banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 21:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 10:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Људи, у музици су увијек постојала два основно правца
(а тако је и у школама и академијама):

постоје музичари

- концертни извођачи
- музички педагози
- музиколози
- композитори

Дакле ствараоци музике су само засебна врста музике,
много људи има таленат да љутентично и надахнуто репродукује нечија дјела, али немају можда потребу или понекад ни способност да стварају своја дјела.

У том случају су и Јаша Хајфец, Лучијано Павароти, Иво Погорелић итд.
најобичнији "тезгароши" (о, како се у Бањалуци овај термин олако користи)
јер никад нису изводили своја дјела.

Боље вам је да причате о музичарима који успјевају да зараде нешто од музике, а да притом очувају неке принципе и не упадну у духовну проституцију. Или да се позабавимо како ћемо популарисати квалитетну музику међу клинцима који углавном воле Сеју Калаћа и Вики Миљковић, умјесто што се без престанка међусобно набадамо.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 11:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Nisam bas siguran da je onaj ko malo zna i moze sposoban za bilo kakav autorski rad. Cak i oni koji puno znaju i mogu se cesto izgube i postanu autoplagirajuci.

To je cesta bolest od koje obolevaju gitaristi i samo ih slepi obozavatelji "spasavaju" od "propasti" time sto nekakav autoplagijat dignu u nebesa.

Sa druge strane sve cesce mi se desava kada slusam neke pesme (muzicke brojeve :) ) razih ljudi/bendova "u usponu" da imam osecaj da nisu znali kako da popune stvar, pa pribegavaju sistemu "fali strofa? ma daj ponovi refren"... ili nesto slicno. Kod instrumentalne muzike je to zaista cest slucaj i puno puta mi se desilo da, kad "skidam" neki instrumental, nakon 3-4 slusanja shvatim da se sastoji od par blokova koji se ponavljaju... iako to na prvo slusanje nije bilo uocljivo.

Tiki pomenu Berkley... mi sto znamo, znamo za one koji su uspeli... koliko je onih koji nisu? Svako od nas ovde poznaje sigurno 10 fantasticnih tehnicara koji su kreativne nule, "gluvi" za pesmu iako im ne fali sluha... ja cu prvi za sebe da kazem da sam kreativna nula... prob'o sam al' ne ide... ali shvatio sam da sto vise slusam, vise ucim i kvalitetnije razumem...

Ako jos niste zaspali...

Vise volim kvalitetan cover (a pogotovo one koji menjaju zanr originala) nego neko autorsko smece, koje se dopada samo onome ko ga je napravio. U muzici se zaista moze videti primena onoga "govoriti treba onaj koji ima sta za reci".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 12:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
ne kazem da ne treba imati iskustva ali nije ono najbitnije ... pjesme sustvar inspiracije prije svega ... bar za mene ... ja nikada ne pisem pjesmu na nacin da "radim", da kazem e sad ides pisati pjesmu... jednostavno kad mi dodje inspiracija zapisem je na papir i to je to ... vecina mojih pjesama je nastala dok sam setao gradom ...

I jos nesto , sta znaci tezgaros damaskine ? nisam skotno da li si mislio nesto lose ili "tezgaros" ima neko drugo znacenje ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 13:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
@Astor

Damaskin nije mislio ništa loše pod "tezgaroš"! Baci pogled na neke postove sa prve strane.
Priča na koju smo se nadovezali Damaskin, Tiki the Boyler i ja, jer ima ljudi koji imaju pogrešan stav i viđenje ljudi koji vježbaju tako što skidaju covere i na taj način uče svirati, da bi eventualno kasnije dobili inspiraciju za neku svoju stvar.
Pogledaj i sve će ti biti jasno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 13:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Људи, у музици су увијек постојала два основно правца
(а тако је и у школама и академијама):

постоје музичари

- концертни извођачи
- музички педагози
- музиколози
- композитори

Дакле ствараоци музике су само засебна врста музике,
много људи има таленат да љутентично и надахнуто репродукује нечија дјела, али немају можда потребу или понекад ни способност да стварају своја дјела.

У том случају су и Јаша Хајфец, Лучијано Павароти, Иво Погорелић итд.
најобичнији "тезгароши" (о, како се у Бањалуци овај термин олако користи)
јер никад нису изводили своја дјела.

Боље вам је да причате о музичарима који успјевају да зараде нешто од музике, а да притом очувају неке принципе и не упадну у духовну проституцију. Или да се позабавимо како ћемо популарисати квалитетну музику међу клинцима који углавном воле Сеју Калаћа и Вики Миљковић, умјесто што се без престанка међусобно набадамо.

