banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 08:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Mar 2007, 10:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ima li neka konkretna stranica (na eng. ili srp. jeziku) na kojoj se mogu naci informacije o porijeklu ta dva jezika ?
jer kao sto je poznato jezici susjednih drzava imaju odredjenih slicnosti, zbog medjusobnog uticaja, ali madjarski mi bas i ne lici niti na jedan ostali jezik u okruzenju
a rumunski me podsjeca na latinski pa me interesuje i razvoj tog jezika
hvala unaprijed na ukazanoj pomoci

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 11:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ja ti mogu onako laicki da odgovorim ; madjarski pripada skupini ugro-finskih jezika, tj. srodan je jedino s finskim, zato ne lici ni na jedan u okruzenju,a nisam bas primijetio da ludo lici na finski.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Tacno je ovo sto je receno za madjarski, stvarno ne lici ni malo na finski. Vjerovatno su slicni na morfoloskom i sintaksickom nivou, ovako odoka ni malo :) A sto se rumunsko tice prilicno sam siguran da je to romanski jezik, i da jako lici na talijanski. Bar im pismo lici na talijansko, nisam ih cuo kako pricaju.
pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 21:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
Zadnja dva posta su istina.Uz to dodajem da je Ugro-finski kategorija za sebe jer ga ne mogu trpat sa ostalima iz ociglednih razloga.Lingvisticka je misterija otkud,a geografska kako.Sto se tice razlike izmedju njih,licno pretpostavljam da TU dolazi na scenu okruzenje,mada je moguce da grijeshim.

FINLAND IS WINLAND,al eto :lol: :lol:

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 22:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Citiraj:
Ugrofinski narodi /eng. Finno-Ugric peoples/.- Jedna od dviju glavnih grana Uralskih naroda naseljenih od današnje Finske pa na istok do Oba. Ugrofinci se dalje dijele na ugarski i finski ogranak, od kojih se svaki sastoji od nekoliko naroda. Svih skupa naroda koji govore ugrofinskim jezicima moglo bi biti oko 24,000,000, od kojih većina živi u Finskoj, Mađarskoj i Estoniji, te po manjim enklavama u drugim državama, osobito Rusiji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 14:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

hvala u svakom slucaju

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Imao sam priliku da sjedim sa fincima koji su mi rekli da finski i madjarski iako pripadaju istoj grupi jezika nemaju cak ni zajednickih rijeci ... ali stvarno strancu zvuce slicno ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 02:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ne poznajem ovu problematiku, ali sam na internetu nasao nsto o rumunskom jeziku. Nije lose porcitati.
http://209.85.165.104/search?q=cache:jK ... cd=3&gl=us

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 10:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Mađarski jezik je službeni jezik Republike Mađarske, jedan od šest službenih jezika Autonomne Pokrajine Vojvodine (Srbija i Crna Gora), kao i službeni jezik na lokalnom nivou u delovima Rumunije (Transilvanija) i Republike Slovenije (okolina mesta Lendava, u istočnoj Sloveniji). Pored toga, mađarski se govori i u delovima Slovačke, Ukrajine, Hrvatske i Austrije, ali u njima ne uživa status službenog jezika. Pripada ugro-finskoj grupi uralskih jezika

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 12:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

heh sad mi je jasnije zasto rumunski ima toliko slicnosti sa latinskim

sto se madjarskog tice, iako ne lice na finski cini mi se da ipak ima nekih slicnosti
ono sto je interesantno da niti jedna zemlja u okruzenju nije napravila uticaj na jezik pa izgledaju kao izdvojena enklava po pitanju jezika :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2007, 09:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2007, 13:32
Naprotiv ima dosta uticaja i preplitanja,dosta madjarskih reci su slovenskog porekla,vise imaju slovenskih reci nego sto imaju zajednickih reci sa finskim,a sa njim dele samo reci za delove tela,roditelje,i jos par bitnih reci,dok rumsunski isto tako ima dosta reci slovenskogi nas ima dosta reci koje su romanskog,samo se cini da nisu slovesnkog zbog romanizovanosti,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2007, 13:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Jun 2007, 10:13
Madjarski i finski lice i pripadaju istoj famili zbog unikatne gramatike.
Kod tih jezika se glagol mjenja u sredini rjeci.

Na svim jezicima se glagol mjenja, tvori,.. na zavrsetku rjeci a ponegdje i na pocetku. Raditi, radio, radicu,...... working, worked, work,.....

Za Fince neznam odakle su dosli.
Istorijski gledano, Madjari su dosli iz Azije i pripadali su turskoj skupini. Kako su asimilirali mnoge narode, ponajvise Slavene, danas postoji svega par skupina sela gdje se sacuvao stari antropoloski azijski tip. Jezik je zacudu prezivio.

Sto nije bio slucaj sa Bugarima koji su takodjer bili azijska nomadska skupina bliska turcima, ali stari bugarski se izgubio asimilirajuci mase Slavena.

Rumunski je mjesavina trackog, staroromanskog i slavenskog.
Interesantno je da imaju puno istih rjeci kao mi za imena zivotinja i biljaka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2007, 09:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2007, 13:32
rumunski jezik je dosta romaniziran u xix veku,a pre toga je imao bas puno slovenskih reci, atracki uticajh je bas slab,naravno javlja se po imenima nekih reka,ili planina,

ugrofinska grupa jezika pripada altajskoj,a njima pripadaju i turkofoni,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 14:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

nisam ni ocekivao da ce toliko ljudi dati svoj obol na ovoj temi
hvala vam

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]