banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 82 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Apr 2007, 17:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Potaknut Friedinim pitanjima po pitanju funkcionisanja nečega što se zove muzička grupa, bend ili ,nekada, Vokalno Instrumentalni Sastav, otvaram novu temu...

Volio bih da ovdje podjelimo iskustva po pitanju funkcionisanja benda kao cjeline!?
Šta je to potrebno da bi bend nastao?
Opstao?
Kako izabrati članove benda?
Koliko ih treba biti?
Kako doći do prijeko potrebne opreme?
Kako izabrati repertoar?
Gdje vježbati i koliko često.. ?
Kako postaviti odnose unutar benda?
I na kraju... kako to što se radi prezentovati javnosti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2007, 17:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Iz mog skromnog iskustva...

Da bi bend nastao potrebno je da se na pravom mjestu u pravo vrijeme nađu (i pronađu) pravi ljudi... Svaki oblik forsiranja nečega (aj da sviramo neku komercijalu i uzmemo laku kintu) obično uskoro neslavno završi...

Od ljudi koji uđu u nešto što se zove bend najviše zavisi dalje funkconisanje benda! Dobro je da se ljudi međusobno poznaju, mada sam u praksi najbolje funkcionisao sa totalnim neznancima (tada se valjda međusobno najviše respektujemo). Pored toga, podrazumjeva se da ljudi koji ulaze u bend imaju slično viđenje muzike i da imaju bar neke dodirne tačke po pitanju uzora u muzici... I naravno da im je neki budući cilj isti. Počne li svako vuć na svoju stranu - od toga najčešće nema ništa!

Da bi bend opstao... potrebno je jako mnogo živaca i međusobnog uvažavanja! Od mogućnosti pronalaženja kompromisa u datom trenutku - nerijetko zavisi čitavo dalje funkcionisanje benda kao cjeline! Opet, s druge strane, nikada ne treba tolerisati bezobrazluk u bendu i trpiti nekoga po svaku cijenu, čak i kada vidite da dotični zaje&ava cijeli bend! Kažu... Zbog jednog vojska ne stoji...

Kao što već rekoh... Članove benda biraš u skladu sa muzikom koja će se svirati i u skladu sa tim koliko su oni u stanju tu muziku svirati. Nikad ne vuci drugara, brata ili momka u bend ako ne zna svirati! Iz ovoga nekako proizilazi da svi muzičari u bendu moraju biti na približno istom sviračkom nivou! Strava bubnjar i očajan basista nikada neće zvučati dobro! I na kraju... ona tužna činjenica... svi članovi budućeg benda moraju biti adekvatno tehnički opremljeni! Odličan klavijturista na dječijoj klavijaturi od 200 maraka nikad neće zvučati kako bi trebao da zvuči!

Broj ljudi u bendu... opet prvenstveno zavisi od vrste muzike koja će se svirati, ali i od postavke benda prema pojmu "komercijalno". Bend sa više ljudi bi trebao zvučati daleko bolje, punije i bogatije nego bend sa manjim brojem ljudi! (s tim da potpuno respektujem formu tria kao nešto savršeno u svojoj jednostavnosti) Svaki novi član benda - makar to bio i prateći vokal, donosi neki novi kvalitet u bend i to niko ne može osporiti, ali i još jedna "gladna usta" koja treba nahraniti...
Za kakvu god postavu se odlučite... pokušajte je okupiti u startu, jer svako naknadno dodavanje znači novi početak i novo prilagođavanje!
I još nešto... (ne važi za sve vrste muzike) . . . najsavršeniji instrument koji imate u bendu je glas! I svi ga imate (ili biste bar trebali da ga imate)! Iskoristite to! Četiri dobra vokala mogu da razvaljuju i naprave paklenu atmosferu na svakoj svirci!

Oprema... rak rana svih muzičara na ovim prostorima! Svaki dan ja slušam rečenice tipa: Lako je tebi - ti imaš ekstra opremu! Jes', al' u qrcu!
Samo ja znam koliko sam pica morao raznijeti po gradu, koliko sam se puta dohvatio krampa i lopate, koliko časova održao, koliko kretenskih falš pjevača snimao i koliko sam puta presjedio u svojoj sobi dok svi ostali okreću ture pive na svirci. I odlično znam da je kamata od 9% čista bankarska laž! Jer na 5 godina ja vraćam i 25% osnovice!
Najkraće rečeno... uz puno odricanja i puno rintanja svi mi možemo imati ekstra opremu! Naravno u tom procesu puuuno vode Vrbasom proteče!

