banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 07:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 21:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
blue je napisao:
Slažem se teorijom koja ide ovako: tamo gdje društvo ne omogući čovjeku da se izrazi kao individua, ili taj čovjek nije u stanju tako da se izrazi, dolazi do transformacije, čovjek-individua postaje čovjek-nacija, čovjek-religija, čovjek-neka-tamo-grupa. Među tim ekstremistima nema ostvarenih ljudi, onih koji su stvorili nešto.

to se upravo dešava u bosni, u republici srpskoj, u banjaluci. primijenjena je upravo ta formula. uz dodatak onih siromašnih koji su nezadovoljni ... ekstremizam (ili diktatorčići?) na djelu.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 22:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
vim je napisao:
Naravno da se Bog brine, ali ovakvim primitivnim razmisljanjem samo se stvara sirotinja i to negdje mora pucati, bilo da idu u emigraciju i preplavljuju svijet svojom religijom ili da idu u "svete" ratove.
Ako ostanu u normalnom stanju dolazi do ekstremnog siromastva i nezadovoljstva koje opet rezultira ratom. Zar nije bolje sprijeciti to u pocetku smanjenjem nataliteta. Neki ce reci, zene se tu ne pitaju. Iako je to tacno u mnogo slucajeva, npr. pricala mi je jedna pakistanka obrazovana koja je radila kao med. radnik da je isla po selima po Pakistanu uceci zene kontracepciji i dajuci im sredstva. Ali cesto su i zene te koje zele sto veci natalitet, da li je to neki prirodni nagon za prekomjernim razmnozavanjem zbog ocuvanja vrste zbog mnogobrojnih ratova u tim krajevima, religija ili samo kultura i psihologija odrastanja i uticaja okoline , ne znam. U svakom slucaju mislim da ovdje muskarci snose vecu odgovornost zbog svojih primitivnih i ekstremnih shvatanja religije zbog istih ovih razloga koje sam naveo.

Mislim da je ovo blizu istini, samo tesko da ce se to preko noci promijeniti. Da bi se promijenila svijest pojedinca ili drustva, moraju se korjenito promijeniti uslovi zivota. U protivnom, preovladava instinkt samoodrzanja kroz odrzanje porodice itd.

Sve ostalo je politika.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2007, 09:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Citiraj:
Citiraj:
Nazalost, jos i dan danas, kako u nerazvijenim tako i u razvijenim krajevima svijeta zene se najvise realizuju kao majke. Jedva se cuje njihov glas u javnosti.

vim:

Pa ne bih rekao da je u razvijenim zemljama tako, ali u nerazvijenim svakako jeste. U razvijenim zemljama broj politicara oba pola je podjednak kao i drugih zanimanja jednakih po velicini obrazovanja mozda razlicitih po struci samo.

Ako mislis na broj, OK - jednakost u polovima u razvijenim zemljama. Ali mislim da nije stvar u brojnoj jednakosti vec u kvalitetu osoba. Vazno je da su pametni, sposobni i eticki orijentisani - bilo da je to jedinka muskog ili zenskog pola. Naravno, kroz proslost, nije se gledalo na paritarnost polova, tako da zene nisu imale glas - ovaj glas kao zvuk, vise nego "glas zena". Ovdje je bit. Razlika izmedju zvuka i glasa je da kroz "glas" zene mogu da odlucuju svoju svakodnevnicu svog zivota - i... bez straha i uslovljavanja.

I sta se onda desilo? Odjednom se pojavi neki muski religiozni skup i kazu da zene od tad i tad, u svojoj svakodnevnici, trebaju/moraju nositi jos jedan odjevni predmet, velo. Vec samo, za pocetak, zamislite..., gubi vrijeme i trosi novac za nesto sto same one nisu/ili vec jesu odlucile da nose. Onda to peri, steri, peglaj,... itd., itd. Ukratko, vise posla. Za koga? I sve te emancipovane zene u razvijenim drustvima, sta govore o velu? Daju svoj zvuk ili svoj "glas"?

A s'druge strane? Razmisljam... sta se je odjednom krscanski svijet zapanjivao na jednu maramu (?) - tako ja to posmatram. Nosimo marame i oko vrata pa nikom nist. Stvar je u simbolici. Simbolici (ne)slobode zene!? E ako cemo u ovome gledati njihovu emancipaciju ili ne, dozvolite mi da se malo podsmjehnem, ali za mene to nije simbol nicega - osim dominacije muskog ekstrema rijeci i odluka. Za zene je "simbol" da li su to one same odlucile ili ne. Svako najbolje poznaje koje odjevne predmete treba/zeli staviti na svoje tijelo, tako pustite da odlucimo da li nam je potreban ili ne... i zasto.

