banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 12:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 109 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Teologija ikone
PostPoslato: 07 Maj 2007, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Jеванђељска реалност је основа читавог православног иконописања.
Јеванђељска, јер икона свједочи реалност Божијег утјеловљења на земљи, и самог дјела спасења.

У видљивом сагледава се невидљиво, а у временском - вјечно.
Као и богослужење, икона је откривање вјечности у времену.

Појаву свјетлости икона преноси уз помоћ свјетла које савршено тачно указује на одређено јављање духовног свијета.
Тиме се указује на сијање светитељевог лика,
односно икона открива духовни свијет човјека који је постао храм Божји.

Показује се дејство благодати Светог Духа на човечије тијело.
Сврха иконе је да сва наша чула, ум и сву људску природу,
упути ка истинском циљу на пут преображења, чистећи нас.

Она приказује обожење човјека, премда не укида ништа од онога што је истински људско.
Главни смисаони садржај иконе је свјетлост која све прожима и представља Божанску благодат.

Оне нама на видљив начин пројављују ту боголикост и христоликост,
тј. оно што човека управо и чини човеком - дивном и боголиком живом личношћу,
вредном и способном за вјечну љепоту,
за вјечни истински живот у љубави са Богом и са другим људима,
у заједници богочовјечанске Цркве, заједници са Христом и са људима
као Христовом и својом боголиком браћом.

"Ми не изображавамо лик или слику или облик или неку форму невидљивога Божанства...

То свједоче и богомудри Оци:

Citiraj:
"Ми не изображавамо лик или слику или облик или неку форму невидљивога Божанства... "

Citiraj:
Али, пошто је Јединородни Син (Божији), који je у наручју Очевом,
позивајући натраг (= спасавајући) своје створење из смртне осуде,
изволео да постане човек, благовољењем Оца и Светога Духа,
ми зато изображавамо слику Његовог људског лика и Његовог по телу љуског изгледа,
а не Његовог несхватљивог и невидљивог Божанства,
и тиме настојимо да нашу веру (јасно, видљиво) представимо,
показујући да Он није по фантазији (= привидно) или као сенку нашу природу Себи присајединио ...
него да je самом стварношћу и истински
(αυτω το πραγματι και αληθεια) постао савршени човек по свему"
(PG 98,157 С)

Свети Герман Цариградски писао је слично и у своме писму другом иконоборцу, Томи епископу Клавдиопољском:

Citiraj:
"Треба изображавати у иконама црте лика (ηδεας = изгледа) Господњег по телу
на изобличење јеретика који клеветају да je Он по фантазији а не истински постао човек,
а за извесно руководство (χειραγωγιαν δε τινα) онима који не могу лако да се уздижу на висину духовног сагледавања...,
тако да им се кроз гледање уписује (у ум и срце) тајна:
да се Бог јавио у телу и да je поверован у свету (1 Тим. 3,16),
и (то) ће се наћи (= показати) као веома освећујуће и спасоносно за све нас,
тако да оно што je у јеванђелским проповедима написано о Његовом по телу живљењу на земљи са нама људима,
да ће се то (кроз иконе) неизбрисиво уписивати у памћење људи да би се поштовање Његове славе,
и светиње за нас јасније проповедало и од нас поклањало".

Дакле иконе су за нас живо Јеванђеље за наше тјелесне очи,
јер су и у оним вјековима када није било много писмених,
свједочиле реалност Јеванђеља и јевнђељских догађаја.

Интересантно је запазити да Саборник Православља све то повезује у једну целину:
Цркву као вернике, живе иконе Божије,
и Цркву као храм украшен светим иконама, сликама оваплоћеног Бога и Божијих прослављених угодника.

То je аутентично литургијско поимање Цркве,
јер се сабрање верних, као живе деце Божије,
и Христовог и Светитељских Ликова, изображених на светим иконама и фрескама,
потпуно православно доживљава тек у склону свете Литургије,
на којој се прославља Бог:

вером и молитвом,
речима и славословљима,
делима и сликама и уопште целокупном литургијском стварношћу,
литургијским животом и праксом Цркве.

Тиме је јасно указано на нераздвојну повезаност светих икона са богослужением,
са Евхаристијом (=Литургијом) Цркве,
коју служи "пуноћа благочестивих" (το πλήρωμα των εύσεβούντων), како се каже у Синодику,
тј. сав црквени клир и народ, са својим Епископом и свештенством на челу.
(Подсјећамо да ријеч "литургија" првобитно и значи "свенародну јавну службу").

