TSM je napisao:
ADJazzBV.Aco je napisao:
@TSM
Pa dobro, ipak ovo je balkan, ovo je Banja Luka! Vjerujem da je kod nas uvjek nedostatak vremena i para, te jako kvalitetne opreme!
Ljudi u svijetu album snime na 15 različitih gitara, efekata... a Kod nas!? Jedna možda dve!
Nije stvar u tome. Naravno da je nerealno očekivati neku produkciju na svjetskom nivou, ali ovde nisu ispoštovane neke osnovne stvari.
Kao prvo, totalno čudna stereo slika. Hi-hat postavljen skroz lijevo, gitara snimana mono i većinom je skroz desno ili negdje 70-80% desno i to na dionicama gdje gitara vuče rif dionicu. To se više ne radi ni na live snimcima. Trebalo je gitaru snimiti bar iz dva ''take-a'' i staviti jedan lijevo a drugi desno da se dobije malo na širini. Da ne govorim da je gitara skroz mutna i u pozadini, trebalo ju je malo izvući naprijed blagom kompresijom. S druge strane, vokal je bar za 30 % glasniji od svega ostalog, to samo ima kod nas, tipična narodnjačko-šatorska žvaka. Bubanj je naravno ukucan ali ako je već i to rađeno onda se moglo barem malo potruditi pa obogatiti aranžman. Kad se posluša obrada Čorbine pjesme Amsterdam, prvo što upada ''u uši'' je taj hi-hat postavljen skroz lijevo i koji non-stop piči otpočetka do kraja pjesme, nema pauze ni na mjestima gdje bi trebao ići prelaz. Kao da ga je neko upalio i ostavio takvog. Jedina svijetla tačka je snimak akustične gitare koji je pristojan i dovoljno širok.
Ja sam se razočarao jer sam ih slušao mnogo puta i nezamislivo mi je da snimak bude lošiji nego što zvuče uživo. Žao mi je zbog njih, naročito zbog Briana koji je skroz super lik, i zbog same ideje albuma i pjesama koje su u principu jako dobre.
Morala sam da reagujem na ovakav komentar jer ovo je Cista kritika samo zbog kritike i ne postivanje tudjeg truda i rada...Prvo i osnovno pravilo u muzici je sloboda kreativnosti, moze da ti se svidi ili ne ali kod nas je uvijek neizostavna Kritika Bez Osnove. Niko iz Joe Coyle Band-a nije niti slijep niti gluv i niko nije producirao ovaj album na svoju ruku, sve je radjeno timski i svako od nas je utkao makar po jednu nit zadovoljstava u ovaj projekat...
Da su momci htjeli LONDONSKU PRODUKCIJU ja garantujem glavom da bi otisli u London i tamo isproducirali svoj album jer imaju mogucnost i za to...Sto se tice bubnja istina jeste da je u pojedinim pjesmama kucan a na 6 pjesama je sniman ZIVI bubanj kojeg je svirao Nenad Mikic. Moramo shvatiti da na nasim prostorima trenutno ne postoji bubnjar koji bi mogao snimiti zivi bubanj a niti studio koji je opremljen za tako nesto...da bi se ozvucio jedan bubanj potrebno je vise og 10 mikrofona a svaki vrijednosti po 2 -5 ooo km pa se pitam imamo li mi to...
Sto se tice pjesme Amsterdam ne znam samo otkud potreba da se toliko kritikuje pjesma u kojoj je Bora Djordjevic LICNO bio gost pa ako on nema niti jednu zamjerku takvog tipa zasto bi mi imali???
Zasto nebi za promjenu poslusali muziku i sve ono sto je ovaj bend htjeo da kaze kroz ovaj album a ne samo da kritikujemo i da pametujemo kako bi mi to uradili na ovakav ili onakav nacin...sad ispada da smo svi mi producenti i da smo svi pokupili pamet cijelog svijeta...Muzika je umjetnost koja se sluzi tonovima kao sredstvom svoga izraza...mi mozemo da se pronadjemo ili ne u njoj.
Niko nije niti spomenuo da je album "Champagne lifestyle on lemonade pay" JEDINI album na ovim prostorima koje je LEGALNO izdat i jedini dobio BAR CODE od drzavnih "organa" zaduzenih za izdavastvo.
Sledece, ne znam sta ti znaci ovo "Zao mi je Brajana"? Zasto zalis nekoga ko je kompletno zadovoljan sa sobom i sa onim sto je uradio i sto radi?
Vrijeme je da stanem sa ovim jer bi otislo u nedogled ali prije svega da se zahvalim svim ljudima koji su ucestvovali u ovom projektu a to su naravno Joe, Brian, Sasha, Dado, Steve, Neno, Opa, Bora, Paintboy:), Simon, Skendy, Stupar i moja malenkost... i naravno svim ljudima koji nas podrzavaju preko
http://www.myspace.com/thejoecoyleband.
PS. Pronadji svoj ton i zakljucaj se u njega
Taca