Ni ja nisam otisao u ZG, ali jesam zato u BG!
Ovo moze da se smatra kao off topic i prijeti mu opasnost da bude obrisano, ali posto nisam htio da otvaram zasebnu temu samo da bih opisao koncert, posto nas iz BL nije bilo uopste puno sinoc, tako da ne bi bilo mnogo odgovora.
Anyway, sinoc u BG je bilo stos'kaze veoma Toolovito.
Za pocetak set lista. Nije bilo iznenadjenja, znaci standardna lista, s tim sto smo dobili festivalsku, sto ce reci sa svim intermissions i interludes oko 1 h i 25 minuta.
Vidim da su se oni koji su isli u ZG raskukali kako je svirka bila bezze, kratka, malo ljudi, itd. Tool isto bezze: nema komunikacije, Maynard ne zna pjevat,...
Ali ono sto je stvarna istina, tj. ono kako je u BG bilo, to je da su Tool rasturili, a takodje i mi smo se u publici rasturili kako je dobro bilo.
Zvuk jeste bio nesto losiji, ali treba kriviti Pionir, kao uzasno mjesto za koncerte, narocito ovakvog tipa.
Ozvucenje je bilo prilicno dobro (BTW, i Nikola gitarista Block Outa je bio za miksetom), ali Pionir je kriza.
Jedino sto nije bilo, to su laseri. Odnosno bili su zeleni, ali nisu bila dva velika, koja ih prate na 10,000 Days turneji.
Koncert je okupio po gruboj procjeni 5500 ljudi (cekam zvanicni izvjestaj o prodanim kartama) mada je bilo tesko utvrditi broj (pogledaj P.S.).
Daklem, set lista:
Nakon gasenja svjetala, Tool se lagano prikrao instrumentima oko 21:25 na opste odusevljenje prisutnih, te skiku i vrisku kad se nazrijela Maynardova silueta sa sesirom.
Jambi - Novi opener, ne tako jak kao The Grudge ali ipak sa svim onim zajebancijama na video bimovima iza benda, prilicno jak. Justin se potrudio da otprasi bas kako valja. Danny nije skidao osmijeh s lica dok je rasturao svoj skupi set (kako li tek bije ljude?). Adam je sa zavezanim kikicama bio kao neki poglavica i standardno kul. Maynard... Pa dovoljno je reci samo Maynard.
Stinkfist (Produzena verzija) - 1996 je bila izuzetno dobra godina za moju malenkost. Godina koju takodje pamtim po vrsnom albumu "Aenima" i pomenutoj stvari. Na prve taktove je otpocelo lud'lo.
46 & 2 - Ay caramba! Sta mi se desava?
Schism (Produzena verzija) - Moj highlight veceri. Perfektno odsviran uz pjevanje publike, narocito na "... between supposed lovers...". Brrr. Opet sam se najezio.
Lost Keys / Rosetta Stoned - Kao i na albumu i sinoc su uvezali ove dvije stvari. Na moju veliku radost, cuo sam kako zvuci Rosetta Stoned uzivo. Razbi!
Flood - Kanda je preovladalo malo iznenadjenje kad su poceli da tabanaju ovu stvar. Ljudi ne surfaju po netu, sta li? Mislio sam da ce ovo biti highlight, ali nije. Iako besprijekorno odsviran, kao da su upravo izasli iz "Undertow" vremena.
Lateralus (Produzena verzija sa Dannyjevim solom)- Nazalost, omiljeni mi album nije imao bas mnogo favorita sinoc, ali su Lateralus otprasili bogovski. Danny bubnja li bubnja sa sve osmijehom. Rek'o bi covjek najlaksa bubnjarska dionica na svijetu kad ga gleda. Jos kad je dodao gas na solo dionici. O Boze, za ovaj momenat vrijedi zivjeti.
Maynard se zahvaljuje na iskrenosti, na podrsci, "... have a safe trip home..." kaze. Vidimo se ponovo (nestvarno zvuci, znam).
I onda:
Vicarious - Za divno cudo ovo je bio highlight veceri, nazalost na samom kraju. Maynard je u jednom trenutku na refrenu okrenuo mikrofon prema publici, a publika je za divno cudo, taj dio pjevala. Mislim da je to sto ovu stvar cini posebnom ove veceri.
Po zavrsetku, popalili su svjetla, uperili reflektore na nas... Na punu dvoranu... Poklanjali se dugo... Maynard je bacio fanovima flase vode koje nije popio... Danny je isto uradio s palicama... Svi smo mozda ocekivali jos jednu pjesmu, Aenimu mozda, koju sviraju opcionalno, ako je atmosfera dobra, a sinoc je bila i vise nego dobra... Ali ipak ne. I nema veze.
Gledam na sat... 22:54. Srce me preraslo... Preraslo cijeli Pionir.
Ja sam po prvi put vidio Tool. Bend koji sam poceo da slusam prije 13 godina. Da su se samo popeli na stage i rekli: "Good evening" i "Good bye", mojoj sreci ne bi bilo kraja. A pogotovo sto su otprasili svirku kako samo oni znaju.
Najbolji su. Najveci su. Nisam ni morao biti sinoc u Pioniru da bih to znao.
P.S.
Velika zamjerka ide organizatorima, posto su ulaze otvorili tek u 20:10 a ne u dogovorenih 19:15, tako da se stvorila neopisiva guzva i vise od 1000 ljudi je kasnilo na pocetak koncerta.
Bio sam neprijatno iznenadjen kad sam vidio koliko malo ljudi ima u sali a skoro je 21:00. Medjutim, po izlasku (izlaz sa tribina), pogledao sam dole i vidio pun parter.
Veliko hvala ide publici, zato sto se uzdrzavala od pusenja (naravno, bilo je shabana sa cigaretama) i od bliceva.