banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 17:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Vjeverica
PostPoslato: 13 Feb 2007, 04:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Mali ali interesantna zivotinja. Svojevremeno sam u Zovu citao o jednom uzgajivacu vjeverica iz Makedonije. On ih je uzgajao radi prodaje. Ali pogledajmo ovaj link, mozda neko pozeli drzati vjeverice u stanu.
http://www.zivotinjsko-carstvo.com/divl ... verice.php

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2007, 14:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:
Veverice koje srećemo po parkovima uglavnom pripadaju vrsti S. carolinensis kod nas poznatijoj pod imenom siva veverica. U planetarnim okvirima najrasprostranjenija je Evroazijska crvena veverica [Sciuridae vulgaris], dok je za Novi svet karakteristična severnoamerička crvena veverica [Tamiasciurus].

Kod nas nema sivih vjeverica. One su unesene u Britaniju iz Amerike i tamo se raširile na štetu evroazijskih vjeverica. Moguće da ih ima i u Zapadnoj Evropi a unesene su i u Italiju. Vjeverice koje srećemo po parkovima kod nas su crna forma evroazijske vjeverice (Sciurus vulgaris). Zapravo, sve vjeverice koje sam ja vidio u okolini BL su bile crne. Izgleda da crvena forma živi u crnogoričnim šumama.

A.E. Brehm u svom djelu "Život životinja" navodi kako je moguće držati divlju vjevericu kao ljubimca ako je uhvaćena kao mladunče, ali da će, kad potpuno odraste, vjerovatno postati "problematična".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2007, 15:31 
Veteran
Veteran

I ja sam citao da je siva vjeverica iz Amerike prenesena u Italiju, da je potisnula autohtone rese, ali nisam znao da je potpuno unistena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2007, 01:33 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Okt 2007, 01:15
Ja vec dugo trazi crvenu vjevericu. :(
Ako netko ima informacije gdje ih se moze kupiti, ja bih mu bila zahvalna :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2007, 00:45 
Veteran
Veteran

Prije rata sam citao u Rviji Zov oglase jednog uzgajivaca vjeverica iz Makedonije. Nisam bas siguran da je uzgajao crvene vjeverice jer su rijetke, ali pokusaj nesto saznati preko Revije Zov, koju mozes kupiti na svakom kisosku. Ako nisat obrati se urednistvu Revije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2007, 08:54 
Početnik
Početnik

zah je napisao:
Prije rata sam citao u Rviji Zov oglase jednog uzgajivaca vjeverica iz Makedonije. Nisam bas siguran da je uzgajao crvene vjeverice jer su rijetke, ali pokusaj nesto saznati preko Revije Zov, koju mozes kupiti na svakom kisosku. Ako nisat obrati se urednistvu Revije.

Aiii...Makedonija...to mi je fakat daleko. :-?

Ipak, hvala na odgovoru :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2007, 09:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
Bas jucer gledam na tv-u, crvene vjeverice izumiru.. tj. u V. Britaniji i Italiji su gotovo izumrle zbog dolaska sivih (americkih) vjeverica.. meni su to prelijepe zivotinje, samo nisam nikako zato da se drze u kuci.. ipak je to divlja zivotinja.. jako su njezne, cak od obicne prehlade mogu umrijeti.. malo teze, koje zahtijevaju operativne zahvate, ne prezive, jer ne podnose narkozu..

totalno sam protiv drzanja tih divnih zivotinjica u kuci i ne mogu da shvatim kako to razmisljate..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2007, 12:18 
Početnik
Početnik

Zijanmamma je napisao:
Bas jucer gledam na tv-u, crvene vjeverice izumiru.. tj. u V. Britaniji i Italiji su gotovo izumrle zbog dolaska sivih (americkih) vjeverica.. meni su to prelijepe zivotinje, samo nisam nikako zato da se drze u kuci.. ipak je to divlja zivotinja.. jako su njezne, cak od obicne prehlade mogu umrijeti.. malo teze, koje zahtijevaju operativne zahvate, ne prezive, jer ne podnose narkozu..

totalno sam protiv drzanja tih divnih zivotinjica u kuci i ne mogu da shvatim kako to razmisljate..

Misljenja su razlicita, a okusu se ne raspravlja.

