banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 21:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 10:48 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
bolexo je napisao:
ako si sam ne pomognes niko ti nece pomoci !

hvala, ali zivotne filozofije mi nisu potrebne.

bolexo je napisao:
europi i aziji

bolexo je napisao:
naseg lika koji radi u londonskom studiju

bolexo je napisao:
poslije je to bilo i u gracu

bolexo je napisao:
francuska, lion

u tome i jeste moje pitanje. zasto se mora obici pola planete da bi se napravio dobar snimak? a da lijepo svaki clan benda proda po bubreg pa zapalimo direktno u ameriku i snimimo to? naravno da ce svi ovdje reci da je smece, al boze moj, svi ovdje samo pljuvati i znaju. znaci to je to, ja ako ikada budem sa nekim bendom koji ce imati dovoljno dobrog materijala za snimanje, moracemo obici pola svijeta da to snimimo? koja je onda poenta ovih banjaluckih producenata i studija?

bolexo je napisao:
kad bi svi razmisljali kao pero bilo bi super, ne bi bilo ovakvih diskusija....
petar je uspio jer ne razmislja kao vecina ovde!

ima dobre stele? preko koga je dosao do liona?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 10:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
WhiteHand je napisao:
Joj tiki ajd matereti odgovori covjeku konkretno na pitanje. GDJE da bend nadje 10 koncerata po 200 ljudi sa ulaznicom od 5km?
Pomenuo si Sopot; dobro, koliko bi inace bio maksimalan upad na njihovu svirku? - 5km najvise i to samo u BL i to jednom u 2 godine. U ostalim gradovima bi bili presrecni kad bi mogli okupiti 200 ljudi sa cijenom ulaznice od 0.5 do 1km...

Kada se počnem baviti menadžerskim poslom onda ću davati odgovore na ovakva pitanja!
Ili što reče @bolexo možda očekujete da organizacija turneje ide pod stavku "mastering"?!?

@VeLiKi
Kao što rekoh, Artist do daljnjeg neće praviti studio! (bar koliko sam ja upućen) Razloge za to sam već objašnjavao.
Što se tiče uslova snimanja u BL, mislim da vam je otprilike jasno gdje šta možete uraditi. Najpovoljniji uslovi (u materijalnom smislu) su vam kod Boleta. Nešto bolje tehničke uslove imate kod Mome na Oksigenu i kod Gliše (u Grčkoj ulici). Vodite samo računa da sa nešto boljim tehničkim uslovima ide i veći stepen džangrizavosti ljudi sa kojima trebate raditi. (nažalost)

E sad, vodeći se onom starom: "Ko o čemu, baba o uštipcima!" ja ću se vratiti na svoju priču od prije nekoliko dana... Ni jedan BL bend NE MORA snimati sve na jednom mjestu i NE MORA svoju stvar završiti za 8 dana!
Pritom NE MORATE prepustiti producentski posao dežurnom toncu, jer tonac nije producent!
Konkretno...
Ako imate dobru stvar koju želite snimiti (da dovoljna je samo jedna za početak ako je zaista dobra) prvo u bendu razradite aranžman - iliti ko šta i kad svira!
Zatim u vježbaonici uzmite bilo kakav diktafon i snimite stvar live (ako je moguće uz metronom da bi se dobilo bar orijentaciono trajanje od recimo 3:36).
Sa tako formiranom idejom, obiđete sva studija u gradu i čujete predloge - kako bi ko to odradio! Da li snimanje svih elemenata, da li programiranje bubnja, snimanje ritam sekcije odjednom ili nasnimavanje svega pojedinačno...
Kada odlučite kojom tehnologijom ćete raditi... (recimo da ste odlučili snimati sve live) onda se dogovorite (sami sa sobom) oko dinamike snimanja... i recimo prvo odlučite snimiti ritam sekciju (nekako je to i logično). Iznajmite od @WhiteHand-a Sonora (100KM) i zakupite termin kod Mome na Oksigenu (još 100KM) i za jedan dan dobijete sirovinu ritam sekcije! (podrazumjeva se da su bubnjar i basista u stanju odsvirati stvar tačno onako kako treba, a ako ne - studijski mizičar će vas koštati još 50KM po glavi)
Nakon što ste dobili dobru ritam sekciju idete recimo kod Gliše i snimate gitare. Usnimavanje 2 gitare će vas koštati još nekih 100KM.
Potom, ako hoćete da dodate začin odete kod Dinka da vam podvuče neki elektronski sint ispod snimljenje matrice i kad dobijete jednu kompaktnu matricu idete u Čelinac kod Zoke Šugića i na Neummanu snimate vokal(e) - još 100KM!
Podrazumjeva se da ste unaprijed odlučili gdje ćete miksati - recimo kod Boleta i da vam on snimljene materijale polako sklapa u matricu u toku usnimavanja (pravi vam radne mikseve). Na kraju sa svim kanalima radite finalni miks kod Boleta, što bi vas realno trebalo koštati 100KM.
Kada izvučete maksimum iz faze miksa, onda miksan (nemasterovan) materijal donesete recimo meni da odradim fazu masteringa za šta će vam trebati još 100KM (ili idete u Zagreb i date 500KM), nakon čega imate vaš master CD!
Tako uz mjesec dana rada i investiranih cca 600KM imate vašu STVAR!