Stvara se pitanje oko jedne tako glupe i poznate stvari, ali sa negativnim usmjerenjem - ja bih ovu epizodu nazvala "Simboli u religiji".

Vec ih mozemo i da vidimo - hriscani i muslimani se zapeli oko vela. Jedni nose zastavu "osloboditelja zena druge kulture", a drugi nose zastavu "svojih cestitih zena". Za nevjerovati. Ne trebaju nama zenama ni jedni ni drugi "zastitnici", samo hocemo da cuju "nas glas" i da ga postuju, ni vise... ni manje.

Toliko banalnih stvari se mijesa u religije pa nam na kraju ona vise ispada kao prijetnja nego dobit. Steta.

vim:
Citiraj:
Naravno da se Bog brine,...

U svakom slucaju, ako/kad zagusti bolje je da se sami brinemo kako da se spasimo. A poslije, kad se spasimo, zahvaliti Bogu na tome.

Poslednji put menjao NebeskaKrila dana 15 Jun 2007, 20:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2007, 10:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Japanese_rose

Citiraj:
Da bi se promijenila svijest pojedinca ili drustva, moraju se korjenito promijeniti uslovi zivota.

Potpuno sam u suglasnosti sa ovom izjavom. I jos bih dodala... ne mislim kao "uslove zivota" nesto materijalno jer ima dosta ljudi koji zive u razvijenim krajevima svijeta i njihova svijest nije odmakla mnogo.

Mislim na sposobnost drustva da pruzi sredstva narodu da rade na sebi, na svom mentalnom treningu ukoliko pitanja slobode. Ima ljudi koji su iz ekonomski siromasnijih krajeva i daleko nas nadmasuju u nekim misljenjima o pitanjima zivljenja, kritike, posmatranja drustva,... i muslimani su.

Ali ne... hriscani se nakacili da samo posmatraju stvari kroz prizmu koja njima vise odgovara kao hriscanima.

Hvala vam ali ne.

Poslednji put menjao NebeskaKrila dana 15 Jun 2007, 20:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
NebeskaKrila je napisao:
Ako mislis na broj, OK - jednakost u polovima u razvijenim zemljama. Ali mislim da nije stvar u brojnoj jednakosti vec u kvalitetu osoba. Vazno je da su pametni, sposobni i eticki orijentisani - bilo da je to jedinka muskog ili zenskog pola. Naravno, kroz proslost, nije se gledalo na paritarnost polova, tako da zene nisu imale glas - ovaj glas kao zvuk, vise nego "glas zena". Ovdje je bit. Razlika izmedju zvuka i glasa je da kroz "glas" zene mogu da odlucuju svoju svakodnevnicu svog zivota - i... bez straha i uslovljavanja.

Da, vidimo da sto vrijeme protice razlika izmedju polova postaje sve manja i manja posebno u razvijenim zemljama gdje, cini mi se postoji opasnost da sada zene uzmu dominaciju pa ce biti obrnuta stvar nego u proslosti i vec sam vidio dosta primjera zenske dominacije. Dobro ce biti ako se zaustavi na jednakosti a ne udjemo u doba matrijarhata sto mi se cini da je na zapadu vrlo moguce.
Citiraj:
I sta se onda desilo? Odjednom se pojavi neki muski religiozni skup i kazu da zene od tad i tad, u svojoj svakodnevnici, trebaju/moraju nositi jos jedan odjevni predmet, velo. .

Da to je bas nezgodno. To se desava u ovim zemljama treceg svijeta gdje je vjerski ekstremizam vrlo izrazen. Mogu samo reci jadne zene u tim zemljama. A i muskarci jer moraju ici u rat takodje zbog tog vjerskog ekstremizma.
Najgluplji mi je taj formalizam. Evo jutros vidim jednu zenu na ulici nosi maramu(muslimanka) a nos joj probijen iglama.
Ili u ovim arapskim zemljama npr. nije grijeh ubijati u ratu a grijeh je ne nositi bradu.
Glupo je sto se sitnice gledaju a krupnije stvari ne i to je formalizam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2007, 13:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Maj 2007, 12:36
Niste, valjda, toliko glupi, pa da ne mislite da i kod nas, "civilizovanih" nema ekstremizma?
Niste opazili tendenciju "neofasistickog" cetnickog Pravoslavlja?
Zna da bude mnogo opasnije od muslimanskih pravila oblacenja.
jer, muslimani ekstremisti ne rade nista sto ne pise u Muhamedovim uputstvima, a ovi cine gotovo sve sto je protivno Hristovom ucenju, a u isto vrijeme ispadaju veeeliki vijernici... :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2007, 14:12 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Citiraj:
Niste opazili tendenciju "neofasistickog" cetnickog Pravoslavlja?

