banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 21:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 82 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 21:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2003, 09:00
aj daj sliku :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2007, 16:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Frieda, mnogo mi se sviđaju tvoje stvari... :)

Izvini što ću ovo reći, ali... svi koji vole "nešto drugačije" u muzici, znaju svirati, nemaju bend a imaju opremu i žele napraviti Dobar BL Bend koji će se slušati i van granica ove države neka se jave Friedi!!!

E to se zove imati ideju!

:BIG:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2007, 17:30 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Mar 2007, 17:27
e obvako mi smo osno0val bend i to bez da neko zna svirat,
da neko ima instrument,
ili bilo sta cak nismo imal ni klasicne gitare ali smo zato imali ime benda :D

dobro ovo je cista zajebancija takav ce nam biti i bend

ova uvidna rjec je dobra nema sta, u potpuno sto se slazem
uostalom to treba shvatiti opusteno kao nekakav hobi i ja mislim da ce to bolje ici kao kad likovi odu na soni ili na pecanje :D

Moj je moto sto jednostavnije to bolje to je odgovor na ovo razocarenje kad se svira neka mnogo dobra stvar a ljudi blenu sta je to.

Dokaz..

Uzmite film sretno djete i pogledajte sta ljudi kazu - najzesce je bilo kad nisu znali skoro ni svirat
to je pod jedan a pod dva netreba forsirat stranu ziku jer ljudi samo pricaju da je slusaju a u stvari 70% ljudi nema pojma o cemu se radi u odredjenim pjesmama
Treba forsirati domacicu to dize atmosferu ja sam u to uvjeren a vi kako hocete. beze obzira
Po meni pravi rok je zamro sa zamiranjem Novog talasa u EX YU i treba nastaviti otprilike na tim sinama ako se radi o novom bendu.
Tekstovi moraju biti provokativni sa ulice, iz zivota
mada niko od nas nema bas takva iskustva zivotna jer ustvari problem je u nedostatku uzbudljivog alternativnog, zivota iz koga proizilazi zestoka zika.
dosta od mene za sada

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2007, 20:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2007, 15:10
Hm... Nebih se složio da bend treba svaatati kao zajebanciju, ne ako želiš ozbiljno radit i ako bog(il šta već) USPJETI! Slažem se da atmosfera u bendu treba biti što opuštenija ali ne toliko opuštena da ljudi koji sviraju u tom bendu ne dolaze/ ili odlaze na/sa probe zato što im se igra fifa...
P.S. strana zika prolazi samo kod ljudi koji ne slušaju TF, dok domaća osim takvih ljudi prolazi i kod ljudi koji slušaju TF!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
A da li biste se, da imate autorske pjesme, prvo pobrinuli za to da ih sto bolje uvjezbate, radili svirke i tako se dokazivali, pa onda snimili album i isli u medije;
ili biste prvo pokusali da snimite album ili da se nadjete u medijima (top liste, spotovi...) pa onda pravili bend, vjezbali i isli dalje??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 14:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U Banjaluci, definitivno bih prvo objavio materijal koji je već gotov pa onda tražio saradnike (koji se po principu inercije uključuju u projekat - nažalost)!
Mada si moje mišljenje već znala...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 19:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Mar 2007, 17:27
Reload ja sluso jedared

dobri su nema dalje tu je , na vrh mi jezika cova sto poducava targiju u doke u nevladinoj kod vrbasa.. covjek je najaci u BL sa targijom

Vodio je prateci bend na ovom takmicenju 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2007, 07:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@CapDragan
Nešto si pobrkao. Roni - gitarista Reloada drži časove, ali je na takmičenju bio učesnik, a ne član pratećeg benda. I osvojio je 2. mjesto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2007, 16:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Frieda je napisao:
A da li biste se, da imate autorske pjesme, prvo pobrinuli za to da ih sto bolje uvjezbate, radili svirke i tako se dokazivali, pa onda snimili album i isli u medije;
ili biste prvo pokusali da snimite album ili da se nadjete u medijima (top liste, spotovi...) pa onda pravili bend, vjezbali i isli dalje??

Mozda prvo uvjezbati stvari, snimiti 3-4 pjesme ("strogi demo" moze i na nekom kompu u nekom stanu), promovisati svirkama, dijeliti svoje "demo" (ne sve pjesme, hoces ostale, kupi kad izdamo) CD-ove (narezane kuci, cover -> ime benda markerom :)) -> valjda su Arctic Monkies (ili kako se vec pise) dijelili CDove po svirkama, skupiti lovu za posten demo pa to slati nekome ko je sposoban da odradi kvalitetnu promociju benda/muzike/CDa a ne samo da ga tanca. Mozda? U medjuvremenu se povezati sa nekim NVOima (http://www.pop.ba, GETO) koji bi vas malo vodali po Bosni. Banjaluka -> trziste -> premaleno da bi se od toga hljeba najeli ako niste Balkan Express ili "Slatki Grijeh Orkestar".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2007, 16:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tiki the Boyler je napisao:
U Banjaluci, definitivno bih prvo objavio materijal koji je već gotov pa onda tražio saradnike (koji se po principu inercije uključuju u projekat - nažalost)!
Mada si moje mišljenje već znala...

