banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 00:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 01:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2007, 23:38
u ovom slucaju snimanja gitare sa obzirom da je u pitanju prilicno glasno pojacalo a ne moze da se stisa jer gubi na karakteristici tona! idealni uslovi za snimanje bi bila prilicno velika prostorija sa malim vremenom reverberacije,a dobro akusticki obradjena ,znaci sa dobrom absorbcijom na svim frekfencijama!

najveci problem kod snimanja gitara u ovakvoj muzici su stojeci talasi koji se stvaraju na niskim frekfencijama kod malih prostorija pa i velikih ako nemaju absorbciju! pa ne mogucnost postavke room mikrofona ako je soba mala!

sto se tice emulacije prostora, davno je prevazidjena tehnika ozvucavanja posebne sobe u kojoj je smjesten zvucnik i mikrofon da bi se dobio utisak da je vokal ili sta vec sniman u vecoj prostoriji nego sto jeste.

danas se simulacije prostora uglavnom i najvise rade digitalnim procesorima za vjestacku reverberaciju ali nije pravilo!

braca teofilovici su pored svih studija na ovim prostorima odabrali b. dvor, doveli tehnicare,opremu i snimatelje i snimili album u banskom dvoru jer im je odgovarala ta prirodna reverberacija sale.
opet individualna stvar!

meni je banski dvor savrsen za vokalne sastave, ali instrumentalne glasnije pa jos sa ozvucenjem....nikad nisam kontao tu pricu oko banskog i svirki tamo...

pri izgradnji studija definise koja ce se muzika snimati u istom i s tim se i proracunava velicina sobe za snimanje.

drugaciji su akusticki tretmani za studija u kom se snimaju rock, ozbiljna muzika ili u kom se radi mastering...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 01:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2007, 23:38
WhiteHand je napisao:
bolexo je napisao:
WhiteHand je napisao:
Pero_Bombas je napisao:
Posto se ja u te fazone oko produkcije uopste ne razumijem....

Volio bih da mi neko kaze kakva je produkcija albuma Juzno od srece - Neverne Bebe III....

zasto uopste komentarisati bend koji se sastoji od 2 bek vokala i insturmentalista :roll:

?

Malo se zezam na racun nevernih beba jer su im vokali smaracki. Al' nebitno, cekam novi album pa da popljujemo zajedno neuspjesnu produkciju DW bubnja koji u najmanju ruku treba da zvuci kao Neil Peartov DW iz Rusha, ili Chester Thompsonov u Phil Collinsa, ili Josh Freese iz A Perfect Circle-a, ili Matt Sorumov DW is Velvet Revolvera, ili Tommy Lee ili sl. A svi dobro znamo da to ni priblizno nece tako zvucati...

pazi, dosta toga stoji sto si ti rekao vezano za produkciju ovde...ali ne moze se uzeti zdravo za gotovo.

prije par godina u beogradu nisi imao studio koji se opremom mogao porediti sa ozbiljnim studijima vani! logicno,rat je ucinio svoje po pitanju svega pa i muzicke produkcije...zaostalo je koliko je zaostalo ali najvise po pitanju opreme.

medjutim zadnjih godina par studija u beogradu su poodobro opremili

par ssl consola, audient,neve,amek...nista od tog nije bilo tamo 1999 god.

pa i DW koji svira bubnjar iz beba je mislim prvi koji je kupljen u Srbiji a to je bilo prosle godine! :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 02:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
WhiteHand je napisao:
Al' nebitno, cekam novi album pa da popljujemo zajedno neuspjesnu produkciju DW bubnja...

А од те си феле...ниси свирач, него пљувач...

Као из оне старе црногорске:
"Ко не ради тај и не гријеши!" :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 08:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
TSM je napisao:
Nisam baš shvatio najbolje. Citiraš sebe i kažeš da su to riječi tonca David Lee Roth-a?

