spavac je napisao:
Znaci jos mi niste odgovorili na Jovana 1 glavu. To je dobar znak.
“Židovi su mu odgovorili:Ne kamenujemo te zbog dobrog djela,nego zbog hule,i zato što si ti iako si čovjek,sebe praviš Bogom!"------ eto Pilar,sama si rekla koji je bio problem sa jevrejima u to vrijeme.
sta da radimo sa 1 Mojsijeovom “ajde da nacinimo” ---mnozina.
Nisam dobio odgovor ni na Isaiju 40 glava. U S.Z postoje imena za Boga. El sadaj, Adonaj, El Roi, Jahve. Jahve u prvobitnom obliku nije imalo slova koja su ubacili masoreti od Adonaj. To je glagol Haja(biti).tako da Bog nema neko specijalno ime poput Jehova. Postoje slucajevi gdje se S.Z tekstovi za Hrista primjenjuju u N.Z
Primjer:
Efescima 4;8-10 -- iz Psalma 68.
Jevrejima 1:10-12 ----- Psalam 102
Da li je Isus bio svjestan da je Bog
Kroz njegov zivot i poruke vidi se da je Isus imao bozanske atribute – on je sudija, darodavac zivota, oprasta grijehe , daje mir. Kad on kaze “ja sam hljeb zivota” naravno da je u to vrijeme Jevrejima to bilo sumnjivo. Svi su mu se smejali govoreci pa ti si samo sin Josifov. Zaboravi li su na sva prorocanstva o Mesiji iz S.Z.
Jovan 1 glava je centar srzi Isusove prirode --- da je Bog. Vec sam o tome napisao. Oni koji ne vjeruju neka odu kod nekog neutralnog izvora koji poznaje grcki da bi shvatili gramatiku. Jer Jehovini prevode “rijec bijese bozanska”. Dok u orginalnom prijevodu kada se ispostuje pravila gramatike stoji “I rijec bjese Bog”
Toma kaze “moj Gospod i moj Bog --- Isus ga nije prekorio.
Poslanica Titu 2:13, “prosdehomenoi ten makarian elpida kai epifaneian tes dokses tu megalu teu kai soteros hemon iesu hristu” -------------- kod Karadzica pise slave velikog Boga i Hrista. Sto bi znacilo da se radi o dve osobe. Gramaticko pravilo ili struktura, “tu megalu teo kai soteros hemon iesu hristu”---- “tu” je clan, “kai” veznik. Clan “tu” se u ovom slucaju odnosi na obe imenice teu i soteros posto su u genitivu. Znaci ide clan “tu” pa dve rijeci, pa “kai”veznik i druga rijec bez clana. Gramaticko pravilo, da se radi o jednoj osobi ne o dve kako je prevedeno. Znac taj clan “tu” pre megalu se odnosi na obe reci. U prevodu “slave velikog Boga spasa naseg Isusa Hrista”. Jedan od krunskih dokaza kada je rijec o Trojstvu ili da je Isus Bog.
Naravno ne izbjegavam da govorim o ljudskoj prirodi Isusa.
Isus je rekao da je covjek, Jovan 8:40, osjecao glad, zedj, umor, plakao, dozivljavao agonije. Iz Biblije se vidi da postoji harmonican rast.
Jevreji nisi mogli da shvate da se Bog javio u tijelu, jer su jos uvijek u svojim glavam imali sliku onog S.Z Boga.
Filibljanima, 2;5-8
1 Timotijeva 3:16 -- Pavle upotrevljava rijec “misterion” --- Bog nam je otkrio tajnu.
Takodje treba imati u vidu koju je to prirodu imao Isus, da li gresnu ili bezgresnu, da li Adamovu ili nasu, dok je bio na Zemlji.
Postoje tekstovi za gresnu prirodu ------ Filibljanima 2;7
Jevrejima 2;14, i u Rimljanima poslanici se spominje u obliku tijela grijehovnog.
Druga grupa tekstova za prirodu bez grijeha, Adamovu pre pada
2 Korincanima 5;21
1 Jovanova 3;4,5
Jovan 14;30
Jovan 8;46.
Zbog cega sam sve ovo napisao. Glavna poenta je zbog cega je Isus dosao na svijet. Postoji grupa rijeci u N.Z gdje se opisuje Hristova smrt kao “otkup”—“lutron” na grckom. Pored otkupa tu je umilostiviti, pomirenje, ocistiti. Dosao je da nas otkupi od necega, cega ---ostavljam na svima vama dalje proucavanje.
Filibljanima 2;7,8 ----teorija kenoze
Rijec kenosen, mislim da je upotrijebljena(ako sam napravio gresku slobodno me ispravite), aorist od “keno” – isprazniti, u jenodm trenutku proslosti Isus se ispraznio, ili podredio, predao. Isus je predao nezavisnu upotrebu svojih bozanskih atributa. Koristio te atribute uz dozvolu Oca i pored toga sto je izjavljivao “ja mogu da dozovem”
Zbog cega onda taj odnos Otac i sin. Jedni teolozi kazu da je Isus bio “drugi Adam”(nemojte ovo uzeti bukvalno vec su rekli simbolicki) . prvi Adam je pao iako je stvoren cist, bez gresne prirode, ali se odrekao poslusnosti. Isus koji je rodjen u gresnom tijelu, koji je bio takodje testiran od strane sotone,kusan --- pokazuje nam da je zajednica najbitnija, poslusnost. Isus je bio primjer kako mi mozemo da postupamo sa Nebeskim Ocem.
Naveo sam tekstove koji govore da je Isus Bog, drugo lice u Trojstvu. Naravno to utjelovljene ce uvijek biti tajna, zasto je Bog morao da radi na taj nacin, da se javi u ljudskom obliku. Da nas otkupi “lutron
nekako ti promakose rijeci koje sam napisao.

citaj ponovo.
kao sto nije Petra ukorio, tako nije ni Tomu ukorio.
stvarno me mrzi da pisem zbog cega taj odnos Otac -Sin.