TSM je napisao:
Nemam se živaca prepucavati sa tobom, upro si u jedno ko mutav na telefon.
Kad posmatraš kretanje jednog tijela u odnosu na drugo, sasvim je svejedno da li ćeš vezati sistem za jedno ili za drugo tijelo, ako mjeriš samo intenzitet brzine jednog tijela u odnosu na drugo. Traka se kreće u odnosu na osu točkova 300 Km/h (intenzitet vektora brzine) i osa točkova se kreće u odnosu na traku 300 Km/h. Na to se mislilo kad je rečeno o jednakim brzinama aviona i trake.
Ја ти покушавам на рационалан начин објаснити да ти приступ није добар. Тијело А у односу на тијело Б ће УВИЈЕК имати исти интензитет брзине као тијело Б у односу на тијело А. Без обзира о која два тијела А и Б се радило. Тај приступ нема апсолутно никакве везе са овим примјером.
Ако у задатку каже да авион и трака имају исте брзине, сигурно се не мисли (на твој начин) да авион у односу на траку има исту брзину као трака у односу на авион, јер то важи у сваком случају за свака два предмета (тачке)! Стварно ми није јасно како не видиш колико је то погрешно. Када се то каже подразумијева се на неку јединствену тачку из које се врши посматрање ... у супротном, према твом приступу, свака два тијела у простору се крећу истом брзином.
Ја схватам сваку твоју ријеч али ти нећеш нимало да размислиш о ономе на шта ти скрећем пажњу да видеш и сам колико гријешиш у приступу ...
TSM je napisao:
Slažem se da, ako hoćemo da budemo dosljedni, to fizikalno nisu jednake brzine, jer nisu definisane u odnosu na jedinstven referentni sistem pa nisu ni uporedive. Ali ako budeš cjepidlačio u vezi sa nepreciznošću problema onda nema smisla ni da diskutujemo dok čovjek ne napiše 100 rečenica detaljno o postavci problema. Svaka budala može shvatiti na šta se odnosilo.
Не знам, ја се ипак школујем за некога ко ће сличним проблемима имати реалан приступ. Јер само тако се долази до коректних рјешења ... твоје рјешење фино звучи и визуелно је замисливо, али је погрешно.
TSM je napisao:
Još jednom, rješenje je sljedeće:
Referentni sistem avion: traka 300 Km/h, drvo 0 Km/h (u pitanju su intenziteti)
Referentni sistem traka: avion 300 Km/h, drvo 300 Km/h
i nama od najvažnijeg interesa:
Referentni sistem drvo: traka 300 Km/h, avion 0 Km/h.
U ovom sistemu avion ima brzinu 0 u odnosu na vazduh (praktično nije nula zbog strujanja vazduha ali je brzina nedovoljna da avion uzleti)
Prodiskutuj ovo ako već hoćeš da pametuješ.
Ово сам већ све прокоментарисао. Наравно да авион има брзину 300km/h у односу на траку ако трака има исту ту брзину у односу на авион. То важи за сваке две тачке у простору ма како се оне кретале једна у односу на другу, то је оно што ти не разумијеш ...
Како бих ти доказао да ниси у праву ево да ти докажем контрадикцијом користећи твој примјер:
- Авион и трака се крећу 300km/h једно у односу на друго (твоја претпоставка).
- Трака се креће у односу на посматрача крај траке брзином 500km/h (ти си претпоставио да је та брзина исто 300km/h како би поништио брзину авиона у односу на земљу, а то нигдје не пише у задатку нити се подразумијева)
- Пошто се авион креће у односу на траку супротном брзином од 300km/h, имамо да је брзина авиона у односу на посматрача 500-300 = 200km/h => авион се креће у односу на посматрача (ваздух) => АВИОН ПОЛИЈЕЋЕ!
Јасна контрадикција!
Имаш двије погрешне претпоставке:
1) Узимаш да се под једнакост брзина подразумијева брзина траке и авиона једно у односу на друго умјесто на једну референтну тачку
2) Претпостављаш да се трака креће у односу на земљу брзином која је довољна да се тачно поништи кретање авиона. Управо сам ти показао да то није тако за случај када се трака у односу на земљу креће брзином од 500km/h
... толико очигледних нелогичности а теби опет неће бити јасно.