zah je napisao:
Moje misljenje je jako blisko Astorovom. MI smo gradili fabrike, a unistavali okolinu. Na Zapadu ima toga, ali nije sve kao sto je bilo kod nas. Pogledajte Incel Banja Luka, Natron Maglaj, Koksno-hemisjski kombinat Lukavac, Zeljezaru Zenica, Hak Tuzla itd. Ni jedna od ovih fabrika nije imala vazdusne filtere, otpadne vode direktno su isle u rijeku. Tako nesto nije moguce na Zapadu.
Tvdnja da se u BiH gradili putevi i pruga radi izrabljivanja je udzbenicka prica socijalistickog tipa. A sta radimo sad. Prodali smo:Natron, Zelezaru, Koksno-hemijski kombinat, Soda-so, Rafineriju Modrica, Bos. Brod, itd, itd. Dakle, sve smo prodali tim strancima i kod njih mozemo biti samo najamni radnici. Znaci u svome i na svome, postali smo najamni radnici, zato sto smo sve svoje prodali i to po jako niskim cijena, a prodavaci su dobar procenat od prodaje strpali u svoj dzep.
BiH je bila sastavni dio austrougarskog carstva, carstva koje je sve krajeve razvijalo, zavisno od prirodnih resursa. Sta bi danas bila Jahorina ili Bjelasnica, sta bi bio Vlasic, Ozren ili Majevica. Objekat koje je Austro-Ugarska izgradila na Ozrenu u cilju razvijanja turizma i danas je jedini objekat, niko vise nista nije uradio. Tako je i u okolini Zenice gdje sam jednom bio na nekom skupu. Objekt slican ozrenskom, ali tu je bio park, tu su bili bazeni za pastrmke, tu je bio malo zoo vrt. To je danas sve zapustenu i u stanju propadanja da ne kazem unisteno. Da li bi tako bilo da je ostalo to carstvo. Ako su mogli sve to napraviti u ono vrijeme, sta bi bilo danas. O seoskim skolama necu da govorim koje su bile najimpzantniji objekti u selima.
Da li bi medjusobno ratovili ili ne, to je psoebno putanje, da li bi se busali u prsa svojim bosnjastvom, hrvatstvom ili srpstvom. Sigurno je da nebi, ali bi se osjecali kao Bosnjaci, Hrvati i Srbi. Imali bi poso, imali bi redovne plate, imali bi jake bake, koje bi davale kredite za malo poduzetnistvo, za kupovinu ili gradnju kiuca, stanova itd. Sad nemamo nista, sad imamo njihove banke, koje kupe nas novac i nose u Austriju, jer sad BiH nije sastavni dio Austrije, i Austrija nema tako veliki interes da u nju ulaze i da je razvija.
Vrlo je vjerovatno da bi ovo bilo ovako kako je rekao zah,mada niko ne moze tacno a kaze sta bi bilo kad bi bilo ali mislim da je ovo vrlo realna pretpostavka ...