Borac je nešto drugo
Nedžad Fazlić 15.04.2007 23:40
Kada dođem u posjetu rodbini i prijateljima u Banjaluku obavezno odem i na utakmicu FK Borac. Razlog za odlazak na utakmicu nije samo nostalgične naravi. Gledao sam sve Borčeve utakmice i bio član "Vulturesa" sve do odlaska iz Banjaluke 1992. godine (ne bih sada o razlozima odlaska, svima su vjerovatno jasni). Nego, dakle, razlog je i zainteresovanost o sadašnjem stanju u klubu, kvalitet ekipe, današnja navijačka (ne)kultura itd.
Što se tiče navijačke kulture nismo ni mi bili puno bolji, ako ćemo iskreno. Jedna je stvar sigurna, a to je da nismo bili nekulturni na nacionalnoj osnovi, iz čistog razloga što smo svi bili Banjalučani, a to znači anacionalni i borčevci.
To što vaš novinar Slavko Basara konstatuje da budućnost kluba treba da se gradi na kvaliteti, kako igrača tako i Uprave, je tačno. Šta bi bio Borac naših dana bez Jantoljaka, Pelca, Brnjca, Vidačka, Bilbije, Abida, Hune, Fišera, Krese, Matejića, Karalića, Jakovljevića, Ćulafića, Lupića... Sasvim sam siguran da ne bilo ni prve jugoslovenske lige, ni finala Kupa protiv Hajduka, ni pobjede protiv Crvene zvezde, ni mečeva protiv Anderlehta, Metalista. Apsolutno je ista situacija sa našim dragim rukometašima. Spominjati takve igračke veličine i nacionalizam jednostavno ne ide.
Ne želim biti nostalgičar na taj način da je sve bilo bolje prije, u "moje" vrijeme, ali što prije današnji Banjalučani shvate da je fudbal ekipni sport (ekipa u smislu skupa pojedinaca, a ne skupa ljudi iste vjere ili nacije), tada će doći i bolji rezultati. Zar nije bolje prodati jednog Memiševića i zaraditi na transferu pa onda kupiti nekoliko mlađih igrača iz regije, a zašto ne iz cijele Bosne i Hercegovine ili stvarno nema veze odakle, samo da unaprijede svojim znanjem i umijećem igru Borca, a ne da se moramo plašiti gostovanja u Zepču, Modriči, Palama. Uz sve poštovanje nabrojanim mjestima, ipak je Borac nesto drugo, bio je nešto drugo, a nadam se i da će opet biti.
Nedžad Fazlić,
Stokholm
|