Какве везе имају четници са неофашистима, а тек неофашисти са Православљем, па поготово то заједно? Није ваљда да и у Грчкој и у Етиопији се пјевају хвалоспјеви Дражи Михајловићу, чуо сам за православце у Јапану да то раде, али нисам знао и за Етиопљане. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2007, 23:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Jun 2007, 08:55
Zar ni jedna tema nemože bez politike? Zar ni jedan razgovor nemože bez pominjanja narodnosti? Zašto uvek tražimo krivce u drugima kad on stoji u svakom od nas. Očistimo se od niskih pobuda kao što su boja kože, nacionalna pripadnost i verska opredeljenost. Ako nam je Bog jedan onda smo mi svi među se braća i sestre. Fanatizma ima u svim verskim grupacijama i po potrebi se raspiruje kod onih što se nisu odvojili do višeg nivoa svesti gde ih vodi mržnja umesto ljubavi koja je univerzalna. Ljudi se mogu deliti samo na poslušne i ne poslušne Bogu. Ženi je mesto pored muža a oboma je mesto pored Boga i tu harmoniju nesmemo kvariti jer ju je Bog takvu uspostavio. Vaše reči govore šta vam je u srcu jer nemože sa istig izvora teći slana i slatka voda.Tema je dobra ako joj se priđe od gore a ne od dole. Razrađujući tu temu do kraja došli bi neminovno do saznanja da su ,,duhovni pastiri'' zapravo inicijatori nesreće i pobune protiv bližnjeg. Zato pustite da vas Hrist vodi umesto verskih vođa jer oni čuvaju svoje novčanike a ne vaše duše.Dan plača je dan trubni kad je post i tuga dan kad je tama i strah jer se tad odlučuje sudbina.Pokušajte bez gornjih elemenata razraditi temu, uz vas sam onda.
Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2007, 23:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2007, 11:43
islamski fundamentalizam je nesto slicno hriscanskom fundamentalizmu srednjeg vijeka (dark ages). hriscanske zemlje su vecinom zbacile crkvenu dogmu, prosle kroz preporod inspirisan vrijednostima anticke grcke i prihvatile liberalizam kao osnovnu postavku modernog drustva (teorija da je pojedinac izvor svega).

islamske zemlje su, bar sto se tice tog religijskog ciklusa, tamo gdje su bile hriscanske zemlje u srednjem vijeku. zato je za mene sljedbenik islama - musliman, a ja za njega - nevjernik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 08:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ово би могло да стоји да си ти Француз или Шпанац.

Наше друштво (словенско-православно), за разлику од "напредног запада", никада није имало :

инквизицију (спаљивање људи на ломачи),
индулгенцију (опраштање гријеха за новац),
крсташке ратове (пљачкање под оправдањем борбе за вјеру)
присилу становништва у вјери (код нас је било обрнуто, пожељније је било да не вјерујемо или припадамо некој другој вјери)
итд.

Ни сам запад никада није истински примјењивао принципе хришћанства ни у цркви нити у друштву, а само хришћанство је већином погрешно тумачено како међу клером, тако и међу лаицима.

Тешко је говорити о некаквом "збацивању" хришћанских принципа,
(догматика је нешто сасвим друго - сама ријеч се односи на уско теолошка откровења, и непримјењива је на социолошка устројства),
јер су многи уткани у само биће човјека, а многе ствари које је римокатоличка црква наметала вјерницима у европи (попут разних пореза, имања, световне власти, крсташких ратова), базично немају много везе са хришћанством.

