Na početku, ja nisam gitarista, ali vidim da ovdje svako svasta piše, pa kontam nije strašno da i ja nešto napišem.
Moram i ja da se osvrnem na protekli Rif bum fest. Po meni stvarno odličan događaj za ovaj grad bez dešavanja. Pravo osvježenje vidjeti gomilu ljudi kako gleda i navija za odlične(manje-više) gitariste.Super je stvar što je cijeli događaj snimljen, prije svega audio, pa će se odatle moći vidjeti, tj čuti bez vizuelnog utiska, ko je u stvari ko.
E sad.
Po meni su gitaristi kao solo pjevači tj. = egocentrični(u većini slučajeva).
Njihovo cijelo muzičko postojanje,definiše( pored muzičkog obrazovanja, volje, i svega ostalog, vezanog za muziku) sujeta i ljubomora, od koje se onog cetvrtka nije moglo disati.
Po meni je rejting ljudi bio na mjestu. Nikola, koji je dobio i nagradu publike, je stvarno imao nastup, pravi šmek. Momak, ma ne da se snašao u temi, već je...... Druga je stvar što on sa Kozmom iz Prijedora ima podugačkog staža u tom pravcu i što, kad je prije dolazio sa bendom niko ga nije ni primjećivao.
E tu dolazi sujeta ostalih ljudi prema Roniju. On je tehnički potkovan (zahvaljujući sebi, a najviše svom učitelju Uči), ajd zdrao, al još nije razvio svoj šmek, previše je ostao u tehnici. Međutim, svi školovani muzičari (ja to nisam) znaju, da tek kad upoznaš tehniku sviranja, pjevanja, nevažno, možeš da iskažeš na pravi način, ono što ti leži na duši. Tek tada imaš instrument u rukama koji svira onako kako ti hoćeš.
E sad, drugo je što neko hoće da iskaže neku jednostavnost, a neko neku kompleksnost. Al ja mislim, kad budeš mogao reći ljudima muzikom složenije stvari, da jednostavne poslije toga postaju, još ljepše.
Tako da hoću reći da je Ronijeva virtuoznost ostala neprimjećena, jer je svirao samo jedan pravac (koji su samo Zoka Krosfajer i Džoni odsvirali pravo bluzerski).
Po meni koncept tema je pogrešno zamišljen. Organizatori su trebali u onih 7 min, a moglo je komotno i duže, da naprave temu gdje će da prošaraju stilova, pa da se tu vidi kompletan gitarista.
Ovako: Džoni 1. Rony 2. Zoka 3.
Zoka je stvarno zanimljiv gitarista.Nisam nikog do sad vidjela da se toliko u momentu preda sviranju.Uživa u tom 100% i to pokazuje.Ali ako ostane samo na bluzu i sličnom, ništa od njega.
Miki 6. mjesto propast.Nije se moglo slušati, to će se čuti na audio snimku.
Bendži nervozan, ali me je iznenadio. Malo korigovanja i sve će biti u redu. Drugi Zoka mi je ostao nekako u sjenci svega, bez uvrede.
A mali Aco, nemoj se ljutiti, još ti pure moraš jesti. Ne valja ti to da se toliko hvališ. Ja sam Ronija upoznala kad je bio tvojih godina. Bio je zauzet vježbanjem i po deset sati dnevno, a ne hvaljenjem. I niste imali istog učitelja, jer Roni NIJE Mikijev učenik. To samo Miki želi pa priča prave nebuloze

.Uostalom. Ti nisi tako ,,mlad“. Poslušaj Jason Becker-a šta je radio sa cijelih 16 godina.
Kritika ide onim ljudima, koji se nisu pojavili na takmičenju. Čekamo ih sljedeći put.
A na kraju ljudi. Kao što neko reče, svirajte zbog sebe, a ne zbog drugih, jer je sve tako relativno. Uvijek će biti neko kome će se vaša svirka dopasti, nekome neće, neko će ostati ravnodušan.
Život je kratak, ne znate kad ga možete izgubiti, a onda vam može biti žao što ste gubili vrijeme na ove gluposti, umjesto da ste stvarali muziku.
Vaša Prasica
P.S: poznajem Ronija, pa je priča naginjala njemu