Dobro je imati istomišljenike!

Nadam se da će se neko dobro razmisliti kad bude pisao na ovu temu nešto, jer je ovdje sve lijepo rečeno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 13:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Warlock je napisao:
Vise volim kvalitetan cover (a pogotovo one koji menjaju zanr originala) nego neko autorsko smece, koje se dopada samo onome ko ga je napravio. U muzici se zaista moze videti primena onoga "govoriti treba onaj koji ima sta za reci".

Kao što napisah!
Apsolutno se slažem!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Da ne bih bio pogresno shvacen...

Inspiracija je okosnica nastanka... ideja... ovo ono... ali razvoj ideje, njena nadgradnja i finisiranje u uhu/oku ugodan paket je po meni stvar iskustva i zrelosti. Sigurno ste svi puno puta culi neku pesmu, za koju ste pomislili da bi bilo bolje da je otisla "u drugom pravcu" ili da je neki sporedni motiv trebao biti osnova pesme.

Govoreci iz licnog iskustva... masu puta mi dok blejim dodje nekakva melodijica, nesto da se zvizdi i shvatim da je "fraza" odlicna... e onda sednem, uzmem instrument, odsviram frazu i... ma'una... nista. Kuda dalje, sta dalje sa idejom... cak i ako imam ideju kako dalje, jednostavno mi fali znanja... najcesce ne tehnickog, nego... ajde da je nazovem "muzicka sirina". I onda obicno takvu idejicu, posto ne znam kako bih dalje, ukenjam nekakvim umobolnim preskakanjem zica i totalnom nemelodicnim delom kojeg se ni M.Angelo ne bi postideo... i sam sebi cestitam i vicem "joooj buraaaaz al' si alternativan, joooj al' si jazzy, al' fusion care!" ... a i sam sam svestan da je to najobicnije smece. Ili sam ja mozda previse samokritican...

Povoljno prodajem vecu kolicinu samokriticnosti... nekima bi dobro dosla. Kvazi-kreativcima poseban popust.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 13:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

iskustvo je najvaznija stvar kada su aranzmani u pitanju, i u to sam se najbolje uvjerio kada sam prije par dana snimao pjesmu za prvi aplauz... je rpjesma je otisla u totalno drugom smjeru od onoga koji sam ja zamislio... da se razumijemo pjesma je onakva kakvu sam je ja napisao ali je aranzman dodao nesto novo, sto meni kao pocetniku nikada ne bi palo napamet ... uostalom moci cete da je cujete na prvom aplauzu ... pjesma pod imenom svetac :) (malo reklame) ...

e sad .. rekao sam iskustvo i naravno znanje ... jer ljudi u Bgd su odradili mnogo aranzmana i napisali mnogo pjesama za razne izvodjace ... ali u Bgd postoji u pravom smislu rijeci scena ,i bez omalovazavanja banjalucka se ne moze ni porediti sa bgd i samim tim imamo tamo ljude koji da bi se probili moraju da rade nesto kvalitetno ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 13:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Muzička scena ne postoji, tako da se tu nema šta omalovažavati! 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ne bih rekao da bas ne postoji ali ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 14:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Možda za uži krug prijatelja :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 14:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne znam što stavih smile, kad to uopšte nije smiješno, nemojte mi zamjeriti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 14:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
Tiki the Boyler je napisao:
Kao i obično - lupaš najstrašnije!

Ti ili si apsolutni sluhista i genije, pa samo slušajući muziku spoznaješ formu muzičkog djela; ili si akademski obazovan muzičar sa specijalizacijom na Berkliju pa si kroz knjige naučio sve...

Al' prije će biti da si lijen ko mazga i prepotentan ko paun... U životu si skinuo 8 stvari i shvatio da sve znaš i da ti je to dovoljno znanja da i ti napraviš isto!

Zbog ljudi kao što si ti muzička scena ovog grada i jeste pala na ovako niske grane! Nemaš nikakvog muzičkog obrazovanja, nemaš nikakvog tehničnog obrazovanja, nemaš ukusa i gluv si ko top...
Al' to te ne sprečava da dijeliš savjete naokolo!