Repertoar benda u suštini i jeste ono što okupi bend, ali često zna biti i veliki problem, jer je to stvar oko koje se ljudi najviše spore i kroz koju ispoljavaju neke druge frustracije! Kada su cover (da ne kažem "tezgaroški") bendovi u pitanju... nema tu puno filozofije! Sviraš muziku koja je obilježila određen stil, razdoblje... Sviraš u suštini ono što ljudi vole čuti!
S druge strane... autorski bend bi morao imati jasnu viziju! Obično se ta vizija razvija u glavi jednog ili dvojice lidera benda, a ostali na najbolji način dobrinose sveukupnom zvučanju te muzike! Bendovi u kojima su svi autori su, ruku na srce, jako rijetki i kao takvi posebna priča!
Još jedna stvar kod izbora repertoara je bitna - a to je opet mogućnost svih članova benda da izvedu ono što bend od njih očekuje. Ovde naročito dolaze do izražaja vokalne sposobnosti pjevača/čice... Vjerujte mi da nećete natjerati da pjeva Eb3 ako on(a) to nije u stanju! Svi mi imamo instrumente na kojima se svašta može izvesti, ali glas je posebno osjetljiv instrument koji mora imati posebno mjesto u postavi! Na kraju krajeva, ja uvijek za 86KM zamijenim set žica na bassu, ali puknut glas teško da se ikada može oporaviti!

Faza uvježbavanja benda je ona najduža i najmukotrpnija - ali i ona koju ljudi najmanje vide i najmanje cijene! ("Lako je vama - drkate tu dva sata i uzmete po 50KM.")
Bend mora imati poseban prostor za probe. Nikakva varijanta - danas kod mene, sutra kod tebe nije moguća! (sem u varijanti dueta ili akustičnog tria koja može vježbati u svakoj sobi; ili u varijanti parcijalnog uvježbavanja posebnih sekcija benda: ritam sekcija, duvači ili samo vokali)
Prostora za vježbanje sada ima dosta... Bole u Boriku, Roki na Starčevici, Geto... a čujem da će biti i neđto u Budžaku...
Uzmite STALNI termin po kom ćete rilagođavati sve svoje obaveze. Tako svaki član benda zna kad i gdje je proba i ne može reći: Prekasno ste mi javili! Redovno viđanje je osnova kvalitetnog rada! Od benda koji se viđa jednom mjesečno - nema ništa!
U početnom periodu rada benda - dva sedmična termina su praktični minimum! Jer se tada ljudi upoznaju i maksimalno prilagođavaju svoj stil sviranja potrebama benda. Još jedna praktična korist od Dva Fiksna Termina Sedmično je u tome što u slučaju izostanka nekog iz, recimo, ritam sekcije - nećete se vidjeti samo 7 dana. U slučaju da imate samo jedan termin sedmično u slučaju gubljenja jedne probe (a često se dešava) ne viđate se 15 dana, a to je za bend koji počinje - puno!
Za prve probe spremite po dvije ili tri nove stvari. Ne prelazite na sledeću dok ne završite prethodnu. I polako...

Odnosi u bendu su nešto što se jako teško može definisati. Obično je to nešto na samoj granici između ljubavi i mržnje! Svaki bend vremenom izgradi neki samo njemu specifičan odnos, ali neke full demokratske varijante (govorim iz iskustva) obično vode u propast! Bend mora imati nekoga ko je glavni, ili bar prvi među jednakima! Varijanta u kojoj su svi potpuno ravnopravni i u kojoj niko nije glavni obično znači da niko ne želi da preuzme odgovornost!!!
Obično je lider najstariji, najiskusniji i najkreativniji član benda, ali opet... sve zavisi od slučaja do slučaja...

I na kraju... prezentovanje svog rada drugima! Definitivno najproblematičnija stavka u svemu ovome. Cover bendovi bi trebali svirati što više i pred što većim brojem ljudi... ne birajući puno uslove i cijenu, jer živimo u vremenu koje se zove Borba Za Opstanak, tako da izvoljevanja nema.
S druge strane... autorski bendovi bi trebali temeljno pripremiti svoje stvari. (ili još bolje JEDNU stvar za početak) Prosvirati to sve dok se ne izdefinišu jasne aranžmanske postavke. U toku uvježbavanja tražiti sponzore (nekad ih nađete na najčudnijim mogućim mjestima), a potom svoje ideje prezentovati starijim i iskusnijim kolegama, te PRIHVATITI sugestije i kritike. Tek kada se stil benda iskristališe snimite neki demo, spot ili šta već i pokušajte doprijeti do medija, jer bez medija danas nisi nigdje.
U suštini nekada ni sam nisam siguran kako se postaviti po ovom pitanju...

Volio bih čuti i vas...

p.s. Izvinjavam se na ovom stilu pisanja... možda nekom smeta... ali mi je lakše kada se obraćam tamo nekom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2007, 22:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Iscrpno, nema sta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 07:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Tiki the Boyler je napisao:
Repertoar benda u suštini i jeste ono što okupi bend, ali često zna biti i veliki problem, jer je to stvar oko koje se ljudi najviše spore i kroz koju ispoljavaju neke druge frustracije! Kada su cover (da ne kažem "tezgaroški") bendovi u pitanju... nema tu puno filozofije! Sviraš muziku koja je obilježila određen stil, razdoblje... Sviraš u suštini ono što ljudi vole čuti!