Основни постулат хришћанства јесте то да је човјек боголико створење, из чега произилази више постулата:

- да је створен актом љубави и слободне воље и позван на остварење своје личности кроз принципе љубави и слободе

- то опет даље значи да су сви људи једнаки у правима и позвани на узајамно поштовање и љубав

- сви морални принципи се базирају на принципу љубави и неугрожавања туђе слободе

Ако би земље западне Европе се одрекле ових принципа,
који су суштински да би се једно друштво могло назвали цивилизованим, у том случају нам пријети неки нови средњи вијек (наравно у њиховој изведби).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 08:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Damaskin je napisao:
Наше друштво (словенско-православно), за разлику од "напредног запада", никада није имало :

присилу становништва у вјери (код нас је било обрнуто, пожељније је било да не вјерујемо или припадамо некој другој вјери)

Eh, Džone Damaskine, nemoj sad muljati. Dovoljno je pročitati neke stavke Dušanovog zakonika odakle naprosto isijava "tolerancija" prema inovjernima, i to u vidu usijanog gvožđa kojim se na čelo nepravoslavnima utiskivao žig sramote... A da ne pominjem prisilna pokrštavanja po ruskim stepama, gdje je izbor bio jasan: ili primi krst, ili na dno rijeke s kamenom oko vrata...

A kad već kritikuješ Zapad zbog nedovoljne privrženosti hrišćanskim principima, ni Istok nije bio nimalo bolji: pa odakle su nam došle "blagodeti" ateističkog socijalizma i sve njegove nuspojave kao što su rušenje crkava i manastira, odvođenje vladika, popova i vjernika na rad u gulag i tako to, nego iz srca pravoslavne majčice Rusije? Nemoj sad samo poput "svetog" Nikolaja Velimirovića potezati one stare antisemitske "argumente" da su Židi krivi za sve... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 09:28 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 27 Maj 2007, 18:03
Nemas ti pojma. Dusanov yakonik je debela knjiga kojom je vladar na vrhuncu vlasti ogranicio svoju moc, sve na temelju grckorimskog prava i pravoslavlja.

Dok nam Zapad mase s listom pergamenta koji je Jovan bez zemlje morao potpisati kad je bio u frci

I ne valja ti car Dusan, jer je pravoslavan.

U, izrodi :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 09:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

cveja je napisao:
I ne valja ti car Dusan, jer je pravoslavan.

Nije on pravoslavan, on je - šizmatik! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 17:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Blizzard je napisao:
Dovoljno je pročitati neke stavke Dušanovog zakonika odakle naprosto isijava "tolerancija" prema inovjernima

Можда и јесте тако, али обрати пажњу на житија светих,
како то да тамо нема Душана?
Многи пљују по лику св.Симеона Мироточивог и оспоравају му светост,
јер је наводно његово светитељство "политички инспирисано",
али шта је онда са Душаном, који је политички дебело задужио Србију?

Citiraj:
pa odakle su nam došle "blagodeti" ateističkog socijalizma i sve njegove nuspojave

Из западне Европе која је била свјесна руске пријетње и у економском и у војном смислу.
Маркс није био рус, а за Лењина је општепознато како је стигао у Русију и гдје се обучавао (слична прича важи и за драгог Јосипа Броза)

Citiraj:
Nemoj sad samo poput "svetog" Nikolaja Velimirovića potezati one stare antisemitske "argumente" da su Židi krivi za sve

Владика Николај никада није оптуживао Јевреје, већ дух фарисејства, данас свеприсутан у западној цивилизацији,
али свако тумачи по настројењу свог срца и чистоти духовних очију.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 22:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Можда и јесте тако, али обрати пажњу на житија светих, како то да тамо нема Душана?

Ne da je možda, neko je sigurno tako. Evo malo citata iz tog velikog spomenika srpskopravoslavne srednjovjekovne mudrosti:
6. О јереси латинској:
И за јерес латинску, што су обратили хришћане у азимство, да се врате опет у хришћанство, ако се нађе ко пречувши и не повративши се у хришћанство, да се казни како пише у закону светих отаца. I ovo je to čuveno pravoslavno-hrišćansko pravo na slobodu izbora?

7. О јереси латинској:
И да постави Велика црква протопопе по свима градовима и трговима, да поврате хришћане од јереси латинске, који су се обратили у веру латинску, и да им даде заповест духовну и да се врати сваки у хришћанство. I ovo je ta dobrovoljnost pri obraćenju?

8. О латинском попу:
И поп латински, ако се нађе, обративши хришћанина у веру латинску, да се казни по закону светих отаца. Ponovo malo promovisanje principa prava na slobodu izbora? Dule, majstore!