Citiraj:
Неописиви Логос Очев из Тебе се, Богородице описа оваплоћен, и упрљану икону преобразивши у древну љепоту, присаједини је Божанској љепоти.
Стога, исповједајући наше спасење - дјелом и рјечју га изображавамо."

(Триод, Недеља Православља, глас 8)

Очигледно je свакоме познаваоцу текстова аката и одлука светог Седмог Васељенског сабора у Никеји да постоји органска веза између поштовања светих икона и поштовања Светитеља - у Цркви Богочовјека Христа.

Није то било случајно да су иконоборци, одричући поштовање светих икона, врло брзо почели одрицати и поштовање Светих у Цркви.

На то су им Свети Оци Седмог Васељенског сабора одговорили врло директно и недвосмислено:
ко не поштује иконе, тај не поштује ни саме Светитеље Божије,
а тим самим он не поштује ни самога Христа Богочовека,
јер не поштује него управо пориче тајну и реалност Његовог оваплоћења и очовјечења.

А ево, укратко, библијског есхатолошког значења Иконе:

Света православна икона има на себи, и уметнички изражава и открива нам
своју литургијску природу - ону другу, есхатолошку стварност,
оно на њој и кроз њу присуство небеске и вјечне освећујуће и просвјетљујуће и обожујуће свјетлосне благодати Духа Светога.

О томе нам, између осталих, карактеристично свједочи и свети патријарх Фотије у својој 76. Посланици:

Citiraj:
"Свете иконе нису више дрво (даске) ...
нити само боје, бесприсутне и уобличујуће силе и благодати (Св. Духа),
него су оне (тим присуством) свете и часне и достојне поштовања и прослављања".

И још додаје свети патријарх:

Citiraj:
"Јер се ми кроз њих узводима у једно и јединствено, сједињујуће и саборно созерцање
и удостојавамо се тиме божанског и натприродног заједништва са Највишим од свега жељенога"
(Писмо 6,18; издање Valeta, London 1864).

Та свјетлост која тијела, зграде и брда на византијској икони чини лаганима,
то је оно што уклања потребу за статичном разложношћу,
тако да поједине фигуре и поједине грађевине могу да буду и мало криве и да нам то не смета и да нам не ствара утисак да ће попадати;
то је оно што релативизује осећања и трагичност сцене;

И укратко речено -
та свјетлост, која на посебан начин дејствује на византијској икони јесте оно што уводи елемент слободе као ослобођења природе од природне каузалности,
односно елемент непропадивости и вјечног постојања.

Изображавајући, пак, икону тога светитеља и поклањајући се њој, Црква ствара једну нову чињеницу.
Првобитно христолошки, сотириолошки и есхатолошки неутралан, материјал даске или зида
на којима се изображава икона, сада поприма размјере нове и јединствене чињенице,
јер се преко ње на један посебан начин повезује Црква са есхатоном, постојањем и личношћу светитеља.
Тако разумјевамо оно што су у својим текстовима, химнама и одлукама писали Оци VII васељенског сабора -
да се кроз икону Исуса и осталих светитеља освећује творевина.

Не сматрамо црквеном иконом једну фотографију светога Нектарија (светитеља који је живео у нашем веку),
ма колико аскетски да изгледа светитељ на њој,
јер изражава само идиоме његове тварне природе у једном историјском тренутку из прошлости који неће поново доћи.

Такође, ниједан његов портрет не сматрамо црквеном иконом,
јер - ма колико умилан и благочестив он био - не престаје да изражава нешто привремено.

Као православни, ми указујемо поштовање само оним светитељевим иконама које су настале према предању Цркве,
тако да су сачувале и његове портретске моменте (који постоје и код класичног портрета),
али уз помоћ карактеристичне светлости, о којој смо говорили, обавезно изражавају и светитељеву заједницу са Царством Божјим.

Икона је, дакле, и пут и средство: она је сама молитва. Она нам непосредно и очигледно открива бестрасност (слободу од страсти) о којој говоре оци и учи нас да "постимо очима", по изразу аве Доротеја.

Боје на икони преносе боју човјечијег тијела, али не природни тон плоти:
то, као што смо видјели, просто не одговара смислу иконе.

Ријеч је о томе да се пренесе нешто више од природне љепоте човјечијег тијела.

Ту се ради о унутрашњој, духовној лепоти, у складу са ријечима апостола Петра:
"Скривени човек срца, у непропадљивости кротког и тихог духа, што је пред Богом драгоцено" (1.Пт.З,4).

