banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 19:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 386 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2007, 18:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2006, 16:08
Pitam ja vas:

Zasto se truditi oko necega a nismo ni sigurni dali to nesto i postoji???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2007, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Ko kaže da nismo sigurni da li to nešto postoji?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2007, 18:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Sigurni...
Sigurnost opet zavisi od individue. Che je apsolutno siguran da Bog ne postoji. Vader je apsolutno siguran da postoji.
A Jung na sve to kaže :

Стварност је оно што у једној људској души дејствује, а не оно о чему извјесни људи претпостављају да дејствује и што се уопштава на унапријед усвојен начин. Ма колико се при томе научно поступало, не треба заборавити да наука није ''summa'' живота, да је она, штавише, само један од психолошких ставова, само једна форма људског мишљења.

U principu, ja pojma nemam, samo prenosim šta drugi govore... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2007, 19:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pero... :wink:

Draga frieda, sta je temelje tvoje sigurnosti?

Znam ja da nije sigurnos uvjek potrebna, ali kada se radi o necemu tako velikom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2007, 19:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisi odgovorila na pitanje: Ko kaže da nismo sigurni da li to nešto postoji?
Neki ljudi su potpuno sigurni u to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2007, 21:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
U temi je implicitno izneseno pogrešno vjerovanje da je definicijom nešto konačno određeno. Definicija je objašnjenje jednog pojma drugim pojmovima. Ako biste bilo šta, ma kako apstraktno bilo, definisali, postavilo bi se pitanje o definiciji pojmova koji su upotrijebljeni u definiciji. I tako dok se ne dođe do nečeg nedefinisanog, aksiomatskog.

Pokušaj definisanja nečega božanskog (svemogućeg, sveznajućeg, sveprisutnog, apsolutnog...) nema kraja, proces je cikličan. Ako se božanstvo definiše preko drugih pojmova, onda se božanski kvaliteti prenose na te pojmove, čime oni postaju božanstvo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2007, 14:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Nisam rekla da smo SVI sto posto sigurni da to nesto nepostoji, a tebe sam konkretno pitala sta je izvor tolike tvoje sigurnosi??

Blue.......totalno si u praavu i imas moju punu podrsku..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2007, 14:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ornela je napisao:
Nisam rekla da smo SVI sto posto sigurni da to nesto nepostoji

Znači, neki su sigurni, neki nisu. Onda je tvoje prvobitno pitanje besmisleno.

Ornela je napisao:
a tebe sam konkretno pitala sta je izvor tolike tvoje sigurnosi??

Ko kaze da sam ja sigurna?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2007, 12:26 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
blue je napisao:
U temi je implicitno izneseno pogrešno vjerovanje da je definicijom nešto konačno određeno. Definicija je objašnjenje jednog pojma drugim pojmovima. Ako biste bilo šta, ma kako apstraktno bilo, definisali, postavilo bi se pitanje o definiciji pojmova koji su upotrijebljeni u definiciji. I tako dok se ne dođe do nečeg nedefinisanog, aksiomatskog.

Pokušaj definisanja nečega božanskog (svemogućeg, sveznajućeg, sveprisutnog, apsolutnog...) nema kraja, proces je cikličan. Ako se božanstvo definiše preko drugih pojmova, onda se božanski kvaliteti prenose na te pojmove, čime oni postaju božanstvo...

Aj strongli dizagri. Definicija je uspostavljanje neke relacije izmedju pojmova. Niko ne kaze da ti pojmovi nisu relativni ("ciklicni" - kao da je to neko prokletstvo moze se naslutiti citajuci tvoju poruku). Ono sto se na ovoj temi vidi jeste da ljudi "relativizuju" Boga sa raznim stvarima i postavlja se pitanje ko moze o takvoj apstraktnoj "stvari" reci bilo sta "pametno" ? Evo ako cemo pricati o Krugu, mozemo reci da je obim jednak 2rPi. Niko ne moze da tvrdi da je on 3rPi. Dok o Bogu moze. Moze jer Bog je NISTA a Krug je krug.

Poslednji put menjao che.guevara dana 14 Sep 2007, 23:20, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2007, 14:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
che.guevara je napisao:
blue je napisao:

Aj strongli dizagri. Definicija je uspostavljanje neke relacije izmedju pojmova. Niko ne kaze da ti pojmovi nisu relativni ("ciklicni" - kao da je to neko prokletstvo moze se naslutiti citajuci tvoju poruku). Ono sto se na ovoj temi vidi jeste da ljudi "relativizuju" Boga sa raznim stvarima i postavlja se pitanje ko moze o takvoj apstraktnoj "stvari" reci bilo sta "pametno" ? Evo ako cemo pricati o Krugu, mozemo reci da je precnik jednak 2rPi. Niko ne moze da tvrdi da je precnik 3rPi. Dok o Bogu moze. Moze jer Bog je NISTA a Krug je krug.

che, Opet zbunjuješ moj mali mozak :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2007, 22:02 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 21 Avg 2007, 17:45
"Evo ako cemo pricati o Krugu, mozemo reci da je precnik jednak 2rPi. Niko ne moze da tvrdi da je precnik 3rPi. "
Precnik kruga je 2r :) a ne 2rPi :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2007, 23:19 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Lol :) Obim ...