Po meni je ovo greška! Ne treba svirati pjesme koje da upališ bilo koji radio čuješ 2-3 puta dnevno. Meni su zato svirke Balkan Ekspresa bile dosadne. Jer im je repertoar kao da upališ Big radio ili neki drugi radio. Zašto ne biste recimo skidali iste bendove ali neke druge stvari koje ljudi ne znaju baš toliko? Ne kažem da treba sasvim izbaciti hitove i stvari koje ljudi znaju, ali ako sviraš samo to, to postane brzo dosadno i odavno prežvakano.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 07:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sve je u principu stvar kompromisa...
Možeš svirati neku umjetničku muziku koja je super, ali za koju nikad niko nije čuo... i nema šanse da te neki lokalni gazda pozove ad sviraš ponovo ako je u toku tvoje svirke pola prisutnih napustilo kafanu!
Slažem se s tobom da je repertoar generalno malo prežvakan, ali jednostavno publika nam je takva!
Vjeruj da je meni uvijek bilo najveće razočarenje kada odsviramo Make Some Noise od Liquid Soula, oko koje smo se kidali dva mjeseca i na kraju se reakcija publike svodi na iskolačene oči! Opališ Oye Como Va u tri akorda i svima zadovoljni osmjeh na licu!
Je&iga...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 07:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Tiki je napravio gresku kad je sve bendove koji sviraju cover-e strpao u isti kos.....

Kad gledas na nekom globalnijem nivou bendovi koji sviraju cover-e u vecini slucajeva idu za ovim "sviras u sustini ono sto ljudi vole cuti".....i to prolazi (balkan expres....).....i tu je Tiki u pravu.....

Medjutim imas i malo alternativnije nastrojene bendove koji svoj repertoar ne sklapaju od hitova (kod nas bi tu strpao rakiolu....)....al takvi bendovi imaju generalno losiju prodju i u vecini slucajeva sviraju za "DZ" ili neku gajbu pive ili sl.......

Stvar je u tome sto nije greska radit ni jedno ni drugo samo zavisi koliko neko moze svirat konstantno "jedno te isto" i zaradjivat neke pare ili svirat nesto od cega nece nikad nista zaradit (barem u BL)......
I ja smatram da je to sviranje pop-rock hitova bezze al eto.......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 08:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E tu se već dotičemo pitanja: Ima li ikakvog smisla baviti se muzikom u ovom gradu?!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 12:21 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 18 Okt 2006, 15:11
Da li je neko od vas slusao bend Reload?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 13:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2003, 09:00
jea..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 17:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2007, 15:10
Naravno Ovo (gore navedeno) je sve Ovako!
A reportoar... Od recimo 20 pjesama koje bend svira neka 15 odradi koje super prolaze kod ljudi, a smor su im, i 5 koje lošije prolaze al koje su melem za dušu; kako nebi bilo dosadno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 19:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Iz svog skromnog iskustva u radu sa ljudima znam da bez dobre komunikacije nema nicega. Nazalost, tome sam sam svjedocila vise puta. Uf.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A komunikacija je nesto sto se uci...
Tuga je kad covjek nakon rada u 6 bendova nastavi sa svojim samoljubljem i nepostovanjem ljudi sa kojima radi!

@Frieda
Zasto ne podijelis svoja iskustva sa nama? Gdje se po tebi javlja problem?
Ima li rjesenja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 21:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Problem je u tome sto je malo onih koji znaju sta zele, tako da su oni koji znaju sta zele prepusteni sami sebi. Malo je onih koji su spremni da se posvete muzici ozbiljno. Malo je onih koji imaju viziju, a daleko manje onih koji tu viziju znaju i sprovesti u djelo. Previse je pasivnosti i previse je kukanja kako se "ovdje" nista ne moze. Moze se svugdje i uvijek samo ako znamo sta zelimo; treba da imamo visoke ciljeve.
Ali meni koja sam potpuni amater u ovome je tesko kad se susretnem sa svim tim... pogotovo kad radim svoje stvari. Vrlo je tesko i ponekad osjecam kako gubim energiju razmisljajuci o svemu tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 21:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa nemoj da gubis energiju razmisljajuci o tome... Provodi sto vise vremena sa ljudima koji razmisljaju kao ti! (pritom ne moraju nuzno biti muzicari)
Bitno je zadrzati vedar duh i oni pozitivnu pokretacku energiju; a kada zracis to NESTO oko sebe, ljudi ce to da primjete i prije ili kasnije kockice moraju da se sloze!

Reci mi... ti sviras nesto? Pjevas? Komponujes?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 21:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sviram gitaru (nisam bas genije :) ), pjevam (opet isto), komponujem (prejaka rijec). Jedan momak je vec uradio neku muziku (elektronika), a onda je izgubio interesovanje za to (losa je bila komunikacija :wink:) , pa sam pokusala da napravim neki bend - jedan DJ, jedan basista i ja... ali tu mi svakih malo nesto ne stima... mozda je do mene... Mozda ce ipak biti dobro, ne znam..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 21:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mogu li se negdje cuti tvoje ideje?!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 21:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2003, 09:00
daj daj da chujemo..shta je tooo..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 21:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=19052&start=0

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 21:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
@frieda

sta komponujes? kako bi to definisala?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 21:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:

Na ovoj temi linkovi vise nisu "aktivni", a muziku cete cuti jednog dana kad bude svirka. Pozz.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 82 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]