Sve te rijeci
Citiraj:
Ali jednom kad ti cujes ono sta si naumio, to je to.
To, u stvari, moras sam naci. Ne mozes se osloniti na tudje uho.
Najbolje je otici u prodavnicu i probati razne gitare na raznim
pojacalima i sa raznim pedalama/procesorima...
Kad cujes sta ti se svidja kupis i to onda koristis.
A ako to ne zvuci isto na snimku, onda je kriv tonac ili opet
jeftina oprema u datom studiju. Pardon, ne jeftina oprema,
jer ima jeftine opreme koja radi super, vec neadekvatna oprema.

iste takve, ili slicne je izrekao tonac koji je snimao Li Rota... Znaci on mi je tako rekao... da je na muzicaru da napravi ton na pojacalu, odnosno u sobi... a da je na toncu da to snimi sto je vjerodostojnije moguce. Taj tonac zivi i radi u LA u USA i srbin je i sigurno ne laze jer ima 50 ak godina i zivi od toga. Ime mu je Sasha Panic i radi u http://www.areaillusions.com , to vam je muzicka produkcijska kuca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 09:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Damaskin je napisao:
WhiteHand je napisao:
Al' nebitno, cekam novi album pa da popljujemo zajedno neuspjesnu produkciju DW bubnja...

Kratko i jasno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 09:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
hazoous je napisao:
Odlično.... nisam bio daleko... Reverbacija,što se tiče toga nisam bio daleko. Nema hard feelingsa,jer mi gitarska muzika nije nikad bila po
ukusu... a zašto ne bi naučio nešto od nekoga ko zna nešto i razumije se.
Ipak,nisam siguran koja bi onda prostorija zadovoljila takve uslove što
si pomenuo... Evo razloga za moju tvrdnju:
Sve veće građevine se rade sa takvom namjenom(hale, inustrija pa i
fiskultura) da su izvedene od betona, sa jako slabom ili nikakvom
izolacijom...Beton je gust materijal,što bi se reklo da ima jaku refleksiju
na svim frekvencijama. Za ono što ti tvrdiš je onda potrebno nešto
exxxtra specijalno: Porozan materijal "guta" visoke frekvencije, a niske
se uspijevaju reducirati njegovom debljinom. Takođe asimetrija u debljinama
zidova uzrokuje gutanje... tako da sve ove hale ne dolaze u obzir, kako
si rekao da ne zvuče kao Maiden(nemam pojma kako zvuče)...tj.
kako nagađam "zvuk iz kutije."
Takođe mi je pala na pamet i softverska emulacija prostora... ako je
baš potreban.
Ajte u zdravlje i zahvalan sam... svaka čast za instrukcije.

Uffff.... problem akustike prostorija i jeste problem broj jedan kada su pokušaji gradnje studija u BL u pitanju. Naime, radi se o tome da su svi BL studiji napravljeni u već postojećim objektima i nekom tehnikom improvizacije "akustički popravljeni" kako bi se uopšte moglo raditi u njima!
Ako preskočimo tu baznu grešku, koja je, ruku na srce, posljedica opšte nemaštine, i prihvatimo činjenicu da nije moguće naći (ili sagraditi) prostoriju koja bi u startu imala optimalne proporcije, skrenuću vam pažnju na osnovne probleme koje sam ja do sad uočio:
Greška broj 1 (koja je učinjena u sve i jednom studiju u BL za koji znam) jeste ubijanje reverberacije!!! Poenta akustičkog tretmana budućeg studija nije u ukidanju reverberacije (i dobijanju tzv. anechoic komore) već u postizanju optimalne reverberacije i to za određenu vrstu muzike! Iz navedenog proizilazi da se ne može u istom studiju snimati gudački kvartet i hard-core bubanj! Al nikako!!!
Greška broj 2 se nadovezuje na prvu, a tiče se načina kojim se izvodi akustički tretman u zatečenim prostorima. Jedini akustički tretman koji sam ja viđao jeste postavljanje što veće količine apsorbera! Pritom se način postavke i vrsta apsorbera apsolutno ne proračunavaju već se ide na APP (Ako Prođe Prođe) sistem! Da problem bude veći, obično je sav novac investiran u apsorbere istog tipa (i dimenzija) tako da je dobijeni rezultat uglavnom ubijanje svega od nekih 600Hz na gore, tj. uvijek u istom opsegu - tako se dobije akustički mrtav prostor koji pritom aktivno radi u opsegu bassova - najgora moguća stvar! Tako prostorija postaje je&eni komb filtar koji totalno boji sve što se u njoj snimi! Štaviše taj "karakter prostora" može biti toliko izražen da ni nakon kupovine 5 puta skuplje opreme nema nikakvog pomaka u kvalitetu finalnog produkta! (Klasičan primjer vam je prostor GETO koji rezonuje na 63Hz i nema tog razglasa na svijetu koji će dole zvučati kako treba!)
Greška broj 3 je šlag na tortu, a tiče se činjenice da niko od vlasnika studija ne poznaje akustičke osobine svog studija i da apsolutno ništa nije učinio kako bi nekim drugim metodama (elektronskim npr.) korigovao akustičke mane svog prostora. A nije da se na tome ne može poraditi...