Zbunjena:
Zabuna je ovdje neizbježna - ko se ne zbuni - nije shvatio. Bog je nešto o čemu možemo tvrditi šta god hoćemo i kako god hoćemo - sve bez ikakvog značaja, vrijednosti, iskustva itd. Najbolji fazon na ovu temu je epizoda South Parka u kojoj Isus i Bog dolaze na zemlju. Isus je *stvaran*, on je *postojao* (barem u knjizi) i o njemu znamo da je bradonja, da je bijelac (crnac!), da je bio dobar čovjek, komunista i tako to. Međutim - Bog je ružni, mali, glupi krokodil. Et', svako o njemu može smatrati šta god želi :) Ispravnije bi bilo reći - Bog se poistovjećuje sa svime i svačim... Nalazim da je ta riječ suvišna u svakoj rečenici osim u "Bože pomozi", "Je*em ti Boga" i "Daće Bog" :)

Ja o takvoj stvari više zaista ne mogu da razmišljam. Mogu da razmišljam o "onome" što ljudi zovu Bogom - ko je tvorac, šta je dobro, šta nas okružuje, od čega je svijet "sastavljen", o moći itd - o tome mogu da razmišljam - ali o Bogu ne mogu! Ta riječ je jednostavno nedefinisana!

Vrh

Tema posta: Odgovor....
PostPoslato: 03 Dec 2007, 15:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Nov 2007, 01:08
BOG JE ISTINA STRAHA A ZNANJE ISTINA HRABRIH !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2007, 16:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
ha? :fadein:

Vrh

Tema posta: Def. boga
PostPoslato: 11 Dec 2007, 10:37 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2007, 11:35
Bog je mit koji je stvorila ljudska nemoć.

Vrh

Tema posta: Odgovor...
PostPoslato: 12 Dec 2007, 20:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Nov 2007, 01:08
Mudri ljudi evo da probam da obljasnim u kakvoj su vezi STRAH - NE ZNANJE - BOG

Ovo je inace jedan moj razgovor sa jednim od "zagrizenih" vernika..

Ako kazemo da je razmisljanje kretanje.Onda mi ovde idemo pravolinijski.U jednoj dimenziji.Mislio sam mozda bi trebali da pocemo da se krecemo u jos nekom pravcu...Ja sam spreman za putovanje ...ali da li je jos neko ?Ako nije neka kaze zasto ?Kada dobije odgovor od SEBE ,ne od BOGA ne od BRATA ne od SESTRE kada dodbije odgovor od SEBE.Npr.Ne zelim da se upustam u diskusiju ZATO sto mislim da se ne uklapa u moja verovanja.E ta recenica taj odgovor je kljuc ulaska u novi svet.:)Sledece pitanje koje postavis na svoj odgovor zove se filozofija.:)Npr.Ne zelim da se upustam u diskusiju sa ovom nepoznatom osobom zato sto :(Moguci odgovori )

(ODGOVARA STRAH - INSTIKT- EMOCIJE)
1.On zeli da me ubedi - dokaze da nisam u pravu.(strah)
2.On zeli da dovede moju citavu koncepciju zivota i verovanja u pitanje.(strah)
3.On zeli da svi mislimo kao on i da me tako uvedu u nekakvu sektu.(strah)
4.ITD

(ODGOVARA RAZUM - FILOZOFIJA )
1.On zeli da ja razmisljam.Zasto?On zeli da sebe preispitam i sumljam u sve?Zasto?Da li to moze da bude dobro ili lose po mene?Sta je lose a sta dobro?On ne zeli da se ja plasim.(Osecaj - Olaksanje)Zasto ?Zasto se ljudi plase ?Od cega se ludi plase ?Ko zeli da se mi plasimo ?Sta je pakao?Jel to strasno mesto?Da li se ja toga plasim?Zasto?Da li pakao postoji?(osecaj -Olaksanje)Ako postoji onda ga se plasim.Ako ne postoji onda nemam cega da se plasim.(Osecaj -olaksanje)Koji dokazi mi idu u korist toga da pakao postoji a koji da ne postoji?(Osecaj - olaksanje)On zeli da razmisljamo kao on a mozda i ne.Zasto ?Hajde da vidim kako on to razmislja i koja je krajnja poenta price?Koju poruku zeli da nam prenese.Zeli da razmisljam, da sumljam u sve?Da li je to dobro za mene ili lose?Definitivno ne moze da bude lose ako neko zeli da razmisljam )Znaci on ne zeli da mislimo kao on.On zeli da mi mislimo kao individue.On zeli da kaze da ne uzimamo stvari zdravo za gotovo bez drugog kljucnog pitanja,sumlje.....itd itd itd....

Zakljucak.Ramisljanje je nista drugo nego putovanje kroz pitanja i odgovore.Iza svakog novog pitanja stoji strah.Onog trenutka kada sam dodjes do ogvovora shvatas da nemas cega da se plasisi.razmisljaj,sumljaj u sve,kada mislis da imas odgovor postavi sebi podpitanje.....jer je to kljuc ka istini ,slobodi ,znanju....

