hazoous je napisao:
Odlično.... nisam bio daleko... Reverbacija,što se tiče toga nisam bio daleko. Nema hard feelingsa,jer mi gitarska muzika nije nikad bila po
ukusu... a zašto ne bi naučio nešto od nekoga ko zna nešto i razumije se.
Ipak,nisam siguran koja bi onda prostorija zadovoljila takve uslove što
si pomenuo... Evo razloga za moju tvrdnju:
Sve veće građevine se rade sa takvom namjenom(hale, inustrija pa i
fiskultura) da su izvedene od betona, sa jako slabom ili nikakvom
izolacijom...Beton je gust materijal,što bi se reklo da ima jaku refleksiju
na svim frekvencijama. Za ono što ti tvrdiš je onda potrebno nešto
exxxtra specijalno: Porozan materijal "guta" visoke frekvencije, a niske
se uspijevaju reducirati njegovom debljinom. Takođe asimetrija u debljinama
zidova uzrokuje gutanje... tako da sve ove hale ne dolaze u obzir, kako
si rekao da ne zvuče kao Maiden(nemam pojma kako zvuče)...tj.
kako nagađam "zvuk iz kutije."
Takođe mi je pala na pamet i softverska emulacija prostora... ako je
baš potreban.
Ajte u zdravlje i zahvalan sam... svaka čast za instrukcije.
Uffff.... problem akustike prostorija i jeste problem broj jedan kada su pokušaji gradnje studija u BL u pitanju. Naime, radi se o tome da su svi BL studiji napravljeni u već postojećim objektima i nekom tehnikom improvizacije "akustički popravljeni" kako bi se uopšte moglo raditi u njima!
Ako preskočimo tu baznu grešku, koja je, ruku na srce, posljedica opšte nemaštine, i prihvatimo činjenicu da nije moguće naći (ili sagraditi) prostoriju koja bi u startu imala optimalne proporcije, skrenuću vam pažnju na osnovne probleme koje sam ja do sad uočio:
Greška broj 1 (koja je učinjena u sve i jednom studiju u BL za koji znam) jeste ubijanje reverberacije!!! Poenta akustičkog tretmana budućeg studija nije u ukidanju reverberacije (i dobijanju tzv. anechoic komore) već u postizanju optimalne reverberacije i to za određenu vrstu muzike! Iz navedenog proizilazi da se ne može u istom studiju snimati gudački kvartet i hard-core bubanj! Al nikako!!!
Greška broj 2 se nadovezuje na prvu, a tiče se načina kojim se izvodi akustički tretman u zatečenim prostorima. Jedini akustički tretman koji sam ja viđao jeste postavljanje što veće količine apsorbera! Pritom se način postavke i vrsta apsorbera apsolutno ne proračunavaju već se ide na APP (Ako Prođe Prođe) sistem! Da problem bude veći, obično je sav novac investiran u apsorbere istog tipa (i dimenzija) tako da je dobijeni rezultat uglavnom ubijanje svega od nekih 600Hz na gore, tj. uvijek u istom opsegu - tako se dobije akustički mrtav prostor koji pritom aktivno radi u opsegu bassova - najgora moguća stvar! Tako prostorija postaje je&eni komb filtar koji totalno boji sve što se u njoj snimi! Štaviše taj "karakter prostora" može biti toliko izražen da ni nakon kupovine 5 puta skuplje opreme nema nikakvog pomaka u kvalitetu finalnog produkta! (Klasičan primjer vam je prostor GETO koji rezonuje na 63Hz i nema tog razglasa na svijetu koji će dole zvučati kako treba!)
Greška broj 3 je šlag na tortu, a tiče se činjenice da niko od vlasnika studija ne poznaje akustičke osobine svog studija i da apsolutno ništa nije učinio kako bi nekim drugim metodama (elektronskim npr.) korigovao akustičke mane svog prostora. A nije da se na tome ne može poraditi...
Sve u svemu... akustika prostora je jedna duuuga priča i definitivno nije nauka za onako... uz kaficu! Ali to je već druga priča...