9. О полувершима:
И ако се нађе полуверац, који је узео хришћанку, ако усхте, да се крсти у хришћанство, а ако се не крсти, да му се узме жена и деца и да им се даде део куће, а он да се изагна. Kakvo milosrđe!

10. О јеретику:
И ко се нађе као јеретик, живећи међу хришћанима, да се ожеже по образу и да се изагна, а ко би га тајио, и тај да се ожеже.
Kakva tolerancija!

Damaskin je napisao:
али шта је онда са Душаном, који је политички дебело задужио Србију?

Ovdje govorimo o primjerima hriščanskog fanatizma, a Dušanov zakonik je izvrstan primjer za to.

Prvo malo ja -
Citiraj:
pa odakle su nam došle "blagodeti" ateističkog socijalizma i sve njegove nuspojave
- a sada malo Damaskin:
Damaskin je napisao:
Из западне Европе која је била свјесна руске пријетње и у економском и у војном смислу. Маркс није био рус, а за Лењина је општепознато како је стигао у Русију и гдје се обучавао.

A je li? A šta su bili Staljin (dobro, on je bio gruzijsko-pravoslavni brat, ali to je isti hepek), pa Hruščov, pa Brežnjev, pa sve te diktatorske starkelje-predsjednici sovjetskog Prezidijuma, pa šefovi KGB-a, pa hiljade poslušnika, činovnika i "aparatčika" zloglasnog rusko-sovjetskog režima koji su ugnjetavali, prisluškivali, hapsili i vodili u mrak svakoga onoga ko im nije bio po mjeri? Svi su oni došli iz Zapadne Evrope, ili Rusi bijahu tako naivni, da ne kažem glupi, pa se primiše na tu jeres komunizma?
Damaskin je napisao:
Владика Николај никада није оптуживао Јевреје, већ дух фарисејства, данас свеприсутан у западној цивилизацији,
али свако тумачи по настројењу свог срца и чистоти духовних очију.

Uh, što volim kad ovako neko "nalegne" na minu iznenađenja. Neće biti, Damaskine, druže moj, neće biti tako. Nikolaj Jevreje nije mogao očima da vidi, jer evo šta kaže u svom djelu koje je napisao u zatočeništvu u Dahauu (gdje je, btw., uživao sve povlastice kakve su imali samo zatočenici od posebnog značaja), i to upravo o Židima:
"A ti, Srbine, šta misliš, dve zaraze spopale su tvoju krv - izrailjska i evropska. "Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola."
Nije li ovo istinsko pisanije jednog pravog sveca, koji je sav svoj ovozemaljski život posvetio širenju hriščansjke ljubavi i milosrđa?
Jesi li zapazio šta u navedenom citatu Nidži smeta? Tolerancija, demokratija, pacifizam... Sve su to, prema shvatanju svevremenskog pravoslavnog svetitelja, "zaraze" koje su na ovaj svijet donijeli "Židovi", tj. "otac njihov đavo".
Jedan sićušni traktat o velikom djelu "sveca" Nikolaja, koji malčice razotkriva njegov hrišćanski ekstremizam, nalazi se ovdje:
http://tinyurl.com/2w3hd7

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 23:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Опет пристрасно извјештавање друже, брате, пријатељу...

Па људи докле...

Citiraj:
На терен излазе фудбалери Партизана...а ево и наших...
(мало дужа пауза коментатора који је схватио шта је лупио уживо у етар)...

Милојко Пантић - Финале Купа ФСЈ почетком '90

Некако "случајно" увијек пропустиш неке неоспорне ствари да "замијетиш"...

Прво, Душанов законик се изучава на скоро свим правним катедрама универзитета по свијету као један од квалитетнијих правних кодекса тога времена (ако не вјерујеш, онда мало прошњувај законике по којима је у то исто вријеме дјеловала РКЦ и браћа Каролинзи и компанија - врло цивилизовано и демократично, нема шта)

Друго, "да се казни по правилима Светих Отаца" означава да се искључи из црквене заједнице, јер је својим понашањем већ сам себе искључио, тако да су те "казне" више констатације нечијег неучествовања у животу цркве.

Треће, најсуровија казна код Душана за сличне ствари је била "да се опрљи" или да добије пар комада по задњици, док је за то вријеме "цивилизовани запад" спаљивао људе на ломачи јер су окаснили са упалићивањем пореза Ватикану, тврдње да је земља округла итд...

