće zanimljivo vidjeti testove i stvarne odnose cijane - performanse. Ali samo najjači izlazi ove godine, ostali tek sledeće. Uvijek je tako, čekaju da nestrpljivi kupci pokupuju najjače po nesrazmjerno velikim cijenama pa tek onda polako izbacuju nešto slabije modele ali sa boljim odnosima cijena - performanse.
A do tada bi i AMD trebao izbaciti svoje modele.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2007, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dobar pregled aktuelnih procesora

http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=3112

Core2Duo E4400 na 2.0 GHz brži i jefiniji od AMD X2 5000+ na 2.6 GHz

A šta tek reći za Core2Duo E6xxx seriju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 08:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Trojezgarni AMD procesori - Phenom, serija 7
Trojezgarni procesori kompanije AMD će se na tržištu pojaviti kao Phenom serija 7. Kodna oznaka ovih trojezgarnih procesora je Toliman, a reč je o 65-nm četvorojezgarnim Agena procesorima, sa jednim onesposobljenim jezgrom. Sajt VR-Zone prenosi da će prilikom lansiranja biti dostupna dva modela, Phenom 7700 i Phenom7600, koji će imati radne taktove od 2.5 GHz i 2.3 GHz, respektivno. Oba procesora će podržavati AM2+, imati 3 x 512 LB L2 keš memorije i 2 MB deljene L3 keš memorije. Termalna disipacija je deklarisana na 89 W. Očekuje se da će semplovi biti dostupni u januaru, da će masovna proizovdnja biti pokrenuta u februaru, te da će procesori biti dostupni do marta sledeće godine. AMD će i u budućnosti forisrati trojezgarna rešenja - trojezgarni Heka procesori, bazirani na 45-nanometarskom Denebu sa jednim onesposobljenim jezgrom, će biti dostupni za AM3 platformu tokom prve polovine 2009. godine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 17:06 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Vader je napisao:
Kodna oznaka ovih trojezgarnih procesora je Toliman, a reč je o 65-nm četvorojezgarnim Agena procesorima, sa jednim onesposobljenim jezgrom.

Koja je poenta onesposobljavanja jednog jezgra? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 19:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Da iz proizvodnog procesa koji je napravljen da "daje" 4-jezgralne izvuku i 3-jezgralne ako neke jezgra izađu oštećena, ili će namjerno onesposobljavati jedno jezgro da bi imali veću paletu u ponudi.

Pogledaj ovo:

Unreal 3 će podržavati tri i četiri jezgra
Sajt PC Games Hardware postavio je nekoliko pitanja Timu Sweeneyu u vezi optimizacije najnovijeg Unreal Enginea 3 za procesore sa više jezgara. Na pitanje da li je potrebno prilagoditi igru za svaku situaciju ponaosob ili se ona automatski "skalira" na raspoloživi hardver, Tim odgovara da Unreal Engine 3 poseduje dva glavna threada i nekoliko pomoćnih. Dva threada obrađuju gameplay i rendering i predstavljaju najveće opterećenje za procesor, dok se pomoćni threadovi raspoređuju na ostatak jezgara i bave se fizikom, streamingom i dekompresijom podataka, prema čemu bi se trojezgarni procesor ponašao dosta bolje sa fizičkim proračunima podešenim na maksimum od dvojezgarne varijante.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 16:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Niže cijene Athlona
Pred skoro predstavljanje Phenom porodice desktop procesora baziranih na Barcelona jezgri, AMD je skresao cijene aktuelnih single i dual-core desktop procesora. Pad cijena je ovaj put manje ekstreman, a vjerovatno je urađen kako bi se napravilo prostora za nove procesore koji će predstavljati vrh ponude firme u ovom segmentu. Athlon64 procesori će se ubuduće smatrati mainstream ponudom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 09:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD potvrdio detalje u vezi sa četvorojezgarnim Phenom procesorima
AMD je potvrdio oznake i radne taktove dolazećih četvorojezgarnih Phenom procesora baziranih na Agena i Agena FX jezgrima. Phenom procesori serije 9 će se pojaviti krajem novembra, dok će se Phenom FX modeli pojaviti u prvom kvartalu sledeće godine, zajedno sa modelima sa bržim radnim taktovima. Phenom FX-82 će raditi na barem 2.6 GHz, dok bi brži FX-8x modeli trebali da dostignu 3 GHz, a možda i premaše tu cifru. FX-82 DVT semplovi će biti dostupni u poslednjem kvartalu, dok bi semplovi FX-8x DVT modela trebali stići tokom drugog kvartala sledeće godine. Dostupnost ovih modela je planirana za prvi i drugi kvartal sledeće godine, respektivno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]