A mozda prvo odsvirati nesto pa onda objaviti materijal, kad ogladne? Ajd iskreno, ko ce kupiti CD, ma kome ce se uopste dati da nazove druga i zamoli da mu prereze to i to ako prije nije cuo? Ma bice mu mrsko i sa neta skidati ako nije nacuo nesto. Autorski bend -> to posmatram kao marku, recimo Najke. Danas klinci vise ne kupuju patike zato sto su dobre nego zato sto imaju ime. Najke su to ime zaradile:
a) kvalitetom
b) marketingom
c) prije svega marketingom :D
Ma ko bi dao 100 ili vise KM za Roling Stonse da nisu "IME"??? Kad ste ih zadnji put pustili kuci (ako ste ikad)? Irina i VI izdala album. Ko ga je kupio? Tek kad su prosvirali neke festivale, kad se spot vrtio na Nezavisnoj, kad su gostovali na nekim emisijama, tek tad su se ljudi poceli interresovati i tek tad je moj drug dao 15 KM za CD. "Mrazevi" su bili dovoljni, ali su prvo morali uci u uvo. Naravno, kako god da se radi, promocija i izdavanje moraju vremenski biti veoma blizu, da efekt jednog ne izblijedi prije nego drugo dodje na red.
Valjda. Ne znam. Mozda lupam. Sta god.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2007, 18:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Registruj se! je napisao:
a) kvalitetom
b) marketingom
c) prije svega marketingom :D

Pa baš tako...
Da bi ispunio tačku A nemoj slupati bilo kakav demo (koji će biti jedva slušljiv) za 6 stvari već dobar za 1 stvar! Dobar toliko da se bez blama može vrtiti na radio stanicama!
Potom uradiš 1 spot koji će se vrtiti na Balkanmediji ili Adriji... a tu te vide sponzori i prelaziš na tačku B!
Dok se to dešava prikupljaš ekipu. Vršiš selekciju... (Frieda recimo ima dosta gotovih stvari i, bar mislim, jasno izdefinisanu predstavu o tome kako šta treba da zvuči...) jer je dobru ekipu jaaako teško skupiti!
Onda pređeš na C i sve bi trebalo biti lakše.... :wink:

(Mislim, potpuno je iluzorno očekivati da prvi CD sa tri stvari prodaješ! Kome?)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 09:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
(Mislim, potpuno je iluzorno očekivati da prvi CD sa tri stvari prodaješ! Kome?)

->
Citiraj:
snimiti 3-4 pjesme ("strogi demo" moze i na nekom kompu u nekom stanu), promovisati svirkama, dijeliti svoje "demo" (ne sve pjesme, hoces ostale, kupi kad izdamo) CD-ove

Mozda sam bio malo konfuzan, pa da pojasnim :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 12:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Citiraj:
Šta je to potrebno da bi bend nastao?
Opstao?
Kako izabrati članove benda?
Koliko ih treba biti?
Kako doći do prijeko potrebne opreme?
Kako izabrati repertoar?
Gdje vježbati i koliko često.. ?
Kako postaviti odnose unutar benda?
I na kraju... kako to što se radi prezentovati javnosti?

Nastao: Potreban je jedan covijek sa idejom, zeljim i voljom, kojem je mnogo stalo da okupi bend, pa se onda baci u misiju da nadje ostatak istomisljenika.

Opstao: Samo celicni zivci i mnogo truda. Treba mnogo srece i ozbiljnog rada. Muzika mora biti kvalitetna i na pravi nacin prezentovana sto uzivo direktno, sto indirektno.

Izabrati clanove: Ovo je neobicno pitanje. Pa recimo da za pocetak biras clanove koji kao i ti imaju volju i zelju za istim, da imaju pristojnu opremu za rad. Clanovi benda moraju biti drugari medjusobno da bi to sve fino sljakalo. Ne moraju da se drze za ruke, ali moraju da imaju slicne interese, bar ako je zabava u pitanju i naravno muzika.

Koliko clanova: Sto manje to bolje! :) Ovo je glupo pitanje, onoliko koliko je dovoljno da bend moze demonstrirati svoje zamisli tj. da kompozitor moze da kaze ono sta je htio.

Kako do opreme: Heh :) zna se... u banku pa u Artist! Gdje drugdje! :)

Repertoar: Nisam ljubitelj tezge, ne volim obrade (pretjerano) sto se mene tice jedno 1h do 1h30min svirke (s obzirom da na umu imam extremne zvuke) + ako bas bend voli moze 1 ili 2 (max) obrade da se raspali raja, ako se umrtve zbog vese nepoznate muzike.