Naravno uvek mozes i da predahnes ukljucis tv i posmatras kakve poruke zele drugi ljudi da ti prenesu....Ali oprezno, nema vece sekte od toga, jednog trenutka ce ti postati jasno i smesno da se iza svega krije jasna poruka a to je."Ne razmisljaj gledaj mene kako te ne svesno uvlacim u moj svet verovanja i ucenja...Za tebe postoji samo jedna istina a ona se zove NOVAC.Tvoj bog je novac.Zivi u skladu sa tim ,oblaci se u skladu sa tim,ponasaj se u skaldu sa tim i naravno itekako imas cega da se plasisis, podsecam PAKAO ,TER.O.RI.SAM, DROGA,MANIJACI,UBISTVA,PREVARE,PLJACKE...itd"A sta ti pruzam za utehu gde ces se sakriti,gde je tvoj dom u kome ces biti bezbedan od mene ,koji sam ti ja takodje dao.Razmisli.Za utehu sam ti dao boga ali onakvog kakvog sam ga ja zamislio i stovrio za tvoju laznu sigurnost.I nemoj da mislis da mozes tek tako i u svom skrovistu da budes bezbedan ,mozes ali samo ako se pridrzavas mojih pravila igre(zapovesti) itd.

Zakljucak.U ovoj prici kreces se kroz odgovre na pitanja koje nisi cak ni postavio:)Neko je to uradio umesto tebe:)Ceo tvoj zivot neko razmislja umesto tebe ,jednom kada zadobije tvoje poverenje drzi te u saci ,ti si tada za njega sirovina koju moze da obradjuje kako god pozeli.Moze da ti servira sta god mu padne napamet.Vanzemljci,Bogovi,neka cudna bica,i o ako ti zdrav razum govori da ti em sto nikada nisi video nijednog boga,vanzemaljca, ovo ili ono on to moze da ti servira kao istinu ko zna sta moze sutra da izmisli:).Ti si odavno hipnotisan.Onog trenutnka kada pocnes da preispitujes samog sebe,sumljas ,budis se,postajes slobodan i ne zavistan.Pocinjes da shvatas da si sam.Bojis se, a opet znas da si upravu da je velika gomila hipnotisana.Ovo sto ja tebi pricam hoces da pricas drugome tvom prijatelju.Ali on je duboko, duboko utonuo u san u mrezu verovanja zasnovanih na mitu na izmisljotinama cvrsto verujuci u ono sto je naucen a ne u ono do cega je sam dosao:) Ti mu pricas ali tvoje reci prolaze kroz njega.Govoriti kako si upao u neku sektu.Plasis ga.On se plasi da i samo proba da ti veruje (da preispita sam sebe ).:)Itd itd...

Ali onda dolazi lepsi deo.Shvatas da nisi sam.Da je istina univerzalna.Da istina oslobadja polako pocinjes da shvatas recenice velikih mislilaca i i koju poruku su oni hteli da ti prenesu .Trazis ljude koji te razumeju.Koji nisu hipnotisani ili bar ne skroz.I pocinjes da ih pronalazis.Oni su sve vreme oko tebe.I od uvek ih je bilo.Pocinjes da se raspitujes sta je zapravo filozofija(koja nije sekta i nemas cega da se plasis i ne zeli ti nista lose) i pocinjes da se raspitujes ko su ljudi koji su se ovim pitanjima bavili pre tebe i do cega su oni dosli.U sta su oni verovali sta je zajednicko za sve njih.)Na zivot pocinjes da gledas sasvim drugacije i shvatas "da znas da nista ne znas":)Kao da si se ponovo radio

CARPE DIEM

Veliki pozdrav ,dobri ljudi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 01:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
neznanje je JEDNA rijec.
dalje nisam citala :roll:

Vrh

Tema posta: Re: Def. boga
PostPoslato: 13 Dec 2007, 01:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Alan Watts je napisao:

Da li je samo postojanje mita mit?

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2007, 08:13 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2007, 11:35
XIX century je napisao:
Alan Watts je napisao:

Pa riječi su beskorisne ako ih ne upotrebljavamo na pravi način.One su samo alatka koj nam pomaže u traganju (i u životu inače). Postavljanje pitanja na pitanje nije mudrost a nije ni glupost samo po sebi. Zavisi od pitanja.
Ovo pitanje je apstraktno i nekorisno u svakom daljem razgovoru o postojanju boga.

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2007, 14:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Alan Watts je napisao:
XIX century je napisao:
Alan Watts je napisao:

Pa riječi su beskorisne ako ih ne upotrebljavamo na pravi način.One su samo alatka koj nam pomaže u traganju (i u životu inače). Postavljanje pitanja na pitanje nije mudrost a nije ni glupost samo po sebi. Zavisi od pitanja.
Ovo pitanje je apstraktno i nekorisno u svakom daljem razgovoru o postojanju boga.

a parametre određuješ.. ti?

meni je korisno, zato što bi odgovorom na moje pitanje ja dobila potvrdu validnosti tvoje teze. ovako je nemam.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 386 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]