Last, but not least, просто је запањујуће да је тај исти "јеврејомрзац" Николај Велимировић ризиковао главу да спасе неколико Јевреје од сигурне смрти (о чему постоје и писана и филмована свједочанства преживјелих) а да је успут био толики антисемита.

Опет кажем, бунио се против фарисејских принципа, а не јеврејског народа, али опет, свако види оно што хоће, шта ћеш...

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 00:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Svašta nešto

Joj joj, Džone Damaskine, sve se trudiš opravdati Duletovu (mal' ne napisah Dučeovu) surovost poređenjem sa ondašnjim Zapadom i Nidžin antisemitizam i protivljenje demokratiji i toleranciji pozivanjem na neke alegorije, ali nekako je to, da prostiš, nedovoljno ubjedljivo. No dobro...
A šta bi sa pravdanjem ruskog pada u socijalizam? To si elegantno preskočio? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 07:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Па сама идеја социјалне равноправности, односно комунизма у први мах је јако привлачна
и уопште не чуди како је привукла толики борј људи међу словенима (дакле не само Русима, шта рећи за Бугаре, Србе, Чехе, Словаке, итд)).

Оно што је фасцинантно је начин како се запад
(гдје је та идеја и скухана) "бранио" од комунизма.
(Сјетимо се само за шта је ФБИ првобитно служио
и чувеног "Лова на вјештице" педесетих година у Америци - "колијевци савремене демократије".
Ништа мање сурово, али много перфидније.
И, наравно, у рукавицама.

Што се тиче саме руске револуције, биран је, типично, најсуровији кадар, чак многи од њих и са крим-досијеима, и тежим кривичним дјелима.
То објашњава какви су то људи могли клати дјечицу из царске породице, кухати до смрти у лонцу живе монахиње у околини Кијева, и још много стравичних ствари које је црква преживјела.

Као и увијек "у рату паметни ћуте", а поготово грађанском, а права страдања за интелектуалце и руску Цркву су тек пар година након револуције услиједила.

Вође револуцијесу већином били њемачки и понеки француски студенти брижљиво припремани годинама за терористичке активности, организовање анархистичких ћелија те разне пропагандне антидржавне активности.

Није ли необично да шачица студената у пар дана спонтано организује не пуч, већ огромну и крваву револуцију са десетинама хиљада жртава и притом свргне јако добро организовану полицију и побиједи тада најмоћнију армију на свијету која је тад могла да себи приушти да ратује на два краја планете и која је одржавала границе од Варшаве до сјевера Јапана? Необично..

Тек дубља анализа показује да је руска револуција (као уосталом и овај наш рат) припреман годинама са кадровима и оружијем увоженим годинама "са стране", а да не говорим о пропагандном рату који је започео неких шездесетак година прије саме револуције и који је одиграо пресудну улогу за саму револуцију.

Што се тиче владике Николаја, не знам шта би ти рекао,
ако човјек прочита све његове књиге и саслуша свједочења људи који су га лично познавали никад не закључи да је то некакав "луди поп", "дивљи балканац" и слично, већ да је заиста и људска и интелектуална и духовна величина.

ПС То да је у Дахау имао повлаштен положај си могао прочитати из књиге човјека који је 70тих и 80тих радио за титову тајну полицију и чија је улога била рушење цркве изнутра. Те његове наводе као нетачне су осудили и историчари, и људи који су били логораши у Дахау, и сами људи из полиције, којима је одмах било јасно о каквој особи је ријеч.

Провјери изворе својих информација прије него што их прихватиш "здраво за готово".
Ако већ толики труд улажеш да оспориш ауторитет Јеванђеља, Апостола, јеванђелиста и самог Христа ,
шта те онда спречава да истим аршином провјериш једног бившег ДБовца?
Или можда није исти аршин у питању?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 08:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Па сама идеја социјалне равноправности, односно комунизма у први мах је јако привлачна и уопште не чуди како је привукла толики борј људи међу словенима (дакле не само Русе).

Šta, samo su Sloveni skloni socijalnoj pravdi, a svi ostali su rođeni tirani? Opa, evo šovinizma na mala vrata... :wink: Ne samo Sloveni, nego su se kao klenovi na tu priču upecali i Istočni Nijemci, Rumuni, Mađari, a da ne zaboravimo Kubance, Kineze i Vijetnamce...
Damaskin je napisao:
Оно што је фасцинантно је начин како се запад (гдје је та идеја и скухана) "бранио" од комунизма. Ништа мање сурово, али много перфидније и, наравно, у рукавицама.

