mirko je napisao:
fantomacan je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
E onda je sramota, kako mogu u Sloveniji za jedan evro sve dati, a od nas kupe crno iza nokta!
To se i ja pitam. Želim da imam ovdje isto što ima njihov korisnik u Ljubljani. Ako neko zna da to nije moguće neka objasni zašto.
Vader je napisao:
Usluga ide na bolje zbog prisustva konkurencije a ne zato što je jedna firma kupila drugu. Novi vlasnik neće obarati svoju zaradu ako ne mora.
Naravno da se moja perspektiva razlikuje od nekoga ko je vlasnik te firme ili ko je zaposlen. Ali zašto čekati da drugi provajder obara cijenu ili poboljšava uslugu? Zašto Blic ne koristi priliku jer Teola praktično ni nema i postane lider i on postavlja pravila igre?
Svi su se oni lijepo ogradili i svi rade različite sisteme i jedni drugima nisu konkurencija. Kad budu na istom kablu konkurencija Teol i Blic ili na istoj telefonskoj parici možda će korisnici profitirati. A do tada imamo najsporiji i najskuplji internet u Evropi.
prava utakmica na tržištu će početi onog momenta kad se ukine monopol telekoma, odnosno kada alternativni operatori budu mogli polagati svoje kablove i kada se desi LLU (local loop unbundling), tj. kada svi zainteresovani budu imali pristup infrastrukturi telekoma (paricama). Ovdje ne mislim samo na Telekom Srpske, nego generalno na sve državne telekome u BiH. Rješenja kao što su kablovski i wireless zahtijevaju ogromne investicije, da biste imali uslugu i mrežu koja može parirati mreži jednog telekoma (po pitanju kvaliteta i teritorije koju pokriva).
Telekom Slovenije, iako jaka i velika firma u Sloveniji, na našem tržištu je samo jedan od malih igrača i tek treba da se pozicionira. Kako i da li će to uspjeti, to je već drugi dio priče. Sredstva imaju, ali trebaju imati i viziju i planove.
A što se cijena tiče, tu je Vader u pravu. Sve dok se nešto može prodati po visokoj cijeni, niko neće na silu pojeftinjavati.
Kakve to investicije zahtjeva kablovski internet? Elta je dala besplatno korišćenje njene mreže dodinu dana ili više svim operaterima koji bi radili internet usluge. Znači investicija Blica = 0 KM.
Telefonski kablovi jesu bolja infrasruktura, ali ako se dobro uradi i kablovska je mreža. Telekom jeste glavni krivac što smo u zaostatku u pogledu informatičke pismenosti i interneta za ostatkom regije, oni su imali infrastrukturu da poboljšaju stvari. Ali to u ovoj državi nikoga ne zabrinjava. Međutim nije odgovor na sve, mi ne možemo koristiti njihovu mrežu. Svugdje u svijetu postoje i kablovski i bežični pristup, prema tome ne vidim tu neke posebne nepogodnosti.
Skoro ide vijest, vlada organizuje besplatne kurseve korišćenja računara u Foči i još nekim mjestima. Vlada je izdvojila XX para, bla, bla i Teol je poklonio besplatnih 30 sati interneta za svako to mjesto! Ja slušam i ne mogu da vjerujem, kao poklanjaju sate dial-up interneta, a cijelo vrijeme korišćenja korisnici će nabijati njihove telefonske račune. Totalno smo na*ebali sa ovakvim odnosom ljudi koji treba da poboljšaju stvari.
I po svemu sudeći, neće biti uopšte zanimljivo (mislim na naslov teme).