Znam par ljudi koji imaju vjevericu za kucnog ljubimca i oni kazu da je to nesto najvrijednije u njihovom zivotu.
Toliko se razmaze i pripitome da je to cudo jedno.
Vole da spavaju u krilu i da se maze.
Procitala sam toliko prica o njima, a bile su mi jako drage i prije nego sam znala da se mogu imati kao kucni ljubimci.

Danas gotovo sve zivotinje mogu biti kucni ljubimci.
Pogledajte sta sve ljudi imaju; Iguane i ostale vrste gustera, zmije, majmune, kornjace, stakore, mini svinje, cileanske vjeverice-degue, kanadske vjeverice...pa da ne nabrajam vise.

I onda, kako netko moze reci da ne razumije kako se moze i pomisliti da se jedna vjeverica ili bilo koja zivotinja drzi za kucnog ljubimca?

Ja recimo nisam ljubitelj stakora, al ok, tko voli nek izvoli.
I ja ga razumijem. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2007, 15:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

draga moja, da je rijec o ukusu, bilo bi super.. to drzanje vjeverica u kucama je totalno maltretiranje.. u stvari i jeste na neki nacin rijec o ukusu, totalno neukusno..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2007, 20:47 
Početnik
Početnik

Zijanmamma je napisao:
draga moja, da je rijec o ukusu, bilo bi super.. to drzanje vjeverica u kucama je totalno maltretiranje.. u stvari i jeste na neki nacin rijec o ukusu, totalno neukusno..

Nikako tu nije rijec o nekom maltretiranju, ako se vjeverici pokloni puno ljubavi i paznje.
Mislim da je tako i kod svake druge zivotinjice.
Ako vjeverici osiguras dovoljno prostora za kretanje i penjanje, toplinu, hranu...zar joj nije bolje nego u divljini gdje ju vrebaju druge zivotinje i gdje bude na kisi i suncu, te stalno u potrazi za hranom.
U kontaktu sam s ljudima koji ih imaju za ljubimce i oni pisu predivne price.
Procitaj koju od njih, a ne pricaj o necemu a nemas pojma.
Ajde sad po tvome...zar onda nisu sve zivotinje maltretirane?!
Pas na lancu?!
Stakori u kavezu?!
Degui?!
Kornjace cesto u malenom prostoru?!
Papige?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2007, 13:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

draga moja vjeverice.. ne se srditi.. pa tema je bila vjeverica, zar ne? svakako da osudjujem svako maltretiranje i ostalih zivotinja.. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2007, 13:17 
Početnik
Početnik

Ja sam veliki ljubitelj zivotinja i nikad nebih mogla bilo koju od njih maltretirati.
Pa zato smatram da vjeverice kao i svaka druga zivotinja (tj kucni ljubimac) nisu maltretirane, samo zato sto su neciji ljubimci.

Evo jedan zgodan video s vjevericama

http://www.youtube.com/watch?v=gvp1ZEsXKyo

Poslednji put menjao vjeverica1 dana 06 Nov 2007, 22:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2007, 13:40 
Početnik
Početnik

Evo jos par snimki crvene vjeverice

http://www.youtube.com/watch?v=Qfy9QRvkGxQ

http://www.youtube.com/watch?v=x0DAX7HEg4c

http://www.youtube.com/watch?v=ARGYQsZquJc

http://www.youtube.com/watch?v=MqLpzCUZagw

http://www.youtube.com/watch?v=0Psi2glttVM

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2007, 10:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
imao sam priliku da se druzim sa vjevericom par dana. prijatelj mi je ostavio da je pricuvam par dana dok je on na putu.

moram priznati da je mnogo zeznuta zivotinja. pocijepala mi je sve zavjese u sobi, oljustila olovke, ... pocela cak i neke kablove da glodje... hahaha.
ali je strasno slatka. :)

Vrh

Tema posta: Re: Vjeverica
PostPoslato: 15 Mar 2008, 02:58 
Veteran
Veteran

Malo prije pregledam Superoglasem a sve u zelji da pratim cijene stanova u:Sarajevu, Banja Luci i Tuzli, a onda po obicaju odem na oglase o zivotinjama. Gledam sta se sve prodaje, koje rase pasa, i tako nadjem da jedan covjek prodaje vjevericu, istina kanadsku. Znam da se neko ranije interesovao za kupovinu vjeverice, pa ako pogledao ovaj oglas, mozda se i odluci.
http://www.superoglasi.ba/prikaz.php?kl ... 1&mjesto=1

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]