banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 00:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 17:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
@AntiDope - jes probo onaj br da nazoves ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 18:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2006, 17:18
evo jos malo on-topicovanja:
Ja jos nisam cuo iznadprosjecan snimak sa prostora bivse Jugoslavije, sto bar meni govori da su producenti goli ku*ac, jer je valjda svima sasvim jasno da je ovdje uvijek bilo dobrih muzicara; znaci jos jednom producenti = 0 bodova. Ako neko misli suprotno slobodno neka mi ukaze na neki ekstra super snimak domacih bendova koji odise ako ne svjetskim, onda evropskim kvalitetom ;)
Drugim rijecima, jos uvijek su muzicari bitniji mnogo vise za svoju produkciju od producenata, pa bih istima savjetovao manje price, a vise rada na produkciji. Bajke o manjku uslova, opreme i sl. se mogu pricati nekim pocetnicima jer nasa DANASNJA produkcija kasni i za onom zapadnom kakva je bila i prije 15ak godina, da ne govorimo o necemu sto je trenutno vrh muzicke produkcije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 20:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2007, 23:38
Koje su osnovne razlike izmedju svjetske i lokalne produkcije,a koje izmedju lokalne i evropske. Koje se tehnike usnimavanja koriste u svijetu,evropi a koje kod nas?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 21:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

bolexo je napisao:
Koje su osnovne razlike izmedju svjetske i lokalne produkcije,a koje izmedju lokalne i evropske. Koje se tehnike usnimavanja koriste u svijetu,evropi a koje kod nas?

osnovna i najbitnija razlika je:
sva naša produkcija = sranje
vecina 'mainstream' svjetske produkcije = ubi šakama

A tehnike snimanja me iskreno ni ne interesuju, to je na vama producentima da smislite kako da najbolje zvuči...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 21:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
WhiteHand je napisao:

Не слажем се са овом тврдњом.

Зар се може продукција звука Џибонијевог "Миракула" или Масимовог цд (она компилација туђих ствари) назвати срањем?
(а продукцијски уопште нису лоши ни поседњих пар албума Оливера)
А ако хоћеш нешто из Србије што "уби шакама", послушај албум Балканополиса.

У истим тим студијима јесу снимана гомила "џанк" цд-ова,
али је разлика у томе ко је и како на горенаведеним свирао, што обара тезу о "продуценту свемоћном господару звука".
Пола опреме са Стинговог "All tihs time" ili Grow up live Peter Gabriela можеш купити у Артисту.

Свака ставка за себе има везе, али ниједна није сама за себе пресудна,
већ управо комбинација добре свирке, паметног аранжмана и здраве опреме.

Што се тиче мало чвршћег звука и домаће "јевтиноћа" продукције (у смислу буџета)
послушај само "Годину сиротињске забаве" Блок Аута или цд групе Психополис (ако нађеш негдје).

Баш ме занима да чујем твоје замјерке на продуцирање ових албума...

High-end продукција у свијету јесте направила огроман помак у задњих десет година, али се не могу због тога сви остали радови једноставно окарактерисати као "срање"...

А што се тиче те приче "ја уђем у студио, а на њима је да ураде остало" то можда пуних уста може рећи Ђогани, Карлеуша и компанија која дан када је објављен Auto-tune прослављају као крсну славу... :D

ПС Умало заборавих, моја порука бањалучким продуцентима:
"Нећу више никоме да свирам док не набавите миди-контролере са правим диркама :D "

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 22:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
WhiteHand je napisao:

Не слажем се са овом тврдњом.

Зар се може продукција звука Џибонијевог "Миракула" или Масимовог цд (она компилација туђих ствари) назвати срањем?
(а продукцијски уопште нису лоши ни поседњих пар албума Оливера)
А ако хоћеш нешто из Србије што "уби шакама", послушај албум Балканополиса.

У истим тим студијима јесу снимана гомила "џанк" цд-ова,
али је разлика у томе ко је и како на горенаведеним свирао, што обара тезу о "продуценту свемоћном господару звука".
Пола опреме са Стинговог "All tihs time" ili Grow up live Peter Gabriela можеш купити у Артисту.