Broj ponavljanja ovog procesa zavisi od stepena vaše kreativnosti i broja napisanih pjesama, kao i od broja odrađenih "tezgi" ili sponzora kojima ste obezbjedili novac!

Prosto, zar ne?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 11:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Pa eto, znaci banjaluka ima sve samo je malo rastrkano. hoho. Znaci, album od nekih 7/8 stvari = cca 4500KM - 5000KM. Svako iz benda po 1000 i eto miline, album za godinu dana gotov. Dakle, na ljeto se pohvatajte frizidera i prodavajte rumenka. Ili dodjite u bec pa na bausteli te pare dignite za deset dana :lol: tugo jesenja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 13:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Како каже онај виц са Мујом и учењем њемачког:

"Није тешко снимити албум, само има пуно да се хода!" :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 14:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2007, 23:38
Citiraj:
ima dobre stele? preko koga je dosao do
liona?

radio je neke demo snimke, slao u francusku ljudima sa kojima se upoznao tamo dok smo bili na turneji sa jabuko sa negras i manessagra....!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 14:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Damaskin je napisao:
Како каже онај виц са Мујом и учењем њемачког:

"Није тешко снимити албум, само има пуно да се хода!" :D

Djavola nije tesko ...
Ustvari nije tesko amo kakav ce kvalitet da ima to je vec diskutabilno ...
Prvo treba da ima dobre pjesme (apsolutno nije bitno o kom zanru pricmo) i textove samim tim pa sve ostalo ... a onda tek dolazi produkcija i slicno...
ma dzaba snimati ako nema kvalitet i ako se nece slusati ...

P.S. ako nekome treba pjesama nek mi se javi :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 14:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
@VeLiKi
Kao što rekoh, Artist do daljnjeg neće praviti studio! (bar koliko sam ja upućen) Razloge za to sam već objašnjavao.
Što se tiče uslova snimanja u BL, mislim da vam je otprilike jasno gdje šta možete uraditi. Najpovoljniji uslovi (u materijalnom smislu) su vam kod Boleta. Nešto bolje tehničke uslove imate kod Mome na Oksigenu i kod Gliše (u Grčkoj ulici). Vodite samo računa da sa nešto boljim tehničkim uslovima ide i veći stepen džangrizavosti ljudi sa kojima trebate raditi. (nažalost)

