banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 21:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2007, 12:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
F.I. je napisao:
pamella_morrison je napisao:
oni sviraju navjezbane kompozicije mhm stvari (zato sam napisala SVIRAJU ISTO!) tako da je ovo cisto lupanje :roll: ...
i da ne bude zabune - svidjalo mi se ono sto su radili..... ali ne mogu se praviti da ne vidim sta se tu desava.... toliko

U njihovoj svirci se ne zna šta će Miroslav u toku večeri odsvirati, u muzici koju sviraju dobar temelj je improvizacija! To što zvuče tačno k'o sat, je problem???!!! :-? I to što su navježbani??? :-?

oni sviraju navjezbane kompozicije mhm stvari

Revolt ne svira navježbane stvari???!!! Improvizovali su čitavo veče???!!! :roll:

ma nemoj da se ne zna sta ce odsvirati??? a sto onda VEC MOGU DA PREPOZNAJEM "stvari" koje sviraju ?? (nakon par svirki)
npr kad je bila tonska za neofest apsolutno su isto odsvirali neku pjesmu kao i par sati kasnije na nastupu ! i kao sto je UVIJEK SVIRAJU ! tako da..... nidje veze
kad sam rekla navjezbane na to sam mislila a ne ne preciznost sviranja - to valjda ide sa POZNAVANJEM materijala koji se svira :D sto je i logicno
ali nije jazz (u pravom smislu te rijeci) :evil:

revolt nije -kvazi -jazz- band pa da se od njih ocekuje improvizacija! :wink: :D

p.s. ja uopste nisam poredila ova dva benda niti bih ikad :roll: 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2007, 12:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
F.I. je napisao:
oni sviraju navjezbane kompozicije mhm stvari (zato sam napisala SVIRAJU ISTO!) tako da je ovo cisto lupanje :roll: ...
i da ne bude zabune - svidjalo mi se ono sto su radili..... ali ne mogu se praviti da ne vidim sta se tu desava.... toliko

U njihovoj svirci se ne zna šta će Miroslav u toku večeri odsvirati, u muzici koju sviraju dobar temelj je improvizacija! To što zvuče tačno k'o sat, je problem???!!! :-? I to što su navježbani??? :-?

oni sviraju navjezbane kompozicije mhm stvari

Revolt ne svira navježbane stvari???!!! Improvizovali su čitavo veče???!!! :roll:

ma nemoj da se ne zna sta ce odsvirati??? a sto onda VEC MOGU DA PREPOZNAJEM "stvari" koje sviraju ?? (nakon par svirki)
npr kad je bila tonska za neofest apsolutno su isto odsvirali neku pjesmu kao i par sati kasnije na nastupu ! i kao sto je UVIJEK SVIRAJU ! tako da..... nidje veze
kad sam rekla navjezbane na to sam mislila a ne ne preciznost sviranja - to valjda ide sa POZNAVANJEM materijala koji se svira :D sto je i logicno
ali nije jazz (u pravom smislu te rijeci) :evil:

revolt nije -kvazi -jazz- band pa da se od njih ocekuje improvizacija! :wink: :D

p.s. ja uopste nisam poredila ova dva benda niti bih ikad :roll: 8)

To reci Antidopu. Ni ja ih nisam poredila.

Nije jazz u pravom smislu te riječi??? :-? Jazz je jazz!!! :wink:
Ako misliš na jazz standarde tipa Sarah Vaughan, Elle, Delle Reese, Lene ili Satchmo-a, bla, bla bla, nisu te stvari samo jazz.... :roll:
Šta je jazz-ako te zanima pročitaj knjigu Miloša Krstića!

Od bendova i muzike poput Revolta (iako lično protiv ljudi nemam ništa, da me se ne shvati pogrešno), nikad i nećeš moći očekivati improvizaciju, za to treba i dosta muzičkog znanja i spretnosti.
Naravno to važi za improvizacije koje se pamte, u smislu kvaliteta!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2007, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
F.I. je napisao:

e mene zanima. đe ima da se nađe das buch?

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2007, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Ja sam "Vek Džeza" od Miloša Krstića našao u Litteri!
Vjerovatno je imaju i dalje... mada nije baš jeftina...

