TSM je napisao:
Čova no hard feelings ali vidi se da ti gitara kao instrument i uopšte gitarska muzika nisu bliža strana. Prostor je jedna od najvažnijih ako ne i najvažnija stavka u gitarskom zvuku. Pod fiskulturnom salom se ovde misli na prostoriju tih dimenzija, ne bukvalno, i ta prostorija treba da je dobro akustički odrađena. Da bi jedno pojačalo kao što je XXX radilo kako treba, treba da ga odšaraviš na radnu snagu, a kad ga odšarafiš, ne smije biti refleksije od zidova prostorije jer ćeš dobiti interferenciju na ulazu u mikrofon, odnosno više različitih zvukova gitare, zakašnjenih jedan u odnosu na drugi...i rezultat je zvuk kao na koncertu maiden-a...havarija! S druge strane, materijali koji treba da spriječe rtefleksiju treba podjednako da upijaju sve frekvencije da se ne bi promijenila zvučna slika koja izlazi iz pojačala. Treće, zvuk koji izlazi iz pojačala ne treba da se namjesti da buder dobar kad ga slušaš iz zvučnika pojačala već da dobro ''sjeda'' u konačnom miksu, kao što Tiki reče, zajedno sa ostalim instrumentima. Ja kad štimam zvuk iz pojačala za live svirku, u pravilu mi se ne sviđa ton kad sam sviram na pojačalo...ali kad taj ton prođe kroz shure sm57 pa kroz mikser i izađe iz kutija, bude 10 puta bolji! Znači zvuk koji ti sebi naštimaš u kući sam svirajući u pravilu nije dobar za snimanje, to tonci pokušavaju objasniti nadobudnim gitaristima ali izgleda bezuspješno.
Zato većina ljudi koji nešto snimaju na ovim prostorima pribjegavaju softverskoj simulaciji setup-a koga čine pojačalo-kabinet-mikrofon-prostorija jer sve i da zbaviš vrhunsko pojačalo i mikrofon opet si kratak za odličnu prostoriju. Na jednom forumu koji se bavi audio produkcijom su ljudi koji snimaju u vodećim beogradskim studijima pričali da su bolje rezultate dobijali sa softverom nego sa Peavey 5150 pojačalom baš iz navedenih razloga.
Odlično.... nisam bio daleko... Reverbacija,što se tiče toga nisam bio daleko. Nema hard feelingsa,jer mi gitarska muzika nije nikad bila po
ukusu... a zašto ne bi naučio nešto od nekoga ko zna nešto i razumije se.
Ipak,nisam siguran koja bi onda prostorija zadovoljila takve uslove što
si pomenuo... Evo razloga za moju tvrdnju:
Sve veće građevine se rade sa takvom namjenom(hale, inustrija pa i
fiskultura) da su izvedene od betona, sa jako slabom ili nikakvom
izolacijom...Beton je gust materijal,što bi se reklo da ima jaku refleksiju
na svim frekvencijama. Za ono što ti tvrdiš je onda potrebno nešto
exxxtra specijalno: Porozan materijal "guta" visoke frekvencije, a niske
se uspijevaju reducirati njegovom debljinom. Takođe asimetrija u debljinama
zidova uzrokuje gutanje... tako da sve ove hale ne dolaze u obzir, kako
si rekao da ne zvuče kao Maiden(nemam pojma kako zvuče)...tj.
kako nagađam "zvuk iz kutije."
Takođe mi je pala na pamet i softverska emulacija prostora... ako je
baš potreban.
Ajte u zdravlje i zahvalan sam... svaka čast za instrukcije.