E sad, vodeći se onom starom: "Ko o čemu, baba o uštipcima!" ja ću se vratiti na svoju priču od prije nekoliko dana... Ni jedan BL bend NE MORA snimati sve na jednom mjestu i NE MORA svoju stvar završiti za 8 dana!
Pritom NE MORATE prepustiti producentski posao dežurnom toncu, jer tonac nije producent!
Konkretno...
Ako imate dobru stvar koju želite snimiti (da dovoljna je samo jedna za početak ako je zaista dobra) prvo u bendu razradite aranžman - iliti ko šta i kad svira!
Zatim u vježbaonici uzmite bilo kakav diktafon i snimite stvar live (ako je moguće uz metronom da bi se dobilo bar orijentaciono trajanje od recimo 3:36).
Sa tako formiranom idejom, obiđete sva studija u gradu i čujete predloge - kako bi ko to odradio! Da li snimanje svih elemenata, da li programiranje bubnja, snimanje ritam sekcije odjednom ili nasnimavanje svega pojedinačno...
Kada odlučite kojom tehnologijom ćete raditi... (recimo da ste odlučili snimati sve live) onda se dogovorite (sami sa sobom) oko dinamike snimanja... i recimo prvo odlučite snimiti ritam sekciju (nekako je to i logično). Iznajmite od @WhiteHand-a Sonora (100KM) i zakupite termin kod Mome na Oksigenu (još 100KM) i za jedan dan dobijete sirovinu ritam sekcije! (podrazumjeva se da su bubnjar i basista u stanju odsvirati stvar tačno onako kako treba, a ako ne - studijski mizičar će vas koštati još 50KM po glavi)
Nakon što ste dobili dobru ritam sekciju idete recimo kod Gliše i snimate gitare. Usnimavanje 2 gitare će vas koštati još nekih 100KM.
Potom, ako hoćete da dodate začin odete kod Dinka da vam podvuče neki elektronski sint ispod snimljenje matrice i kad dobijete jednu kompaktnu matricu idete u Čelinac kod Zoke Šugića i na Neummanu snimate vokal(e) - još 100KM!
Podrazumjeva se da ste unaprijed odlučili gdje ćete miksati - recimo kod Boleta i da vam on snimljene materijale polako sklapa u matricu u toku usnimavanja (pravi vam radne mikseve). Na kraju sa svim kanalima radite finalni miks kod Boleta, što bi vas realno trebalo koštati 100KM.
Kada izvučete maksimum iz faze miksa, onda miksan (nemasterovan) materijal donesete recimo meni da odradim fazu masteringa za šta će vam trebati još 100KM (ili idete u Zagreb i date 500KM), nakon čega imate vaš master CD!
Tako uz mjesec dana rada i investiranih cca 600KM imate vašu STVAR!

ko je u ovom slucaju producent?

i u ovom slucaju se lako desava da bude, puno baba kilavo dijete!!!

ton snimatelj,producent,covjek za mastering...zatvoren krug!

a jedan studio usnimavanje,editing,mixing,drugi studio, mastering bar sto se tice bl!!! ostalo je suvisno i ne isplativo!
to je moje misljenje....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 14:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2006, 17:18
Citiraj:
Kada se počnem baviti menadžerskim poslom onda ću davati odgovore na ovakva pitanja!
Ili što reče @bolexo možda očekujete da organizacija turneje ide pod stavku "mastering"?!?

Onda nisi trebao ni izvaliti glupost poput 200x10x5 :roll: ...

Tiki the Boyler je napisao:
Iznajmite od @WhiteHand-a Sonora (100KM)

Sorry, bubanj nije za iznajmljivanje, bar jos jedno duze vrijeme...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 14:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

bolexo je napisao:
a jedan studio usnimavanje,editing,mixing,drugi studio, mastering bar sto se tice bl!!! ostalo je suvisno i ne isplativo!
to je moje misljenje....

Aha, slazem se u potpunosti; ovo trcanje po siroj banjaluckoj regiji djeluje u najmanju ruku smijesno :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 15:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

OK

Nećete da trčite okolo i radite puno toga sami.
Nećete da preuzmete odgovornost za svoj "akcioni plan".
Nećete da uložite previše u ličnu opremu.
Ne možete naći sponzore.
Ne možete prodati 200 ulaznica.
Ne možete se na probi benda dogovoriti ko svira solo.

Šta hoćete i šta možete?!?

Poštanske marke?