Osnovni princip u jazz svirci je da se na osnovu zadate teme (i odgovarajuće harmonije), koju ti prepoznaš, svira improvizacija!
Improvizacija podrazumijeva stvaranje na licu mjesta, a ne navježbanu dionicu! I tu je suštinska razlika.
Ja sam basista i pratim Miroslava kada svira. Ja nisam vidio da je dva puta odsvirao isto. Na kraju krajeva, mislim da to nije ni moguće ukoliko si na tako visokom stepenu muzičkog razvoja kao što je on...

Pritom je bitno naglasiti da improvizacija nije "prolupavanje" bez ikakvog smisla i reda, već kretanje muzičara slobodnom putanjom ali u zadatom okviru...

Duke Ellington na tu temu kaže:
"Riječ improvizacija je krajnje ograničena jer kad muzičari dobiju solo oni već imaju sugerisanu napisanu melodiju (temu) i prema tome manje-više znaju šta će svirati. Svako ko svira nešto što je vrijedno slušanja zna unaprijed šta će odsvirati, bez obzira da li je to dan ranije ili takt ranije. To mora biti osmišljeno sa namjerom."

Nadam se da se sad bolje razumijemo...

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2007, 19:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

subcomandante marcos je napisao:
F.I. je napisao:

e mene zanima. đe ima da se nađe das buch?

Eto dobio si sve informacije... :D
Odlična knjiga, preporučujem ti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2007, 21:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 16:53
AntiDope je napisao:
Opet kazem, iz dobre skole izlaze dobri majstori.... valjda ce mi se nekada neko zahvaliti... :)))

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2007, 21:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Revolt je zakon! WD je zakon... ako je muzika dobra onda nema tu problema... ima dobra i losa muzika... i gotovo.
A zamislite kako ce samo da AntiDope zvuci na prvoj sljedecoj svirci kad se pojavi sa dva najbolja dijela WDa i Revolta?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 13:33 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2007, 14:11
Citiraj:
To reci Antidopu. Ni ja ih nisam poredila.

Nije jazz u pravom smislu te riječi??? :-? Jazz je jazz!!! :wink:
Ako misliš na jazz standarde tipa Sarah Vaughan, Elle, Delle Reese, Lene ili Satchmo-a, bla, bla bla, nisu te stvari samo jazz.... :roll:

Od bendova i muzike poput Revolta (iako lično protiv ljudi nemam ništa, da me se ne shvati pogrešno), nikad i nećeš moći očekivati improvizaciju, za to treba i dosta muzičkog znanja i spretnosti.
Naravno to važi za improvizacije koje se pamte, u smislu kvaliteta!!!

Ok idemo redom:
1. F.I. svaka cast, a ja mislio niko ne moze nadmasiti Tikija
2. Osim sto lupas imena onako nasumicno znas li ti uopste ista o muzici? Da znas, znala bi da Fusion muzicari i ne vole posebno da se svrstavaju u Jazz. Procitaj malo, informisi se, naletjeces na par izjava tipa: \\\\\\\"sviram sve osim Fusiona\\\\\\\" - receno npr. od strane studijskog Jazz muzicara, ili naravno suprotne izjave. Dakle, da ti uprostim: WD40 je bend koji je pokusavao svirati Fusion, i pripada Jazzu upravo onliko koliko Revolt izvornom R\\\\\\\'n\\\\\\\'R-u. A svi znamo da Revolt od pocetka spada u Crossover pravac.
3. Zasto li sam rekao:\\\\\\\"WD40 je pokusavao svirati Fusion\\\\\\\"? Eh da! - zato sto se taj bend raspao i prije neofesta, a ZBOG PARA su skrpili par IMPROVIZACIJA :D sa Ronijem i otisli vama glupanima da uzmu pare. A Revolt opet je, s druge strane, nastupio bukvalno ne pitavsi za koje se pare svira, i krupnim koracima ide napred prema snimanju drugog albuma
4. I da se vratimo da te vase \\\\\\\"improvizacije\\\\\\\" jos jednom, jer debilno izvrcete Pameline rijeci:
Citiraj:

