WhiteHand je napisao:
Joj tiki ajd matereti odgovori covjeku konkretno na pitanje. GDJE da bend nadje 10 koncerata po 200 ljudi sa ulaznicom od 5km?
Pomenuo si Sopot; dobro, koliko bi inace bio maksimalan upad na njihovu svirku? - 5km najvise i to samo u BL i to jednom u 2 godine. U ostalim gradovima bi bili presrecni kad bi mogli okupiti 200 ljudi sa cijenom ulaznice od 0.5 do 1km...
Kada se počnem baviti menadžerskim poslom onda ću davati odgovore na ovakva pitanja!
Ili što reče @bolexo možda očekujete da organizacija turneje ide pod stavku "mastering"?!?
@VeLiKi
Kao što rekoh, Artist do daljnjeg neće praviti studio! (bar koliko sam ja upućen) Razloge za to sam već objašnjavao.
Što se tiče uslova snimanja u BL, mislim da vam je otprilike jasno gdje šta možete uraditi. Najpovoljniji uslovi (u materijalnom smislu) su vam kod Boleta. Nešto bolje tehničke uslove imate kod Mome na Oksigenu i kod Gliše (u Grčkoj ulici). Vodite samo računa da sa nešto boljim tehničkim uslovima ide i veći stepen džangrizavosti ljudi sa kojima trebate raditi. (nažalost)
E sad, vodeći se onom starom: "Ko o čemu, baba o uštipcima!" ja ću se vratiti na svoju priču od prije nekoliko dana... Ni jedan BL bend NE MORA snimati sve na jednom mjestu i NE MORA svoju stvar završiti za 8 dana!
Pritom NE MORATE prepustiti producentski posao dežurnom toncu, jer
tonac nije producent!
Konkretno...
Ako imate dobru stvar koju želite snimiti (da dovoljna je samo jedna za početak ako je zaista dobra) prvo u bendu razradite aranžman - iliti ko šta i kad svira!
Zatim u vježbaonici uzmite bilo kakav diktafon i snimite stvar live (ako je moguće uz metronom da bi se dobilo bar orijentaciono trajanje od recimo 3:36).
Sa tako formiranom idejom, obiđete sva studija u gradu i čujete predloge - kako bi ko to odradio! Da li snimanje svih elemenata, da li programiranje bubnja, snimanje ritam sekcije odjednom ili nasnimavanje svega pojedinačno...
Kada odlučite kojom tehnologijom ćete raditi... (recimo da ste odlučili snimati sve live) onda se dogovorite (sami sa sobom) oko dinamike snimanja... i recimo prvo odlučite snimiti ritam sekciju (nekako je to i logično). Iznajmite od @WhiteHand-a Sonora (100KM) i zakupite termin kod Mome na Oksigenu (još 100KM) i za jedan dan dobijete sirovinu ritam sekcije! (podrazumjeva se da su bubnjar i basista u stanju odsvirati stvar tačno onako kako treba, a ako ne - studijski mizičar će vas koštati još 50KM po glavi)
Nakon što ste dobili dobru ritam sekciju idete recimo kod Gliše i snimate gitare. Usnimavanje 2 gitare će vas koštati još nekih 100KM.
Potom, ako hoćete da dodate začin odete kod Dinka da vam podvuče neki elektronski sint ispod snimljenje matrice i kad dobijete jednu kompaktnu matricu idete u Čelinac kod Zoke Šugića i na Neummanu snimate vokal(e) - još 100KM!
Podrazumjeva se da ste unaprijed odlučili gdje ćete miksati - recimo kod Boleta i da vam on snimljene materijale polako sklapa u matricu u toku usnimavanja (pravi vam radne mikseve). Na kraju sa svim kanalima radite finalni miks kod Boleta, što bi vas realno trebalo koštati 100KM.
Kada izvučete maksimum iz faze miksa, onda miksan (nemasterovan) materijal donesete recimo meni da odradim fazu masteringa za šta će vam trebati još 100KM (ili idete u Zagreb i date 500KM), nakon čega imate vaš master CD!
Tako uz mjesec dana rada i investiranih cca 600KM imate vašu STVAR!
Broj ponavljanja ovog procesa zavisi od stepena vaše kreativnosti i broja napisanih pjesama, kao i od broja odrađenih "tezgi" ili sponzora kojima ste obezbjedili novac!
Prosto, zar ne?!