... mada je i to skup hobi!

p.s. Pero je pokazao da se u po Banjaluke, sa relativno malo para i puno rada može objaviti jako dobar album! I završena priča!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 16:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Pero sa vezama u Fr?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 17:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evo sad cu ja zamisliti da sam Tiki i pokusati naci odovore na ova pitanja:
Tiki the Boyler je napisao:
Nećete da trčite okolo i radite puno toga sami.

Tiki: Da, zdravo je trcati pa to svi trebamo raditi
Citiraj:
Nećete da preuzmete odgovornost za svoj "akcioni plan".

Tiki: Ovo sam negdje nacuo da postoji izraz "akcioni plan" pa se sad ubi koristeci ga.
Citiraj:
Nećete da uložite previše u ličnu opremu.

Tiki: Osim ako ne radite u Artistu ili nekoj ekstra jakoj firmi koja nema pametnijeg posla nego da dijeli pare unaokolo...
Citiraj:
Ne možete naći sponzore.

Kao gore navedeno
Citiraj:
Ne možete prodati 200 ulaznica.

Tiki: ovo je jedan moj nedavni san (vjerovatno je bio i mokar uz to, prim. autor)
Citiraj:
Ne možete se na probi benda dogovoriti ko svira solo.

Tiki: ovo ja iz licnog iskustva

Toliko o tome :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
@whitehand - nije pretjerano smijesno.

bolexo je napisao:
ko je u ovom slucaju producent?

i u ovom slucaju se lako desava da bude, puno baba kilavo dijete!!!

ton snimatelj,producent,covjek za mastering...zatvoren krug!

to je moje misljenje....

tu si u pravu, takvo nesto se i cini kao najlogicnije rjesenje. da li je izvedivo kod nas?

i dalje mi nije jasno zasto artist kao najveca muzicka kuca na ovim prostorima ne otvori svoj studio? ili yamaha centar, kao muzicka kuca u usponu? opremu barem mogu nabaviti. a mogu i ljude zaposliti. ako nista, barem nekih knjiga o cubase-u nabaviti, bar za pocetak...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 18:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

VeLiKi je napisao:
@whitehand - nije pretjerano smijesno.

Pa cuj, nisam mogao bolje kad mi je citav post zavisio od Tikija. Dakle opet, Tiki je kriv ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 19:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Čova ti baš imaš problema u komunikaciji sa ljudima. Nećeš biti veći nimalo u očima drugih ako pljuješ po čovjeku bez ikakvog povoda. Nije ni čudo što si banovan nekoliko puta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 20:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@monstrum

Perine veze u Francuskoj nisu ni po babu ni po stričevima. Čovjek je jako puno radio i postigao to što je postigao. Nije sjedio i kukao kako nema knjige za Cubase (jer je ima u knjižari Littera za 45KM), već je sjeo i radio. Nije kukao kako u BL nema izdavačke kuće, već je otišao do Osnovnog Suda i registrovao svoju izdavačku kuću. Sada ima legalno objavljen CD (drugi ili treći nisam siguran) sa legalno regulisanim statusom i zaštićenim autorskim pravima. (ma koliko to bezveze zvučalo u ovoj državi)
Uostalom ne bi bilo loše da svaki muzičar koji hoće da uradi nešto slično popriča sa čovjekom. Mada je jako zauzet ovih dana, jer sledeći mjesec rade samo u Sloveniji 4 koncerta...

@WhiteHand

Ti nisi Tiki i nikad nećeš biti Tiki!
Stvarno mi je žao... ali ta tvoja fiksacija je malo nastrana...