Znaci jedna od glupljih izjava pogotovo za nekog poput tebe ko se fura u kao neko poznavanje muzike ili je to poznavanje prestalo negdje sa krajem 70-ih. Naime, svi rock pravci su postali teski profesionalizam prije 20ak godina, i osim savrsenih muzickih reprodukcija (i definitivno NEIMPROVIZACIJA) tu su i vijerne scenske i VJ \\\\\\\"performansi\\\\\\\".
I ti se sad nasla da pricas o nekom znanju i spretnosti??!?
Pogledaj koncerte od Stonesa, do Slipknota, a pogotovo zesceg Rocka - fanovi jednostavno cijene da cuju sve dionice i sitne detalje koji su im usli u uho preslusavanjem materijala. Improvizacija se u takvom tipu muzike cijeni samo onda kad visa sila natjera da se nesto mora promijeniti (npr. ostecenje opreme i sl.) Po tebi ispada da sadasnji Rock/Metal muzicari nisu \\\"spretni\\\".

A inace o Improvizaciji kod Jazz ili ajd Fusion bendova iz malih gradova:
kome to uopste treba? Koliko ljudi ovde toliko zdusno prati WD40 (i + da se dovoljno razumije) da moze komentarisati \\\\\\\"improvizacije\\\\\\\" (evo Tiki, i ima li jos koji)? Uz to moram jos jednom napomenuti dovodjenje Ronija kao improvizaciju nad improvizacijama - samo se vi divite toj umjetnosti dodatnog sakupljanja para.
Uostalom, publika je rekla svoje, vasih par jadnih tekstualnih frustracija nemaju ama bas nikakav znacaj...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 14:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Draco, pomiri se sa činjenicom da ovde nikoga ne interesuje tvoje mišljenje!
Shvati to već jednom, čovječe!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 15:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ocarD je napisao:
... bla bla bla ...

Kako sam do sad mogla vidjeti svaka diskusija sa tobom je uzaludna, jer svako ulaženje u svijet nebuloze (u kojem ti očito živiš) onemogućava korišćenje realnih argumenata u diskusiji. Žao mi je... 8)

P.S. Ako te već boli što je Stupar puno bolji bubnjar od tebe i daleko kompletniji muzičar okani se gluposti i foruma. Idi i vježbaj!
A mene zaobiđi, molim te...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 15:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Tiki the Boyler je napisao:
Draco, pomiri se sa činjenicom da ovde nikoga ne interesuje tvoje mišljenje!

Mene interesuje svacije misljenje. :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 15:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

OK

To znači da ti je svačije mišljenje jednako bitno?

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 15:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
vi ste meni svi tako smijesni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :popcorn: :eggface: :popcorn:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 15:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
OK

Frieda je napisao:
Mene interesuje svacije misljenje. :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 16:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mislim da se ova tema iscrpila...
Reklo se šta se imalo reći...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 16:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
:popcorn:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Cuj iscrpila! Ulje se taman dovoljno zagrijalo za jedne :popcorn:
:lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 17:40 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

F.I. je napisao:
ocarD je napisao:
... bla bla bla ...

Kako sam do sad mogla vidjeti svaka diskusija sa tobom je uzaludna, jer svako ulaženje u svijet nebuloze (u kojem ti očito živiš) onemogućava korišćenje realnih argumenata u diskusiji. Žao mi je... 8)

P.S. Ako te već boli što je Stupar puno bolji bubnjar od tebe i daleko kompletniji muzičar okani se gluposti i foruma. Idi i vježbaj!
A mene zaobiđi, molim te...

A meni je zao sto tebe izgleda niko nece dobro da izjebe...

PS
Uopste nemam komplekse od drugih bubnjara, naprotiv - Nebojsa mi je dobar kolega, i drago mi je da vidim da napreduje u necemu sto voli da radi. Kad bi inace vecina muzicara tako mislila kao sto ti mislis o meni, onda se jedno 95-96% muzicara u svijetu uopste ne bi bavilo muzikom, ostali bi samo oni koji su najbolji. Uostalom, ja sam prvenstveno profesor engleskog, pa strelicar, pa tek onda bubnjar - ubio bih se kad bi mi bavljenje muzikom bila osnovna preokupacija...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 17:46 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

F.I. je napisao:
korišćenje

+ si nepismena; u srpskom se kaze korisTenje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 17:54 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

OK

Kakav bukvalista!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]