Sve u svemu... akustika prostora je jedna duuuga priča i definitivno nije nauka za onako... uz kaficu! Ali to je već druga priča...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 09:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Tiki the Boyler je napisao:
akustika prostora je jedna duuuga priča i definitivno nije nauka za onako... uz kaficu!

AMIN!
ljudi zavrsavaju studija (petogodisnji fakultet zasnovan na fizici i poznavanju materijala) da bi mogli da se zovu akusticarima ali nas narod misli da sve moze da se uradi metodom "ako ne iz prve onda iz sto prve" :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Nema tu sas niki šarafnjeni pontencijometri da se radi. Umetnićki izraz, kak' da vi' kazem, je osnova za uvo, ako producent ne sedi sas dupe i na levo i na desno... uvo. Ja sas armuniku svirim po seoske manifestacije, tam' nema niki ajnekojić komora - bijo je Dragan Kojić Keba, al' on ni' teo da udje u komoru neg' je pevio na ono mokrofon. Valjda gi ja znam, đekni mu pićnalazamać nabim!! Onaj mali Ronaldo je svirio sas tarabuke majku mu ciganjsku, snimijo je kompaktnu disketu u studijon džalađaša mu fićukar!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 12:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 13:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2006, 17:18
Damaskin je napisao:
WhiteHand je napisao:

Као из оне старе црногорске:
"Ко не ради тај и не гријеши!" :D

Hm, zanimljivo, otvoricemo posebnu temu pa pricati o meni... Ipak sto se ovoga tice, na kraju cu ja ispasti u pravu opet se razocaravsi u mediokritet od produkcije (u najboljem slucaju), dok cete vi za istu pojedinog benda govoriti da je "dobra i ok" i tome slicno, pri tom ne primjecivati kako bendovi sa strane, srodnih pravaca, zvuce kao dobro nedosanjan san nasih producenata...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 13:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Tiki the Boyler je napisao:
hazoous je napisao:
Odlično.... nisam bio daleko... Reverbacija,što se tiče toga nisam bio daleko. Nema hard feelingsa,jer mi gitarska muzika nije nikad bila po
ukusu... a zašto ne bi naučio nešto od nekoga ko zna nešto i razumije se.
Ipak,nisam siguran koja bi onda prostorija zadovoljila takve uslove što
si pomenuo... Evo razloga za moju tvrdnju:
Sve veće građevine se rade sa takvom namjenom(hale, inustrija pa i
fiskultura) da su izvedene od betona, sa jako slabom ili nikakvom
izolacijom...Beton je gust materijal,što bi se reklo da ima jaku refleksiju
na svim frekvencijama. Za ono što ti tvrdiš je onda potrebno nešto
exxxtra specijalno: Porozan materijal "guta" visoke frekvencije, a niske
se uspijevaju reducirati njegovom debljinom. Takođe asimetrija u debljinama
zidova uzrokuje gutanje... tako da sve ove hale ne dolaze u obzir, kako
si rekao da ne zvuče kao Maiden(nemam pojma kako zvuče)...tj.
kako nagađam "zvuk iz kutije."
Takođe mi je pala na pamet i softverska emulacija prostora... ako je
baš potreban.
Ajte u zdravlje i zahvalan sam... svaka čast za instrukcije.

