Игњатије Мидић, још увек епископ СПЦ :
"Дакле, читав живот хришћански, поготову света Литургија... Она уствари показује... она иконизује то будуће Царство! Али има апсолутну важност! Управо због тога што то будуће Царство још не постоји. Оно постоји сад и овде само у икони! И зато је уствари наша вера - вера! Што каже свети апостол Павле. Али пазите како каже: шта је вера? Ми мислимо да је вера: "ја верујем у нешто што постоји, и то што постоји је, дакле, изван мене. Дакле, ја верујем у један објекат! Рецимо, верујем у Христа који је... постојао некад, или ће, рецимо... или постоји горе на небу". Или верујемо... Није то вера. Вера код апостола Павла тако се дефинише: каже, "пистис де... Ести де пистис ипостасис тон ипозоменон". Каже, "вера је основ, односно ипостас! Ја вас упућујем на ову реч. Кад смо преводили Свето Писмо, ја сам био у тој комисији, па сам инсистирао да о-остане тај израз: "ипостас", да је вера ипостас. "Није", прена... прегласали су ме, нека буде "основ". Добро, и "основ" је добро... мисим, није лоше, и то је... превод, на крају крајева! Ово не би био превод, то би била задржана грчка реч. Али, оће то да каже овде: верујући, уствари ви дајете постојање нечему! Дакле, то није нешто што је изван, па ми верујемо само. Као што су нас научили католици и савремена цивилизација: "Ја верујем у нешто. Па да, верујем тамо да... неем ништа против. Или могу да потпишем то да је тако, или не знам ни ја". Није то вера! Вера је, дакле, да нешто, уствари, у шта верује, дајете му постојање! Без вере нема постојања њему!"
3вучни снимак самог Игњатија. Мада, можда неко неће веровати ни својим ушима. Ево снимка (обавезно преслушајте):
http://www.gazimestan.com/izvolte/mp3/v ... _usima.MP3