Свака ставка за себе има везе, али ниједна није сама за себе пресудна,
већ управо комбинација добре свирке, паметног аранжмана и здраве опреме.

Што се тиче мало чвршћег звука и домаће "јевтиноћа" продукције (у смислу буџета)
послушај само "Годину сиротињске забаве" Блок Аута или цд групе Психополис (ако нађеш негдје).

Баш ме занима да чујем твоје замјерке на продуцирање ових албума...

High-end продукција у свијету јесте направила огроман помак у задњих десет година, али се не могу због тога сви остали радови једноставно окарактерисати као "срање"...

А што се тиче те приче "ја уђем у студио, а на њима је да ураде остало" то можда пуних уста може рећи Ђогани, Карлеуша и компанија која дан када је објављен Auto-tune прослављају као крсну славу... :D

ПС Умало заборавих, моја порука бањалучким продуцентима:
"Нећу више никоме да свирам док не набавите миди-контролере са правим диркама :D "

Da, nadao sam se da ce neko pomenuti Dzibonija. Iskreno receno sa onim sto je ulozeno, sa ucescem nekih od tada (a i sada) *naj*poznatijih imena u svijetu, produkcija je, naravno gledano po svjetskim mjerilima, u najboljem slucaju za dlaku ispod-prosjecna. Nema opravdanja da takav projekat ne zvuci kao sve i jedan vrhunski zapadni pop projekat (pomenucu samo za ove nase producente posto znaju, konzolu SSL 4000 koju su imali na raspolaganju u studiju u sloveniji gdje je radjeno) - znaci zakljucak sto se tice Mirakula: jedan od najvecih projekata na ovim prostorima, ekstra uslovi, ekstra muzicari, rezultat - jedva prosjek...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 22:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Posto se ja u te fazone oko produkcije uopste ne razumijem....

Volio bih da mi neko kaze kakva je produkcija albuma Juzno od srece - Neverne Bebe III....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 22:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Nisam upoznat sa novijim blok autom, jer sam prije pokusao slusati taj bend i jednostavno mi nije legao, ali eto potrazicu nece biti problem, ili ako imas kvalitetan mp3, posalji mi neku njihovu referentnu pjesmu pa cu ti reci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 22:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:

Volio bih da mi neko kaze kakva je produkcija albuma Juzno od srece - Neverne Bebe III....

zasto uopste komentarisati bend koji se sastoji od 2 bek vokala i insturmentalista :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 23:23 
Citiraj:
и компанија која дан када је објављен Auto-tune прослављају као крсну славу

antaresov autotune....svako moze bit' k'o zravko colic.... 8) :D :drinking: :fist: :wink: :angel: :x :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 23:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
WhiteHand je napisao:
Pero_Bombas je napisao:

zasto uopste komentarisati bend koji se sastoji od 2 bek vokala i insturmentalista :roll:

Ja stvarno ne znam jel tebi ikad dosta kritike.....samo nesto tupis kako nista ne valja.....ajd za promjenu pokusaj to promjenit.....
Jesi ikad cuo kako So what ili carte blanche zvuce uzivo......svaki ton na svom mjestu.....i to samo zato sto ljudi znaju sta hoce a nastimava ih neko ko isto tako konta sta oni hoce od zvuka.....
A to da tonci ili producenti nevaljaju mozes objesit macku o rep....bio sam prisutan na snimanju albuma RGK......iz opreme koja se ne moze ni zvat oprema (improvizovani studio) Cheta je uspio iscupat zvuk koji je za bl uslove extra.....samo je trebalo bit malo uporan.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 00:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

psihopolis sam daaavno slusao zadnji put,sjecam se da je bila odlicna funkrock druzina!

Godina sirotinjske zabave po meni i jeste najbolje poroduciran album na ovim prostorima.
Aleksandar Radosavljevic koji je producirao taj album je otisao u Cesku na njihovu akademiju umjetnosti da predaje dizajn zvuka...znaci srbin otisao da evropu uci kako se radi posao!!!

