banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 18:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2001, 14:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Evo jedna interesantna prica i njeno tumacenje koje sam nasao na nekom drugom forumu

PRICA

Covjek je zivio u sobi s dvije pticice. Pticice su bile u krletci, zasticene od vanjskog svijeta, a covjek ih je hranio, pojio i igrao se s njima. No, covjek nije bio siguran da li i ptice vole njega i bio je tuzan sto zive neslobodne. U svojoj velikoj ljubavi prema njima, odlucio im je dati slobodu i pustiti ih iz krletke. Jedna je ptica, slobodna, odabrala ostati sa covjekom, dok je druga izletjela kroz prozor sobe. Covjek je bio jako sretan zbog ptice koja je odabrala ostati, ali tuzan zbog ptice koja ga je ostavila, no svejedno, bio je sretan zbog svog postupka.
Neizmjerna je bila covjekova sreca kad je druga ptica, koja je okusila vanjski svijet, uletjela u sobu, natrag covjeku.

TUMACENJE

Krletka simbolizira prvobitni raj, a ptice ljudski rod.
Ptice u krletki ne poznaju izbor, vole covjeka jer ih hrani i ne poznaju nista i nikog osim njega. Je li to prava ljubav?
To se pita i covjek. Bog ne zeli robote, zeli da ga svjesno odaberemo.
Ptice ce moci potvrditi svoju ljubav tek kad su pustene.

Jedna ptica ostaje, druga odlazi. Radi se o dva razreda vjernika. Jedni su svoju vjeru "popili s majcinim mlijekom". Oni se ne pitaju, ne sumnjaju i kod njih nema potresa. Nije bitno njihovo obrazovanje, nije bitno to sto im neko argumentirano tvrdi da nisu u pravu. Oni to ne moraju objasnjavati, oni znaju pravi put.
Drugi tip ne moze prihvatiti jednostavno kao istinu. On trazi potvrdu i zeli upoznati svijet.
Kako moze bezrezervno prihvatiti Boga ako ne poznaje alternativu?

Covjek (Bog) voli i jednu i drugu pticu. Sretan je zbog ptice koja je ostala uz njega. Ali puno je sretniji zbog one koja mu se vratila iz kaljuze vlastitih iskustava, kojoj je Bog spas. Ona je dozivjela obracenje, nakon svjesnog napustanja Boga.

Koji je tip vjernika vredniji? Cija je vjera jaca? Zasto se Bog vise veseli ptici koja se vratila?

Kolika je ljubav Boga? Hrist se nije zrtvovao (zrtvovan) zbog prve nego zbog druge ptice. Otkupljeni su svi, i buduci grijesi i promasaji, ako se pokajemo. Ovo je strahovit dokaz Bozje ljubavi prema, simbolicno, drugoj ptici.

Soba je duhovno utociste, a fizicki smo ranjivi svuda. Sloboda postoji samo u duhu.

-------------

Ova prica je identicna prici iz Evandjelja po kojoj mladji sin prospe svoje nasljedstvo pa sa onda vrati ocu.

Ovo je sasvim u skladu sa mojim vjerovanjem o ovome.

Bog je istjetao Adama i Evu iz Raja zato sto je to bilo po Planu.

Adam je potpuno svjestan svih posljedica ubrao sa drveta poznanja dobra i zla. Znao je tacno sta slijedi, znao je da ce ljudi duhovno pasti. Sve to je bio Plan Oca Nebeskog (ovde Elohima) iz ljubavi prema ljudima.
Adam je bio savrsen u svakom pogledu, bio je potpuno vjeran Ocu Nebeskom ali je sve to bio BEZ poznanja dobra i zla. Ubrao je da bi ljudi upoznali razliku izmedju dobra i zla i da bi kroz svu ovu muku ljudske istorije NAUCILI da SVJESNO odbace zlo a odabraju dobro. Takav covjek na kraju koji nauci svjesno odbaciti zlo a odabrati dobro ce biti savrsen i blizu (u duhu) Ocu Nebeskom kao Adam ali ce sve to biti UZ poznanje dobra i zla sto je VECI nivo od Adama koji je sve to bio BEZ poznanja dobra i zla.

Shavatate li? Lako je biti dobar kad ne znas za dobro i zlo, fazon je biti dobar kad mozes uciniti zlo, fazon je ostati dobar kad te negativne sile navlace na svoju stranu. To je mnogo veci nivo. To ovde ucimo.

Nije Adam ono ubrao slucajno, nije bio prevaren. Nije se moglo desiti da Adam ne ubere sa drveta poznanja dobra i zla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2001, 09:28 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Nov 2001, 01:00
Jesi li kad, Vader, pomislio da je istina o stvaranju mnogo jednostavnija i, na nasu zalost, s mnogo manje "onog iza" znacenja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2001, 10:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jel' ti to hoces da aludiras na cisto naucnu verziju stvaranja bez uticaja duhovnih sila?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2001, 14:57 
Početnik
Početnik

Da li mozes da jasno i precizno povuces liniju izmedju fizickog i duhovnog (tu mozes ukljuciti i "razliku" (a moze i bez navodnika) izmedju "ovostranog" i "onostranog", iluzije i stvarnosti? Da li ih ti striktno razdvajas?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2001, 17:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kad si pitala da li je stvaranje mozda jednostavnije mislo sam da mozda mislis kao mnogi "ma sve je to nastalo slucajno velikim praskom, nema tu nikakvog Tvorca ni neke svrhe postojanja, sve je to slucajno..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2001, 09:08 
Početnik
Početnik

A zasto imas predrasude prema tom konceptu? (Ovaj komentar je obzirom na naglaseno "mozda")

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2001, 10:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Smatrao sam da mozda mislis na naucnu teoriju stvaranja, pa je to ako hoces predrasuda (kriv sam, priznajem :smile:). Ne slazem se sa cisto naucnim intelektualnim obezduhovljenim teorijama i pogledima.

Hajde sad ti objasni sta si mislila pod tim da je stvaranja mnogo jednostavnije i sa mnogo manje "onog iza"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2007, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
zanimljiva pricica

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]