p.s. Pokušaj da pišeš po tri posta uzastopce. Više ćeš ih nabiti nego ako pišeš po dva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 21:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Mar 2007, 11:50
Pozdrav svima , da ne njamke puno reci cu samo za peru , covjek je mozda nesto radio u fr. ali veci dio je uradio na gajbi, znaci sam bez puno pomoci..cubase , dosta potrosenog vremena, ne samo na sviranje i snimanje vec na promociju benda, kontakte sa raznim likovima, neka administrativna sranja tipa ta registracija izd. kuce (kontam da je menadzer izdao album SOPOT-a a ne perina izd. kuca), x nekih stvari o kojima je trebalo brinuti , da ne izmisljam sad.. ono sto hocu reci je da je pero sve preuzeo u svoje ruke jer je znao da jedino tako moze dobiti i zvuk koji hoce i da ce zavrsiti zapoceto , zato je i nazvao "projekat" SOPOT a ne bend, zna da se ne moze pouzdati u apsolutno nikoga, nikakve clanove benda osim u ljude sa kojima saradjuje na projektu koji ce raditi live nastupe. znam da je snimao stvari na muzickoj karti koja nije skupa i pc-u koji uopste nije nabudzen, dakle treba puno volje i istrajnosti i moze se dobiti ok zvuk u kucnoj varijanti. U svakom sluchaju peri svaka cast , treba da nam bude primjer.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 21:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

TSM je napisao:
Čova ti baš imaš problema u komunikaciji sa ljudima. Nećeš biti veći nimalo u očima drugih ako pljuješ po čovjeku bez ikakvog povoda.

Moja komunikacija sa LJUDIMA je sasvim zadovoljavajuca, ali hvala na brizi...

Citiraj:
Nije ni čudo što si banovan nekoliko puta.

Mislim da sam ipak banovan samo jednom i to nepravedno jer sam prozivao da se ukloni pilot babo sa mjesta moderatora (sto je na kraju i ucinjeno), pa se na kraju postavlja pitanje sto su me uopste banovali.

Citiraj:
p.s. Pokušaj da pišeš po tri posta uzastopce. Više ćeš ih nabiti nego ako pišeš po dva.

Iskreno receno zaboli me rac za broj postova, da sam htio mogao sam zamoliti kolegu iz blica da trazi od mirka da mi vrati stari nalog, na kojem ima masa postova - izgleda da je to sa brojem postova tebi fiksacija, a ne meni :roll:

U svakom slucaju; sto se mene tice dosta je svadje oko produkcije, bar s moje strane - na djelu cete (cemo) se svi najbolje pokazati, zato jos jednom ponavljam - vrlo me zivo interesuje neka nova BL produkcija.
Posto je nas dragi Tiki isplivao kao neprikosnoven kralj teorije produkcije zvuka na ovom forumu, nema razloga da ne vjerujemo da to i u praksi nece zazvucati velicanstveno i to siguran sam u vrlo skorije vrijeme ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 22:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

kuhalo je napisao:
Pozdrav svima , da ne njamke puno reci cu samo za peru , covjek je mozda nesto radio u fr. ali veci dio je uradio na gajbi, znaci sam bez puno pomoci..cubase , dosta potrosenog vremena, ne samo na sviranje i snimanje vec na promociju benda, kontakte sa raznim likovima, neka administrativna sranja tipa ta registracija izd. kuce (kontam da je menadzer izdao album SOPOT-a a ne perina izd. kuca), x nekih stvari o kojima je trebalo brinuti , da ne izmisljam sad.. ono sto hocu reci je da je pero sve preuzeo u svoje ruke jer je znao da jedino tako moze dobiti i zvuk koji hoce i da ce zavrsiti zapoceto , zato je i nazvao "projekat" SOPOT a ne bend, zna da se ne moze pouzdati u apsolutno nikoga, nikakve clanove benda osim u ljude sa kojima saradjuje na projektu koji ce raditi live nastupe. znam da je snimao stvari na muzickoj karti koja nije skupa i pc-u koji uopste nije nabudzen, dakle treba puno volje i istrajnosti i moze se dobiti ok zvuk u kucnoj varijanti. U svakom sluchaju peri svaka cast , treba da nam bude primjer.

Svaka cast, ali za taj tip muzike je odavno kucna produkcija sasvim dovoljno okruzenje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 00:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Razvadjam,razvadjam!
Nije ovo vrijedno ovakvog prepiranja!

Ne bi me cudilo da poslije nekog vremena whitehand i tiki budu basista i bubnjar u nekom asid jazz metal bendu. Cudna je ova nasha mahala!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]