Sin od frulasa Bore Dugica radi u Los Angelesu kao producent i radio je mnoge svjetske zvijezde... jenifer lopez...npr.

Zoran Vracevic je radio remix Boba Marleya - Sun Is Shinning ,za jednu od svjetskih vodecih izdavackih kuca!

zato prica od prije kako su nam producenti 0 u odnosu na svjet je valjanje gluposti!!!

A to sto je revolt snimao sa peavey Triple x u neadekvatnoj sobi je neiskustvo momaka revolta a najvise mozda ljenost ili ne znanje snimatelja koji je uopste pristao da tako snima!
bolje bi rezlutate dobili da su snimali sa pojacalom manje izlazne snage.

preslusao sam snimak i sve to tehnicki zvuci korektno,e sad sto se meni ne svidja kako zvuci na kraju izmixano je moja stvar.
covjeku koji je radio vjerovatno zvuci dobro.
znaci pricamo o ukusima!

cini mi se da je produciranje slicno muziciranju.

treba da znas neke osnove elektrotehnike,akustike i funkcije opreme sa kojom radis, kao sto za sviranje treba da znas osnove teorije muzike,tehniku sviranja pa ostalo je stvar umijeca i kreativnosti....

a sto vise znas to vise umijes!

mozemo pricati kako nam se svidja ili ne svidja kako radi ovaj ili onaj producent, isto kao sto mozemo komentarisati kako svira ovaj ili onaj basista ,gitarista,bubnjar....

definitivno manjka komunikacija izmedju sviraca i snimatelja ovde!

ali zato sto mnogi mnoge stvari shvataju licno a ne kao konstruktivnu kritiku!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 00:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

WhiteHand je napisao:
Nisam upoznat sa novijim blok autom, jer sam prije pokusao slusati taj bend i jednostavno mi nije legao, ali eto potrazicu nece biti problem, ili ako imas kvalitetan mp3, posalji mi neku njihovu referentnu pjesmu pa cu ti reci.

taj noviji block out je izasao daaavne 1996 god... znaci prije 11 godina!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 00:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

WhiteHand je napisao:
Pero_Bombas je napisao:

?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 00:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Gdje je to uopšte snimano, u kojem prostoru?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 00:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
TSM je napisao:
Čova no hard feelings ali vidi se da ti gitara kao instrument i uopšte gitarska muzika nisu bliža strana. Prostor je jedna od najvažnijih ako ne i najvažnija stavka u gitarskom zvuku. Pod fiskulturnom salom se ovde misli na prostoriju tih dimenzija, ne bukvalno, i ta prostorija treba da je dobro akustički odrađena. Da bi jedno pojačalo kao što je XXX radilo kako treba, treba da ga odšaraviš na radnu snagu, a kad ga odšarafiš, ne smije biti refleksije od zidova prostorije jer ćeš dobiti interferenciju na ulazu u mikrofon, odnosno više različitih zvukova gitare, zakašnjenih jedan u odnosu na drugi...i rezultat je zvuk kao na koncertu maiden-a...havarija! S druge strane, materijali koji treba da spriječe rtefleksiju treba podjednako da upijaju sve frekvencije da se ne bi promijenila zvučna slika koja izlazi iz pojačala. Treće, zvuk koji izlazi iz pojačala ne treba da se namjesti da buder dobar kad ga slušaš iz zvučnika pojačala već da dobro ''sjeda'' u konačnom miksu, kao što Tiki reče, zajedno sa ostalim instrumentima. Ja kad štimam zvuk iz pojačala za live svirku, u pravilu mi se ne sviđa ton kad sam sviram na pojačalo...ali kad taj ton prođe kroz shure sm57 pa kroz mikser i izađe iz kutija, bude 10 puta bolji! Znači zvuk koji ti sebi naštimaš u kući sam svirajući u pravilu nije dobar za snimanje, to tonci pokušavaju objasniti nadobudnim gitaristima ali izgleda bezuspješno.
Zato većina ljudi koji nešto snimaju na ovim prostorima pribjegavaju softverskoj simulaciji setup-a koga čine pojačalo-kabinet-mikrofon-prostorija jer sve i da zbaviš vrhunsko pojačalo i mikrofon opet si kratak za odličnu prostoriju. Na jednom forumu koji se bavi audio produkcijom su ljudi koji snimaju u vodećim beogradskim studijima pričali da su bolje rezultate dobijali sa softverom nego sa Peavey 5150 pojačalom baš iz navedenih razloga.