Daj se već jednom začepi! Sjedi ćuti i uči!
A ako nećeš da učiš...
Sjedi i ćuti!

de tiki napusi se k....e u svakom slucaju imam vise muzickog obrazovanja (1. ni ne znaš koliko sam muzički obrazovan) od tebe kao i broj koncerata koje sam odradio , licno sam autor 90% pjesama benova u kojim sam svirao dakle kad me vec prozivas autor sam oko 70 stvari , ako iz muzickog ukusa jer dušo draga nis cuo nijedan posto bendova i muzike koje slušam kao ni muzike koju sam napravio , druga stvar što sereš protiv neča o čemu ne znaš nisšta pa prema tome odjebi komplexašu . muzika nije matematika vec emocija .
ajd sad majstore reci koliko si ti lično stvari napravio ,šta znaš o muzici nego samo srati o tehnici .

Citiraj:
U čemu je razlika? Svi sviraju tezge! I tezgaroši, svirači covera i oni koji sviraju svoje pjesme!

razlika sto je uvijek bolje za prezentaciju svog benda i truda naravno i stava možes pokazati kroz autorske pjesme , dok je sviranje tuđih stvari apsolutno bezdušno mehanički odsvirano .

Citiraj:
Mislim da je za autorsku muziku potrebno vrijeme, da sazriš kao muzičar,
sa ovim se djelomično slažem , naravno da je potrebno da sazriš kao muzičar , ali je i potrebno da imaš inspiraciju za melodiju odnosno tekst i da li imaš šta za reći :D .

Citiraj:
Nije pravilo, da neko učeći svirati na tušim stvarima, zauvijek ostane samo reproduktivac covera! Ovdje možda, ali ko se još ravna prema Banjaluci???!!! Zavisi kakve ambicije imaš...
u Banja Luci je to nažalost nepisano pravilo :roll: .
svi smo svirali tuđe stvari dok smo još učili svirati ,ali sa tim repertoarom nikada ne bi izašao svirati , mislim da je bolje da bend vježba i kad dođe do određenog nivoa i kvalitetnih svojih pjesama izađe svirati .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 15:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
...i eto nam fajta...

Ljudi,oko cega se vi svadjate!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 15:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

groznium je napisao:
de tiki napusi se k....e u svakom slucaju imam vise muzickog obrazovanja (1. ni ne znaš koliko sam muzički obrazovan) od tebe kao i broj koncerata koje sam odradio , licno sam autor 90% pjesama benova u kojim sam svirao dakle kad me vec prozivas autor sam oko 70 stvari , ako iz muzickog ukusa jer dušo draga nis cuo nijedan posto bendova i muzike koje slušam kao ni muzike koju sam napravio , druga stvar što sereš protiv neča o čemu ne znaš nisšta pa prema tome odjebi komplexašu . muzika nije matematika vec emocija .
ajd sad majstore reci koliko si ti lično stvari napravio ,šta znaš o muzici nego samo srati o tehnici .

Ovo već prelazi granice učtivosti!
Ovdje niko i nije pričao o matematici već muzici, mada se u muzici sve može objasniti sa matematičke i fizičke strane! Muzika nije stvar slučaja, da se možeš ograditi od svega emocijom! I emocija je stvar percepcije! Ne doživljavamo "je" svi na isti način!
Bez uvrede, nemoj da shvatiš lično i pogrešno, ali sa stanovišta muzike i harmonije koliko je sve to muzika?

Ja muziku posmatram iz jednog drugog ugla... ne banalizujem je...