Vjezbanje: Sto cesce i to uz samo sviranje vjezbati i koreografiju i sve one teske skokove i okrete koje je jako tesko izvesti a da ne ispadnete na svom instrumentu. Gitaristi, nikad ne vjezbati sjedeci! Svaka proba treba da bude kao koncert, zamislite svaki put da svirate pred 5000 ludi na svakoj probi.

Odnosi u bendu: U bendu mora da bude gazda i gotovo. Eh da je srece da svi clanovi benda vuku istom silom, ali to se jos u BL nije desilo. Komponovanje, pisanje teksta, frontmen (uglavnom onaj najljepsi), menadzment.... to sve moze da radi jedna ili sve osobe, ali svako mora da bude zaduzen za nesto ili nista.

Prezentacija: Kada se dobro izvjezbas onda ides okoli i sviras. Moras da sviras svima i svuda gdje tvoj stil ima prodju... ako to odradis kako treba onda snimis mini album u nadas se da ce dobro da prodje i proda se mozda u nekoliko primjeraka... mozda ga i prodas nekim njemackim ili ceskim, poljskim ili slovackim izdavacima koji ce ti ga bukvalno uzeti skoro za dzaba, ali ti se onda potrudi da ti drugi "pravi"album bude remek djelo (pod uslovom da to je i prvi demo album dobar) pa kada ponovo kontaktiras izdavace bices u mnogo boljoj poziciji da pregovaras.
Naravno ne smijemo zaboraviti da se danas desava mnogo raznih festivala, cak i u nasoj blizini, gdje vasa muzika moze biti dostupna mnogim fanovima.... recept je jednostavan. Ako stvarno dobro sviras i imas zivce da sve gore pomenuto izguras, uspijeh je zagarantovan.

Na kraju, ako se slucajno neka od velikih kuca zainteresuje za vas kao bend, morate biti spremni da sve ostavite iza sebe i pocnete novi, uglavnom jako tezak zivot, pun obaveza i nadajte se najboljem.... puno para i slobodi nakon sto vas iscjede kao limun, slobodi da se vratite na svoje i nastavite da svirate iz cise ljubavi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 13:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
@frieda

I ja sam slusala tvoje stvari. Jako mi se svidja muzicki pravac kojim ides!
Svidja mi se postavka aranzmana. Vlado je dobro uradio dema!
Moj ti je savijet da ne razmisljas o bendu, nego o singlu.
Sto Tiki the Boyler rece :D , uradis jednu stvar, spot, tu te zapaze, jer tako nesto nisam cula na Balkanmediji ni na MTVAdriji. Svojom muzikom ces zainteresovati ljude da rade sa tobom. Ekipa ce se sama nametnuti. Cini mi se da si dosta naslusana Dido? grijesim li?

Slicna je stvar i sa mnom, ne mogu da se oslanjam ne bend, i necu, cim Tiki the Boyler skupi vremena da se posveti mojoj karijeri :D , snimimo moje, tj. nase, pjesme necu da cekam nikog, jer u takvoj postavci stvari kad odradis dobar posao, ljudi te pocnu vuci za rukav. Samo moja muzika je dosta drugacija, ja idem u smijeru acid jazza, soula, rnb.

Use i u svoje kljuse....

Sretno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 14:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Ne bih bas da odlutam previse od teme... ali vidim da se ovde pominju "saradnici" na projektu... ili kako sam ja shvatio session muzicari... kakva je "baza" session muzicara u BL? Postoji li uopste? Znam nekoliko likova sa kojima sam radio, koji povremeno rade kad se snimaju kojekakvi (folk) materijali, ali oni su se sad razbezali po Srbiji... da li je ostalo ista kvalitetnog kadra koji nije (pre)angazovan u bendovima?

Pri tome mislim na "kameleon" muzicare koji ce odsvirati trazeno, sa sto manje licnog pecata, tj. da se maksimalno ispostuju zelje onog u cijem projektu ucestvuju...

Izvinjavam se ako razvodnjavam temu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 14:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Baza jeste mala, ali se da sastaviti nešto! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 16:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
@Warlock

Ima profi ljudi, koji će ti odraditi ono što tražiš, a da nisu okorjeli tezgaroši i narodnjaci. Samo ih treba naći :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 16:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
F.I. ne trazim... samo sam se prepao je moja vrsta pocela da izumire :) ... ipak, lakse mi je sad... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 21:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2007, 15:10
Ma ima... Zovneš mene da ti sviram :lol: :lol: :lol: , a onda
    JAOOO BOŽE MOJJJ.

Pa ovaj ne zna ni kako, ni sčim, ni zašto, ni zbog čega... Ali nije ni bitno! Bitno je da se ne sjedi Kući!

P.S. prolupavam, nemojte mislit da sam session muzičar; zapravo nemojte misliti ni da sam muzičar! :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 00:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 82 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]