banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 20:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2007, 14:29 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Ne mogu ti o filmu nista reci jer nemam home-kino u firmi :D Ali skinuo sam ga, stavicu ga na USB-stick i odgledacu ga kod kuce.
Nisam govorio o ovom filmu nego generalno o svemu sto se radi, ukratko, prica o "oko za oko". Ufff, ne mogu da koristim imena jer se ljudi uvrijede pa i meni bude krivo, dzaba meni moja vjera ako nju ne zivim.
Ali da ti kazem, ako jednog dana dodjes pa mi kazes da si povjerovao u Boga jer te neko ubjedio argumentima, pobjeci cu glavom bez obzira od tebe.
Mene je ljubav promijenila, jedino sto nam nedostaje (nisam hipi :D).

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2007, 15:04 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
hm pogledao si film, imas tu tezu u glavi, i oces da diskutujes. sta god ti neko kaze, ti i dalje "al ja sam pogledao film i taj i taj teolog kaze tako"... e nasao si prave teologe. u sustinu ne vrijedi ni odgovarati sa nekim drugim tezama, jer ti predstavu vec imas u glavi. rekoh ti procitaj malo Djela apostolska 5 glava. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2007, 21:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Glavna poenta Hristovih protivnika (na ovaj ili onaj nacin podanika Sotone) jest da siju sumnju u vaskrsenje Hristovo, dakle u vaskrsenje uopste. A bez vjere u vaskrsenje gubi se smisao cijelog Novog Zavjeta, gubi se vjera Isusa Hrista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2007, 12:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
John je napisao:
Istoričari i teolozi u filmu tvrde da se uznošenje u nebo ne spominje nigdje u izvornom obliku jevanđelja. U jevanđelju po Marku, stih koji spominje odlazak u nebo je dopisan 200 godina nakon Isusove navodne smrti. Kažu da je i stih u "Luki" dodat kasnije, samo zato što se spominje u "Djelima apostolskim". U "Mateju" i "Jovanu" ne postoji spominjanje odlaska u nebo.

Стих је дописан 200 година након, само зато што ... И ти у ту шарлатанску тврдњу вјерујеш. Колега, ти си рационалан човјек, па онда се опнашај тако. Св. Оци су оставили огромну заоставштину. Имаш случај Симона мага који се кренуо узносити на основу приче о Господу, па је тако та прича још у вријеме апостола, а не 200 година касније. Чим скинем филм, и када прођу испитни рокови, гледаћу да напишем детаљну анализу шарлатанства у датом филму (ово сматрам имплицитним). Погледај шта је код Св. Отаца остало у времену прије тих 200 година касније, ако већ хоћеш да фино анализираш.

Џон je napisao:
Zbog toga je odlučio da ode iz Izraela na sjeverozapad (dalje od Rima) i da prenese poruku ostalim Izraelskim plemenima (Jevreji su samo jedno od mnogih plemena).

Не могу да вјерујем. :roll: Па шта су онда радили апостоли. Какви су им ово ставови, да даље не дужим причу.... Прочитај гдје је прво прповједао Исус, изгледа да ти "теолози" нису и неки теолози.
Citiraj:
Teolozi u filmu kažu da bi se drugi Isusov dolazak mogao odnositi na Isusov povratak u Izrael kada bude za njega bezbjednije.
Kako se nije pojavio, onda se pojavila priča o odlasku u nebo i "drugi Isusov dolazak" od prvobitnog svakodnevnog značenja, dobija značenje "čuda".

Ово се коси са историјом Апостоли су почели проповједати 10 дана послије вазнесења. То чак и јевреји признају. Најстарији хришћани су јевреји, а најстарија црква је јерусалимска, мати свим црквама. Зна се тачно ко је био први епископ, и њихов читав низ колега. Ове изјаве су крајња, али крајња небулоза - уствари то је класична америчка жвака и то углавном за американце. Први гониоци хришћана су били јевреји, Мајка Божија је била жива у то вријеме, а јевреји је нису ни такели....

Citiraj:
Na Filipinima se svake godine ljudi muče i razapinju, pa prežive.
Na krstu se ne umire od iskrvarenja, već od ugušenja i to tek nakon nekoliko dana, kad noge više ne mogu da nose tijelo. Zato su mnogima lomili noge da ubrzaju ovaj proces. Isus je s krsta skinut nakon samo 3 sata po jednom jevanđelju, a 6 sati po drugom. Stanje smrti kod Isusa je utvrdio centurion koji je ranije rekao "ovaj čovjek je zaista sin Božiji" (ne baš pouzdan svjedok ) i to nedugo nakon što su mu apostoli prinijeli ustima spužvu natopljenu nečim (pitam se čime).