Protiv "crvene nemani" trebalo se boriti svim raspoloživim, dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Srećom, neman se raspala, mada njen lažni prorok Putin pokušava da joj povrati staru slavu...
Damaskin je napisao:
Што се тиче саме руске револуције, биран је, типично, најсуровији кадар, чак многи од њих и са крим-досијеима, и тежим кривичним дјелима. То објашњава какви су то људи могли клати дјечицу из царске породице, кухати до смрти у лонцу живе монахиње у околини Кијева, и још много стравичних ствари које је црква преживјела.

Takvi su ti sinko Rusi. Kad u njima proradi taj azijatski krvožedni crv, bolje je sklanjati im se s puta...
Damaskin je napisao:
Као и увијек "у рату паметни ћуте", а поготово грађанском, а права страдања за интелектуалце и руску Цркву су тек пар година након револуције услиједила.

Pa naravno. Sa ideološkim neprijateljem se počinješ obračunavati tek kad utvrdiš svoje pozicije.
Damaskin je napisao:
Вође револуцијесу већином били њемачки и понеки француски студенти брижљиво припремани годинама за терористичке активности, организовање анархистичких ћелија те разне пропагандне антидржавне активности.

No, penta je da su to sve bili domaći ljudi, dakle Ruje, rođeni i odgajani u uglavnom rusko-pravoslavnim porodicama, koji se eto odrodiše od svojih korijena i tradicije i maljevima počeše da uvode socijalnu pravdu... Opet taj azijatski crv...
Damaskin je napisao:
Није ли необично да шачица студената у пар дана спонтано организује не пуч, већ огромну и крваву револуцију са десетинама хиљада жртава и притом свргне јако добро организовану полицију и побиједи тада најмоћнију армију на свијету која је тад могла да себи приушти да ратује на два краја планете и која је одржавала границе од Варшаве до сјевера Јапана? Необично..

Nimalo ne pravdajući sve to što je "šačica" studenata uradila (mada su uz sebe imali i dobar dio tadašnje ruske intelektualne elite te stanovništva), treba ovdje napomenuti da i car Nikolaj nije bio nimalo milosrdni vladar koji je svojom dobrom rukom mazio vjerne podanike. Prije svega, Rusija je bila zemlja socijalno raslojena, sa malom ali prebogatom i svemoćnom kastom grofova, veleposjednika, liferanata i činovnika koji su uživali svu carsku milost (naravno, redovno je "podmazujući" rubljama i ostalim konvertibilnim valutama), i široke mase obespravljenih kmetova, seljaka, proletarijata i radničke klase, koja je životarila od danas do sutra, i koja je bila više nego plodno tlo za sjeme socijalističkog jevanđelja...
I da, da se ne zaboravi: car Romanov je bio veeeeliki antisemita koji je, zadojen mržnjom prema sljedbenicima Mojsijevog zakona, namjeravao da to pitanje "riješi" jednom zauvijek. Ali eto, nije mu se "posrećilo"...
Damaskin je napisao:
Тек дубља анализа показује да је руска револуција (као уосталом и овај наш рат) припреман годинама са кадровима и оружијем увоженим годинама "са стране", а да не говорим о пропагандном рату који је започео неких шездесетак година прије саме револуције и који је одиграо пресудну улогу за саму револуцију.

Pa ne samo sa strane. Kao što rekoh, našlo se više nego dosta pristalica tog pokreta među domaćim stanovništvom...
Damaskin je napisao:
Што се тиче владике Николаја, не знам шта би ти рекао,
ако човјек прочита све његове књиге и саслуша свједочења људи који су га лично познавали никад не закључи да је то некакав "луди поп", "дивљи балканац" и слично, већ да је заиста и људска и интелектуална и духовна величина.