То је љепота приопштавања доњег горњем.
Ту љепоту - светост, подобије Божије које је стекао човек - управо показује икона.

На својственом јој језику она преноси дејство благодати које,
по речима светог Григорија Паламе:

"...као да у нама на ономе што је по образу почиње да живопише оно што је по подобију (праобразу Бога Логоса), тако да постајемо подобије Христа...".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 20:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Mrzi me da citam ovoliko pisanije koje verovatno ni vecina ne razume. :) No svejedno, dobar pokusaj da se da teologija ikone, samo to moze malo jednostavnije, jer nisu svi mistici i neoplatonski filozofi da bi razumeli pravoslavlje.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 20:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Не мораш нити требаш драги Антропос бити нити филозоф нити неоплатониста да би сватио смисао иконе :D
Али ми се све нешто чини да си ти овај текст ипак довољно разумио,
а с друге стране си у праву, чим нађем времена писаћу поново и трудићу се да користим свакодневна поређења... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 21:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Не мораш нити требаш драги Антропос бити нити филозоф нити неоплатониста да би сватио смисао иконе

Pa dobro, ne moram da imam doktorat iz filozofije. :) sigurno ne, ali o njima se govori na neobican nacin. Sigurno da treba pojednostaviti stvari, pa kako se polako odvija diskusija-tako se ide u dubinu. Nekad je nezgodno odmah otici u najdublje teoloske vode, treba prvo proci plicak, nekad i obuku, itd...:)

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 21:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Примљено к знању... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 23:22 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
"Као православни, ми указујемо поштовање само оним светитељевим иконама које су настале према предању Цркве,
тако да су сачувале и његове портретске моменте (који постоје и код класичног портрета),
али уз помоћ карактеристичне светлости, о којој смо говорили, обавезно изражавају и светитељеву заједницу са Царством Божјим."

prema predanju crkve, kakve to veze ima sa Bogom. :roll:

"Боје на икони преносе боју човјечијег тијела, али не природни тон плоти:
то, као што смо видјели, просто не одговара смислу иконе.

Ријеч је о томе да се пренесе нешто више од природне љепоте човјечијег тијела.

Ту се ради о унутрашњој, духовној лепоти, у складу са ријечима апостола Петра:
"Скривени човек срца, у непропадљивости кротког и тихог духа, што је пред Богом драгоцено" (1.Пт.З,4). "

ako 1 Pet 3, 4 ima ikakve veze sa ikonama ili cak da objasnjava upotrebu ikona prelazim u tim ateista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 23:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Лијепо ти текст каже,
иконе не "сликају" представе пропадљивог,
већ новог - облагодаћеног и охристовљеног човјека,
покајника који се сјединио са Христом
и "његовом светошћу се осветио",
о чему говоре Апостоли (кроз посланице)
и њихови ученици (кроз предање).
Теби то свједочење нема везе са Богом?

(У сваком случају не вјерујем да ћеш прећи у атеисте :D )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 00:21 
staromodan
Korisnikov avatar

kako nastavaljas da lupas sa tim stihovima i vezes goblem ikone sa apostolima ko zna mozda me otjeras medju ateistima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 08:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
:-? (све, све, само православље не :D , чак би био и атеиста, само да не будем ја православац)

Нашли сте духовност тражити на форумима, ... ха, јој... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 09:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Спавач, ако се не слажеш са текстом,
и ако ове твоје ријечи нису пуко вријеђање некога чији ти се став не допада,
онда нам лијепо и аргументовано ти изнеси своје тезе, а побиј оно са чим се не слажеш.

Са коментарима коа што си давао досад попут "лупаш", "лажеш" итд... само испадаш примитивац

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 22:10 
staromodan
Korisnikov avatar

mislis o 1 Pet 3;4. nema sta tu da se prica, uglavnom stih nema nikakve veze sa ikonama nit u kontekstu onogo sto si rekao.

inace u vezi dokaza, ostavi bi zvakacu za drugo vrijeme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 10:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Damaskine, kazi mi iskreno: cemu sluze ikone, moze li se covek obratiti Bogu i bez njih?? Da li meni zaista trebaju ikone da bi me Bog cuo??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 13:14 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Citiraj:
Damaskine, kazi mi iskreno: cemu sluze ikone, moze li se covek obratiti Bogu i bez njih?? Da li meni zaista trebaju ikone da bi me Bog cuo??