И на коцу човјек може да живи неколико дана чак. Но да поновим своје ријечи - нека тог колегу са филипина (а ово ћу посебно да провјерим) шибају читав дан (значи муче), па да га онда разапну. Човјек тада губи огромну количину крви већ приликом забијања колаца. Да ли је Христос умро од искрвављења или гушења то ја нисам рекао, и немој ми ријечи убацивати у уста. Од чега је умро са медицинске тачке гледишта не знам и процјене тога су крајње ненаучне, стога немој се фрљацати, пошто и сам уређујеш подфорум наука. А онда да га накрају прободу копљем у груди. Знам зашто су ломљене ноге, па и пише ти то у НЗ, и немој ми користити фору Амстронг - Кураковски, претпостављам да знаш на шта мислим.
Стање смрти није утврдио центурион тим ријечима, шта је с тобом брате. Апостоли му нису принјели спужву натопљену нечим. Прочитај НЗ, биће ти јасније, али га прочитај пажљиво, пажљиво, пажљиво.
Citiraj:
Nakon što je Isus "uskrsnuo" (možda proživio ono što mnogi proživljavaju danas kad vide svjetlost na kraju tunela), vjerovatno je bio uvjeren da se radi o Božijoj milosti i o čudu.

И одвалио јааааако тежак камен и испрепадао римску стражу. 8)
Citiraj:
Apostoli su mogli da vide i dodiruju njegove rane.

Нисам сигуран шта би сада требало ово да значи. Шта је с овим проблем. Ако си заинтересован за "логички" инжињеринг онда ступи у контакт са нпр. нашим историчаром - Олгом Пјановић Луковић за почетак.
Citiraj:
Nakon što su ga skinuli s krsta, nose ga u grobnicu u koju unose biljke koje se koriste za liječenje (aloe), a ne za balzamovanje.

Хајде прочитај све како треба. За сада нећу ово даље баћушка да коментаришем.

Citiraj:
Riječ "uskrsnuti" po nekima ima značenje drugačije od onog koje imamo mi danas. Pojam uskrsenja je mnogo stariji koncept od hrišćanstva. S druge strane, uznesenje je isključivo hrišćanski koncept.

Одлично, пошто си претпоставио да ја то можда не знам, а знам, стога да ја теби поставим питање једно за твоју провјеру. Код кога све постоји концепт ускрснућа да ми излисташ и какав је. У тезама, па да и ја мало вас колега провјерим, ето. :wink:

Поздрав! // Сада ћу управо да погледам филмић

[/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2007, 12:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Solunac je napisao:
Стих је дописан 200 година након, само зато што ... И ти у ту шарлатанску тврдњу вјерујеш.

Ne vjerujem.
Probaj da shvatiš da ako ja želim da diskutujem o nekoj hipotezi ne znači da prihvatam tu hipotez zdravo za gotovo. Upravo zato što to nije slučaj, želim da diskutujem o tome. A vi reagujete kao da sam ja autor filma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2007, 12:59 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Ево сада сам погледао дио филма, и стварно ми је смијешно. Скоро сваку другу реченицу могу да оборим (до онога тренутка до којега сам гледао тј. 15 минута). Касније ћу погледати остатак. Колега ове тврдње су тврдње гностичара из 4,5 вијека углавном (ако се добро сјећам), само сада боље уобличено и као додата научна "вриједност". Чак сам хватао сада забиљешке на папиру. Мислио сам нешто детаљно урадити, али када сам видио шта је у питању, ма хајте људи.
Но колега за почетак, пошто сам видјео ко је правио емисију хадје ти колега сада погледај ко је већински власник ББС-ја.

Citiraj:
A vi reagujete kao da sam ja autor filma.

Извини ако је то изгледало тако. Но из искуства знам за такве приче и људе који се хватају за њих, а твој насутп ми је изгледао бап такав (иако си се на почетку поставио фино).

Прва реченица мисим говори да је хришћанска вјера заснована на НЗ, што је нетачно. Заснована је на Св. Предању и на Св. Писму, и ...
Поставио сам ја тему ко су Свети Оци, а до сада нико да крене у расправу. Капираш ли ти сада мој став? Значи ствари нису толико једноставне, и оно иде миле лајковачком пругом...

....
....
Поздрав за сада.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2007, 23:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Gnostičari su pravi ljudi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]