Uffff.... problem akustike prostorija i jeste problem broj jedan kada su pokušaji gradnje studija u BL u pitanju. Naime, radi se o tome da su svi BL studiji napravljeni u već postojećim objektima i nekom tehnikom improvizacije "akustički popravljeni" kako bi se uopšte moglo raditi u njima!
Ako preskočimo tu baznu grešku, koja je, ruku na srce, posljedica opšte nemaštine, i prihvatimo činjenicu da nije moguće naći (ili sagraditi) prostoriju koja bi u startu imala optimalne proporcije, skrenuću vam pažnju na osnovne probleme koje sam ja do sad uočio:
Greška broj 1 (koja je učinjena u sve i jednom studiju u BL za koji znam) jeste ubijanje reverberacije!!! Poenta akustičkog tretmana budućeg studija nije u ukidanju reverberacije (i dobijanju tzv. anechoic komore) već u postizanju optimalne reverberacije i to za određenu vrstu muzike! Iz navedenog proizilazi da se ne može u istom studiju snimati gudački kvartet i hard-core bubanj! Al nikako!!!
Greška broj 2 se nadovezuje na prvu, a tiče se načina kojim se izvodi akustički tretman u zatečenim prostorima. Jedini akustički tretman koji sam ja viđao jeste postavljanje što veće količine apsorbera! Pritom se način postavke i vrsta apsorbera apsolutno ne proračunavaju već se ide na APP (Ako Prođe Prođe) sistem! Da problem bude veći, obično je sav novac investiran u apsorbere istog tipa (i dimenzija) tako da je dobijeni rezultat uglavnom ubijanje svega od nekih 600Hz na gore, tj. uvijek u istom opsegu - tako se dobije akustički mrtav prostor koji pritom aktivno radi u opsegu bassova - najgora moguća stvar! Tako prostorija postaje je&eni komb filtar koji totalno boji sve što se u njoj snimi! Štaviše taj "karakter prostora" može biti toliko izražen da ni nakon kupovine 5 puta skuplje opreme nema nikakvog pomaka u kvalitetu finalnog produkta! (Klasičan primjer vam je prostor GETO koji rezonuje na 63Hz i nema tog razglasa na svijetu koji će dole zvučati kako treba!)
Greška broj 3 je šlag na tortu, a tiče se činjenice da niko od vlasnika studija ne poznaje akustičke osobine svog studija i da apsolutno ništa nije učinio kako bi nekim drugim metodama (elektronskim npr.) korigovao akustičke mane svog prostora. A nije da se na tome ne može poraditi...

Sve u svemu... akustika prostora je jedna duuuga priča i definitivno nije nauka za onako... uz kaficu! Ali to je već druga priča...

God DAMN! AKo ti produciras muziku kao sto raspredas teoriju (i tastaturu ;)) eto nama vrhunske produkcije ovde u Republici Srpskoj!!! YEAH!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Ne sviram gitaru, nisam ni tonac ni producent ali se bavim muzikom...

I apsolutno je tacno da nasi "banjalucki muzicari" bas sve docekuju na noz i kao licnu uvredu... Niko ne zeli ili veliki broj ne zeli da prihavati kritiku ... svi su pokupili svu pamet svijeta ... i nista im se ne moze reci ...
Ne odnosi se ovo samo na producente i tonce ... vecina naish "muzicara" je takva. Svi znaju sve ... nazalost ... zato imamo takve rezultate u muzici kakve imamo ... nikakve ....

A samo iz jednog razloga ... zato sto je svaki neki najpametniji !!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 13:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Astor_Piazzolla je napisao:
Ne sviram gitaru, nisam ni tonac ni producent ali se bavim muzikom...

I apsolutno je tacno da nasi "banjalucki muzicari" bas sve docekuju na noz i kao licnu uvredu... Niko ne zeli ili veliki broj ne zeli da prihavati kritiku ... svi su pokupili svu pamet svijeta ... i nista im se ne moze reci ...
Ne odnosi se ovo samo na producente i tonce ... vecina naish "muzicara" je takva. Svi znaju sve ... nazalost ... zato imamo takve rezultate u muzici kakve imamo ... nikakve ....

A samo iz jednog razloga ... zato sto je svaki neki najpametniji !!!!!

