subcomandante marcos je napisao:
bio i ja, bilo je fino. ismijao sam se pošteno nekim tekstovima.
a zvuk jeste bio malo loš, zašto miša mu, svaki put u ketu takav zvuk?
i mnogo je 6 maraka, da je bilo četiri, došlo bi više ljudi?
I ja se pitam zašto 6KM?
Da je logično 5 - opet bi bilo 50 duša više!
Al nebitno...
A zvuk u CAT-u...
Prvo prostor je malo - grozan! Betonski tunel ukopan u zemlju sa bezobrazno niskim plafonom - definitvno nije prostor za sviranje!
Potom - očajni basovi! Ručno pravljena konstrukcija sa bogtepito kakvim zvučnicima unutra - ne možeš ni očekivati da udaraju nego da tule! Što perfektno rade!
Zatim - još uvijek nije ubačena nikakva skretnica niti zvučnička distribucija, pa jadni tonac pola svirke trči na relaciji mikser - sobica sa pojačalima i pokušava ručno izbalansirati odnos gornjeg pasa i basova, a to mu baš ne pođe svaki put za rukom!
I na kraju... zbog broja stolova se vodi računa da tonac bude tamo gdje ne smeta gostima i konobarima, tj. u nekoj rupi gdje apsolutno ne može da radi svoj posao kako treba, jer ne čuje razglas onako kako bi trebao da ga čuje!
Ali... opet i pored takve situacije - trenutno najbolji klub za live hepeninge u gradu! Dio razglasa je odličan i vjerujem da će se to vremenom sve utegnuti kako treba, tako da nam samo ostaje da čekamo...
Jedina stvar koja me
al' pravo nervira - jesu DJ-evi koji rade dole!
Ne mogu da shvatim da ljudi nemaju ama baš nimalo respekta prema ljudima koji tamo dođu da slušaju live svirku!!!
OK Razumijem da ljudi koji dođu da čuju neku od formi elektronske muzike vole da im basovi odbijaju bubrege i da im mozak pretvaraju u kašu! (Sad koliko je to slušanje muzike, a koliko pojačavanje lančanog efekta započetog hemijskim stimulansom druga je priča!) Da je zdravo - nije, ali ko voli - široko mu polje!
Međutim... ako je sinoć najavljena živa svirka - a jeste! Onda je DJ te večeri
sporedni faktor, koji ima zadatak da posjetiocima napravi prijatnu atmosferu dok na binu ne izađu muzičari koje posjetioci žele vidjeti...
A šta on(i) rade?!?
U momentu kad sam ušao u CAT - kreten je tako napipario razglas da sam morao stisnuti zube kako mi plombe ne bi poispadale! Demonstracija sile? Šta? Dotičnog pozivam da mi se javi da mu povremeno priredim
pravu demonstraciju sile ako je već željan toga!
Ja nisam! Kao ni većina ljudi koji su sinoć došli da čuju Zoster!
(
da ne spominjem da je 50 ljudi stajalo ispred kluba i čekalo da prestane DJ iživljavanje - a zato vrijeme su mogli okrenuti turu pića - pa vi sad sračunajte koliku je štetu dotični napravio svom gazdi)
Drugovi DJ-evi, Sound Systemi ili šta već, ovim putem apelujem na vas... Muzika koju vi puštate sa CD-a će uvijek biti glasnija od najboljeg benda na planeti, jer tonac sa jadnom opremom nije muzički studio u kom nastaju vaši CD-ovi! Nemojte biti stoka i od bendova, koji se trude da odsviraju najbolje što mogu, praviti kretene, koji poslije vaših CD-ova zvuče kao tranzistor na livadi!
Kad vas lijepo molim...