borisdj je napisao:
Zadatk je definisan u 2 jednostavne recenice i zato nije precizno definisan a vas pola zapelo za svaku rijec zadatka i ne znam sta ste zapeli za te referentne sisteme toliko a to je tako jednostavno.
Kao prvo poenta je da se treba shvatiti smisao zadatka.
Posto vidim da neki to jos nisu shvatili uzecu konkretan primjer.
Odemo na aerodrom, postavimo veliku pokretnu traku i na njega avion.
Mi stanemo na asfalt pored aviona i pretpostavimo da nema vjetra tj vazduh miruje, iako to nije bitno al da bude sto jednostavnije.
Traka je napravljena da moze da ubrzava i povezana je sa senzorom koji je pored nas i odredjuje polozaj aviona.
U pocetku sve miruje.
U jednom trenutku pokrenemo avion, senzor detektuje kretanje i pali traku koja vraca avion na pocetni polozaj i tu ga drzi.
Zbog kasnjenja u senzoru i kretanju trake dajmo lufta avionu da ide koji metar napred ili nazad al ga traka ipak drzi u mjestu, tj ako se on pomjeri traka jos vise ubrza pa ga vrati.
Idealno bi bilo ako bi znali tacno ubrzanje aviona i trake i da ih pokrenemo istovremeno pa nam ne bi ni trebao senzor al ni to nije bitno.
Normalno da obican avion na pisti polece zbog kretanja vazduha preko krila i razlike u pritisku.
Znaci da ako bi traka drzala avion uvijek u mjestu, on bi mirovao u odnosu na okolni vazduh,ne bi bilo kretanja vazduha preko krila pa ne bi nikad ni poletio.
Ipak postoje dva ali.
Prvo je sto iako avion ima potisak da ide naprijed traka ga preko tockova gura nazad i on stoji. Znaci da avion drzi u mjestu zapravo sila trenja izmedju tockova i trake.
Ako bi u jednom trenutku potisak aviona savladao silu trenja avion bi se otrgnuo od trake krenuo naprijed i poletio.
To nista ne znaci jer i kad bi se otrgnuo od trake opet bi mu bila potrebna pista ispred da poleti pa ne bi poletio iz mjesta.
To je u teoriji al ja licno mislim pa se u praksu ne moze savladati ta sila trenja,narocito ako uzmemo tezinu aviona u obzir.
Drugo ali je kod aviona koji imaju propeler ispred krila.
Taj propeler daje potisak avionu tako sto tjera vazhuh iza sebe tj. preko krila.
Opet u teoriji sad iako avion miruje njegov propeler tjera vazduh preko krila sto bi za avion izgledalo kao da se on krece kroz vazduh pa bi poletio.
U praksi kolicina tog vazduha i sila na krila nije ni priblizna onoj stvarnoj kao kad se avion krece kroz vazduh tako da ni tad ne moze poletjeti.
ZATO AVION NECE POLETETI.
A dokaz je, da moze poleteti vec bi to bilo napravljeno na nosacima aviona.
Ajd dosta od mene.
Mislim da se s ovim moze zavrsiti rasprava al znam da biti jos komentara pa sta da vam kazem nego: Samo udrite.
Moracu jos samo nesto da dodam, tacnije da se ispravim.
Na pocetku sam smatrao se avion krece kao auto, tj. potiskom od zemlju.
Ipak to nije tako.
Znaci ako bi se auto naslo na ovoj traci ono bi okretanjem tockova tezilo da ide naprijed al bi ga traka drzala u mjestu.
Kod aviona to nije slucaj jer on se potiskuje od vazduh koji miruje.
Tako da kad on krene da se krece i traka krene unazad avion nece stojati vec ce nastaviti da se krece a okretanje tockova ce se ubrzati.
Tako da ce se sam avion kretati kao po pisti i na kraju ce poleteti.
Normalno ne smije da ima prepreke ispred sebe jer bi u njih udario.
Znaci da ce ipak poleteti al ne iz mjesta vec mu treba duzina normalne piste tako da ovo nema nema nikakve koristi u praksi.
Ipak dobar fazon za razmisljanje.
Ajd nek sad bude gotovo, valjda?