Nije bitno koliko je neko nečega napravio, već kako! Kvantitet ne podrazumijeva i kvalitet!!! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 15:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Aj sad malo prekinite sa prepucavanjem posto padaju neke bas neukusne uvrede....groznium je inace poznat kao uber-troo-lik tako da se sa njim ne vrijedi prepucavat.....aj sad dalje samo nemojte da bude da vas nisam upozorio.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 15:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2007, 15:10
Otvorim temu da probam naći vokala za bend, a vi se dva dana kasnije koljete!
Mislim da se kao basista WAFL-a i "otvarač" teme trebam javiti
i ostaviti svoje mišljenje o svemu ovome!
Ja bih naravno volio, kao i svi u bendu, da napravim/mo neku pjesmu koja bi bila melodijski, tehnički bez premca, ali ne može! Jednostavno smo svjesni svojih sposobnosti! kao što sam rekao mi smo 89 i 88 godište i niko ne svira svoj instrument duže od 2 godine tako da iskreno niko od nas nije spreman napravit pjesmu! Zamislite samo da gitaristi sjede prave solo za pjesmu i jedan drugom kaže, e tu bih mogao svirati lokrijski modus na šta ga ovaj drugi pogleda kao tele i na tom mjestu opali nekakav bending... :lol:
Ja mislim da mi muzički nismo spremni pravit pjesme! Prvenstveno govori u svoje ime! ja ne želim sad napravit nekakav Bass Line koji će mi sa ovim znanjem zvučati super, a za 5 godina ću lupat glavom od zid zbog tog istog Line-a! Tu i tamo se rodi neka ideja, ali za to postoji power tab, papir, pa fino zapišeš pa možda nekad nešto i napraviš!
Između ostalog kad budem pravio autorski rad želim da mi prvenstveno ton izlazi super, da ne bude bespotrebnih šumova zapinjanja...
Iako se svi u bendu već brijeo to nas ne čini zrelim muškarcima/muzičarima koji mogu napraviti nešto dobro! Pogledajte samo tonu likova na youtube-u koji samo seru po instrumentima, a ono niđe veze!
Svi u bendu vole svoj instrument i muziku zato i sviramo! cover pjesme sviramo iz vrlo jednostavnog razloga: Kako se nekom svidjeti ako mu prašiš autorsku pjesmu na koju će se on smorit, jer ju ne zna, kad mu možeš odsvirati Nothing else Matters na šta će se 90% ljudi u kafani rastopit i zbog te jebene pjesme nas poželit pogledati još koji put!
Kad dokažemo da Čorbu možemo skinuti kao što ona zvuči na cd-u tek onda možemo početi razmišljati o autorskim stvarima!
Hvala :wav:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 15:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ADJazzBV.Aco je napisao:
Otvorim temu da probam naći vokala za bend, a vi se dva dana kasnije koljete!
Mislim da se kao basista WAFL-a i "otvarač" teme trebam javiti
i ostaviti svoje mišljenje o svemu ovome!
Ja bih naravno volio, kao i svi u bendu, da napravim/mo neku pjesmu koja bi bila melodijski, tehnički bez premca, ali ne može! Jednostavno smo svjesni svojih sposobnosti! kao što sam rekao mi smo 89 i 88 godište i niko ne svira svoj instrument duže od 2 godine tako da iskreno niko od nas nije spreman napravit pjesmu! Zamislite samo da gitaristi sjede prave solo za pjesmu i jedan drugom kaže, e tu bih mogao svirati lokrijski modus na šta ga ovaj drugi pogleda kao tele i na tom mjestu opali nekakav bending... :lol:
Ja mislim da mi muzički nismo spremni pravit pjesme! Prvenstveno govori u svoje ime! ja ne želim sad napravit nekakav Bass Line koji će mi sa ovim znanjem zvučati super, a za 5 godina ću lupat glavom od zid zbog tog istog Line-a! Tu i tamo se rodi neka ideja, ali za to postoji power tab, papir, pa fino zapišeš pa možda nekad nešto i napraviš!
Između ostalog kad budem pravio autorski rad želim da mi prvenstveno ton izlazi super, da ne bude bespotrebnih šumova zapinjanja...
Iako se svi u bendu već brijeo to nas ne čini zrelim muškarcima/muzičarima koji mogu napraviti nešto dobro! Pogledajte samo tonu likova na youtube-u koji samo seru po instrumentima, a ono niđe veze!
Svi u bendu vole svoj instrument i muziku zato i sviramo! cover pjesme sviramo iz vrlo jednostavnog razloga: Kako se nekom svidjeti ako mu prašiš autorsku pjesmu na koju će se on smorit, jer ju ne zna, kad mu možeš odsvirati Nothing else Matters na šta će se 90% ljudi u kafani rastopit i zbog te jebene pjesme nas poželit pogledati još koji put!
Kad dokažemo da Čorbu možemo skinuti kao što ona zvuči na cd-u tek onda možemo početi razmišljati o autorskim stvarima!
Hvala :wav:

Tako mlad, a već zna šta hoće! Svaka čast! Da se postide ovdje neki!!! =D> :thumbleft:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 16:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
Citiraj:
Tako mlad, a već zna šta hoće! Svaka čast! Da se postide ovdje neki!!!

da ocekuje ga svijetla buducnost tezgarenja po banjaluckim kafanama svirajuci baladice :lol: :lol: ,
nego da stanemo sa prepucavanjem , jel se javio tko na oglas ipak je zato tema otvorena ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Vidim da smo i obrazovanje doveli na nivo Relativnog, tako da ne znam ima li potrebe bilo šta dodati...

Svi smo se lijepo složili da autorske stvari treba stvarati nakon što svirajući covere naučimo svirati (pa i Autor GrozniUm)!

GrozniUm je naučio svirati.
Ja još nisam!

Toliko!

p.s. Jedan momak je danas na probi sa njima, pa ćemo vidjeti kako će ispasti!

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]