Е јеси дијете (а много си старији од мене). :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 19:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Antropos je napisao:

Човјече, ко вас не зна рекао би све "Тоша" до "Тоше"
(али не онај Проески, него онај неупућени - "нисам био обавештен)

Како то не знаш,
па иконе уопште не служе људима као подсјетник на првобитну Адамову природу,
односно обновљену Христоликост код светих кроз заједницу са ближњима и са Богом,
оне ти Богу служе као слушни апарат кроз који он слуша људе (који су већ "свети") :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 21:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Damaskin je napisao:
оне ти Богу служе као слушни апарат кроз који он слуша људе (који су већ "свети") :D :D :D

Sad će me iznapadati, ali... Znači li to da Bog nije svemoguć, jer mu treba pomagalo? 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 23:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Па да, само то можеш закључити из Антропосовог коментара 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2007, 04:15 
staromodan
Korisnikov avatar

on taj zakljucak izvuce iz tvog citata, skini 8) . stog bi bilo posteno sa tvoje strane da objasnis blizzardu u vezi tih pomagala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2007, 10:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Eh sad!!! Ja najiskrenijeg srca sam pitao, ne zato sto vec znam definiciju (eto Boga gore pa neka sudi, smem to reci), nego brate mili zanima me tvoje vidjenje, tvojim recima da kazes to?? Formulacije na desetine stranica o nekim temama je zamorno citati, a ako se secas-vec ti gore kazah nesto tipa:

Citiraj:
Mrzi me da citam ovoliko pisanije koje verovatno ni vecina ne razume. No svejedno, dobar pokusaj da se da teologija ikone, samo to moze malo jednostavnije, jer nisu svi mistici i neoplatonski filozofi da bi razumeli pravoslavlje.

Pozdrav.

Bilo je jos pisanija nakon toga, ajd da ne citiram, ali stvarno sam lepo i najiskrenije pitao?? Cak si mi kazao da sam ga razumio, a nisam jer ga nisam uspio procitati, da li si ga skinuo sa nekog sajta i sl, tako mi izgleda, a ovih dana sam pretrpan da bih mogao natenane procitati, mada, najiskrenije receno, zanima me "teologija ikone", a ne ono sto nas obican narod drzi da su one. Uza sve to, malo i poznajem neke stvari, pa diskusija moze biti dobra, s obzirom da ja imam drugacije vidjenje o njima, ali eto, ispadoh licemer sto pitah.

Е јеси дијете (а много си старији од мене). =rece mi solunac.

Човјече, ко вас не зна рекао би све "Тоша" до "Тоше"
(али не онај Проески, него онај неупућени - "нисам био обавештен)==a ovo je jos lepsi 'odgovor'.

Mislim...stice se dojam da ja kao nesto znam o tome, ali sam kao ono naivan, provoricam i slicno...? Uh, pa i iskrenost nekad moze tako delovati, to sam 100%, jer mi citamo jedni druge kroz nase naocare, koje su, tesko je to priznati, cesto zamagljenje. Osim toga, kada budem provocirao i slicno, osetice se, budi siguran (mada mi to bas nije u karakteru, niti smatram da je to hriscanski i kulturno, ali eto, gresan covek...)

Daklem, neko vase misljenje, ako ga uopste imate, sad mi pade na pamet, pomalo sam umoran od ljudi koji od reci do reci citiraju sto je koji bogoslov kazao o ovoj ili onoj temi, pa to mogu i ja. S tim sto odmah i zaboravimo sto smo kazali, jer nase reci nisu zapravo nase. :)

Ajde, ljudi, svako dobro vam najiskrenije zelim. Bog Isusov sa vama! (tak' bi kazali j.svedoci, pa jeli to pogresno? :) )

Prijatan dan...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2007, 12:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Molitva ima svoju svrhu jedino ako je iskrena i iz srca, kada je spontana, koja ne sadrži nepotrebne blagoglagoljive riječi izmišljene u momentu. Molitvom se ne traži nikakva korist, niti išta materijalno. Mora u sebi sadržavati pokajanje, pokornost i svjesnost o svojoj ''malenkosti''.
Isus kaže ''priznaj me tajno, vratiću ti javno''. Da bi se čovjek obratio Bogu ne mora da ga neko vidi kako usrdno kleči u crkvi, lupa čelom o crkveni pod da bi bio uslišen. Bitno je da je molitva potekla iz srca.
A tekst molitve je naveden u Novom Zavjetu - ''Oče naš''. Ništa više od toga nije potrebno, jer Bog poznaje naša srca i šta je u njima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2007, 14:20 
staromodan
Korisnikov avatar

=D> =D>

talija, da li to znaci da ikone ne trebaju kao Boziji slusni aparatic.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 109 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]