Odlično.... nisam bio daleko... Reverbacija,što se tiče toga nisam bio daleko. Nema hard feelingsa,jer mi gitarska muzika nije nikad bila po
ukusu... a zašto ne bi naučio nešto od nekoga ko zna nešto i razumije se.
Ipak,nisam siguran koja bi onda prostorija zadovoljila takve uslove što
si pomenuo... Evo razloga za moju tvrdnju:
Sve veće građevine se rade sa takvom namjenom(hale, inustrija pa i
fiskultura) da su izvedene od betona, sa jako slabom ili nikakvom
izolacijom...Beton je gust materijal,što bi se reklo da ima jaku refleksiju
na svim frekvencijama. Za ono što ti tvrdiš je onda potrebno nešto
exxxtra specijalno: Porozan materijal "guta" visoke frekvencije, a niske
se uspijevaju reducirati njegovom debljinom. Takođe asimetrija u debljinama
zidova uzrokuje gutanje... tako da sve ove hale ne dolaze u obzir, kako
si rekao da ne zvuče kao Maiden(nemam pojma kako zvuče)...tj.
kako nagađam "zvuk iz kutije."
Takođe mi je pala na pamet i softverska emulacija prostora... ako je
baš potreban.
Ajte u zdravlje i zahvalan sam... svaka čast za instrukcije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 00:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Bolexo.....respekt.
I ja sam iste tvrdnje da su naši ljudi u mnogo čemu bolji od šminkanja
modernih produkcija...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 00:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
@hazoous, u pravu si što se tiče reverberacije. Emulacija prostora je u većini slučajeva jedina moguća varijanta. A što se tiče akustičnog tretmana studija tu bi Tiki mogao mnogo više reći od mene. Znam samo da se koriste različiti materijali za oblaganje zidova (azmafon i sl.), apsorberi i šta već sve ide. Nauka je to čitava i potrebna su precizna mjerenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 01:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

UF ne da mi se sve citirati:
Dakle, moja kritika domace produkcije je apsolutna, a ne nesto tipa muzicari x oprema + trud = pohvalna produkcija. Mislim, svaka cast RGKu sto su se uopste upustili u samostalnu produkciju, ali ja o tome ne pricam. Svaka cast So What i Carte Blanche na svirci, ali da vidimo koliko uspjesno ce se to isprodukovati u studiju...
Dalje, takodje me ne interesuju uspjesni domaci producenti koji rade vani.
Dakle, konkretno samo produkcija domacih bendova za koju do sad nisam uspio utvrditi da se zvukom priblizila stranoj.

Sto se tice blockouta, ako je u pitanju taj stari album, onda nisam odusevljen, ok jeste, ali samo za nase prostore...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 01:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

bolexo je napisao:
WhiteHand je napisao:
Pero_Bombas je napisao:

?

Malo se zezam na racun nevernih beba jer su im vokali smaracki. Al' nebitno, cekam novi album pa da popljujemo zajedno neuspjesnu produkciju DW bubnja koji u najmanju ruku treba da zvuci kao Neil Peartov DW iz Rusha, ili Chester Thompsonov u Phil Collinsa, ili Josh Freese iz A Perfect Circle-a, ili Matt Sorumov DW is Velvet Revolvera, ili Tommy Lee ili sl. A svi dobro znamo da to ni priblizno nece tako zvucati...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]