Kada se pročita i Adolfov "Mein Kampf", to djelo je puno svetog patriotskog naboja i ljubavi prema vlastitom, njemačkom narodu, neko bi čak rekao da je Adolf bio neki svearijevski vizionar koga, eto, skenjaše tamo neki Čerčil i kompanija... Međutim, sinko, stvarnost je bila puno surovija...
Svako ozbiljnije istraživanje Nidžinog lika i djela utvrdiće da je to bio čovjek kome su, između ostalog, smetala sva nova kretanja i struje tog doba: demokratija, pluralizam, tolerancija u religiji i društvu, kultura, umjetnost... Starom džangrizavom Nidži sve su to bili "uvozni proizvodi" jevrejske rase čijeg je tada progonitelja i lika koji je već tad uveo rasne zakone, nazivao novim Svetim Savom, zar ne? Ili je i to samo još jedna od njegovih - alegorija?
Damaskin je napisao:
ПС То да је у Дахау имао повлаштен положај си могао прочитати из књиге човјека који је 70тих и 80тих радио за титову тајну полицију и чија је улога била рушење цркве изнутра. Те његове наводе као нетачне су осудили и историчари, и људи који су били логораши у Дахау, и сами људи из полиције, којима је одмах било јасно о каквој особи је ријеч.

Ma kako sam to mogao da previdim! Stara škola pravoslavne duhovnosti: sve što se ne slaže sa tim, od vladika i popova propisanim kanonima, je produkt Udbe, vatikansko-kominternovske zavjere i judeomasonskih agentura...
Damaskin je napisao:
Провјери изворе својих информација прије него што их прихватиш "здраво за готово".

Mi se ovdje jedino možemo pozivati na nečiju pisanu riječ. Šta sad treba, da ganjamo autora ove ili one knjige i da mu poput cara Dule zaprijetimo vrućim gvožđem ako ne kaže istinu? :wink:
Damaskin je napisao:
Ако већ толики труд улажеш да оспориш ауторитет Јеванђеља, Апостола, јеванђелиста и самог Христа ,

Ja ne pokušavam ništa. To rade drugi... :)
Damaskin je napisao:
шта те онда спречава да истим аршином провјериш једног бившег ДБовца?

Pa da, opet etiketiranje nekoga ko je spoznao kakva se sve korupcija i politikanstvo krije među mantijašima Pravoslavne crkve...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 08:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

И да додам да спорно пророчанство настало у тамницама Дахауа,
није о Јеврејском народу, већ о фарисејско-јеврејском одбацивању Христа, односно принципу "реци камењу овом хљеб да постане" и "дај нам хљеба и игара" па ћемо те признати да си Месија.
Текст из Дахауа је пророчанство које се тиче српског народа и његове судбине у последњим временима и припреме за долазак Антихриста, а све је јасно ако се цитира не једна реченица већ читав цитат:

Citiraj:
"Отац Мој - Отац ваш! Говорио је Господ Исус Христос кад је у човечијем телу ходио међу људима. Отац Небесни, Отац светлости и сваког добра....

Насупрот томе Оцу светлости постоји и отац таме и злобе, и томе оцу су се приволели сви противници Христови, сви противници светлости, сви противници љубави. Тај отац мрака и злобе јесте ђаво.

Њему су се приклониле старешине јеврејског народау време "Бога во плоти" (у телу). Иако то нису ни знали ни признавали, свевидећи Христос је видео и посведочио им:

"Ваш је, вели, отац ђаво, и сласт оца својега ви хоћете да чините" (Јов. 8,44) Јер, вели опет,
"кад би Бог био Отац ваш, ви бисте љубили Мене, пошто ја од Бога изиђох и дођох."
(Јов. 8,42)

Сва модерна гесла европска саставили су Жидови који су Христа разапели :
и демократију, и атеизам, и толеранцију свих вера, и пацифизам, и свеопшту револуцију, и капитализам и комунизам.

Све су то изуми жидова односно оца њихова ђавола (Јов. 8, 39-47)
И то је све у намери да Христа понизе, да Христа пониште, и да на престо Христов ставе свог јеврејског месију (Антихриста), не знајући ни дан данас да је то сам Сатана, који је отац њихов и који их је зауздао својом уздом и бичевао својим бичем...

Тек читајући текст у цјелокупном контексту апокалиптичког тумачења ми видимо да владика Николај размишља и тумачи однос јеврејске вјере са Богом, дакле у завјетном контексту - беритски, у склопу Богом му откривеног и Богом му успостављеног односа,
а не на некаквом приземном националистичком и политиканском плану.

Јасно је да се ово односи на духовну раван, те на подјелу читавог човјечанства на двије врсте оних који су изишли од првог Завјета Бога и људи - пород Аврамов и пород сотонин, односно фарисејски, који хоће "царство од овог свијета", дакле о принципима који постепено постају дух овог свијета - дух антихристов, чији долазак они припремају и ишчекују.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]