Tacno, samo sto sam ja prosirio kritiku produkcije na citavu bivsu zemlju. Jedina nada u zadnje vrijeme je bio Dzibonijev Mirakul, ali i on je podbacio gledano u svjetskim mjerilima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 13:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

bolexo je napisao:
pazi, dosta toga stoji sto si ti rekao vezano za produkciju ovde...ali ne moze se uzeti zdravo za gotovo.

prije par godina u beogradu nisi imao studio koji se opremom mogao porediti sa ozbiljnim studijima vani! logicno,rat je ucinio svoje po pitanju svega pa i muzicke produkcije...zaostalo je koliko je zaostalo ali najvise po pitanju opreme.

medjutim zadnjih godina par studija u beogradu su poodobro opremili

par ssl consola, audient,neve,amek...nista od tog nije bilo tamo 1999 god.

Cuj bole, sve je to ok rat i to. Ali u Sloveniji je rat zavrsio 1991, u Hrvatskoj '95. Produkcija? Nesto bolja nego u Srbiji, ali JOS daleko od toga da npr. obicni slusaoci (nemuzicari) NE primjete razliku izmedju "domace i strane" produkcije, a sto je blago receno katastroficno.

Citiraj:
pa i DW koji svira bubnjar iz beba je mislim prvi koji je kupljen u Srbiji a to je bilo prosle godine! :cry:

Jasno, zato sam i rekao da cekamo propast produkcije takvog jednog bubnja ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 14:08 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
HOCEMO OPKLADU

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 14:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

VeLiKi je napisao:
HOCEMO OPKLADU

anytime :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 14:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
WhiteHand je napisao:
Citiraj:

Po toj logici, gledajući tako površno, i ti si onda bacio pare na svoj bubanj jer će u konačnom snimku (zbog loše produkcije) zvučati manje-više kao onaj kod Boleta u prostoriji!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 14:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

TSM je napisao:
WhiteHand je napisao:
Citiraj:

Po toj logici, gledajući tako površno, i ti si onda bacio pare na svoj bubanj jer će u konačnom snimku (zbog loše produkcije) zvučati manje-više kao onaj kod Boleta u prostoriji!

Djelimicno se slazem s tobom. Ali ja cu "producirati" svoj bubanj, pa cu za isti zvuk sam snositi posljedice. Ali kao druga stvar i daleko bitnija od produkcije je da sam ja uzeo sebi bubanj, prioritetno, da mogu da uzivam u dobrom instrumentu. Dakle, pare ni u kom slucaju nisu bacene. A ako ispadne solidna produkcija na nekom od snimaka, pa dobro super - to bi bio samo bonus...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 15:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Upravo sam takav odgovor i htio da čujem. Iz istog razloga je i bubnjar beba uzeo DW. Logično je da svako ulaže u sebe i svoju opremu koliko god može...muzičari sa jedne strane kupuju dobre instrumente, tonci dobru opremu za studio. Samo na taj način, zajednički, možemo nešto poboljšati. Dok god budemo samo čekali da nađemo mane jedni drugima da bi ih ismijavali nema ništa od BL ''scene'' (i generalno ex YU) šta god ona bila.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 15:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

TSM je napisao:
Upravo sam takav odgovor i htio da čujem. Iz istog razloga je i bubnjar beba uzeo DW. Logično je da svako ulaže u sebe i svoju opremu koliko god može...muzičari sa jedne strane kupuju dobre instrumente, tonci dobru opremu za studio. Samo na taj način, zajednički, možemo nešto poboljšati. Dok god budemo samo čekali da nađemo mane jedni drugima da bi ih ismijavali nema ništa od BL ''scene'' (i generalno ex YU) šta god ona bila.

Svaka cast sto je momak uzeo DW-a, i niko ne govori nista protiv toga. Samo jedno je bend Recall za koji cu ja raditi produkciju (pogotovo bubnja), a drugo su neverne bebe u koje se kunu i muzicari i fanovi. Sve dobro odradjeno od Recall-a i slicnih bendova kucne produkcije treba pohvaliti ako bude bilo sta za pohvaliti. A sto se tice nevernih beba kao velikog benda, bilo kakav propust nema opravdanje... Kao sto rekoh, cekamo novi album pa da vidimo...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]