_Pasha_ je napisao:
U Svedskoj npr su ogorceni na rezultate, jer kazu komsijsko glasanje nema vishe nikakvog smisla....U istom trenutku zaboravljaju da su upravo svedi jedine poene dobili od Norveske, Islanda, Danske i Finske...i to po 12. A kovali su jebeni The Ark u apsolutne favorite.
Vader je napisao:
Ja sam čuo i za Njemačku.
Baš me zanimaju komentari u medijima tih zapadnih zemalja, i Britanije, pa bih volio da oni od vas koji žive u tim zemljama napišu nešto o tome.
Helena je napisao:
I Njemacka razmislja da odustane od Evrovizije. Sve se vrti oko toga kako se zemlje istocne Evrope potpomazu u glasanju (komsije, istocni blok...). Kad pogledate samo tabelu...prvi zapadnjak Grcka na 7. mjestu..a onda Finska na 17., a za njom Svedska, Njemacka...itd. Posto su Njemacka, Engleska, Spanija i Francuska najveci sponzori oni se najvise i bune.
Mada opet neke novine komentarisu kako je poslije dugo vremena "pjesma" pobjedila (a ne show).
EiLeen je napisao:
Da su se potrudili da imaju dobru pjesmu, možda bi neko i glasao za njih... Engleska s onim stjuardesama..

Vezze...
Italija ne učestvuje zbog San Rema, a više od pola Talijana bojkotuje isti jer kažu da mladi talenat tamo ne može doći do izražaja..
Ma nek odustanu... Srbija je pobijedila i to se ne može osporiti..
Oni su svi *ebeni licemjeri.
Posalju zadnji sit i ocekuju da moraju biti u prvih 5 jer oni su
veliki.
Takodje su smecari jer oni moraju ici direktno u finale makar bili i zadnji na tabeli.
Sto znaci da u jednom navodno fer i ravnopravnom takmicenju imamo i neke ravnopravnije od drugih.
I ti ravnopravniji se sad zale zbog neravnopravnosti, ali ne one neravnopravnosti koja je konkretna, dokaziva i ide njima u korist. Mo's mislit postenih ljudi, jadnih, zakinutih...sve mi ih zao nesto...
E pa kad imaju tako istancan osjecaj za pravdu - zasto se onda nisu bunili sto oni idu uvijek direktno u finale, pa makar na prethodnoj Evroviziji bili zadnji?
Kad imaju tako istancan osjecaj za pravdu zasto nisu punili novine nepravdom koju vidimo u sledecim rezultatima -
Citiraj:
Ireland won 7 times, Luxembourg, France and the United Kingdom 5 times. Sweden and the Netherlands won 4 times
Ovdje je samo nabrojano 30 pobjeda onih koji su rekorderi po broju pobjeda. Evo, bas cu pokusati naci na netu konkretan podatak koliko puta je ko pobjedio, cisto da se vidi o cemu pricam.
Jer mislim da se od 1956 kad je odrzana prva Evrovizija (znaci 51 put do sada) na prste moze nabrojati koliko su puta na Evroviziji pobijedile istocne zemlje...ali kad istocne zemlje pobjede 3 puta odmah je to pretjerivanje, puno je to, naspram njihovih 'malih' 40 i kusur puta...
Najbolje onda nek kazu - mi smo veliki, vi mozete ucestvovati, ali samo reda radi, pobijediti ne smijete, a prvih 5 mjesta cemo mi ionako podijeliti izmedju sebe.
I oni glasaju jedni za druge, za svoje susjede i to je OK, sli kad to rade drugi to onda nije OK.
Meni je sasvim jasno to glasanje za susjede jer ima tu i 'lokal patriotizma', ali i toga da su ti ljudi blizi jedni drugima i kulturoloski i muzicki i istorijski i svakako, pa je normalno da bolje razumiju muziku susjeda, da im lakse ulazi u uho, da im ta muzika vise odgovara, nego od onih koji zive na drugoj strani kontinenta i imaju drugaciji stil zivota, ukus, kulturu, pa i muziku...
E sad, to davanje bodova susjedima uopste ne pije mnogo vode, jer uzmimo samo zemlje ex-Yu, zasad ih je 6 (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija). Da se daju bodovi dobrosusjedski, a da ne utice pjesma na to bodovi bi se opet razvodnili.
Znaci, ako su sve pjesme slicnog kvaliteta Srbija bi dobila 12 bodova od jedne zemlje, od nekog bi dobila 5 bodova, od nekog ...a toliko bodova su Srbiji dale i zemlje koje sa Srbijom nisu nit luk jele, nit luk mirisale.
Ostali bi se veliki bodovi rasprsili izmedju drugih zemalja u okruzenju...a ipak najcesce susjedi glasaju za jednu pjesmu maksimalnim bodovima - jer im se ta pjesma svidja...jer je takav ukus ljudi u tom okruzenju i jer ta pjesma odskace od drugih...
Ne moze me niko uvjeriti da Hrvatska daje bodove Srbiji jer se ljudi u tim zemljama medjusobno vole strasno puno.
Statisticki gledano, sa osrednjim pjesmama vece sanse ima svedska dobiti 12 od svojih susjeda nego Srbija (recimo), kao i vece sanse dobiti 8 i 10 bodova (jer se bodovi ne rasipaju na brojne susjede).
Tako da to sve dodje negdje na isto, gore-dole koji dobrosusjedski poen.